Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Παναττική κινητοποίηση ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τις απολύσεις

Σε παναττική κινητοποίηση τη Δευτέρα 10/12, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ. και πορεία στη Βουλή, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές Πρόνοιας, παλεύοντας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι προετοιμασίες για την κινητοποίηση προχωρούν με βάση όσα αποφασίστηκαν σε μαζική σύσκεψη συντονισμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 17 Διοικητικών Συμβουλίων από νοσοκομεία της Αττικής και Επιτροπών Αγώνα, ενώ η παναττική στάση εργασίας έχει προκηρυχθεί από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Ενώσεις (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ).

Κάλεσμα από την Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να διεκδικήσουν:

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ - ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί).

-- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις.

-- Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

-- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Παρουσιάζοντας την εφιαλτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και την απειλή της απόλυσης για χιλιάδες εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Χιλιάδες συνάδελφοί μας, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που εργάζονται χρόνια δίπλα μας, καλύπτοντας μέρος των μεγάλων ελλείψεων, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης.

Πρόκειται για 500 περίπου επικουρικούς γιατρούς, που απολύονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου, και άλλους 600 περίπου, μέσω ΕΣΠΑ, που απολύονται μέχρι 31 Ιανουαρίου, ενώ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες ούτε για την αντικατάσταση των τουλάχιστον 360 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του χρόνου.

Ακολουθούν 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, η απόλυσή τους θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου 2019. Εχουν ήδη απολυθεί (και απολύονται καθημερινά) δεκάδες επικουρικοί γιατροί, καθώς και νοσηλευτές, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που εργάζονταν σε ΜΕΘ, ενώ παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις μέχρι σήμερα, ολόκληρο το 2018, δεν έχει προκηρυχθεί θέση μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και αν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για "1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση", αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις ελλείψεις, την εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, τις συνεχείς βάρδιες και εφημερίες, την ταλαιπωρία και την επικινδυνότητα τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς. Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλεί ο υποτιθέμενος καβγάς μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ποια είναι η "λιγότερο κακή" αναλογία μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στην Υγεία - Πρόνοια.

Την ίδια ώρα, παρά τους έξαλλους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για δήθεν "εκδίωξη των εργολάβων", οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν, σε δεκάδες δημόσιες μονάδες, να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενες χιλιάδες εργολαβικούς εργαζόμενους. Ενώ και όπου ακόμη έχει προχωρήσει η διαδικασία με προσλήψεις ορισμένου χρόνου (με ατομικές συμβάσεις), στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης κ.λπ., οι εργαζόμενοι βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης λόγω λήξης των συμβάσεών τους, για να μη μιλήσουμε για τις απαράδεκτες συνθήκες.

Αντίστοιχα για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, η παράταση της σύμβασης (που πάντως δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί), κάτω και από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, δεν εξασφαλίζει στους εργαζόμενους πλήρη δικαιώματα (π.χ. επίδομα τέκνων και μισθολογική εξέλιξη), ούτε βέβαια μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην εμπιστευτούν την κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά να οργανώσουν τον δικό τους μαζικό αποφασιστικό αγώνα, παραμερίζοντας ταυτόχρονα τα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, και να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org