Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Παρέμβαση στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τις ανάγκες των ναυτεργατών

Στην πλούσια δράση που αναπτύσσουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία για την ανάδειξη των αναγκών των ναυτεργατών, με κινητοποιήσεις και πολύμορφες πρωτοβουλίες, έρχεται να προστεθεί και η παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ, Θ. Ευαγγελάκη, ως επικεφαλής ομάδας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) στις 19/11 και η συνάντησή του με τον Brandt Wagner, επικεφαλής του Τμήματος Ναυτεργατών του ILO.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ «έβαλε με έμφαση τα αιτήματα του ταξικού ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας και πρόβαλε την πάγια θέση αρχών του ταξικού εργατικού κινήματος: Την εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους ναυτεργάτες (ανεξάρτητα της χώρας προέλευσής τους), που εργάζονται στα πάνω από 4.500 ελληνόκτητα πλοία». Η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ κατέθεσε υπόμνημα για όλα τα επίκαιρα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου.

Σε ρόλο ατζέντη των εφοπλιστών η «πλειοψηφία» της ΠΝΟ

Στην αντίπερα όχθη κινείται η παρέμβαση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως καταγγέλλουν τα τρία ναυτεργατικά σωματεία, «ενώ εντείνεται η σφοδρή επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός με επικεφαλής τον Γιάννη Χαλά, γγ της ΠΝΟ, ως ατζέντη των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου και στους διεθνείς οργανισμούς, συνέχισε τον υπονομευτικό του ρόλο σε βάρος των ναυτεργατών».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Γ. Χαλάς, στη συνεδρίαση της Μεικτής Ναυτιλιακής Επιτροπής (JMC) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), που έγινε στη Γενεύη (19 - 20 Νοέμβρη), έχοντας το πράσινο φως από τις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και την ομάδα του Αντ. Νταλακογιώργου, προέδρου της Ενωσης Ναυτών, κατέθεσε ως... πλαίσιο της Ομοσπονδίας τις προτάσεις των εφοπλιστών για ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών. Προηγουμένως, οι ίδιες δυνάμεις είχαν απορρίψει την πρόταση των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ να γίνει συνεδρίαση, για να καθοριστεί ποια θα είναι η πρόταση της ΠΝΟ που θα κατατεθεί στην JMC για τον κατώτερο μισθό των ναυτεργατών.

Ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσε και ο «Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών», δίνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα για τα όσα συμφώνησαν οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ στην JMC. Οπως αναφέρει, «ενώ τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ πρότειναν ουσιαστικές αυξήσεις στον κατώτερο μισθό του "προσοντούχου ναύτη", υπεράσπιση και εφαρμογή των ελληνικών κλαδικών ΣΣΕ και δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες - ανεξάρτητα της χώρας προέλευσής τους - ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ) Γ. Χαλάς, Μ. Τσικαλάκης, Α. Νταλακογιώργος, απέρριψαν τις προτάσεις των ταξικών σωματείων και συμφώνησαν με τους εφοπλιστές στον καθορισμό στα 614 δολάρια / 533 ευρώ (!) του κατώτερου μισθού του ναύτη, στην ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καταθέτουν το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών, για κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους των ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα παρέμβαση ενάντια στις απόπειρες νομιμοποίησης του οργίου νοθείας στην ΠΝΟ(31/12/2019)
Διαπραγματεύονται για το πόσα ακόμα θα χάσουν οι ναυτεργάτες(25/6/2019)
Να αποσυρθεί η τροπολογία που επεκτείνει τη «μαύρη» εργασία στα καράβια(27/9/2018)
«Απελευθερώνει» τις ομαδικές απολύσεις στα καράβια(21/3/2018)
Και υπονομεύουν και ζητάνε και τα ρέστα(1/12/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org