Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ θα φορτώσει νέα βάρη στους εργαζόμενους

Περιοδείες με στελέχη του Κόμματος στα διυλιστήρια της Αττικής χτες και σήμερα

Από τη χτεσινή περιοδεία στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου
Από τη χτεσινή περιοδεία στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου
Οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, που αποφασιστικά προωθεί η κυβέρνηση υλοποιώντας το «μεταμνημονιακό μνημόνιο», αλλά και οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις βρίσκονται στο επίκεντρο περιοδειών που διοργανώνονται από την ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ σήμερα, σε συνέχεια των χτεσινών, στα διυλιστήρια σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα. Θυμίζουμε ότι το κράτος, μετά τα κύματα ιδιωτικοποίησης των τελευταίων ετών, κατέχει πλέον περίπου το 35% των ΕΛΠΕ και οι συμφωνίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας προβλέπουν νέο στάδιο ιδιωτικοποίησης, ενώ ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις με επίδοξους «επενδυτές» που πηγαινοέρχονται στις εγκαταστάσεις.

Χτες, στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο βρέθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Σε συναντήσεις που είχε με τη διεύθυνση του διυλιστηρίου και τη διοίκηση του συνδικάτου ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση.

Ο Γ. Γκιόκας επισκέφθηκε για περισσότερες από 3 ώρες πόστα εργαζομένων στο εργοστάσιο, συζητώντας μαζί τους και καλώντας τους να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα που έχουν από τα τελευταία χρόνια. Να μην μπουν στη λογική τού «να επιλέξουν το μικρότερο κακό, καθώς αυτό φέρνει πάντα το μεγαλύτερο», υπογράμμισε. Αναφερόμενος π.χ. στην πορεία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αποκάλυπτε πριν από 17 χρόνια ότι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» με τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση δεν ήταν για το καλό των εργαζομένων. Οπως είπε, από τότε και στη λογική του «μικρότερου κακού», οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν την ιδιωτικοποίηση στο όνομα τού να έχει το κράτος την «πλειοψηφία των μετοχών» και στη συνέχεια, πάλι στην ίδια λογική, να έχει το κράτος το «μάνατζμεντ». «Σήμερα, που η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί πλήρως τα ΕΛΠΕ, σας καλούν να διαλέξετε την "καλή ιδιωτικοποίηση", τον "καλό επενδυτή"», σημείωσε, καλώντας τους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη. Εξήγησε ότι η ιδιωτικοποίηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στους ίδιους τους εργαζόμενους καθώς θα δεχτούν νέο χτύπημα στα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως έγινε και στα προηγούμενα στάδια, αλλά και σε ολόκληρο το λαό αφού παραδίδεται μια στρατηγικής σημασίας βιομηχανία στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε ότι η ιδιωτικοποίηση αποτελεί μέρος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση χτυπώντας από παντού τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Στάθηκε στην κοροϊδία της κυβέρνησης γύρω από τη «μεταμνημονιακή εποχή», υπογραμμίζοντας ότι είναι άλλο ένα παραμύθι αφού παραμένουν ενεργοί οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ειδικά η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και γεωπολιτική διάσταση και γίνεται σε μια περίοδο που «τρέχουν» ευρύτεροι ενεργειακοί σχεδιασμοί από μονοπωλιακούς κολοσσούς στην περιοχή. Οπως είπε, «δεν είναι τυχαίο το ότι η ιδιωτικοποίηση προχωράει ταυτόχρονα με την παραχώρηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από την κυβέρνηση σε πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης». Ανέδειξε μάλιστα ότι σύμφωνα με τις ίδιες τις συμβάσεις παραχώρησης ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από τα μονοπώλια, θα συνεχίσει να ακριβοπληρώνει την Ενέργεια, που θα την εκμεταλλεύονται μονοπωλιακοί όμιλοι.

Αναλύοντας την πρόταση του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το Κόμμα παλεύει ενάντια και σε αυτό το στάδιο της ιδιωτικοποίησης, έχοντας καθαρό ότι τέτοιες μονάδες στρατηγικής σημασίας πρέπει να ανήκουν στο κράτος. «Σε ένα κράτος όμως όχι σαν το σημερινό, το καπιταλιστικό», πρόσθεσε, «που λειτουργεί προς όφελος των μονοπωλίων, αλλά σε ένα κράτος που κουμάντο θα κάνουν οι εργάτες, έχοντας οι ίδιοι την εξουσία. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της κοινωνικοποίησης, που θα επιτρέψει ο λαός να απολαμβάνει τον ενεργειακό του πλούτο».

  • Σήμερα, Παρασκευή, στις 10 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφθεί τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (εγκαταστάσεις Ελευσίνας) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ