Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Εντείνονται παζάρια και εκβιασμοί

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Κόκκινο» χτυπούν τα παρασκηνιακά παζάρια και οι «ζυμώσεις» στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Τη Δευτέρα αναμένεται να φανεί στην πράξη αν ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τις ψήφους των 2/3 των βουλευτών της 120μελούς Βουλής ώστε να προωθήσει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, που αποτελεί τμήμα της λεγόμενης «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία προωθούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με στόχο την ανάσχεση της γεωπολιτικής επιρροής της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών τους.

Ωστόσο, είναι καθαρό πως οι πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση Ζάεφ και αξιωματούχους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κυρίως σε βουλευτές του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος VMRO - DPMNE, είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικές. Ενδεικτική άλλωστε είναι και η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της γείτονος το βράδυ της Τετάρτης πως θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νομικά μέσα» για να προστατεύσει όσους βουλευτές υφίστανται πιέσεις και εκβιασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται δημοσιεύματα και δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τα οποία ο Ζ. Ζάεφ έχει ήδη εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης ώστε να περάσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή τις συνταγματικές αλλαγές.

Τέτοιες πληροφορίες μετέδιδαν χτες τόσο το αλβανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων «ALSAT-M», όσο και ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων, «Τelma», που μετέδιδε πως τουλάχιστον έξι βουλευτές του VMRO - DPMNΕ «συζητούν» τη συνταγματική αναθεώρηση, έχοντας σχεδόν συναινέσει με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι πληροφορίες του «ALSAT-M» διαψεύστηκαν αργότερα χτες το μεσημέρι από την ηγεσία του VMRO - DPMNE. «Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου. Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν τη λαϊκή βούληση», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο Ζάεφ συνέχιζε τις εκκλήσεις να μη χαθεί η «ευκαιρία» να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών, γιατί όπως είπε «χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει ΝΑΤΟ και ΕΕ και δίχως ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν υπάρχει οικονομική πρόοδος, ανάπτυξη, επενδύσεις».

Μιλώντας σε δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», ο Ζάεφ εμφανίστηκε «αισιόδοξος» πως θα πείσει την «κρίσιμη μάζα» των βουλευτών της αντιπολίτευσης ώστε να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, επικαλούμενος την έκβαση των έως τώρα συνομιλιών. «Αν δεν είχα αυτήν την ελπίδα, θα είχα προκηρύξει ήδη πρόωρες εκλογές, γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο. Αν εκλέξουμε νέα Βουλή, πρέπει αυτό να συμβεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να έχουν και οι Ελληνες χρόνο να εκπληρώσουν το δικό τους κομμάτι των συμφωνηθέντων προτού πάει η Ελλάδα σε ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές τον Μάιο», τόνισε ο Ζάεφ. Δεν παρέλειψε να επικρίνει εμμέσως τη στάση άλλων χωρών, που αντιτάσσονται στα σχέδια ένταξης του κρατιδίου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, λέγοντας πως «υπάρχουν κράτη που δεν μας θέλουν στο ΝΑΤΟ» και πως ήταν αυτά που υποστήριζαν την εκστρατεία κατά του δημοψηφίσματος. Ερωτηθείς αν μια εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια θα μπορούσε, μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία», να επανεισάγει το όνομα «Μακεδονία», απάντησε ότι θα μπορούσε να το επιχειρήσει, αλλά θεωρεί αδύνατο να διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια διαρκείας στα Σκόπια μέχρι την ώρα της ψήφου...(2019-01-11 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας για συνταγματικές αλλαγές(2018-10-16 00:00:00.0)
Νέα παζάρια μετά τη μεγάλη αποχή και το 91,4% υπέρ του «Ναι»(2018-10-02 00:00:00.0)
Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ(2017-05-18 00:00:00.0)
Πιέσεις ΕΕ για κυβέρνηση(2017-03-22 00:00:00.0)
Πιέσεις με επίκεντρο εκλογές και νέα κυβέρνηση...(2017-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ