Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΕΜΙΣΕΑ
Αγωνιστική κινητοποίηση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Οι σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους, αλλά κυρίως οι διεκδικήσεις τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσυγκέντρωσης στα Προπύλαια, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που οργάνωσαν χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Με το σύνθημα «Οι ανάπηροι δεν σκύβουν το κεφάλι, μαζί με τη ΣΕΑΑΝ αντίσταση και πάλη», ανέδειξαν την ανάγκη να ενισχυθεί στο αναπηρικό κίνημα η συσπείρωση σε αγωνιστική κατεύθυνση, ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τις περικοπές στην Πρόνοια, την Υγεία, την Ειδική Αγωγή.

«ΚΕΠΑ, ΟΠΕΚΑ η ίδια ιστορία, "σφάζουν" τους ανάπηρους για την κερδοφορία», φώναξαν κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες, αποκαλύπτοντας τη νέα «φάμπρικα» των περικοπών σε επιδόματα και συντάξεις που έχει ανοίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Αγωνιστική παρέμβαση από την ΣΕΑΑΝ και στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστική παρέμβαση από την ΣΕΑΑΝ και στη Θεσσαλονίκη
Μιλώντας στην προσυγκέντρωση, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Γιάννης Βουτσινάς, κατήγγειλε τον ρόλο των ΚΕΠΑ, που όπως είπε «έχουν αφαιρέσει το προνοιακό επίδομα από 60.000 αναπήρους. Ετσι, βγάζουν τα πλεονάσματα... Ενα δίνουν, δέκα παίρνουν. Κανένας να μην πιστέψει πως η ζωή μας θα καλυτερέψει. Γι' αυτό δεν έχουμε άλλο δρόμο, από τον αγώνα. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για εμάς και τα παιδιά μας...».

Τη στήριξη στα δικαιώματα και τους αγώνες των αναπήρων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία του κοινού αγώνα. Οπως σημείωσε, «μαζί με τους αναπήρους παλεύουμε ενάντια στις περικοπές των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας, των σφαγείων των ΚΕΠΑ και του νέου οργανισμού περικοπών του ΟΠΕΚΑ». Παράλληλα, ανέδειξε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Το ψήφισμα στη συγκέντρωση με τα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος διάβασε στους συγκεντρωμένους εκ μέρους της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ ο Γιώργος Μπίλης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Συμμετείχε επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Απέναντι και στις δυνάμεις που βαφτίζουν τις ανάγκες... «μαξιμαλισμό»

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια, με τα πανό της ΣΕΑΑΝ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους είναι τραγωδία, είναι για τα κέρδη της πλουτοκρατίας» και «Φτώχεια, ανεργία, ρατσισμός, είναι της ΕΕ ο πολιτισμός», κατευθύνθηκαν προς την Κλαυθμώνος, όπου διεξαγόταν το παναναπηρικό συλλαλητήριο.

Εκεί όμως η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στη ΣΕΑΑΝ, ενώ παρότι ενημερώθηκε, δεν ανακοίνωσε ούτε καν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Γ. Βαρδακαστάνης, μονοπωλώντας το δικαίωμα λόγου, ανέπτυξε τις θέσεις της ηγεσίας, η οποία έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι... είναι ενάντια «σε μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» και να υποστηρίξει πως... «η αναπηρία δεν έχει χρώμα», συσκοτίζοντας το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις μέσα στο αναπηρικό κίνημα που αντί να στηρίζουν τις διεκδικήσεις των αναπήρων, στέκονται απέναντί τους, υπονομεύουν τα δικαιώματα και την πάλη τους. Εναν τέτοιο κίνδυνο εμπεριέχει και η θέση της ΕΣΑμεΑ να περάσει η ευθύνη της Πρόνοιας στους δήμους και στις Περιφέρειες, πρόταση που οδηγεί στην απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες που έχει απέναντι στους αναπήρους. Επιπλέον, όψιμα η ΕΣΑμεΑ τάχθηκε στα λόγια ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου, όταν όμως ψηφιζόταν στη Βουλή, τον είχε στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ ζήτησε να επιδώσει το δικό της ψήφισμα με τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν έκανε δεκτό το αίτημα και με εντολή της η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο της αντιπροσωπείας, γεγονός που κατήγγειλε η ΣΕΑΑΝ.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Μαχητική κινητοποίηση από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 2/12, έξω από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Στη συνέχεια, το αγωνιστικό μπλοκ κατευθύνθηκε με πορεία στο αναπηρικό συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Μεταξύ άλλων, στην κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι ίδιοι οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες, οι γονείς και οι κηδεμόνες να πάρουν την υπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων και της ζωής τους στα δικά τους χέρια, σε συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στην αντιλαϊκή και αναπηρική πολιτική.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, από τον Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων, ενώ το Σάββατο 1/12 έγινε παγκρήτιο συλλαλητήριο ΑμεΑ με συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης, και τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org