Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκέτο... οικονομίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Απαλλάχτηκαν και τυπικά πλέον οι κυβερνώντες από εκείνο το αποκρουστικό επίθετο, που συνόδευε τόσα χρόνια το όνομα του επί της οικονομίας υπουργείου. Αυτό το «εθνικής» δεν μπορούσε να ταιριάζει στην εντός της ΟΝΕ πορεία της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης. Μπορεί να ήταν ένα πολύ καλό εύρημα - τέχνασμα του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80, όταν μετέτρεψαν το υπουργείο Συντονισμού σε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αλλά τώρα πια δεν υπάρχει λόγος να τηρούνται κάποια προσχήματα.

Η οικονομική πολιτική που αποφασίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνώντες, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, έχουν έντονη τη σφραγίδα της ΕΕ, συναποφασίζεται με τους άλλους «εταίρους» και μαζί ελέγχεται η πορεία υλοποίησής της, έχει σαφείς στόχους και ταξικές επιδιώξεις σε επίπεδο ΕΕ συνολικά. Ολα αυτά, βέβαια, αφορούν μια διαδικασία που δεν είναι σημερινή. Απλά, με αφορμή τη... νέα έφοδο για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων, κρίθηκε πως ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν και τυπικά ορισμένες ονομασίες.

Λαγοί και κουνέλια...

Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, ο Ν. Φαρμάκης χαρακτήρισε «λαγούς» τους πρώην συναδέλφους του στο υπουργείο Εργασίας που «λάκισαν», μόλις άρχισαν τα δύσκολα με το ασφαλιστικό. Μήπως ανήκετε και σεις στους... «λαγούς», ρωτήθηκε λοιπόν χτες ο νυν υπουργός Τύπου και τότε υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας. Παρ' ότι όμως η βολή ήταν ευθεία, ο υπουργός περιορίστηκε να φερθεί «μεγαλόθυμα» και να δηλώσει για τον αποπεμφθέντα Φαρμάκη ότι πολύ τον αγαπά, ότι υπήρξε πετυχημένος υφυπουργός κι άλλα τέτοια... Σε ό,τι μας αφορά - και παρακάμπτοντας φυσικά το γεγονός ότι ο κ. Πρωτόπαππας επέλεξε να κάνει το... κουνέλι για το θέμα του «λαγού» - άλλο έχουμε να ρωτήσουμε: Αφού ο κ. Φαρμάκης ήταν τόσο καλός και πετυχημένος γιατί ο πρωθυπουργός τον απάλλαξε των καθηκόντων του;..

Η... εξυγίανση

Πρώτη μέρα χτες του νέου υπουργού Τύπου και η πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων αφορά στα χαράτσια, για ενδεχόμενη απογευματινή επίσκεψη σε νοσοκομειακό πανεπιστημιακό γιατρό. Διαβάστε την απάντηση του υπουργού: «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν πρόκειται για ένα καινούριο μέτρο, αλλά για την εφαρμογή του Ν. 2889/2000. Το μέτρο αυτό αποβλέπει στη διαφάνεια και στην εξυγίανση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρχαν γιατροί, οι οποίοι ζητούσαν από κάποιους να τους επισκέπτονται στα προσωπικά ιατρεία τους. Η λογική του άρθρου αυτού του νόμου, που γνωρίζετε ότι είναι ένας ολοκληρωμένος νόμος για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, είναι η διαφάνεια και η εξυγίανση...».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση νομιμοποιεί τα «φακελάκια». Εμπορευματοποιεί παραπέρα, επίσης, τη Δημόσια Υγεία και ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία, δίνοντας το δικαίωμα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να κάνουν απογευματινά ιατρεία μέσα σ' αυτά, και μάλιστα έναντι υπέρογκων αμοιβών. Κι όλ' αυτά τα ονομάζει εξυγίανση, διαφάνεια και αναβάθμιση του ΕΣΥ..! Μα τότε, γιατί δεν ξεπουλάει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ή έστω τα νοσοκομεία μόνο, στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να εξυγιανθούν για τα καλά και να γίνει πλήρης και η αναβάθμιση του ΕΣΥ..;

Σε δύο βάρκες

Να το καταγράψουμε ως μια απλή αντίφαση; Χτες ο νέος υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας στη διάρκεια ημερίδας για τα εργατικά ατυχήματα ζήτησε, και ορθώς, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τους πέντε νεκρούς μεταλλεργάτες που κάηκαν πρόσφατα ζωντανοί στο γκαζάδικο «ΣΕΪΛΟΡ». Λίγο αργότερα, ο ίδιος παρέδωσε σε εκπρόσωπο της ΠΕΤΡΟΛΑ ένα βραβείο, που απονέμει το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Βραβείο στην ΠΕΤΡΟΛΑ; Γιατί; Για τους 13 νεκρούς του 1992; `Η για τους κινδύνους που συνεπάγεται για την περιοχή η επέκταση των εγκαταστάσεών της και για την οποία έχει ξεσηκωθεί το Θριάσιο;

Δε θα σχολιάσουμε την τουλάχιστον αντίφαση. Θα σημειώσουμε μόνο, πως όταν ορισμένα πράγματα κάνουν από μακριά «μπαμ», δεν είναι εύκολο να πατάει κανείς σε δύο βάρκες...

Τα «αντιτρομοκρατικά»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ το Ισραήλ στον κατάλογο των χωρών, που θα επιδοτηθούν από τις ΗΠΑ για τον ...αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατία. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, από τα σχετικά κονδύλια που ενέκρινε το Κογκρέσο θα πάρει 3 δισεκατομμύρια δολάρια... Αλήθεια, πόσο να κόστισαν στο Ισραήλ οι τελευταίες φονικές επιδρομές τους στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη;

Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί θέλουν... τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και υποτίθεται ότι πιέζουν τους Ισραηλινούς να μην εισβάλουν στη Δυτική Οχθη και στις περιοχές που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Μήπως ξέχασαν οι Αμερικανοί ότι το Ισραήλ θεωρεί τους Παλαιστινίους ως νούμερο ένα τρομοκράτες; Μήπως δεν ξέρουν πού θα πάει η οικονομική βοήθεια που προσφέρουν για την ...υπεράσπιση των δυτικών ...δημοκρατικών αξιών;

ΠΑΡΑΝΟΜΗ και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στο Μετρό, νόμιμη, όμως, η καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων όσων δουλεύουν στο Μετρό. Κατά τα άλλα, μιλάμε για το έργο - «σύμβολο» της ανάπτυξης της χώρας...

Τελικά, ίσως, συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο την «ανάπτυξη» της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης Σημίτη. Προς τα έξω ...Λαλιώτειες μακέτες και εγκαίνια, προς τα μέσα επιστροφή στο Μεσαίωνα. Περί αυτού πρόκειται.

«ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ τα αυτιά» οι κάθε λογής πολιτικοί αναλυτές, που γράφουν και μιλούν για το φαινόμενο της δυσαρέσκειας του κόσμου από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, μιλώντας για την ανάγκη να άλλαζαν κάποια πρόσωπα στην κυβέρνηση, ώστε να ευχαριστηθεί ο κόσμος.

Είτε τους αρέσει, όμως, είτε όχι, όταν ο κόσμος δηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένος από τον ανασχηματισμό, εννοεί ότι ξέρει πως θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική από την οποία ταλαιπωρείται. Αν στα γκάλοπ τους αυτό δε θέλουν να το αποτυπώσουν, είναι πρόβλημα δικό τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ας μην παρουσιάζουν, όμως, τον Ελληνα πολίτη με τόσο ανόητο τρόπο, ώστε να πιστεύει ότι αν άλλαζαν τα πρόσωπα στα υπουργεία θα άλλαζε και η ουσία του πράγματος. Είναι υποτιμητικό, πώς να το κάνουμε;

Το αληθινό, το ψεύτικο, το σκόπιμο...

Ο πόλεμος ανακατεύει το αληθινό και το ψεύτικο και φτιάχνει το σκόπιμο. Εκείνο, δηλαδή, που ίσως έχει λίγη δόση αληθινού για να μπορεί να καταπίνεται πιο εύκολα η μεγάλη δόση του ψεύτικου και να υπηρετείται τελικά ένας σκοπός άσχετος, τόσο με το αληθινό, όσο και με το ψεύτικο.

Αληθινό, για παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι, απ' όταν ξεκίνησαν το βομβαρδισμό του Αφγανιστάν, καθημερινά σχεδόν σκοτώνουν αθώους αμάχους. Ψεύτικο είναι πως τους σκοτώνουν «κατά λάθος», αφού όσο άσχετος και να είναι κανείς δεν μπορεί να πιστέψει σε τέτοιο καθημερινό «λάθος», την ώρα που οι ίδιοι μιλούν για τέτοια ακρίβεια στις συσκευές τους, που είχαν τον Ομάρ στο στόχαστρο και ...περίμεναν εντολές για να πατήσουν τη σκανδάλη. Το σκοπό αυτών των «κατά λάθος» - εξεπίτηδες, μας τον δίδαξαν οι ίδιοι σε προηγούμενες «ανθρωπιστικές» μαζικές δολοφονίες. Να κάμψουν το ηθικό του πληθυσμού και να καταφέρουν με το λιγότερο κόστος να επιβάλουν τους όρους τους.

Η υπόθεση του άνθρακα, έτσι όπως ολοφάνερα πλέον ζυμώνεται από τους Αμερικάνους επισήμους περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία των δόσεων του αληθινού με το ψεύτικο. Το αληθινό είναι πως υπάρχει αυτή η ασθένεια (γνωστή στην Ελλάδα και σαν «καρβουνιά»). Τα ψεύτικα είναι τόσα πολλά και αλληλοσυγκρουόμενα, που αμέσως υποπτεύεσαι και συγκρουόμενες σκοπιμότητες, αν δεν ισχύει το «μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια...».

Το σίγουρο από την αρχή είναι πως επιδιώκουν να δημιουργήσουν παγκόσμια «ψυχολογική ομάδα» σε πανικό, έτσι που, χωρίς τις μάντρες της συνείδησης, να μπορέσουν να την κάνουν ανεκτικότερη - προθυμότερη να δεχτεί τα λογής σχέδιά τους. Από τους «τρομονόμους» σε όλες τις εκδοχές τους, έως τις μελλοντικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Γι' αυτό και καθημερινά η έμφαση σ' αυτά που διοχετεύονται ποικίλλει: Από τον «εσωτερικό εχθρό» έως τις λεγόμενες «ύποπτες χώρες».

Μέσα σε μια μέρα, προχτές μόνο, η αμερικάνικη «άμαχη» κοινή γνώμη βομβαρδίστηκε με γερές δόσεις υλικών που πολλαπλασιάζουν τον πανικό. Ο Μπους, στα καλά καθούμενα και χωρίς κανένας να τον ρωτήσει, βγήκε και δήλωσε «πως δεν έχει άνθρακα». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειδοποίησε για τους «κινδύνους» τους Αμερικάνους όπου Γης. Ο Τσένεϊ πρόβλεψε κι άλλο χτύπημα στο εσωτερικό της χώρας. Το FBI επίσης για πολλοστή φορά προειδοποίησε για τρομοκρατικό χτύπημα... Λίγες μέρες πριν, άφηναν να «πέφτουν κάτω», ονόματα χωρών, όπως το Ιράκ, η Σομαλία, μια εκδοχή που δεν τη «μάζεψαν» εντελώς, αλλά την έχουν αφήσει προσωρινά ίσως μέχρι να προωθήσουν άλλα προβλήματα στο εσωτερικό τους μέτωπο.

Επειδή ο ιμπεριαλισμός είναι αδίστακτος, μας έχει ο ίδιος διδάξει πως είναι ικανός ακόμα και να κατασκευάζει μέρος του «αληθινού». Αρα, μη βιαστούν κάποιοι να μας διορθώσουν ότι υπάρχουν ήδη και τρεις αληθινοί νεκροί από τον άνθρακα στις ΗΠΑ. Τα γεγονότα των ημερών είναι γνωστά, όπως γνωστή είναι και η ιστορία του τελευταίου αιώνα...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Φρενήρης αντικομμουνισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν είναι η πρώτη φορά που την «Αυγή», με πρόσχημα το δήθεν ενδιαφέρον της για την τύχη των αρρώστων στα ψυχιατρεία, την πιάνει αντι-ΚΚΕ παράκρουση.

Ετσι όταν αποχώρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης από την Εθνική Επιτροπή Ψυχικής Υγείας - η οποία οργάνωσε κάποιες φιέστες - τη χαρακτήρισε ως βολή του ΚΚΕ κατά της αποασυλοποίησης, επειδή φοβάται μην εκλείψουν άσυλα που είναι «οι στοιχειώδεις υλικές προϋποθέσεις, για το νέο θρίαμβο του υπαρκτού σοσιαλισμού». (Βλέπε «Αυγή» 4 και 5 Απρίλη 2001).

Χτες είχε την τιμητική του ο «Ριζοσπάστης». Ο Β.Β. με σχόλιό του κατηγορεί το «Ρ» ότι «προτιμά τα άσυλα»(!) επειδή δημοσίευσε τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας που προαγγέλλουν το κλείσιμο πέντε ψυχιατρείων και τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν ψυχικά άρρωστους στο δρόμο, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές. Να συμβεί δηλαδή ότι συνέβη στην Αμερική επί Ρήγκαν.

Ε, λοιπόν, αυτό ο Β.Β. το χαρακτηρίζει ως προτίμηση του «Ρ» στη «βάρβαρη πραγματικότητα των ψυχιατρείων και αγνοεί ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έρχεται επιτέλους στη χώρα μας με καθυστέρηση...».

Οταν, λοιπόν, κάποιος αποφασίζει να γίνει δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής, τότε χάνεται η αίσθηση της πραγματικότητας. Και όταν αυτό αναμειγνύεται με αντικομμουνισμό, τότε η γελοιοποίηση διά του αυτοεμπτυσμού αναγορεύεται σε πολιτική κριτική.

Οι παγίδες χωρίς δομές

Την ώρα που ο Β. Β. της «Αυγής» έγραφε τις χτεσινές... εμβριθείς προσεγγίσεις του, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο γινόταν μια ημερίδα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που παρουσίασε εκτενώς ο χτεσινός «Ρ» με τον τίτλο: «Ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Παγίδα η αποασυλοποίηση χωρίς δομές».

«Στην προσπάθειά μας να προχωρήσει το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ασθενών, παγιδευτήκαμε, αφού δεχτήκαμε να λειτουργήσουμε δομές με το 1/4 και ίσως λιγότερο από το απαραίτητο προσωπικό, να λειτουργήσουμε Κέντρα Ημέρας με εθελοντές που έρχονται να μάθουν και μετά φεύγουν», είπε η Αλ. Ρούσσου, παιδοψυχίατρος, διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) - ένα απ' τα πέντε ψυχιατρεία που κλείνουν.

Ο ψυχίατρος Β. Φωτόπουλος, αναφερόμενος στην εσπευσμένη αποασυλοποίηση των ασθενών του Δρομοκαΐτειου, μετά και τον καταστροφικό σεισμό του 1999, υπογράμμισε ότι όταν ξεκίνησε να παγιώνεται η λειτουργία των ξενώνων άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα και υποτροπές ασθενών. «Το ερώτημα που παραμένει είναι αν οι δομές που σχεδιάζονται είναι νησίδες αποασυλοποίησης ή απλά θα οδηγήσουν στη δημιουργία μικρότερων, διάσπαρτων ασύλων στην κοινότητα», κατέληξε ο Β. Φωτόπουλος.

Ολοι αυτοί θέλουν τα άσυλα ή μήπως είναι... «σταλινικοί»;

Κουρασμένη «συμπολίτευση»

Κριτική από θέση «εσωτερικής συμπολίτευσης» ασκούν τα στελέχη της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Κουρασμένη, μη λειτουργική, αναποτελεσματική, είναι ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν. Είναι φανερό ότι αυτό που τους ενδιαφέρει, και εκεί δίνουν τη «μάχη», είναι να μην καταφέρει η κυβέρνηση να καταξιωθεί ως καλός διαχειριστής, γιατί τότε οι ελπίδες της για την εξουσία εξανεμίζονται. Γιατί σε επίπεδο εφαρμοζόμενης πολιτικής τα στελέχη της ΝΔ δεν έχουν τίποτα να «προσάψουν» στην κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση μεταφέρουν τις «ανησυχίες» της αγοράς και τις πιέσεις για «διόρθωση πορείας», προς όφελος, εννοείται, της... «οικονομίας». Γι' αυτή την «υπεύθυνη» στάση της η ηγεσία της ΝΔ περιμένει να επιβραβευτεί από τα μεγάλα αφεντικά. Εχει κουραστεί να περιμένει όμως πολλά χρόνια...

Μεγάλε, σιγά τ' αυγά...

«Ηρθα σ' αυτό το υπουργείο για να ανακτήσει το κομμάτι που του αξίζει στην κοινωνία». Αυτή ήταν μία από τις πρώτες ατάκες του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Θεοδώρου, που μιλώντας στους υπαλλήλους του υπουργείου ούτε λίγο ούτε πολύ εξήγησε πως μόλις τώρα, με την υπουργοποίησή του, αρχίζει να έχει νόημα η ζωή. Κατά τ' άλλα ο υφυπουργός είπε και ξαναείπε πως ο άνθρωπος είναι στο κέντρο της προσοχής του, τονίζοντας τέλος ότι ήρθε στο υπουργείο «για να δουλέψει, για να αφιερώσει κομμάτι από την καρδιά του στον άνθρωπο».

Υπολανθάνουσα αμετροέπεια, άνευ προηγουμένου κομπασμός ή μήπως απλές φραστικές ακροβασίες που οδηγούν σε παρεξηγήσιμα συμπεράσματα; Καιρός σπέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυθαιρεσία και ρατσισμός

Ενα περιστατικό, το οποίο συνήθως καταγράφεται στο αστυνομικό ρεπορτάζ σαν ατυχές γεγονός, εξελίσσεται τελικά σε σοβαρό ζήτημα που αναδεικνύει πολλές και διάφορες πλευρές της κατασταλτικής αυταρχικής κρατικής μηχανής. Αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει νεαρό Τσιγγάνο στο Ζεφύρι Αττικής, γιατί δεν υπάκουσε στην εντολή του να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό του για έλεγχο. Η Αστυνομία καθυστερεί έξι ώρες για να δώσει λεπτομέρειες για το συμβάν, για το οποίο διατάχτηκε έρευνα, αλλά επιχειρείται να θεωρηθεί και πάλι ατύχημα. Για άλλη μια φορά αυτό το γεγονός φέρνει στην επιφάνεια τις σημαντικές ευθύνες της πολιτείας για το πώς εκπαιδεύονται αστυνομικοί υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν την έτσι και αλλιώς υπαρκτή εγκληματικότητα. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει και τη ρατσιστική, πολλές φορές, συμπεριφορά που αναπτύσσεται στους κόλπους της Αστυνομίας.

Το συγκεκριμένο γεγονός που έχει την ιδιομορφία του, δεν παύει να ρίχνει βαριά τη σκιά του στην ίδια τη λειτουργία του κατασταλτικού μηχανισμού. Τα όπλα που «εκπυρσοκροτούν» και σκοτώνουν, δεν είναι και τόσο μεμονωμένα φαινόμενα και μάλιστα κατά συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, πότε αλλοδαπών και πότε Τσιγγάνων. Η αυθαιρεσία με την οποία δρουν «δυνάμεις της τάξης» γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Μάλιστα, λόγω της σημερινής γενικευμένης τρομοφοβίας, ακούγονται όλο και πιο συχνά φωνές για περισσότερα μέτρα «για την ασφάλεια του πολίτη», για περισσότερους ελέγχους και αστυνομοκρατία. Δε λείπει και η μεθοδευμένη προσπάθεια Μέσων Ενημέρωσης, αξιοποιώντας τέτοια περιστατικά ή την ένοπλη ληστεία με νεκρό τον διευθυντή του σούπερ μάρκετ, που φέρεται να έγινε από αλλοδαπό, για να προβάλλουν αντιδράσεις κάποιων που θεωρούν υπαίτιους για την εγκληματικότητα τους αλλοδαπούς και τους Τσιγγάνους. Βγαίνουν έτσι μπροστά τα πιο ρατσιστικά κατάλοιπα και όχι οι αιτίες τέτοιων εγκληματικών φαινομένων.

Είναι, επίσης, άξιο προσοχής ότι την ίδια στιγμή δημιουργείται ένα νέο νομοθετικό πλέγμα διεθνώς και στη χώρα μας για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Δεν είναι καθόλου τραβηγμένο να πούμε ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο που είναι ακαθόριστα τα κριτήρια από το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία μέχρι την πολιτική και κοινωνική δράση (όπως προσδιορίζεται στο γνωστό «ευρωτρομονόμο»), είναι πολύ εύκολο να ευδοκιμήσουν μέσα στα Σώματα Ασφαλείας, συμπεριφορές «πιστολέρο», σύνδρομα «τσαμπουκά της εξουσίας» και ανεξέλεγκτου αυταρχισμού.

Στο όνομα της «ασφάλειας του πολίτη», οι αστυνομικοί υπάλληλοι να εξελίσσονται σε πραιτοριανοί ενός αυταρχικού αντιδημοκρατικού συστήματος με περισσότερη αστυνόμευση, μπλόκα και πογκρόμ κατά των... ανεπιθυμήτων. Αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος που αναδεικνύεται από τέτοια περιστατικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη μαζική πολιτική, λαϊκή παρέμβαση. Αλλωστε, οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται αυτό τον καιρό ενάντια στον πόλεμο βάζουν στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

«Δημόσια» Υγεία

Πενήντα η εξέταση

από γιατρό τιτλούχο,

θα σου αρπάζουν

δηλαδή

ως και το... μέσα

ρούχο,

κι αν θες καμιά

επέμβαση

και μπεις

στο χειρουργείο

τριπλάσιο το τίμημα,

κανονικό σφαγείο!

* * *

Πενήντα για εξέταση

το ΠΕΣΥ θα βουτάει,

αλήθεια,

κυρ Αλέκο μου,

το ράντζο πόσο πάει;

ντροπή

για τις ταρίφες σου

και όλα σου τα σάπια,

τέτοιο ΠΕΣΥ

που προωθείς,

μοιάζει σαφώς

με «πάπια»!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ