Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παροχές

Φόρους «Σκανδιναβίας» πληρώνουν οι Ελληνες, «χωρίς να έχουν την προσφορά αντίστοιχων υπηρεσιών», λέει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ. Βέβαια, κανένας πόνος δεν πήρε τον ΣΕΒ για τη φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, ούτε για τις παροχές και τα δικαιώματα που πετσοκόβει η κυβέρνηση από δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, με τον ΣΕΒ και τις υπόλοιπες ενώσεις των καπιταλιστών να ζητάνε σε σταθερή βάση από τις κυβερνήσεις να ξεφορτωθούν τα «περιττά» αυτά έξοδα. Αλλωστε, η φορολεηλασία καμία σχέση δεν έχει έτσι κι αλλιώς με τις υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους και τον λαό, αφού παντού και πάντα το αστικό κράτος αξιοποιεί τη φορολογική πολιτική για να «αναδιανείμει» υπέρ του κεφαλαίου, με φοροαπαλλαγές, πακέτα χρηματοδότησης και λοιπές διευκολύνσεις. Το «διά ταύτα», εξάλλου, των προτάσεων του ΣΕΒ εκεί καταλήγει, ζητώντας μείωση της «φορολογικής επιβάρυνσης» κατά 2 - 2,5%, αλλά και «ενίσχυση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων», με «αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής» και «μείωση των δαπανών λειτουργίας του κράτους». Οι βιομήχανοι ζητάνε δηλαδή επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και «αποκλιμάκωση» των φορολογικών συντελεστών που αποτελούν βαρίδι για την κερδοφορία τους. Και η κυβέρνηση - παρά τον «αχό» που σηκώνεται - έχει δεσμευτεί τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο, την ώρα που θα γδέρνει τα λαϊκά στρώματα για να πιάνονται τα θηριώδη «πλεονάσματα»... Τα περί «παροχών» επομένως αφορούν το κεφάλαιο και όχι τον λαό.

Στο συρτάρι

Δυο ολόκληρα χρόνια κρατούσε το υπουργείο Εργασίας κλεισμένη στα συρτάρια του την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής για την ένταξη στα ΒΑΕ των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco» στον Πειραιά! Αυτό προκύπτει από απάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη, σε επιστολή του ΣΕΒ, όπως την καταγράφει η εφημερίδα «Αυγή». Η απάντηση είναι αποκαλυπτική για την κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους, που με αγώνες διεκδίκησαν την ένταξή τους στα ΒΑΕ. Κι ενώ υπήρχε θετική εισήγηση για το δίκαιο αίτημά τους από το 2016, έφτασε να το υλοποιήσει το 2018 και ενώ προηγήθηκαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, που στρίμωξαν την εργοδοσία αλλά και την κυβέρνηση, η οποία βγήκε προκλητικά να πανηγυρίσει ότι χάρη σε δικές της ενέργειες θεσμοθετούνται τα ΒΑΕ για τους λιμενεργάτες. Καμιά χάρη δεν χρωστάνε οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση, που στέκεται με κάθε τρόπο στο πλευρό της εργοδοσίας, όσο κι αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο. Με το σπαθί τους πήραν την ένταξη στα ΒΑΕ και στον ίδιο δρόμο συνεχίζουν για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς.

Μυστικά

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η στάση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιήσει ως όφειλε καμιά από τις ετήσιες εκθέσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τα έτη 2014, 2015, 2016 και 2017, όπου μεταξύ άλλων περιέχονται τα στοιχεία για τα εργατικά «ατυχήματα» και τους ελέγχους των επιχειρήσεων από τους μηχανισμούς του κράτους. Από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» έχει ζητήσει πολλές φορές να δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς τα στελέχη του υπουργείου χρησιμοποιούν διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες για να μην δώσουν τα στοιχεία. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εκθέσεις αυτές, που αφορούν την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, με παράλληλη συρρίκνωση του ελεγκτικού έργου, σε αντίθεση με την εικόνα που καλλιεργούν το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ. Μήπως γι' αυτό κρατάνε τις εκθέσεις κρυφές; Το επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε...

Σαπίλα

Για πολλοστή φορά η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπερασπίζεται τον εργοδότη - «συνδικαλιστή» και επικεφαλής του γραφείου Τύπου της, Δ. Καραγεωργόπουλο, που το όνομά του συνδέεται με επιχειρηματική δράση στο Καζίνο του Ρίου, αλλά και με φαινόμενα νοθείας και εκφυλισμού στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στο αίτημα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, να αποπεμφθεί ο συγκεκριμένος από τη ΓΣΣΕ, η συνδικαλιστική πλειοψηφία απάντησε ότι δεν συντρέχουν λόγοι, επειδή η επιχειρηματική του δράση είναι μορφή «συνεργατικής οικονομίας». Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η πρόταση του ΠΑΜΕ συνιστά υπονόμευση των «συλλογικών προσπαθειών εργαζομένων προβληματικών επιχειρήσεων να διασώσουν, με όρους οικονομικής βιωσιμότητας, τις θέσεις εργασίας τους»! Θυμίζουμε ότι ο Καραγεωργόπουλος συμμετέχει από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου σε Ανώνυμη Εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών, με τη δικαιοδοσία «να προσλαμβάνει και να απολύει εργαζόμενους»! Αυτήν την εταιρεία η ΓΣΕΕ την αποκαλεί «συλλογική προσπάθεια εργαζομένων»! Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί. Περιπτώσεις όπως αυτή του «συνδικαλιστή» - εργοδότη αναδίνουν τη σαπίλα και τον εκφυλισμό του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που θέλει τα συνδικάτα στηρίγματα της στρατηγικής του κεφαλαίου και όχι επιτελεία οργάνωσης του αγώνα και ταξικής σύγκρουσης για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ