Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο «μάτι του κυκλώνα» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

«Η συμμετοχή του νησιού στην εφαρμογή αμερικανικών και ΝΑΤΟικών σχεδίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες», είπε χτες η Μ. Ζαχάροβα
«Η συμμετοχή του νησιού στην εφαρμογή αμερικανικών και ΝΑΤΟικών σχεδίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες», είπε χτες η Μ. Ζαχάροβα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στο «μάτι του κυκλώνα» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία βάζει τον κυπριακό λαό και συνολικά τους λαούς της περιοχής η «αποφασιστικότητα» της κυπριακής ηγεσίας να συνδράμει ενεργά στο προχώρημα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, απόφαση που επιβεβαίωσε εκ νέου χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ.

Την ξεχωριστή σημασία της - που δείχνει την κλιμάκωση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού - έχει η χτεσινή αντίδραση της Ρωσίας στο ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Κύπρο. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η συμμετοχή του στην εφαρμογή αμερικανικών και ΝΑΤΟικών σχεδίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο. Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των συστημάτων και θα πρέπει να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση εφαρμογής τους».

Πάντως, ο Κύπριος Πρόεδρος στην προαναφερόμενη εκδήλωση ήταν ...κατατοπιστικότατος για τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Κύπρου. «Ο στόχος μας εδράζεται στο όραμα και τη φιλοδοξία να καταστούμε πρότυπο σταθερότητας, προβλεψιμότητας και δημιουργίας συνεργιών για προαγωγή αμοιβαίας ευημερίας και σταθερότητας για όλους, ιδιαίτερα στην εύφλεκτη και ευμετάβλητη περιοχή της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος», είπε και συνέχισε: «Προς το σκοπό αυτό και έχοντας αναγνωριστεί από όλους ως ένας έντιμος συνομιλητής, ως ένας πυλώνας σταθερότητας, έχουμε ενδυναμώσει τις ιστορικά στενές μας σχέσεις με τις χώρες της γύρω περιοχής και μαζί με την Ελλάδα εγκαθιδρύσαμε τριμερείς συνεργασίες με γείτονες χώρες, όπως αυτές με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη και όχι μόνο». Χαρακτήρισε τους τριμερείς μηχανισμούς «απτό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και κοινά συμφέροντα ενώνουν δυνάμεις αντί να αυτοαπομονώνονται» και χαιρέτισε «τη διεύρυνση αυτών των τριμερών σχηματισμών, ώστε να συμπεριλάβουν και άλλους εταίρους (βλέπε ΗΠΑ) σε συγκεκριμένους τομείς, ενισχύοντας τις υφιστάμενες αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες». Επανέλαβε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου θα συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών «συνεργασίας μεταξύ όλων των γειτονικών κρατών. Δεν έχει λόγο η Κύπρος ή η Ελλάδα να είναι σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Δεν έχουμε λόγο να μη συνεργαστούμε, δεν έχουμε λόγο να μην αναπτύξουμε τις ίδιες άριστες σχέσεις όπως έχουμε πράξει με τα υπόλοιπα των γειτονικών κρατών». Επίσης, τόνισε ότι «ο φυσικός πλούτος της περιοχής αποτελεί κατά την άποψή μου πηγή και ευκαιρία για συνεργασία και όχι αφορμή για να συνεχιστούν τριβές ή διενέξεις. Δεν υπάρχει κανείς μα κανείς που δεν θα ήθελε να δει να αναπτύσσονται οι σχέσεις μας άριστα και με τη γείτονα Τουρκία».

Τα σχετικά παζάρια επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, που δήλωσε ότι «αντί να επιμένουμε σε ένα μοντέλο διαμοιρασμού στο Κυπριακό, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν (διάφορα) μοντέλα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί». Πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι να διευρυνθεί η συνεργασία που έχει διαμορφωθεί σήμερα και να εδραιωθεί βήμα - βήμα η εμπιστοσύνη.

Επαφές Κυπριανού στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το Κυπριακό βρίσκεται και στο επίκεντρο σειράς επαφών που συνεχίζει στις ΗΠΑ ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Μεταξύ άλλων συνάντησε - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ χτες αναμενόταν να βρεθεί με τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζόναθαν Κοέν, αλλά και τους αναπληρωτές αντιπροσώπους Ρωσίας, Κίνας κ.τ.λ. στον ΟΗΕ. Σε συνάντησή του με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας στον ΟΗΕ Τζόναθαν Αλεν, συζητήθηκαν οι δυνατότητες παρέμβασης του Λονδίνου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας και αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο Κυπριανού ανέφερε ότι η Αγκυρα έθεσε κάποιους όρους για να δεχτεί την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο, από τους οποίους κάποιοι συζητούνται και κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από την Τουρκία, γι' αυτό και δεν μπορεί η Τουρκία να τους υποσχεθεί. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως πήγε εξουσιοδοτημένος στο Κραν Μοντανά για να καταλήξει σε συμφωνία και για οριστικοποίηση συμφωνίας στα 6 κεφάλαια (Ασφάλεια, Εδαφικό, Περιουσιακό, Διακυβέρνηση, συμμετοχή στην ΕΕ, Οικονομία).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org