Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ψάχνει ... πεδίο επίλυσης της «διαφοράς» των γερμανικών οφειλών

Eurokinissi

Τις γερμανικές αποζημιώσεις ανασύρει η κυβέρνηση απ' τη φαρέτρα με τα προεκλογικά πυροτεχνήματα, ζήτημα που έχει «θάψει» εδώ και χρόνια. Η προσπάθεια, να σηκωθεί κουρνιαχτός με καθαρά ψηφοθηρικό άρωμα, κορυφώθηκε χτες όταν στο ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγερ.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για τα οφειλόμενα της Γερμανίας και αρκέστηκε να κάνει λόγο για «διαφορές που έρχονται από το μακρινό παρελθόν» και που «πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο, που όλοι σεβόμαστε».

Κατά την υποδοχή του Γερμανού Προέδρου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το «παραμύθι» του αισιόδοξου φωτεινού μέλλοντος που τάχα ατενίζει ο λαός, «έχοντας αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας, της σκληρής λιτότητας, μετά από οκτώ χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και, βεβαίως, έχοντας θετικότερες προοπτικές για το μέλλον», όπως ισχυρίστηκε.

Εξέφρασε στον Πρόεδρο της Γερμανίας την «ανησυχία» του για το ότι «το κοινό μας σπίτι απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού», προσπερνώντας ότι πρόκειται για δυνάμεις σάρκα από τη σάρκα του σάπιου συστήματος, στο οποίο προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες, αλλά και της ΕΕ. Οπως προσπέρασε και το ρόλο σημαιοφόρου των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή που παίζει με μεγάλη επιτυχία η κυβέρνησή του, κατά τους κομπασμούς του στον Γερμανό Πρόεδρο ότι «ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών, σε μια δύσκολη περιοχή, προσθέτοντας θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο»!

Ενα βασικό βήμα υλοποίησης αυτών των σχεδιασμών, η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών παρουσιάστηκε απ' τον πρωθυπουργό σαν «γενναίο, θαρραλέο βήμα» που αποτελεί «μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου» και που θα «συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ' επέκταση στην ευρύτερη περιοχή».

Με τη σειρά του, ο Γερμανός Πρόεδρος εξέφρασε το «θαυμασμό» του για τη «θαρραλέα κίνηση» με τη συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας πως «ελπίζω οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να μην ήταν μάταιες». Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Γερμανίας συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, λέγοντας ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την προώθηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων».

Συνάντηση και με Μητσοτάκη

Τον Πρόεδρο τη Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, συνάντησε χτες και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. Αναλύοντάς του το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ, παρουσίασε ως «επιτακτική την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών πρότζεκτ, όπως του Ελληνικού». Προέταξε, ακόμα, «ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα μειώνει τους συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως και η δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής δομής, η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας».

Στο Προσφυγικό, επανέλαβε τη θέση του για επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, «προκειμένου όσοι δεν το δικαιούνται να επιστρέφουν αμέσως στη χώρα προέλευσής τους».

Στο Σκοπιανό, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Τέλος, για την Τουρκία, είπε ότι η ΕΕ «οφείλει να είναι αυστηρότερη» με την Αγκυρα «χωρίς όμως να την αποξενώνει από την Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org