Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι παγίδες χωρίς δομές

Την ώρα που ο Β. Β. της «Αυγής» έγραφε τις χτεσινές... εμβριθείς προσεγγίσεις του, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο γινόταν μια ημερίδα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που παρουσίασε εκτενώς ο χτεσινός «Ρ» με τον τίτλο: «Ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Παγίδα η αποασυλοποίηση χωρίς δομές».

«Στην προσπάθειά μας να προχωρήσει το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ασθενών, παγιδευτήκαμε, αφού δεχτήκαμε να λειτουργήσουμε δομές με το 1/4 και ίσως λιγότερο από το απαραίτητο προσωπικό, να λειτουργήσουμε Κέντρα Ημέρας με εθελοντές που έρχονται να μάθουν και μετά φεύγουν», είπε η Αλ. Ρούσσου, παιδοψυχίατρος, διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) - ένα απ' τα πέντε ψυχιατρεία που κλείνουν.

Ο ψυχίατρος Β. Φωτόπουλος, αναφερόμενος στην εσπευσμένη αποασυλοποίηση των ασθενών του Δρομοκαΐτειου, μετά και τον καταστροφικό σεισμό του 1999, υπογράμμισε ότι όταν ξεκίνησε να παγιώνεται η λειτουργία των ξενώνων άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα και υποτροπές ασθενών. «Το ερώτημα που παραμένει είναι αν οι δομές που σχεδιάζονται είναι νησίδες αποασυλοποίησης ή απλά θα οδηγήσουν στη δημιουργία μικρότερων, διάσπαρτων ασύλων στην κοινότητα», κατέληξε ο Β. Φωτόπουλος.

Ολοι αυτοί θέλουν τα άσυλα ή μήπως είναι... «σταλινικοί»;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ