ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Απαιτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία

Από τη χτεσινή 4ωρη στάση εργασίας σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο όπου την Παρασκευή σημειώθηκε νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα»
Από τη χτεσινή 4ωρη στάση εργασίας σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο όπου την Παρασκευή σημειώθηκε νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα»
Την ανάγκη οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να οργανώσουν την πάλη τους για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους στην εργασία, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, υπογραμμίζουν ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, με παρεμβάσεις τους για μια σειρά από εργατικά «ατυχήματα» των τελευταίων ημερών, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η πραγματική ρίζα των «ατυχημάτων» αυτών βρίσκεται στο κυνήγι του επιχειρηματικού κέρδους.

Θάνατος διανομέα στη Λάρισα

Χτες, στη Λάρισα, ένας διανομέας (ντελίβερι) σε αλυσίδα καφέ βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο την ώρα της δουλειάς του.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) σημειώνει ότι ο θάνατος του 29χρονου εργαζόμενου «αναδεικνύει την εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι εργοδότες και τους κινδύνους για τη ζωή τους ή τη σωματική ακεραιότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σ' αυτόν τον κλάδο, οι οποίοι εργάζονται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης και τον φόβο της απόλυσης, με άθλιους μισθούς».

Το ΕΚΛ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του αδικοχαμένου διανομέα και καλεί όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην αποδέχονται μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση να τίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους, αλλά, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» και στην Πάτμο

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στις 19/5 σε έργο κατασκευής εκκλησίας στην Πάτμο, με θύμα έναν 33χρονο εργάτη, αλβανικής καταγωγής και πατέρα επτάχρονου παιδιού, που ζούσε στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μέρα εκείνη, ο 33χρονος μεταφέρθηκε με εσωτερική αιμορραγία στο Κέντρο Υγείας, όπου απεβίωσε. Η αιτία που προκάλεσε την εσωτερική αιμορραγία δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 33χρονου εργάτη και με αφορμή το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» σημειώνει ότι «όσο επιχειρήσεις λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τα μέτρα ασφάλειας θα είναι ελλιπή και θα υπάρχουν ατυχήματα (...) Η διεκδίκηση για μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας (...) αφορά όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, είναι αναπόσπαστο στοιχείο των αγώνων που οργανώνει το ταξικό κίνημα για αναπλήρωση των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί: Να διαλευκανθούν οι συνθήκες του ατυχήματος. Να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της χήρας και του παιδιού. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

Στάση εργασίας χτες σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο

Στάση εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της εταιρείας «Μινωική Τεχνική» στο Ηράκλειο, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης, καθώς στο συγκεκριμένο εργοτάξιο έχουν σημειωθεί εργατικά «ατυχήματα», με το Συνδικάτο να καταγγέλλει τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Ο εργαζόμενος που τραυματίστηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν έπεσε από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών στο εργοτάξιο, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της πόλης.

Στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας έγινε συγκέντρωση, όπου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή, καθώς και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην περίπτωση που ο εργολάβος δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις ώστε το έργο να λειτουργεί με ασφάλεια.

Το Συνδικάτο θα βρεθεί ξανά στο εργοτάξιο την Παρασκευή, καθώς είναι προγραμματισμένος έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, στον οποίο θα συμμετάσχει και κλιμάκιό του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΝΠΙΔ - ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Απεργιακή απάντηση στην απληρωσιά

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

MANOLIS PAKIAS

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Μόνο στην Αττική, πάνω από 1.000 εργαζόμενοι σε ΝΠΙΔ και Κέντρα Ειδικής Αγωγής είναι απλήρωτοι από 2 μήνες μέχρι και 2 χρόνια. Οι εργαζόμενοι της ΠΕΓΚΑΠ είναι απλήρωτοι 20 μήνες, στο «Μαργαρίτα» 14, στο ΚΑΣΠ 15, ένα χρόνο στην «Παμμακάριστο» και στο «Σικιαρίδειο», 8 μήνες στον «Ερμή» και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) προκήρυξε για χτες 24ωρη απεργία και πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας των εργαζομένων στα ΝΠΙΔ και του ΣΕΜΙΣΕΑ με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, και τον γγ Πρόνοιας, Δ. Καρέλλα, επιβεβαιώθηκε η συνέχιση ακριβώς αυτής της πολιτικής που προκαλεί τα προβλήματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, από την πλευρά του υπουργείου ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: Το ύψος της επιχορήγησης για τα ΝΠΙΔ θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα (λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ). Δεν έχει ολοκληρωθεί η κατανομή της ανά περιφέρεια, καθώς η κυβέρνηση θα κόψει από κάποιες περιφέρειες «για να ενισχύσει εκείνες που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα». Παραδέχθηκαν πως τα περισσότερα ΝΠΙΔ δεν πρόλαβαν να πάρουν πέρσι την έκτακτη επιχορήγηση (από τις 800.000 ευρώ, δόθηκαν μόλις οι 257.000) και ανέφεραν ότι προσπαθούν να πάρουν μέτρα ώστε να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση και φέτος. Αναφέρθηκαν στη λειτουργία ηλεκτρονικού «Εθνικού μητρώου φορέων κοινωνικής φροντίδας» για τον έλεγχο των φορέων που επιδοτεί το υπουργείο (στην πραγματικότητα οι ελεγκτικές διαδικασίες εντάσσονται στη λογική των περικοπών και της εμπορευματοποίησης). «Δεν γνώριζαν» για την κατάργηση του επιδόματος αδείας και του δώρου σε μια σειρά από ΝΠΙΔ ούτε για το σχέδιο κλαδικής σύμβασης που κατατίθεται από το ΣΕΜΙΣΕΑ για συζήτηση από το 2010 σε όλες τις κυβερνήσεις. Δεν είπαν τι απέγιναν οι 300.000 ευρώ που είχαν τάξει από πέρυσι ως έκτακτη επιχορήγηση στους εργαζόμενους στην «Παμμακάριστο» προκειμένου να σταματήσουν τις απεργίες, στους οποίους ακόμα οφείλονται δεδουλευμένα 11 μηνών. Οσο για τις καταγγελίες του Σωματείου για το όργιο των εργοδοτικών εκβιασμών στα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής σχετικά με το «μπλοκάκι» και την απόδειξη της εξαρτημένης εργασίας, τους... παρέπεμψαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

  • Οι εργαζόμενοι στο ΝΠΙΔ «Μαργαρίτα» θα προχωρήσουν στις 8/6 σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ. στο ΕΚ Αθήνας προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους.
Ο

«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»: Την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων δύο μηνών πέτυχαν οι εργαζόμενοι στο έργο ανακαίνισης του «Αστέρα Βουλιαγμένης». Μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, είχαν προχωρήσει προχτές σε συνέλευση και ανάδειξη εργοταξιακής επιτροπής. Το Συνδικάτο χαιρετίζει τη θετική εξέλιξη, που ήρθε ως αποτέλεσμα της οργάνωσης των εργαζομένων, και υπογραμμίζει ότι «κερδήθηκε μια μάχη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται», καθώς οι εργαζόμενοι έχουν αναδείξει μια σειρά προβλήματα και μέσα από τη συνέλευση και την εργοταξιακή επιτροπή τους, οργανώνουν τις διεκδικήσεις τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»: Την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου «Αττικόν» να επιβάλλει πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού 5 ημερών σε υπάλληλο πληροφορικής καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, για το «αδίκημα» ότι «υπέγραψε με επιφύλαξη (όπως της δίνει δικαίωμα ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας) σε επιτροπή προμήθειας υλικών που είχε τοποθετηθεί, άσχετης με το αντικείμενο της εργασίας και την εξειδίκευσή της». Καταγγέλλει, επίσης, ότι ο διοικητής έδωσε εντολή «να αναρτήσουν την ποινή στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, παραβιάζοντας ακόμα και τα προσωπικά δεδομένα της συναδέλφου». Το Σωματείο προκηρύσσει στάση εργασίας - συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη.

ΟΜΙΛΟΣ «REAL»: Το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων του ομίλου «Real» για εξόφληση των δεδουλευμένων τους στηρίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους που βιώνουν πολύμηνη καθυστέρηση στη μισθοδοσία τους να μην δείξουν καμιά αυταπάτη σε υποσχέσεις, αλλά να βρεθούν σε αγωνιστική ετοιμότητα και δράση. «Η πείρα των εργαζομένων και στον κλάδο» υπογραμμίζει, «με πιο πρόσφατη αυτή του ΔΟΛ και του "Πήγασου", αυτό αποδεικνύει περίτρανα. Γι' αυτό τα αφεντικά επιτίθενται στις κινητοποιήσεις, στους αγώνες και στις απεργίες».

Απεργία αύριο στα τρένα

Σε απεργία προχωρούν αύριο οι μηχανοδηγοί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τη Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ να καλεί σε μαζική συμμετοχή, σημειώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να κλιμακωθούν σε επίπεδο Ομοσπονδίας, με αιτήματα που θα βάζουν στο στόχαστρο την ίδια τη «γενική πολιτική κυβέρνησης - αστικών κομμάτων - κεφαλαίου». Ακόμα αναδεικνύει την ανάγκη «οι κινητοποιήσεις να έρχονται σαν αποτέλεσμα μιας σοβαρής διαδικασίας ενημέρωσης, συζήτησης, αντιπαράθεσης απόψεων, συμμετοχής των εργαζομένων μέσα από συγκεντρώσεις και συνελεύσεις, για να γίνονται δική τους υπόθεση και να εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους».

Σχολιάζοντας εξάλλου την αναστολή των στάσεων εργασίας που είχε εξαγγείλει για χτες και σήμερα η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης, μετά από ένα «πινγκ-πονγκ» με την κυβέρνηση, ο Π. Παναγούλιας, μέλος της Γραμματείας Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ και του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, επισήμανε: «Την ώρα που όλα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα καταργούνται για να καλύψουν τις ανάγκες για κερδοφορία των εργοδοτών και του κεφαλαίου και χρειάζεται καθολική συμμετοχή και κλιμάκωση του αγώνα όλων των εργαζομένων, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός του Σωματείου της ΠΕΠΕ προχώρησε σε αναστολή των στάσεων εργασίας, αποκαλύπτοντας έτσι τους ισχυρούς δεσμούς με την εργοδοσία και τον καιροσκοπισμό τους. Ολοι στον αγώνα με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org