Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13145

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό τα συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη

Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες πόλεις


Στις συμπληγάδες των ματωμένων πλεονασμάτων οι ανάγκες του λαού

Οι νέες συνολικές μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, ως απαραίτητο εργαλείο για να στηριχθεί η «υγιής ανταγωνιστικότητα»

  • Με τον προϋπολογισμό που συζητιέται στη Βουλή, επιταχύνεται η υλοποίηση των «διαρθρωτικών αλλαγών» που έχουν ψηφιστεί για την Υγεία και την Πρόνοια, με αρνητικές συνέπειες στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
  • Συνεχίζονται η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και η μετακύλισή τους στους εργαζόμενους και τα Φτωχά λαϊκά Στρώματα, είτε έμμεσα, μέσω της Ασφάλισης, είτε άμεσα, με τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη που αυξάνεται και με τις πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η σημερινή άθλια κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στις υποβαθμισμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας θα συνεχιστεί, με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, αντιδραστήρια, νοσηλευτικό υλικό, αναλώσιμα, διαγνωστικά εργαστήρια.
  • Η πολιτική της κυβέρνησης στρώνει το έδαφος στην αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας, ενώ κατά τ' άλλα ισχυρίζεται ότι στηρίζει τη δημόσια Υγεία και τη δωρεάν περίθαλψη.

ΣΕΛ.  13   -   14

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποκαλυπτικό «χούι»

Αλλη μια τροπολογία του ΚΚΕ, αυτή για την κατάργηση όλων των νόμων που πετσοκόβουν παλιές και νέες συντάξεις, απέρριψε προχτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με την τροπολογία, το ΚΚΕ ζητούσε να αποκατασταθούν οι απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι από τα χρόνια της κρίσης και να καταργηθούν οι νόμοι που οδηγούν σε συντάξεις - «φιλοδωρήματα» μετά από 30 και 35 χρόνια δουλειάς, ιδιαίτερα με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, η πρόκληση γίνεται διπλή από την κυβέρνηση, καθώς την ώρα που απέρριπτε την τροπολογία, έστηνε στη Βουλή ένα ακόμα «πανηγυράκι», ζητώντας να της πουν και «ευχαριστώ», επειδή στις 30 και πλέον περικοπές που παραμένουν στις συντάξεις δεν πρόσθεσε ακόμα μία, που η ίδια προνομοθέτησε!

Πόσο μάλλον που η μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» είχε ως προαπαιτούμενο την υπεραπόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή το ξεζούμισμα διαρκείας των εργαζομένων και του λαού, επομένως και των συνταξιούχων.

Δεν πρόκειται βέβαια για την πρώτη τροπολογία του ΚΚΕ που απορρίπτεται από την κυβέρνηση, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη, την ίδια τύχη είχε η τροπολογία για άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ως βάση για παραπέρα αυξήσεις, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των μνημονιακών διατάξεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ενεργοποιούσε τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση και πανηγύριζε για τις αυξήσεις - ψίχουλα που ετοιμάζει στον κατώτερο μισθό, ως το «πρώτο μεταμνημονιακό βήμα».

Στον «κάλαθο» των αχρήστων πετάχθηκαν επίσης οι τροπολογίες του ΚΚΕ για απαλλαγή των λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη στους δήμους, για αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας, για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, για πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία κ.ά.

Αντ' αυτού, η κυβέρνηση παρουσίασε ως «ανακούφιση» τάχα των νησιωτών την ολιγόμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, σε σύνδεση μάλιστα με το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, ενώ ψήφισε για τον ΕΝΦΙΑ μια μικρή έκπτωση για ορισμένες μόνο κατηγορίες, που κι αυτή θα εξαϋλωθεί μόλις αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες από το νέο έτος.

Αποκαλυπτική ήταν και η αιτιολογία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να απορρίψει την τροπολογία του ΚΚΕ για τον ΕΝΦΙΑ. Οπως ισχυρίστηκε, τα μέτρα θα πρέπει «να είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, σε σχέση με τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται»! Στα «περιθώρια» δηλαδή της πολιτικής στήριξης της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας, που συνθλίβει δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες.

Και να σκεφτεί κανείς ότι με τις τροπολογίες αυτές του ΚΚΕ δεν προτεινόταν κάποιο ...σοσιαλιστικό μέτρο, όπως προκλητικά υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά μέτρα που δίνουν ανάσα στο λαό στις σημερινές συνθήκες της άγριας εκμετάλλευσης, αποστομώνοντας και εκείνους που κατηγορούν το ΚΚΕ ότι δεν νοιάζεται τάχα για την ανακούφιση του λαού και ότι «τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό».

Αποδεικνύεται όμως ότι ακόμα και τέτοια μέτρα δεν «χωράνε» στον στενό κορσέ της καπιταλιστικής οικονομίας, που υπηρετούν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, «νεοφιλελεύθερες», «δεξιές» και «αριστερές», ανεξάρτητα από διακηρύξεις. Οπως αποδεικνύεται επίσης ότι η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται και κλιμακώνεται, είναι στρατηγική του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από κρίση και μνημόνια.

Το ίδιο «στίγμα» δόθηκε και με την απόρριψη της πρότασης νόμου εκατοντάδων Σωματείων και Συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις παρεμβάσεις αυτές του Κόμματος, που αποτελούν στήριγμα στις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος της κοροϊδίας, αλλά και για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου.

Γι' αυτό χρειάζεται οι προτάσεις αυτές να γίνουν στόχοι πάλης, συσπείρωσης, κινητοποίησης ακόμα περισσότερων εργαζομένων και ανθρώπων από τα λαϊκά στρώματα.

Τα μέτρα πραγματικής ανακούφισης, η ανάκτηση των απωλειών και πολύ περισσότερο η ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, δεν μπορούν να έρθουν από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, που τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Απαιτούν σύγκρουση μαζί τους και βαθύτερες, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, σε συμπόρευση με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ.


Το εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό επισκέφτηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει σήμερα στοιχειώδης ανακούφιση και κυρίως να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτό που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος, δηλαδή ενιαίο, δημόσιο φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας με πλούσιες παραγωγικές δραστηριότητες.


ΣΕΛ.  5


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Μπαράζ αποκλεισμών από τις ρυθμίσεις για τους δικαιούχους του ΟΕΚ

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, με νέες καταγγελίες κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού


ΣΕΛ.  9
ΑΛΒΑΝΙΑ
Απαράδεκτη απόφαση σε βάρος περιουσιών της ελληνικής μειονότητας

ΚΚΕ: Ψεύτικο το επιχείρημα ότι η ένταξη σε συμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας


ΣΕΛ.  7
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Το Σάββατο το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

ΣΕΛ.  11
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ξεκινάει σήμερα, ανεβάζοντας σε νέο επίπεδο την ιμπεριαλιστική εμπλοκή

ΣΕΛ.  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org