Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ξεκίνησε χτες βάζοντας «σφραγίδα» στην εμπλοκή

Η Ελλάδα το «plan A» των ΗΠΑ στην περιοχή, λέει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος

Από τη χτεσινή συνάντηση με τον Γ. Μίτσελ
Από τη χτεσινή συνάντηση με τον Γ. Μίτσελ
Ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον ο πρώτος «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας, σηματοδοτώντας την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε χτες το πρωί στο αμερικανικό ΥΠΕΞ ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Γ. Μίτσελ, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα έχει «οργώσει» Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προωθώντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για την περιοχή, ενώ θεωρείται και ο «εμπνευστής» της αμερικανικής στρατηγικής για τα κράτη - «προπύργια» των ΗΠΑ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, στα οποία και επισήμως πλέον συγκαταλέγεται και η Ελλάδα με τις «ακούραστες» προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παρών και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, που έπαιξε βασικό ρόλο προηγουμένως, προετοιμάζοντας τη σχετική διμερή ατζέντα. Ολοι τους μαζί, παρουσία και άλλων στελεχών, όπως ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρασιατικές υποθέσεις, Μ. Πάλμερ, είχαν διευρυμένες συζητήσεις πάνω σε όλα τα θέματα που θίγει ο διάλογος, χωρίς ωστόσο να γίνουν ανακοινώσεις για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Επισήμως η ατζέντα τους περιέλαβε 6 θεματικές ενότητες: Περιφερειακή Πολιτική και Οικονομία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, Εμπόριο - Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή Συνεργασία, Επαφές των Πολιτών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση υπήρξε «ιδιαίτερα γόνιμη». Μέχρι την ώρα που ο «Ριζοσπάστης» όδευε προς έκδοση, οι δυο πλευρές είχαν καλύψει - κατά πληροφορίες - περιφερειακά και οικονομικά ζητήματα και τη συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια.

Η αμερικανική πλευρά τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών ενισχύθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια και χαρακτήρισε το 2018 ως την καλύτερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει «η στρατηγική, ισότιμη συμμαχική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης».

Φέρεται, δε, να ανέπτυξε διεξοδικώς τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για τη «σταθεροποίηση» της περιοχής μας, αναλύοντας τις «πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Αναφέρθηκε παράλληλα στην εδραίωση της Ελλάδας ως ενεργειακού εμπορικού και μεταφορικού κόμβου στην περιοχή και χαρακτήρισε την πρόσφατη ΔΕΘ, όπου «τιμώμενη χώρα» ήταν οι ΗΠΑ, «εφαλτήριο μίας νέας δυναμικής στην οικονομική μας συνεργασία, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε».

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται, επίσης, να ζήτησε «ουσιαστική στήριξη του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων ΟΗΕ».

Η, δε, αμερικανική αντιπροσωπεία χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών ως «τη σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή». Στη στρατιωτική συνεργασία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέδειξε τις «προοπτικές» περαιτέρω συνεργασίας καθώς και τη σημασία της Σούδας.

Θα ακολουθούσε διμερής συνάντηση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, αναπ. υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπόλτον, ενώ αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναμενόταν να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Γ. Κατρούγκαλος θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με «φορείς της επιχειρηματικότητας», με αντικείμενο συζήτησης την «προσέλκυση επενδύσεων» σε τομείς όπως η Ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και η καινοτομία, ενώ θα μιλήσει και σε κλειστή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «American Enterprise Institute».

Στον «αρμόζοντα ρόλο» της η Ελλάδα...

Σημειωτέον, μιλώντας προηγουμένως στους Ελληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισε τη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στον συγκεκριμένο διάλογο με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικός και εκτιμώντας ότι δεν θα αναλωθεί απλώς σε θεωρητικές συζητήσεις, καθώς, όπως χαρακτηριστικά υπενθύμισε - δίνοντας το στίγμα της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής - «στηρίζεται σε μια σειρά από συνέργειες που έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις».

Αναφορικά με το πώς η Τουρκία θα εκλάβει το διάλογο, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μια «εξίσωση μηδενικού αθροίσματος» και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα υπό το πρίσμα μιας συμμαχικής χώρας που έχει αυτοτελή στρατηγική αξία και μπορεί να επιτελέσει έναν «εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο», ενώ κάνοντας σαφές ότι για τις ΗΠΑ παραμένει προτεραιότητα η παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με την ελληνική κυβέρνηση να αναλαμβάνει και εδώ ρόλους, βάζοντας την ασφάλεια αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στα σχετικά παζάρια και σε μεγάλους κινδύνους, πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι ενισχύουμε τη συνεργασία μας με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ως απομάκρυνση από τη συνεργασία μας με έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν βάζουμε την Ελλάδα σε δεύτερη κατηγορία. Οσον αφορά εμάς, η Ελλάδα είναι το "Plan A". Και βρίσκεται σε αυτήν τη θέση με τη δική της αξία».

Δείχνοντας εξάλλου το πώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελούν την άλλη όψη της εμπλοκής, αλλά και ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην καπιταλιστική οικονομία είναι δεμένη με τους ευρωατλαντικούς ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «αν κανείς είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για την ετοιμότητα της Ελλάδας να επανέλθει πίσω στον αρμόζοντα ρόλο της ("Resume its Proper Role"), αυτή άρθηκε όταν πρώτον η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, το επίσημο πρόγραμμα, και προσδοκούμε η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύεται οικονομικά και θα συνεισφέρουμε σε αυτό στον βαθμό που μπορούμε».

Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία

Πιάνοντας μερικά από τα ζητήματα, όπου οι ΗΠΑ κρίνουν θετικά τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και την αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως τη Ρωσία, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας: «Η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός έδειξαν απίστευτη ηγεσία και σθένος στον τρόπο που οδήγησαν τη συμφωνία των Πρεσπών. Παραμένει διαφιλονικούμενη, αλλά ακριβώς επειδή είναι διαφιλονικούμενη και αντιμετωπίζει μακροχρόνια ζητήματα αξίζει να του πιστωθεί. Και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα μέρη καθώς εφαρμόζουν τη συμφωνία», σημείωσε με νόημα.

Χαιρέτισε, εξάλλου, την απέλαση Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι, από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «είδαμε την απόφαση για την έκδοση Ρώσων διπλωματών που είχαν εμπλακεί σε δράσεις που δεν θα έπρεπε. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να το κάνει και ως βασική έκφραση κυριαρχίας την υποστηρίζουμε», είπε.

Στάθηκε και στον καθοριστικό, όπως είπε, ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα της «ενεργειακής ασφάλειας», στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς τις πηγές της Ενέργειας. «Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αν η Ελλάδα πάρει τις σωστές αποφάσεις μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η υπόλοιπη περιοχή δεν θα είναι όμηροι εχθρικών δυνάμεων (βλ. Ρωσία και τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη). Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και δεν θέλουμε να συμβεί οπουδήποτε αλλού. Πρέπει να σταματήσει και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Υπό αυτό το πρίσμα, εστίασε στη στρατηγική θέση της Ελλάδας και μετέφερε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τα διάφορα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, προς εμπέδωση της ευρωατλαντικής τάξης και ασφάλειας ως εγγύηση για τις μπίζνες τους.

«Συνεχίστε τις αναδιαρθρώσεις»

Σχετικά, τέλος, με την πραγματοποίηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, «πριονίζοντας» πάντως και τις «μεγάλες προσδοκίες» που καλλιεργούν τα κυβερνητικά στελέχη, λέγοντας πως «αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας ως αμερικανική κυβέρνηση είναι να επισημάνουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν, αλλά, όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε κρατικά ελεγχόμενη οικονομία. Οι επενδυτές λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις με βάση την εκτίμησή τους για τις ευκαιρίες. Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το είδος των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που χρειάζεται να κάνει για να καταστήσει την ελληνική αγορά πιο ελκυστική στους επενδυτές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ