Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Για τα οξυμένα προβλήματα στα αιμοδυναμικά εργαστήρια

Την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης των αγγειογράφων στον «Ευαγγελισμό» και στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπως και συνολικά του ιατρικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, με άμεση επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Οπως επισημαίνει, τα αιμοδυναμικά εργαστήρια του «Ευαγγελισμού» και του «Αττικού» Νοσοκομείου (που πάντα συνεφημερεύουν) δέχονται σε επείγουσα βάση τουλάχιστον 10 οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου (ΟΕΜ) στις γενικές εφημερίες και μερικά ακόμα ΟΕΜ στις πρωινές ώρες.

«Η αγγειοπλαστική στο ΟΕΜ έχει σώσει χιλιάδες ζωές», τονίζει η ΔΗΠΑΚ. «Ταυτόχρονα, όμως», επισημαίνει, «τα δύο αυτά νοσοκομεία σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος της Αττικής και των γύρω περιοχών. Εκτελούν χιλιάδες προγραμματισμένες στεφανιογραφίες ετησίως. Οι αγγειογράφοι είναι πεπαλαιωμένοι (15ετίας), με τεράστιο αριθμό εξετάσεων ο καθένας. Εχουν συχνές βλάβες και αφού είναι εκτός εγγύησης οι βλάβες πληρώνονται αδρά! Ανταλλακτικά δύσκολα βρίσκονται (αναζητούνται σε όλη την Ευρώπη) και έρχονται με καθυστέρηση. Μέσα στο 2018 είχαν πολλαπλές βλάβες, πολλές μέρες αχρηστίας, ακόμα και σε γενικές εφημερίες. Διακομίζονταν εμφράγματα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να χάνεται ζωτικός χρόνος, αφού ο ασθενής πρέπει να μπει στο εργαστήριο τις πρώτες ώρες. Υπήρξε και θάνατος σε μια διακομιδή».

«Οι αγγειογράφοι είναι στο τέλος της ζωής τους. Πότε θα αντικατασταθούν;», ρωτά η ΔΗΠΑΚ και προσθέτει:

«Στον "Ευαγγελισμό" υπάρχει νέο μηχάνημα εδώ και μήνες, δεν λειτουργεί ακόμα, οι ανάγκες είναι τεράστιες, απάντηση γιατί δεν λειτουργεί δεν παίρνουμε από τις διοικήσεις και το υπουργείο. Είναι άκρως αναγκαίος και 2ος αγγειογράφος (που όπως μας λένε) θα έρθει, και το προσωπικό θα έρθει για να το λειτουργήσει.

Στο "Αττικόν", μηδέν προοπτική για αντικατάσταση του γερασμένου αγγειογράφου. Μάλιστα, στο "Αττικόν" έγινε φιέστα προ ημερών για τα 15 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου και αμέσως μετά χάλασε ξανά ο αγγειογράφος που - ...τι σύμπτωση - έχει μόνο ...15 χρόνια εντατικής λειτουργίας».

Η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει ότι το υπουργείο αγνοεί προκλητικά την παραπάνω κατάσταση,«ποντάρει στις δωρεές (όπως στον "Ευαγγελισμό"). Υπάρχει κόφτης κονδυλίων για τα νοσοκομεία, που κάθε χρόνο μεγαλώνει (βλ. προϋπολογισμούς)».

«Δεν μένουμε αδρανείς», τονίζει η ΔΗΠΑΚ και καλεί σε αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, άμεσο εξοπλισμό των νοσοκομείων με σύγχρονα μηχανήματα.

«10 στεφανιογράφοι ολοκαίνουργιοι κοστίζουν όσο ένα φτερό από ένα "F-16" που πλουσιοπάροχα αγοράζουν από τις ΗΠΑ για ΝΑΤΟικές ανάγκες», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ