Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με 48ωρη απεργία διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα

Με δίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) που οργάνωσε χτες το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντέδρασαν στην απόφαση της Πρυτανείας να δημοσιεύσει προκήρυξη, καλώντας υποψήφιους εργολάβους να αναλάβουν την καθαριότητα των χώρων του Πανεπιστημίου.

Το ΔΣ του Σωματείου μαζί με τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου αποφάσισαν να κλιμακωθεί ο αγώνας, με πρώτο σταθμό την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας τη Δευτέρα και Τρίτη 8 και 9 Οκτώβρη. Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις αντεργατικές απαιτήσεις των μεγαλοεργολάβων, οι πρυτανικές αρχές αναφέρουν ρητά στην προκήρυξη ότι οι εργαζόμενες που θα προσληφθούν πρέπει να είναι κάτω των 25 ετών και άγαμες (!), γεγονός που συνεπάγεται ότι το σύνολο σχεδόν των 30 καθαριστριών στα κτίρια του Πανεπιστημίου στο Βόλο και στη Λάρισα δεν δικαιούνται επαναπρόσληψη και θα απολυθούν.

Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου, μαζί με καθαρίστριες, είχε συνάντηση με τον πρύτανη, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού, που προβλέπει επιστροφή των εργολάβων στην καθαριότητα του Ιδρύματος. Να υπογραφεί σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μη γίνει καμία απόλυση. Να ληφθούν προληπτικά μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας και να επανέλθουν τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Επίσης, καμία μείωση μισθού, αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Η απάντηση του πρύτανη ήταν ότι οι ενέργειες της Πρυτανείας στηρίζονται στους νόμους και στις κατευθύνσεις του επιτρόπου, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι πρυτανικές αρχές ενεργούν σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, δηλαδή με την εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλει.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org