Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους
  • Κινητοποιήσεις σε δήμους της Αττικής στις 22 και 23 Οκτώβρη
  • Κορύφωση με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 31/10

Από τη σύσκεψη σωματείων και ενώσεων που πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
Από τη σύσκεψη σωματείων και ενώσεων που πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
Πιο απαιτητικά, με αποφασιστικότητα, πατώντας πάνω στην πλούσια πείρα που έχει αποκτηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ συνεχίζει μαχητικά, δυναμώνοντας την πάλη για την ανατροπή των πολιτικών που τους εξοντώνουν, κόντρα στο απατηλό κλίμα εφησυχασμού που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της χτεσινής μαζικής σύσκεψης Σωματείων και Ενώσεων Αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάχθηκε πλούσια πείρα από τη δράση του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος στις γειτονιές και σε επαγγελματικούς κλάδους.

Ηδη έχουν παρθεί αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις 22 και 23 Οκτώβρη στο κέντρο της Αθήνας, τη Νέα Ιωνία, την Καλλιθέα, το Περιστέρι και τον Πειραιά, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για δράσεις και σε άλλους δήμους.

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα κλιμακωθούν την Τέταρτη 31 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ θα δοθεί συνέχεια από κοινού με τους εργαζόμενους, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 8ης Νοέμβρη.

Οργανώσου στο σωματείο σου, πάλεψε μαζί μας ενάντια στον κοινό αντίπαλο!

«Με τους δικούς μας μαζικούς συλλογικούς αγώνες, μπορούμε να βάλουμε φρένο, ακόμα και να αλλάξουμε σελίδα», τόνισε εισηγητικά ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης, καλώντας τα Σωματεία και τις Ενώσεις που συμμετείχαν στη σύσκεψη «να κάνουμε τη διαφορά, να συμβάλουμε έτσι ώστε με τη δράση των σωματείων μας, με τη δουλειά μας, με αυταπάρνηση, περισσότεροι συνάδελφοι να σηκωθούν στα πόδια τους και να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας».

«Το σύνθημά μας: Οργανώσου στο σωματείο σου, πάλεψε μέσα από αυτό μαζί με όλους όσοι άδικα υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους, τις χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό, που δεν αλλάζουν την καθημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες συνάδελφοι δεν μπορούν να δουλέψουν, πέφτουν σε αργό θάνατο γιατί οι λογαριασμοί που μπλοκάρονται καθημερινά ανέρχονται σε χιλιάδες. Προκειμένου να σώσουν τις τράπεζες και τα κέρδη των μονοπωλίων, ετοιμάζονται να μας πετάξουν στο δρόμο, αφού πρώτα μας αρπάξουν και το τελευταίο ευρώ».

Προβάλλοντας τα αιτήματα αιχμής, υπογράμμισε: «Απαιτούμε εδώ και τώρα να μπει τέρμα στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς. Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες, διαγραφή των προσαυξήσεων. Να απαγορευτούν οι κατασχέσεις για χρέη προς το Ταμείο».

Αγώνας κόντρα στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που υπονομεύουν το κίνημα

Ο Θ. Καλαμπαλίκης αναφέρθηκε επίσης στην αναμέτρηση με τις γνωστές και υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύγκρουσης με τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ:

«Χρειάζεται να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να ενταχθούν χιλιάδες νέοι συνάδελφοι - ασυνδικάλιστοι μέχρι τώρα - στο κίνημά μας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρώτα απ' όλα η δική μας δουλειά και δράση να διευκολύνει στο να σπάνε αυταπάτες, να αλλάξει ο συσχετισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα, να απομονωθούν οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ αλλά και δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών που λειτουργούν υπονομευτικά στο κίνημα.

Είναι χαρακτηριστική η στάση τους. Μετά την απαξίωση της κινητοποίησης που αυτοί οι ίδιοι με τυμπανοκρουσίες εξήγγειλαν στις 30 Μάη, εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Αρχισαν να ρίχνουν το ανάθεμα στον κόσμο που δεν συμμετέχει. Το συμπέρασμα το είχαν έτοιμο από πριν: "Οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα". Θα πουν και πάλι το ίδιο, κρύβοντας ότι οι ίδιοι βγάζουν σπυράκια σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης των σωματείων από τα κάτω, που δεν φέρνει τη σφραγίδα της δικής τους εκδούλευσης. Υπονομεύουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία. Θέλουν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους ανοργάνωτους, για να μπορούν ανενόχλητοι στους κοινωνικούς διαλόγους με τον ΣΕΒ, το ΣΕΤΕ και τους λοιπούς, να προβάλλουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μιας χούφτας μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που κερδοφορούν και αυτές στο πλευρό των μονοπωλίων.

Τι κερδίσαμε όλα τα χρόνια με την τακτική τους; Μείναμε ανυπεράσπιστοι στην επίθεση, ο καθένας μόνος του να υπομένει τα βάσανά του. Από την άλλη, τι διεκδίκησαν στους διαλόγους που ξημεροβραδιάζονται; Τα γραπτά τους είναι γεμάτα από μέτρα στήριξης των πιο μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν κεφάλαια και εκμεταλλεύονται πολλούς εργαζόμενους. Τα ίδια ζητά και ο ΣΕΒ, τα ίδια λέει και η ΕΕ, τα ίδια νομοθετεί και η κυβέρνηση. Γι' αυτό βγαίνουν όλοι μαζί και χειροκροτούν την κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ και άλλες εξαγγελίες. Τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις άμεσες πιεστικές ανάγκες των περισσότερων από 500.000 αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό και όσων έχουν 1-2-3 εργαζόμενους, τα έχουν για να γεμίζουν τα περιθώρια στο χαρτί, ώστε να μην τους χαλάει η σούπα της συναίνεσης.

Για μια φορά θέσαμε στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ αίτημα για κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Τίποτε φυσικά δεν αποφασίστηκε. Δεν μας προκαλεί έκπληξη, παραμένουν πιστοί στη γραμμή της "ηρεμίας", της συναίνεσης, των "εποικοδομητικών προτάσεων". Γι' αυτό σήμερα παίρνουμε για μία ακόμα φορά την πρωτοβουλία να εξαγγείλουμε νέες κινητοποιήσεις μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε να τους έρθει η θεία επιφοίτηση.

Από αυτή τους τη στάση ας βγάλουν συμπέρασμα όσοι συνάδελφοι στέκονται διστακτικοί, καχύποπτοι απέναντί μας. Ας διανοηθούν ποια θα ήταν η κατάσταση στο κίνημα αν οι δυνάμεις μας δεν δούλευαν με συνέπεια για να οργανώσουμε την αντίσταση όλα αυτά τα χρόνια».

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Θ. Καλαμπαλίκης τόνισε την ανάγκη οργάνωσης και αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των αυτοαπασχολούμενων. Οπως ανάφερε, «όχι μόνο στην πάλη για να ορθωθούν εμπόδια, για να υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη, αλλά κυρίως στην πάλη για τη διεκδίκηση και την ανάκτηση των βαρύτατων απωλειών του προηγούμενου διαστήματος, για αξιοπρεπές εισόδημα, ανθρώπινα ωράρια, κάλυψη των βασικών αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, θέρμανση, ελεύθερο χρόνο, διακοπές. Ολα όσα στερούμαστε εμείς και τα παιδιά μας, για να πλουτίσουν τα μονοπώλια. Αυτά δεν γίνονται με προσευχές και με κοινωνικούς διαλόγους, αλλά με ανυποχώρητο αγώνα, συμμαχία των αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που είναι μπροστά μας, δρόμος δύσκολος, αλλά ο μόνος ρεαλιστικός και αναγκαίος».

«Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», τόνισε, «μπορεί η δικιά μας παρέμβαση να βοηθήσει ώστε να σπάνε η απογοήτευση, η μοιρολατρία, να γίνει φωτεινή πυξίδα για την αντίστροφη της ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στην πολιτική της κυβέρνησης και ΕΕ, που μόνο εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων επιβεβαιώθηκε».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση», συνέχισε, «ο πρώτος στόχος είναι να έρθουμε σε επαφή και να πετύχουμε τη συμμετοχή νέων συναδέλφων, ανοργάνωτων μικρών ΕΒΕ, στις δράσεις μας. Αρα συνάδελφοι, χρειάζεται τα Σωματεία και οι Ενώσεις να βάλουν συγκεκριμένο σχέδιο, άνοιγμα, πλάτη να βρούμε τους συναδέλφους, σε κάθε κλάδο και στη γειτονιά, να τους βοηθήσουμε με επιμονή και υπομονή να κάνουν βήματα στη συλλογική πάλη, να εξηγούμε ξανά και ξανά, χωρίς κούραση τις αιτίες των προβλημάτων. Αλλωστε, η πείρα δείχνει ότι είχαμε αποτελέσματα όταν δουλέψαμε με τέτοιους όρους, όταν δημιουργήσαμε μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των ίδιων των πρωτοβάθμιων σωματείων, δεσμούς με τους συναδέλφους, όταν συζητήσαμε σε βάθος μαζί τους. Ειδικά στη σημερινή κατάσταση που είναι το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, επιβάλλεται να βελτιώσουμε τη λειτουργία των σωματείων μας».

Καταλήγοντας, ο Θ. Καλαμπαλίκης τόνισε ότι με βάση τον συγκεκριμένο αυτό τρόπο δουλειάς το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να δουλέψει σε περιοχές και κλάδους με βάση το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ, με τα αιτήματα που μπαίνουν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας για την οργάνωση πανελλαδικού δεκαήμερου δράσης στις 20 - 30 Οκτώβρη, διεκδικώντας:

  • Ορισμό αφορολογήτου ορίου και κατάργηση όλων των μνημονιακών φόρων. Οπως επισημάνθηκε εισηγητικά, πρόκειται για «το μόνο μέτρο που μπορεί επί της ουσίας να ανακουφίσει τους μικρούς. Είμαστε το μόνο κομμάτι του εργαζόμενου λάου που φορολογείται από το πρώτο ευρώ». Να καταργηθούν τα απαράδεκτα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος και άλλα.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου και ανάκτηση των απωλειών στις συντάξεις.
  • Ρύθμιση και διαγραφή των χρεών των μικρών για να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, εργαλείων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ