Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενα είναι το Plan...

Από τα σύννεφα παριστάνουν ότι πέφτουν τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, με τις προχτεσινές δηλώσεις Καμμένου από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι δεν αποτελούν θέση της όσα είπε ο Π. Καμμένος περί «σχεδίου Β'» για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που ναυαγήσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτύρονταν υποκριτικά για αυτό το ζήτημα. Βέβαια, κανένας απ' αυτούς δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για το κάλεσμα του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ να φτιάξουν κάμποσες ακόμα στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη, η ΝΔ βρήκε ευκαιρία να ασκήσει άσφαιρη κριτική για δήθεν «διγλωσσία», λες και ο υπουργός Αμυνας είπε κάτι έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική στρατηγική στην περιοχή, μια στρατηγική που συνυπηρετούν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το εάν ο Π. Καμμένος εντάσσει όσα είπε σε πολιτικούς σχεδιασμούς που αφορούν το κόμμα του, δεν αποτελούν «πρωτάκουστες» απόψεις. Κανέναν «αιφνιδιασμό» δεν έπαθε η κυβέρνηση, αφού η ουσία των δηλώσεων Καμμένου δεν βγαίνει εκτός κυβερνητικού πλαισίου.

Υπάρχει ή δεν υπάρχει στρωμένο έδαφος, αυτό της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, με ένα γαϊτανάκι εξελίξεων, που κλιμακώνονται ειδικά μετά από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον «διαβολικά καλό» Ντ. Τραμπ;

Οι δηλώσεις του Π. Καμμένου για νέες βάσεις αποτελούν ή όχι άλλον έναν κρίκο στη μέχρι τώρα εμπλοκή της κυβέρνησης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς;

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν ήδη την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, την πρόθεση για μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο, τα αμερικανικά drones στη Λάρισα, τη βάση των αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, τη στάθμευση άλλων στο Στεφανοβίκειο, τη μετατροπή του Νεωρίου της Σύρου σε «μίνι Σούδα», τα σχέδια για αξιοποίηση υποδομών στο Καστέλι και στο Τυμπάκι κ.λπ. Αλλωστε, ο Π. Καμμένος έχει ξαναμιλήσει, από την αρχή μάλιστα της θητείας του, για βάση στην Κάρπαθο.

Η μετατροπή δηλαδή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση είναι ήδη σε εξέλιξη με τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον Π. Καμμένο να το επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά. Προς τι λοιπόν οι αντιδράσεις;

Ομως, πέρα απ' αυτά, υπάρχουν οι αποστολές ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, αλλά και σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις πολεμικής προπαρασκευής απέναντι στη Ρωσία, όπως στην επικείμενη κολοσσιαία άσκηση «Trident Juncture» στη Νορβηγία.

Είναι ή δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων η Ελλάδα να συμβάλει στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων; Αυτόν το στόχο άλλωστε υπηρετεί και η συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που επιβεβαιώνεται και με το Αρθρο 2, με τη δέσμευση για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αυτό που είπε ο Π. Καμμένος είναι στην ουσία ένα εναλλακτικό σχέδιο υλοποίησης του ίδιου σχεδιασμού αν η συμφωνία δεν ευοδώσει.

Αλήθεια, είναι έξω από τη λογική των σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ η ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας υπό ΝΑΤΟική σκέπη, σε αντιπαράθεση με τη ρωσική επιρροή, ως επιστέγασμα του σχεδιασμού για Οικονομική Ενωση των Δυτικών Βαλκανικών Κρατών; Αυτά έχουν ήδη γραφτεί σε διάφορες αναλύσεις. Σε ποιον πουλάνε το παραμύθι του ανήξερου οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν μένουν με ανοιχτό το στόμα;

Τέλος, είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι σε ένα τέτοιας στρατηγικής σημασίας ζήτημα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αφορά την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δ. Βαλκάνια, τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία δεν έχουν στο συρτάρι τους και εναλλακτικά σχέδια.

Ούτε «αιφνιδιάζονται», λοιπόν, ούτε τα ακούνε πρώτη φορά αυτά τα πράγματα στην κυβέρνηση. Οι επίμαχες δηλώσεις κινούνται στο πλαίσιο της επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής στήριξης των ΝΑΤΟικών σχεδίων. Ενα Plan έχουν και οι δύο και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης: Τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων με κάθε μέσο και τρόπο και αυτό είναι επικίνδυνο για το λαό, που πρέπει να οργανώσει τη μαζική αντίδρασή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ