Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πρέσπες και εκλογές υποδαυλίζουν διεργασίες

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά όχι μόνο, καθώς η διαδικασία αναμόρφωσής του βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει και των επερχόμενων εκλογών.

Τα ζητήματα αυτά εξάλλου αναμένεται να κυριαρχήσουν τόσο στην κυβερνητική φιέστα που στήνεται σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και βασικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στην έναρξη των εργασιών του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ, που ξεκινάει σήμερα με ομιλία του προεέρου της, Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ, χτες το «γαϊτανάκι» συνεχίστηκε με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου ότι αν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ, θα παραιτηθεί από υπουργός και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν απ' την κυβέρνηση, «διευκρινίζοντας» πάντως λίγο αργότερα, μετά και τη σχετική «αναμπουμπούλα» που προκλήθηκε, ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την «πάγια θέση» των ΑΝΕΛ για αποχώρηση από την κυβέρνηση όταν αυτή έρθει στην ελληνική Βουλή.

Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι ο Τ. Κουίκ τίθεται εκτός Ανεξάρτητων Ελλήνων, επειδή, κατά τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ, Θεόδωρο Τοσουνίδη, «έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος, παραβιάζοντας αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων», με την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Νωρίτερα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης δήλωσε σε συνέντευξή του πως καλό θα ήταν η συμφωνία να περάσει με περισσότερες των 151 ψήφους, καθώς «αφορά σε εθνικό θέμα», αναφορά που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως καλλιέργεια του εδάφους για προκήρυξη πρόωρων εκλογών με την επίκληση εθνικού θέματος.

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι χτες στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, «επαναβεβαιώθηκε η τοποθέτηση ότι το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης» με την ΠΓΔΜ, με το Ποτάμι να σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του ότι «η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες με την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και αυτή είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις του Ποταμιού».

Στο μεταξύ, ένας ακόμα βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων φαίνεται να βαίνει προς την «έξοδο». Ο Γ. Σαρίδης δήλωσε στη Βουλή ότι δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόταση νόμου που κατέθεσε για την αντιμετώπιση της φτώχειας, προκειμένου να τον πείσει «ότι εννοεί το άνοιγμα που έκανε προς το κέντρο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ