Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Νέα συγκέντρωση ενάντια στην προσπάθεια για διενέργεια νόθου «συνεδρίου»

Μετά τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στο Εργατικό Κέντρο, ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης
Μετά τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στο Εργατικό Κέντρο, ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης
Με νέα μαζική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, οι ταξικές δυνάμεις απέτρεψαν χτες την απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου από το να επιχειρήσει εκ νέου να πραγματοποιήσει το νόθο «συνέδριο» που σχεδιάζει, με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Χτες είχε οριστεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του «συνεδρίου», με βάση την αρχική ανακοίνωση της απερχόμενης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Ωστόσο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα να πραγματοποιήσουν το νόθο «συνέδριο» την 1η του Οκτώβρη, κινητοποιώντας εισαγγελείς και αστυνομία, χτες τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που ελέγχουν τη διοίκηση δεν εμφανίστηκαν καν στο Εργατικό Κέντρο, προτιμώντας να πίνουν καφέδες στα γύρω ζαχαροπλαστεία...

Να σημειωθεί ότι χτες έληξε και η θητεία της απερχόμενης διοίκησης, με βάση την ημερομηνία συγκρότησής της (3/10/2015).

Οι έξι αντιπρόσωποι του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία», έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους από διάφορους κλάδους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ήταν στο Εργατικό Κέντρο. Μέσα από τη νέα μαζική συγκέντρωση, τόνισαν ότι θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της πάλης και σε αγωνιστική επαγρύπνηση, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο χωρίς σωματεία - «σφραγίδες» και αντιπροσώπους - «φαντάσματα», χωρίς τον αποκλεισμό αντιπροσώπων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με τους πραγματικά εκλεγμένους μέσα από μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες των εργαζομένων και όχι στο σκοτάδι. Θα παλέψουν για να γίνει συνέδριο όπως ορίζει το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου, με έλεγχο των αντιπροσώπων και χωρίς αποκλεισμό εκλεγμένων αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων.

Στις 8 μ.μ. οι ταξικές δυνάμεις αποχώρησαν συγκροτημένα από το Εργατικό Κέντρο και πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης, ενημερώνοντας πλατιά το λαό της πόλης για τις άθλιες μεθοδεύσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Με συνθήματα για «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά» και «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών», κάλεσαν παράλληλα σε οργάνωση του αγώνα και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 8 Νοέμβρη.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη απόπειρα διεξαγωγής του νόθου «συνεδρίου» την περασμένη Δευτέρα (με αντιπροσώπους - «φαντάσματα» και αποκλεισμό των 6 αντιπροσώπων του Σωματείου «Η Πρωτοπορία», με τα φακελάκια για την ψηφοφορία για τον απολογισμό να μοιράζονται επιτόπου, τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους για την εφορευτική επιτροπή να είναι έτοιμα από πριν κ.λπ.) ακυρώθηκε με την παρέμβαση σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων. Προχτές το πρωί παραιτήθηκε και η δικαστική αντιπρόσωπος που προσπάθησε να νομιμοποιήσει τις νόθες διαδικασίες, μετά από την καταγγελία που έγινε σε βάρος της στον Δικηγορικό Σύλλογο από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας, καθώς έφυγε κρυφά από το Εργατικό Κέντρο, χωρίς να δώσει το πρακτικό της υποτιθέμενης Γενικής Συνέλευσης που της είχε ζητηθεί.

ΠΑΜΕ
Διαμαρτυρία για την παρέμβαση της αστυνομίας στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών με τον γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

INTIME NEWS

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών με τον γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Τα απαράδεκτα κρούσματα παρέμβασης της αστυνομίας στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος κατήγγειλε χτες το ΠΑΜΕ με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, την περασμένη Δευτέρα.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Δ. Αναγνωστάκη, στον οποίο κατήγγειλαν την παρουσία και το ρόλο που ανέλαβε η αστυνομία στο εν λόγω Εργατικό Κέντρο: Διμοιρίες αστυνομικών δυνάμεων παρατάχθηκαν μέσα και έξω από τα γραφεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπου ήταν προγραμματισμένο το συνέδριό της, απαγορεύοντας την είσοδο ακόμα και σε εκλεγμένους αντιπρόσωπους, πρακτική που τελικά δεν πέρασε, κάτω από την επίμονη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.

Η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε πως οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Επισήμανε ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, σε καμία όμως περίπτωση η αστυνομία δεν έχει ρόλο και αρμοδιότητα να εμπλέκεται στη συνδικαλιστική αντιπαράθεση. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ακόμα ότι η στάση και οι αποφάσεις υπηρεσιακών παραγόντων δεν αναιρούν την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.

Ο γενικός γραμματέας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι το υπουργείο δεν επιδιώκει καμία εμπλοκή στη συνδικαλιστική αντιπαράθεση και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τη συζήτηση στην αρμόδια υπουργό, Ολγα Γεροβασίλη.

Στο παραπάνω φόντο αξίζει να σημειωθεί η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία όχι απλά έχει ανοίξει την πόρτα για την εμπλοκή των δυνάμεων καταστολής στην αντιπαράθεση στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά αξιώνει ακόμα πιο ανοιχτή καταστολή. Είναι χαρακτηριστική η προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, το οποίο διευθύνει ο γνωστός εργοδότης - «συνδικαλιστής», στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Δ. Καραγεωργόπουλος, με την οποία αξιώνει «να ζητηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. η παροχή εξηγήσεων για την άρνησή της να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις»!

Καμιά ανοχή στην απαράδεκτη πρακτική

«Η σημερινή μας παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει να κάνει με τα έκτροπα που είχαμε στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, όπου αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Εργατικό Κέντρο και δεν επέτρεπαν την είσοδο σε συνδικαλιστές προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο, μετά από εντολή της Εισαγγελίας. Αυτό θεωρούμε ότι φέρνει πάρα πολύ πίσω το εργατικό κίνημα και μας θυμίζει άλλες εποχές της ιστορίας του», τόνισε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

«Αυτήν την κατάσταση την θεωρούμε απαράδεκτη. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ταξικό εργατικό κίνημα, από όλους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Είναι καταδικαστέα», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ταυτόχρονα πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί ο αγώνας «ώστε να σταματήσουν η νοθεία και ο παρασιτισμός στα Εργατικά Κέντρα και στα συνδικάτα» και να υπάρξει «πραγματική έκφραση των εργατών μέσα από μαζικές διαδικασίες, χωρίς την αστυνομία και το κράτος».

Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις πρακτικές αυτές, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προετοιμασίας της απεργίας που μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προκηρύξει για τις 8 Νοέμβρη, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Εργατικό Κέντρο Κατερίνης: Νέα συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην επιχείρηση διεξαγωγής νόθου «συνεδρίου»
  • Εργαζόμενοι στο Δημόσιο: Ρεπορτάζ από τις χτεσινές κινητοποιήσεις για τα ΒΑΕ
  • Νοσοκομείο Σάμου: Σε αδιέξοδο από την αντιλαϊκή πολιτική εργαζόμενοι και ασθενείς
  • Αυτοαπασχολούμενοι: Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη Σωματείων και Ομοσπονδιών που πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
Αποφάσεις Ενώσεων και Σωματείων

Αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση της 31ης Οκτώβρη έχουν πάρει ήδη: Οι Ενώσεις ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου, Καλλιθέας, Νέου Ηρακλείου και Περιστερίου και τα Σωματεία Αθήνας Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Κομμωτών «Η Αδελφότητα», Υδραυλικών και Μηχανικών αυτοκινήτων και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Αθήνας.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους
  • Κινητοποιήσεις σε δήμους της Αττικής στις 22 και 23 Οκτώβρη
  • Κορύφωση με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 31/10

Από τη σύσκεψη σωματείων και ενώσεων που πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
Από τη σύσκεψη σωματείων και ενώσεων που πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ
Πιο απαιτητικά, με αποφασιστικότητα, πατώντας πάνω στην πλούσια πείρα που έχει αποκτηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ συνεχίζει μαχητικά, δυναμώνοντας την πάλη για την ανατροπή των πολιτικών που τους εξοντώνουν, κόντρα στο απατηλό κλίμα εφησυχασμού που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της χτεσινής μαζικής σύσκεψης Σωματείων και Ενώσεων Αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάχθηκε πλούσια πείρα από τη δράση του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος στις γειτονιές και σε επαγγελματικούς κλάδους.

Ηδη έχουν παρθεί αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις 22 και 23 Οκτώβρη στο κέντρο της Αθήνας, τη Νέα Ιωνία, την Καλλιθέα, το Περιστέρι και τον Πειραιά, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για δράσεις και σε άλλους δήμους.

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα κλιμακωθούν την Τέταρτη 31 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ θα δοθεί συνέχεια από κοινού με τους εργαζόμενους, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 8ης Νοέμβρη.

Οργανώσου στο σωματείο σου, πάλεψε μαζί μας ενάντια στον κοινό αντίπαλο!

«Με τους δικούς μας μαζικούς συλλογικούς αγώνες, μπορούμε να βάλουμε φρένο, ακόμα και να αλλάξουμε σελίδα», τόνισε εισηγητικά ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης, καλώντας τα Σωματεία και τις Ενώσεις που συμμετείχαν στη σύσκεψη «να κάνουμε τη διαφορά, να συμβάλουμε έτσι ώστε με τη δράση των σωματείων μας, με τη δουλειά μας, με αυταπάρνηση, περισσότεροι συνάδελφοι να σηκωθούν στα πόδια τους και να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας».

«Το σύνθημά μας: Οργανώσου στο σωματείο σου, πάλεψε μέσα από αυτό μαζί με όλους όσοι άδικα υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους, τις χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό, που δεν αλλάζουν την καθημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες συνάδελφοι δεν μπορούν να δουλέψουν, πέφτουν σε αργό θάνατο γιατί οι λογαριασμοί που μπλοκάρονται καθημερινά ανέρχονται σε χιλιάδες. Προκειμένου να σώσουν τις τράπεζες και τα κέρδη των μονοπωλίων, ετοιμάζονται να μας πετάξουν στο δρόμο, αφού πρώτα μας αρπάξουν και το τελευταίο ευρώ».

Προβάλλοντας τα αιτήματα αιχμής, υπογράμμισε: «Απαιτούμε εδώ και τώρα να μπει τέρμα στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς. Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες, διαγραφή των προσαυξήσεων. Να απαγορευτούν οι κατασχέσεις για χρέη προς το Ταμείο».

Αγώνας κόντρα στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που υπονομεύουν το κίνημα

Ο Θ. Καλαμπαλίκης αναφέρθηκε επίσης στην αναμέτρηση με τις γνωστές και υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύγκρουσης με τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ:

«Χρειάζεται να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να ενταχθούν χιλιάδες νέοι συνάδελφοι - ασυνδικάλιστοι μέχρι τώρα - στο κίνημά μας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρώτα απ' όλα η δική μας δουλειά και δράση να διευκολύνει στο να σπάνε αυταπάτες, να αλλάξει ο συσχετισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα, να απομονωθούν οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ αλλά και δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών που λειτουργούν υπονομευτικά στο κίνημα.

Είναι χαρακτηριστική η στάση τους. Μετά την απαξίωση της κινητοποίησης που αυτοί οι ίδιοι με τυμπανοκρουσίες εξήγγειλαν στις 30 Μάη, εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Αρχισαν να ρίχνουν το ανάθεμα στον κόσμο που δεν συμμετέχει. Το συμπέρασμα το είχαν έτοιμο από πριν: "Οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα". Θα πουν και πάλι το ίδιο, κρύβοντας ότι οι ίδιοι βγάζουν σπυράκια σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης των σωματείων από τα κάτω, που δεν φέρνει τη σφραγίδα της δικής τους εκδούλευσης. Υπονομεύουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία. Θέλουν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους ανοργάνωτους, για να μπορούν ανενόχλητοι στους κοινωνικούς διαλόγους με τον ΣΕΒ, το ΣΕΤΕ και τους λοιπούς, να προβάλλουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μιας χούφτας μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που κερδοφορούν και αυτές στο πλευρό των μονοπωλίων.

Τι κερδίσαμε όλα τα χρόνια με την τακτική τους; Μείναμε ανυπεράσπιστοι στην επίθεση, ο καθένας μόνος του να υπομένει τα βάσανά του. Από την άλλη, τι διεκδίκησαν στους διαλόγους που ξημεροβραδιάζονται; Τα γραπτά τους είναι γεμάτα από μέτρα στήριξης των πιο μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν κεφάλαια και εκμεταλλεύονται πολλούς εργαζόμενους. Τα ίδια ζητά και ο ΣΕΒ, τα ίδια λέει και η ΕΕ, τα ίδια νομοθετεί και η κυβέρνηση. Γι' αυτό βγαίνουν όλοι μαζί και χειροκροτούν την κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ και άλλες εξαγγελίες. Τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις άμεσες πιεστικές ανάγκες των περισσότερων από 500.000 αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό και όσων έχουν 1-2-3 εργαζόμενους, τα έχουν για να γεμίζουν τα περιθώρια στο χαρτί, ώστε να μην τους χαλάει η σούπα της συναίνεσης.

Για μια φορά θέσαμε στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ αίτημα για κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Τίποτε φυσικά δεν αποφασίστηκε. Δεν μας προκαλεί έκπληξη, παραμένουν πιστοί στη γραμμή της "ηρεμίας", της συναίνεσης, των "εποικοδομητικών προτάσεων". Γι' αυτό σήμερα παίρνουμε για μία ακόμα φορά την πρωτοβουλία να εξαγγείλουμε νέες κινητοποιήσεις μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε να τους έρθει η θεία επιφοίτηση.

Από αυτή τους τη στάση ας βγάλουν συμπέρασμα όσοι συνάδελφοι στέκονται διστακτικοί, καχύποπτοι απέναντί μας. Ας διανοηθούν ποια θα ήταν η κατάσταση στο κίνημα αν οι δυνάμεις μας δεν δούλευαν με συνέπεια για να οργανώσουμε την αντίσταση όλα αυτά τα χρόνια».

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Θ. Καλαμπαλίκης τόνισε την ανάγκη οργάνωσης και αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των αυτοαπασχολούμενων. Οπως ανάφερε, «όχι μόνο στην πάλη για να ορθωθούν εμπόδια, για να υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη, αλλά κυρίως στην πάλη για τη διεκδίκηση και την ανάκτηση των βαρύτατων απωλειών του προηγούμενου διαστήματος, για αξιοπρεπές εισόδημα, ανθρώπινα ωράρια, κάλυψη των βασικών αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, θέρμανση, ελεύθερο χρόνο, διακοπές. Ολα όσα στερούμαστε εμείς και τα παιδιά μας, για να πλουτίσουν τα μονοπώλια. Αυτά δεν γίνονται με προσευχές και με κοινωνικούς διαλόγους, αλλά με ανυποχώρητο αγώνα, συμμαχία των αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που είναι μπροστά μας, δρόμος δύσκολος, αλλά ο μόνος ρεαλιστικός και αναγκαίος».

«Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», τόνισε, «μπορεί η δικιά μας παρέμβαση να βοηθήσει ώστε να σπάνε η απογοήτευση, η μοιρολατρία, να γίνει φωτεινή πυξίδα για την αντίστροφη της ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στην πολιτική της κυβέρνησης και ΕΕ, που μόνο εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων επιβεβαιώθηκε».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση», συνέχισε, «ο πρώτος στόχος είναι να έρθουμε σε επαφή και να πετύχουμε τη συμμετοχή νέων συναδέλφων, ανοργάνωτων μικρών ΕΒΕ, στις δράσεις μας. Αρα συνάδελφοι, χρειάζεται τα Σωματεία και οι Ενώσεις να βάλουν συγκεκριμένο σχέδιο, άνοιγμα, πλάτη να βρούμε τους συναδέλφους, σε κάθε κλάδο και στη γειτονιά, να τους βοηθήσουμε με επιμονή και υπομονή να κάνουν βήματα στη συλλογική πάλη, να εξηγούμε ξανά και ξανά, χωρίς κούραση τις αιτίες των προβλημάτων. Αλλωστε, η πείρα δείχνει ότι είχαμε αποτελέσματα όταν δουλέψαμε με τέτοιους όρους, όταν δημιουργήσαμε μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των ίδιων των πρωτοβάθμιων σωματείων, δεσμούς με τους συναδέλφους, όταν συζητήσαμε σε βάθος μαζί τους. Ειδικά στη σημερινή κατάσταση που είναι το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, επιβάλλεται να βελτιώσουμε τη λειτουργία των σωματείων μας».

Καταλήγοντας, ο Θ. Καλαμπαλίκης τόνισε ότι με βάση τον συγκεκριμένο αυτό τρόπο δουλειάς το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να δουλέψει σε περιοχές και κλάδους με βάση το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ, με τα αιτήματα που μπαίνουν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας για την οργάνωση πανελλαδικού δεκαήμερου δράσης στις 20 - 30 Οκτώβρη, διεκδικώντας:

  • Ορισμό αφορολογήτου ορίου και κατάργηση όλων των μνημονιακών φόρων. Οπως επισημάνθηκε εισηγητικά, πρόκειται για «το μόνο μέτρο που μπορεί επί της ουσίας να ανακουφίσει τους μικρούς. Είμαστε το μόνο κομμάτι του εργαζόμενου λάου που φορολογείται από το πρώτο ευρώ». Να καταργηθούν τα απαράδεκτα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος και άλλα.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου και ανάκτηση των απωλειών στις συντάξεις.
  • Ρύθμιση και διαγραφή των χρεών των μικρών για να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, εργαλείων.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η παναττική συγκέντρωση

Στις 10 π.μ., στην πλ. Εθνικής Αντίστασης

Παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ - ΠΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, καλώντας τους συνταξιούχους να δώσουν δυναμικό «παρών» στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Η συγκέντρωση είναι ενταγμένη στο νέο γύρο κινητοποιήσεων με τις οποίες συνεχίζεται η πάλη των συνταξιούχων ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, για να καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκαλου και όλες οι αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, για να διεκδικηθούν αυξήσεις στις συντάξεις.

Στη σημερινή συγκέντρωση καλεί επίσης ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων.

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τα σωματεία - μέλη του και τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου να στηρίξουν τη συγκέντρωση των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του νέου γύρου κινητοποιήσεων των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων έχουν ήδη γίνει μαχητικές συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Πάτρα, Γιάννενα και Κοζάνη, ενώ μετά την Αθήνα η σκυτάλη περνά στις επόμενες πόλεις:

-- Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Τρίκαλα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

-- Την Τρίτη 9/10 συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και Βόλο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο χτύπημα στα ΒΑΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητικές κινητοποιήσεις, με απεργίες, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Χίο, πραγματοποίησαν χτες κλάδοι εργαζομένων στο Δημόσιο, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέο χτύπημα στα ΒΑΕ και στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, μέσα από τη διαδικασία της περιβόητης «εναρμόνισης» με την ευρωενωσιακή νομοθεσία.

Μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι απαίτησαν μεταξύ άλλων: Καμιά περικοπή στα ΒΑΕ και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας και έβγαλαν ειδικότητες από τα ΒΑΕ. Κανένας συμψηφισμός προσωπικής διαφοράς και ανθυγιεινού επιδόματος. Μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων. Επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων των υπηρεσιών καθαριότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα σωματεία του Δημοσίου οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία μίλησαν η Λαμπρινή Χριστογιάννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, και η Αριάδνη Παγανέλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, και ο Ν. Καραγιάννης, αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου.

Η Λ. Χριστογιάννη επεσήμανε ότι «ο θεσμός των ΒΑΕ δεν είναι μόνο το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, είναι πολλά περισσότερα, γιατί συνδέεται άμεσα με την υγεία και ζωή των εργαζομένων. Γι' αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το εργατικό κίνημα και όχι "κόστος" που πρέπει κάθε φορά να συμπιέζεται από τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια που βάζει η κυβέρνηση».

Ο Μ. Τσελέντης τόνισε ότι «η δική τους ζυγαριά δεν χωράει τις δικές μας ανάγκες. Δεκάδες συνάδελφοι έχουν φύγει από καρκίνους και άλλες χρόνιες ασθένειες». Ενώ σημείωσε πως αν και το επίδομα είναι μπάλωμα, «όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπεί, αλλά να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες κατηγορίες».

Η Αρ. Παγανέλη ανέφερε πως προκειμένου να δικαιολογήσουν τις αρνητικές εξελίξεις, λένε στους εργαζόμενους πως... δεν χρειάζεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας γιατί «τους παρέχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας»! Κατήγγειλε ακόμα πως παρόλο που η Ομοσπονδία (ΟΣΥΑΠΕ) κατάφερε, περίπου πριν ένα χρόνο, να ενταχθούν εργαζόμενοι στο καθεστώς του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μέχρι σήμερα δεν τους έχει αποδοθεί.

Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου Ομοσπονδίες ζήτησαν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία, παίρνοντας την απάντηση ότι λείπει. Αντιδρώντας σε αυτήν τη στάση της κυβέρνησης προχώρησαν σε ολιγόωρη κατάληψη στο υπουργείο.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και άλλοι συνάδελφοί τους από το Δημόσιο συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου είχε καλέσει σε απεργιακή συγκέντρωση ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Από εκεί, κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στα κάγκελα του υπουργείου κρέμασαν δύο σακούλες σκουπιδιών, σηματοδοτώντας ότι εκεί πρέπει να μπουν η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και το προωθούμενο νέο χτύπημα των ΒΑΕ.

Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση στην οποία καλούσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων των δήμων του νομού πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Λάρισας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζήσης Γκαραλιάκος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η επίθεση στο ανθυγιεινό επίδομα για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι η εμπροσθοφυλακή της κυβερνητικής επίθεσης. Επιλέγουν και προσδοκούν να δώσουν με περιορισμένες αντιδράσεις την πρώτη μάχη για την επίθεση στα ΒΑΕ. Στη συνέχεια, δεν θα έχουν τίποτε άλλο να κάνουν από το να εφαρμόσουν τα ίδια κριτήρια περικοπών παντού, για λόγους "δικαιοσύνης και συνταγματικής νομιμότητας"».

Να σημειωθεί ότι πριν την ομιλία, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Ζ. Γκαραλιάκος κατήγγειλε ότι η διοίκηση των παιδικών σταθμών του δήμου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απαγόρευσαν την είσοδο εκπροσώπων του σωματείου για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την απεργία.

Στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου μεταφέρθηκε η συγκέντρωση στην Πάτρα, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Στην απεργία και στη συζήτηση που έγινε, ξεχώρισε η παρουσία συμβασιούχων εργαζομένων, του κλαδικού Συνδικάτου στους ΟΤΑ και των σωματείων εργαζομένων στο δήμο.

Συγκέντρωση έγινε και στη Χίο, έξω από το δημαρχείο, με κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, συμβασιούχοι στην καθαριότητα καθώς και εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αύριο η σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας στις 8 Νοέμβρη

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη σωματείων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων με έδρα την Αττική, αύριο, Παρασκευή, στις 18.30, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, Βικτώρια), με θέμα τον σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη.

Συσκέψεις σε άλλες πόλεις
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων.
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας τη Δευτέρα 8/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα, διοργανώνει πανσαμιακή συγκέντρωση, στις 17/10 στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, απαιτώντας να κλείσουν τα hot spots εδώ και τώρα στη Σάμο και στα άλλα νησιά και να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.
Αποφάσεις για την απεργία

Αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι εξής δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Τα Εργατικά Κέντρα: Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Αγρινίου, Λαμίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Αρτας και Σάμου.

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις από τους υγειονομικούς και το λαό του νησιού

Απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο, όλο το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν πολύμορφες κινητοποιήσεις από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού, με στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, μαζί με τους υγειονομικούς, στάθηκαν αταλάντευτα το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων και άλλοι φορείς, πραγματοποιώντας από κοινού παρεμβάσεις προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας τη βελτίωση των παροχών Υγείας σε όλο τον σαμιακό λαό με βάση τις ανάγκες του και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των υγειονομικών.

Αιτήματα αιχμής αυτής της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης είναι η στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας στο νησί, η κάλυψη με γιατρούς και προσωπικό όλων των περιφερειακών αγροτικών ιατρείων, η στελέχωση του ΕΚΑΒ, η στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών, η δημιουργία πλήρως στελεχωμένου ιατρείου μέσα στο «hot spot», η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Αποφασιστική απάντηση και στην επίθεση της διοίκησης

Να σημειωθεί ότι μπροστά σε αυτήν την αδιάκοπη αγωνιστική δράση, η διοίκηση του νοσοκομείου επιτέθηκε λυσσαλέα στον Σύλλογο Εργαζομένων, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, η διοίκηση «συνεχίζει να στοχοποιεί, να τρομοκρατεί, να ονοματίζει και να φωτογραφίζει εργαζόμενους καθώς και τους εκπροσώπους τους, για άλλη μια φορά για δυσλειτουργίες και αδυναμίες δικές της και του ίδιου του συστήματος. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στέκεται όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό του κάθε εργαζόμενου που βιώνει καθημερινά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο αλλά και στις μεγάλες ανάγκες που έχουμε όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες για περίθαλψη (...) Οι Σύλλογοι των εργαζομένων δεν τρομοκρατούνται (...) παλεύουν για τη σωστή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας σε όλους».

  • Την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και της ΕΙΝ Σάμου κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης προς τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Ξανθό, απαιτώντας να υλοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Οι τεράστιες ελλείψεις οδηγούν σε αδιέξοδο εργαζόμενους και ασθενείς

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού
Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού
Η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η συνολική υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο της πολιτικής της εμπορευματοποίησης, έχουν διαμορφώσει και για το Νοσοκομείο Σάμου μία κατάσταση που είναι επικίνδυνη για τους κατοίκους του νησιού και εξοντωτική για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Τα τεράστια προβλήματα αναδεικνύουν με παρεμβάσεις και καταγγελίες τους ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού.

Μεγάλα κενά σε όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες

Οπως καταγγέλλουν οι δύο φορείς, το ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο στα περισσότερα τμήματα (Ακτινοδιαγνωστικό, Ορθοπεδικό, Αναισθησιολογικό, Παιδιατρικό, Αιμοδοσία, Παθολογικό, ΜΕΘ κ.ά.). Πολλά από τα τμήματα αυτά του νοσοκομείου δεν συμπληρώνουν πρόγραμμα εφημεριών μηνός...

Συγκεκριμένα:

-- Στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα υπάρχουν 2 γιατροί και καλύπτουν εφημερίες, τακτικά πρωινά ιατρεία, αξονικό τομογράφο, μαστογράφο, υπερήχους, triplex αγγείων.

-- Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα υπάρχουν 2 γιατροί, καλύπτουν τακτικά - έκτακτα χειρουργεία και εφημερεύουν 365 μέρες το χρόνο. Υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες από νυχτερινό επείγον χειρουργείο συνεχίζουν να εργάζονται την επόμενη μέρα στα τακτικά χειρουργεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-- Στο Ορθοπεδικό Τμήμα υπάρχουν 3 γιατροί και καλύπτουν 30 μέρες το μήνα με εφημερία ετοιμότητας, τακτικά - εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα εξωτερικά ιατρεία (κατάγματα, μικροεπεμβάσεις), κλινική, χειρουργείο (επεμβάσεις).

-- Στην Αιμοδοσία - Μικροβιολογικό Τμήμα υπάρχουν 3 γιατροί και καλύπτουν μεταγγίσεις μεσογειακής αναιμίας, αιμοδοσίες, ανάγκες τακτικές και επείγουσες χειρουργικού - παθολογικού τομέα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χειρούργους, παθολόγους, παιδίατρους.

Υπάρχουν εφημερίες χωρίς κάλυψη ούτε από ειδικευόμενο γιατρό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τόσο στον Χειρουργικό όσο και στον Παθολογικό Τομέα. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η εκτίμηση και η ενημέρωση προς τον γιατρό που εκτελεί εφημερία ετοιμότητας και προσέρχεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, γίνονται μετά από κλήση της νοσηλεύτριας των επειγόντων περιστατικών ή του τηλεφωνικού κέντρου.

Προκειμένου να εφημερεύσει το νοσοκομείο όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο, για να κρατηθούν ανοιχτά οι κλινικές, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα χειρουργεία και τα εργαστήρια, γίνονται αμέτρητες απλήρωτες εφημερίες και το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν μπορεί να λάβει την κανονική του άδεια.

Οι ελλείψεις είναι τραγικές σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους. Μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα 2 και 3 τμήματα (χειρουργείο, Χειρουργική κλινική και Μαιευτική). Η Καρδιολογική κλινική το πρωί είναι μόνο με τον προϊστάμενο. Στα ΤΕΠ στις περισσότερες βάρδιες υπάρχει μια νοσηλεύτρια, ένας τραυματιοφορέας σε όλο το νοσοκομείο στις περισσότερες νυχτερινές βάρδιες, στην Αιμοδοσία επί σειρά ετών είναι ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες, στα τμήματα, στις κλινικές, στα χειρουργεία και στις Μονάδες του νοσοκομείου το προσωπικό είναι ελλιπέστατο και οι εργαζόμενοι μετακινούνται συνεχώς από τμήμα σε τμήμα και από κλινική σε κλινική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στη διοικητική υπηρεσία, την Υποδιεύθυνση Τεχνικού καθώς και στις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, όπως το τηλεφωνικό κέντρο, τα μαγειρεία, την καθαριότητα κ.α.

Χωρίς ειδικότητες ζωτικής σημασίας

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως για παράδειγμα δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, ογκολόγος (οι χημειοθεραπείες γίνονται χωρίς ογκολόγο).

Παράλληλα, οι μονήρεις ειδικότητες είναι σε διάσταση και σε αναντιστοιχία με τις υπάρχουσες ανάγκες. Η αναμονή για τα ραντεβού υπερβαίνει τους 5 μήνες και φτάνει μέχρι και ένα χρόνο μετά. Οι πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες. Δεν υπάρχει χώρος ανάπαυσης των γιατρών κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι γιατροί και όλο το προσωπικό, εξουθενωμένοι, στοχοποιούνται από τη διοίκηση για αδυναμίες και ελλείψεις των αρμοδίων. Οι γιατροί εντέλλονται από τη διοίκηση ή καλούνται σε απολογία, ενώ γίνεται μετατροπή των ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας παρανόμως, για να καλυφθούν τα κενά.

Ενα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα, τόσο για την εξέταση όσο και για τη νοσηλεία, δημιουργεί η απουσία μεταφραστών από το νοσοκομείο όλο το 24ωρο για την εξυπηρέτηση των προσφύγων - μεταναστών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία, καταγγέλλουν οι υγειονομικοί. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο, τονίζουν, να καλύπτονται με τόσες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό οι υγειονομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες και των προσφύγων - μεταναστών.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητες η στελέχωση και η λειτουργία πολυιατρείου μέσα στο ΚΥΤ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Αμεση λήψη μέτρων

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, τεχνικής υπηρεσίας, διοικητικού και όλων των βοηθητικών υποστηρικτικών υπηρεσιών.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί.
  • Να πάψουν να υπάρχουν ακάλυπτες νυχτερινές βάρδιες στην Αιμοδοσία.
  • Να σταματήσει η επικίνδυνη κατάσταση μια νοσηλεύτρια να καλύπτει 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα.
  • Να πάψει να λειτουργεί η Καρδιολογική κλινική το πρωί μόνο με τον προϊστάμενο.
  • Να σταματήσουν να λειτουργούν τα ΤΕΠ του νοσοκομείου μόνο με μια νοσηλεύτρια το Σαββατοκύριακο, το απόγευμα και τη νύχτα.
  • Να ενισχυθούν τώρα με προσωπικό όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της εργασίας και την κόπωση.
  • Στελέχωση του νοσοκομείου με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
  • Στελέχωση και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του ΕΚΑΒ, του ΚΕΦΙΑΠ, του ΚΨΥ του ΕΟΠΥΥ και όλων των Αγροτικών Περιφερειακών Ιατρειών με γιατρούς Γενικής Ιατρικής μόνιμους, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
  • Αμεση προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων σε γάντια, μάσκες, στολές και υποδήματα.
  • Πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας.
  • Να λειτουργήσει τώρα ιατρείο πλήρως στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμένο μέσα στο ΚΥΤ.
  • Αμεσα να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να εξεταστούν τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν.
  • Να σταματήσει η στοχοποίηση των εργαζομένων για ευθύνες της συγκεκριμένης πολιτικής που πιστά εφαρμόζει και η διοίκηση.
Αύριο η κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ

Στάση εργασίας για την Αττική και 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια έχει προκηρύξει για αύριο, Παρασκευή, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και θα ακολουθήσουν πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με αιτήματα αιχμής την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ