Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Νέο «μοντέλο»... η κλιμάκωση της επίθεσης στη μικρομεσαία αγροτιά

Το μαύρο άσπρο για την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κλιμακώνοντας την επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, επιχείρησε να κάνει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος χτες τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και μιλώντας για το δήθεν «νέο» παραγωγικό μοντέλο που οικοδομεί η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη των «υγιών συνεταιρισμών» και τον σχετικό συνεταιριστικό νόμο που ψήφισε το 2016 η κυβέρνηση, έναν νόμο που ενισχύει τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Αναφέρθηκε επίσης στη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, επιδίωξη που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προώθησαν, και βέβαια όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα των μικρών παραγωγών, αλλά λειτούργησε ως «όχημα» για το ακόμα μεγαλύτερο μπάσιμο των επιχειρηματικών ομίλων στην αγροτική παραγωγή.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις τιμές που αγοράζει το γάλα ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός από τους παραγωγούς, σχεδόν «πανηγυρίζοντας» για το γεγονός ότι φέτος κυμαίνονται στα 72 λεπτά, όταν πριν από τρία χρόνια βρισκόταν πάνω από 90 λεπτά κατά μέσο όρο. Απογειώνοντας την κοροϊδία, αναφέρθηκε σε «μείωση» των ασφαλιστικών εισφορών, που αφορά ελάχιστους αγρότες.

Ανακοίνωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στα Καλάβρυτα, η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Στην επίσκεψή του στα Καλάβρυτα σήμερα ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι το παραγωγικό μοντέλο της ΚΑΠ και του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, που υπηρετεί επί 4 χρόνια η κυβέρνησή του, έχει ως αποτέλεσμα ένα λίτρο πρόβειου γάλακτος να πουλιέται φθηνότερα από ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού. Η κατάσταση αυτή, που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, δεν ανατρέπεται με το παράδειγμα ενός συνεταιρισμού που δίνει μεγαλύτερη τιμή. Αντίθετα επιβεβαιώνεται ο κανόνας, ότι το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων κυριαρχεί και καθορίζει τις τιμές. Χωρίς κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και με το κόστος παραγωγής στα ύψη, τα ψίχουλα των 5 ευρώ ανά ζώο και οι επικλήσεις του συνεργατισμού δεν αντιμετωπίζουν τους εκβιασμούς των εμποροβιομήχανων και την κατρακύλα των τιμών στον παραγωγό, την ίδια ώρα που τα γαλακτοκομικά προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση.

Μετά τα αδιέξοδα της πολιτικής των ΠΟΠ προϊόντων, όπως η φέτα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφώνησε να φτιάχνεται σε Καναδά - Νότια Αφρική και τελευταία η ΕΕ έδωσε πράσινο φως για την εκχώρησή της και στο Βιετνάμ, σερβιρίστηκε από τον πρωθυπουργό το παραμύθι της αντιμετώπισης των προβλημάτων με την προώθηση της κατανάλωσής τους από τους τουρίστες και τα σχολικά γεύματα.

Σε ό,τι αφορά τις περιβόητες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αφορούν ένα πολύ περιορισμένο ποσοστό αγροτών, πρόκειται για μικρές τροποποιήσεις στον νόμο λαιμητόμο του Κατρούγκαλου - ΣΥΡΙΖΑ, που αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές και κατακρεούργησε τις συντάξεις από 460 σε 320 ευρώ τον μήνα.

Οι αλλαγές που έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν να έρθουν μόνο με την οργάνωσή τους, με την οικοδόμηση της συμμαχίας τους με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, με τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ και την ισχυροποίησή του παντού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org