Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«TRIDENT JUNCTURE 2018»
Με ενισχυμένη ελληνική συμμετοχή

Με ενισχυμένη ελληνική συμμετοχή θα διεξαχθεί η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση, η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, «Trident Juncture 2018», που φέρει έντονο ...άρωμα αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Γίνεται από 25 Οκτώβρη έως 7 Νοέμβρη, με επίκεντρο την κεντρική και ανατολική Νορβηγία, τις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και τη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας και του εναέριου χώρου Σουηδίας και Φινλανδίας. Περιλαμβάνει περίπου 45.000 συμμετέχοντες από 31 συμμαχικές χώρες και εταίρους, με περίπου 130 αεροσκάφη, 70 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η ελληνική συμμετοχή θα συνίσταται σε 4 «F-16» με το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης εδάφους, συν 3 επιτελείς σε ΝΑΤΟικό επιτελείο, το «Special Operations Coordination Center Response Cell».

Επισήμως, η άσκηση θα προσομοιώσει «τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε ένοπλη επίθεση εναντίον σύμμαχης χώρας» και βασικά θα τεστάρει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ για διεκπεραίωση δυνάμεών του, διαμέσου Ευρώπης και Ατλαντικού, σε ένα ευρύ μέτωπο αντιπαράθεσης, δοκιμάζοντας - πέρα από τα συνήθη σενάρια μάχης, τις μεταφορές και τα λεγόμενα logistics - στην πράξη και την έννοια του «πολυχωρικού πολέμου», που προστέθηκε στο δόγμα του αμερικανικού στρατού το 2017 και υιοθετείται ταχέως από όλες τις «δυτικές» Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνδέοντας την άσκηση και τους στόχους της με την αντιπαράθεση με τη Ρωσία έλεγε πρόσφατα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ: «Βλέπουμε μια πιο ισχυρή Ρωσία, η οποία έχει υλοποιήσει μια μεγάλη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, διοργανώνει πολλές μεγάλες ασκήσεις και έχει εκσυγχρονίσει τις πυρηνικές δυνατότητές της. Και το πιο σημαντικό, είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της ενάντια στους γείτονές της, όπως έχουμε δει στη Γεωργία και στην Ουκρανία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ