Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Το διά ταύτα είναι η συνταγματοποίηση των μνημονιακών νόμων

Eurokinissi

Στα άρθρα 4 έως 25 του Συντάγματος, που αφορούν στα «κοινωνικά δικαιώματα», αφιερώθηκε και η χτεσινή (δεύτερη στη σειρά όσον αφορά τη θεματολογία) συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με τα αστικά κόμματα να συνεχίζουν να ξετυλίγουν όλη την γκάμα των αντιδραστικών τους θέσεων, που ανεξάρτητα από παραλλαγές καταλήγουν σε έναν κοινό στόχο: Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη θωράκιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Για παράδειγμα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έβαλαν «πυρ ομαδόν» κατά του άρθρου 16 του Συντάγματος, με τον ειδικό εισηγητή και αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη, να λέει ευθαρσώς ότι στηρίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί το άρθρο 16 συνδέεται με περιορισμούς που προκαλούν «διαρκή ζημία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», υποστηρίζοντας ότι η Παιδεία πρέπει «να είναι εμπορεύσιμο προϊόν». Η τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη ήρθε «κουτί» στον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ...υπερασπιστής των δημόσιων πανεπιστημίων, όταν επί των ημερών του η επιχειρηματική δράση, ειδικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έχει απογειωθεί, με τη λαϊκή οικογένεια να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσει τα παιδιά της.

Βέβαια, η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Χριστοδουλοπούλου, μεταχειριζόμενη λογικές ακροβασίες υποστήριξε ότι «όσοι είναι υπέρ της μείωσης της φορολογίας είναι αυτοί που πραγματικά απεχθάνονται τα κοινωνικά δικαιώματα». Κι αυτό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων, στραγγίζει το λαϊκό εισόδημα, ταυτόχρονα με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, όπως στους εφοπλιστές, οι οποίες είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένες.

Στημένο το παιχνίδι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Αποκαλύπτοντας το «στημένο παιχνίδι» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι επέλεξαν αυτό το πεδίο του Συντάγματος για να οξύνουν την αντιπαράθεσή τους γιατί σε άλλα ζητήματα, όπως «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι τα πιο σημαντικά από τη σκοπιά της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, υπάρχει ταύτιση απόψεων». «Σε αυτό ακριβώς το τμήμα του Συντάγματος αντανακλάται κυρίως η μεγάλη διάσταση, η μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις φραστικές διακηρύξεις, τις αναφορές που μπορεί να βρίσκονται στο Σύνταγμα και σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή», σημείωσε.

Με άλλα λόγια, όπως σημείωσε, «η αντιπαράθεση διεξάγεται κυρίως σ' αυτό το τμήμα του Συντάγματος, γιατί προσφέρεται να κάνεις από τη μια μεριά αντινεοφιλελεύθερες διακηρύξεις και από την άλλη να εφαρμόζεις βαθιά αντιδραστικές, αντιλαϊκές πολιτικές».

Εφερε ως παραδείγματα τις αναφορές του Συντάγματος στο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην απεργία, οι οποίες δεν εμπόδισαν όλα αυτά τα χρόνια την εκτίναξη της ανεργίας, λαϊκές κατοικίες να φορολογούνται και να κατάσχονται και απεργίες να χαρακτηρίζονται παράνομες και καταχρηστικές. Αλλωστε, σημείωσε, την ίδια στιγμή υπάρχει ένα σύνολο από ρήτρες, «παραθυράκια», εξαιρέσεις και εκτελεστικούς νόμους που «καταστρατηγούν στην πράξη αυτά τα δικαιώματα για να προστατεύσουν τον υπέρτατο νόμο: Την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το κέρδος, τις εκμεταλλευτικές σχέσεις».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι στην πράξη όλα τα αστικά κόμματα αναγνωρίζουν την υπεροχή του ευρωενωσιακού δικαίου, με τα άρθρα 28 και 80. «Αν δει κανείς τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει κοινωνικό ή ατομικό δικαίωμα που να μην υπονομεύτηκε από το βαθιά αντιδραστικό, αντιλαϊκό δίκαιο που παράγεται στα επιτελεία των Βρυξελλών», τόνισε και ανέφερε ως χαρακτηριστική περίπτωση το άρθρο 16, που αν και ορίζει την απαγόρευση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με βάση το δίκαιο της ΕΕ και τη συμβολή όλων των μέχρι τώρα αντιλαϊκών κυβερνήσεων και της σημερινής διαμορφώθηκε «μια ολόκληρη αγορά στον χώρο της Ανώτατης Παιδείας με αναγνώριση ιδιωτικών κολεγίων, με ισοτίμηση πτυχίων, με την επιχειρηματική λειτουργία του ίδιου του δημόσιου πανεπιστημίου, με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα κ.λπ.».

Συνεχίζοντας την ανάδειξη της στρατηγικής ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των λοιπών, αναφέρθηκε στις προτάσεις τους να «συνταγματοποιηθεί η λογική της ακραίας φτώχειας και ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, ενός εγγυημένου εισοδήματος, που μόνο αυτό θα πρέπει να διασφαλίζει το κράτος και από κει και πέρα ο σώζων εαυτόν σωθήτω», τονίζοντας ότι αυτό που προωθείται είναι η εναρμόνιση του Συντάγματος «με τις πολιτικές που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια διά μέσου των μνημονίων, προωθείτε δηλαδή τη συνταγματοποίηση των μνημονίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ