Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 24ου Συνεδρίου

Το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε το 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Η ανάπτυξή τους σημαίνει φτώχεια, ΝΑΤΟ και πόλεμοι». Τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, καθώς και το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εισήγησης και των ομιλιών των συνέδρων.

Στις αρχαιρεσίες πήραν μέρος 48 από τους 54 εκλεγμένους αντιπροσώπους από το σύνολο των 18 Σωματείων που εκπροσωπούσαν 2.638 ψηφίσαντα μέλη.

Για το 23μελές Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ψήφισαν 48 αντιπρόσωποι. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) συγκέντρωσε 39 ψήφους (από 52 το 2015) και εξέλεξε 19 έδρες (όσες είχε). Η παράταξη «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Τύπου και Χάρτου» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) έλαβε 9 ψήφους (από 11 το 2015) και εξέλεξε 4 έδρες (όσες είχε).

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας η ΔΑΣ εξέλεξε 9 έδρες, ενώ 2 έδρες πήρε η «Ενωτική Κίνηση».

Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ ψήφισαν 35 σύνεδροι. Η ΔΑΣ έλαβε 31 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους. Η «Ενωτική Κίνηση» έλαβε 4 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο.

Μονόδρομος η οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς

Συνοψίζοντας τον απολογισμό της δράσης της, η Ομοσπονδία, σε δελτίο Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, σημειώνει πως όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα και «να προβάλει ένα αγωνιστικό πλαίσιο πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», απέναντι «στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και το κράτος τους, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, την ΕΕ και γενικότερα τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης».

Στις σημερινές συνθήκες, στις οποίες «η προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το τέλος των μνημονίων φουντώνει», η Ομοσπονδία θέτει στο επίκεντρο της παρέμβασής της την ανάγκη να γίνεται κατανοητό από τους εργαζόμενους ότι η επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματά τους θα συνεχιστεί: «Η μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων, ο σφαγιασμός των κοινωνικών παροχών και των συντάξεων αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο», τονίζει.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ακόμα την ανάγκη να απορριφθεί από συνδικάτα και εργαζόμενους «το επιχείρημα ότι με την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα», με δεδομένο ότι η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση «πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

«Επανεπιβεβαιώσαμε ότι είναι μονόδρομος η οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, με σωματεία μαζικά, ανοιχτά σε όλους τους εργαζόμενους. Με αγώνες και αιτήματα που θα έχουν κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά μας στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν:

«Για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Για την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την αλλαγή των συσχετισμών, την ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης, του ΠΑΜΕ και της Κοινωνικής Συμμαχίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ