Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Οχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων εργασίας

Τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η εργοδοσία της «Aktina Travel» στους εργαζόμενους για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας που χειροτερεύουν τη θέση τους, αξιοποιώντας το αντεργατικό πλαίσιο που ενισχύει παραπέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων και καλεί τους εργαζόμενους «να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας».

Οπως σημειώνει η Επιτροπή, η εργοδοσία, που για τρία χρόνια «δεν εφάρμοζε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως ήταν υποχρεωτικό για τους εργοδότες - μέλη του HATTA», τον τελευταίο μήνα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων.

Αρχικά το σχέδιό της ήταν η μείωση μισθών και η παροχή κουπονιών, κάτι που «έπεσε στο κενό μετά την αντίδραση των εργαζομένων και την παρέμβαση των δυνάμεων της Επιτροπής Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων».

Τώρα, στις νέες ατομικές συμβάσεις που προωθεί η εργοδοσία δεν υπάρχει ρητή αναγραφή ωραρίου, ενώ «προβλέπεται πρόγραμμα βαρδιών με 9 ώρες εργασίας, δήθεν με μία ώρα διάλειμμα». Πρακτικά, επιχειρεί να καταργήσει το διάλειμμα από το 8ωρο. «Σαν να μην έφτανε αυτό, η "επιπλέον παρατήρηση" ότι αυτή η Σύμβαση θα ισχύει μέχρι τη λήξη της κλαδικής ΣΣΕ αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στους εργοδότες να φέρουν το Σεπτέμβρη του 2019 νέες Συμβάσεις, με χειρότερους όρους και νέες πιέσεις για τους εργαζόμενους».

«Για να γίνουν αποδεκτοί αυτοί οι όροι γίναμε δέκτες πιέσεων και απειλών από στελέχη της εταιρείας, ενώ όσοι συνάδελφοι αρνήθηκαν να συναινέσουν στην παραβίαση των όρων της κλαδικής ΣΣΕ και την αλλαγή των όρων εργασίας τους προς το χειρότερο, συνέχισαν να απειλούνται με απόλυση και μείωση του ωραρίου», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα.

Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, τονίζει:

«Η κερδοφορία και η ενίσχυση της θέσης στον ανταγωνισμό στηρίζονται πάνω στους εξαντλητικούς ρυθμούς και τις υπερωρίες που δουλεύουμε "για να βγει η δουλειά".

(...) Δεν αποδεχόμαστε το αίσχος των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία. Παλεύουμε για την εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ και την υπογραφή νέων, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων με πυξίδα τις δικές μας ανάγκες, απέναντι στα σχέδια των εργοδοτών, των κυβερνήσεων και του εργοδοτικού συνδικαλισμού. (...)

Διεκδικούμε: Τήρηση του 8ώρου και των διαλειμμάτων. Εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση, που βάζει ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ