ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κερδίζει έδαφος το κάλεσμα αγώνα

Την ερχόμενη Τρίτη 28 Νοέμβρη το παμφοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Εφτασαν ήδη τους δέκα οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις συντάχτηκαν με το κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο παμφοιτητικό συλλαλητήριο στις 28 Νοέμβρη και να καταδικάσουν μαζικά την πολιτική που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, απαξιώνει τις σπουδές και το πτυχίο, αποσυνδέοντάς το από το επάγγελμα και ιδιωτικοποιεί την παιδεία. Μοχλός γι' αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι απόλυτα συντεταγμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, είναι τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα κι αυτό για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ που θα ακολουθήσει. Ενάντια σ' αυτά κινητοποιούνται οι φοιτητές, ζητώντας παράλληλα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υγεία και τις ιατρικές σχολές, να καταργηθεί η οδηγία 89/48 και να μην περάσουν οι νέες εργασιακές σχέσεις.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, που έχουν πάρει ήδη απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση είναι: Νοσηλευτικής, Φιλοσοφικής, Πάντειου, ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγοί), Ιατρικής, Πολιτικών Μηχανικών, Γεωπονικής, Φυσικού, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων.

Παράλληλα, οι παραπάνω Σύλλογοι, μετά από το κάλεσμα του Συντονιστικού αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανελλαδική συνάντηση συντονισμού των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των φοιτητών, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 26/11, στις 12 το μεσημέρι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 30 φοιτητικοί σύλλογοι απ' όλη την Ελλάδα, που έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις.

Η ανταπόκριση των φοιτητών στο κάλεσμα αγώνα του Συντονιστικού είναι μεγάλη και αναμένεται να είναι αντίστοιχη και η επιτυχία των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Η εκτίμηση των φοιτητών της ΠΚΣ που μαζικά όλες αυτές τις μέρες εξορμούν στα αμφιθέατρα με το κάλεσμα του Συντονιστικού είναι ότι παγιώνεται η αντίληψη πως οι φοιτητές πρέπει μαζικά να απαντήσουν στην επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά τους και το μέλλον τους, ενώ και οι Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο είναι πιο μαζικές από τον προηγούμενο κύκλο στις αρχές του μήνα.

3ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Απάντηση στην τρομοκρατία

Την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών του 3ου Ενιαίου Λυκείου Κοζάνης, με πρωταγωνιστές τον διευθυντή του Λυκείου κ.Πιτένη και την Ασφάλεια Κοζάνης, καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα μετά από «πρόσκληση» του διευθυντή του Λυκείου, όργανα της Ασφάλειας προσήγαγαν δύο μέλη της ΚΝΕ για τη γνωστή «εξακρίβωση στοιχείων». Το νέο αυτό κρούσμα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού σε σχολείο έγινε προχτές, τη μέρα που γίνονταν οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των μαθητών.

Οπως τονίζεται στην καταγγελία του ΝΣ Κοζάνης της ΚΝΕ, «στόχος του όλου σκηνικού» είναι η τρομοκράτηση των μαθητών, που «εντελώς τυχαία» εκείνη τη στιγμή προετοιμάζονταν για να πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

«Η "πρόσκληση" της Ασφάλειας ακριβώς αυτό το σκοπό είχε, την αποτροπή της συμμετοχής στην πορεία. Και φυσικά ο στόχος δε θα μπορούσε να 'ναι άλλος παρά οι νέοι κομμουνιστές, η πρωτοπορία στους αγώνες της νέας γενιάς για καλύτερη Παιδεία, για σχολείο που μορφώνει κι όχι να εξοντώνει, δημοκρατικό, συμμετοχικό, αντι-αυταρχικό, για δουλιά κι όχι ανεργία, για μια νέα κοινωνία.

Η προσπάθεια όλων αυτών που θέλουν τη νεολαία απαθή, αδρανή έπεσαν στο κενό. Οι μαθητές διαδήλωσαν μαχητικά την αντίθεσή τους σ' όλα αυτά που γίνονται γι' αυτούς... χωρίς αυτούς.

Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Συντονισμένα ξανά, δίνουν ραντεβού στους δρόμους του αγώνα για την Τετάρτη 29 του Νοέμβρη. Τα μέλη της ΚΝΕ θα βρεθούν και πάλι μπροστά στους αγώνες κι αυτή τη φορά με... εξακριβωμένα τα στοιχεία τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

ΒΟΛΟΣ
Αθωώθηκαν 17 μαθητές

Αθώοι κρίθηκαν 17 μαθητές από τη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, που χτες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Δικαστηρίου Ανηλίκων Βόλου, επειδή συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1998 για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, οι μαθητές που φοιτούσαν στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο της πόλης δικάστηκαν με την κατηγορία της φθοράς των σχολείων τους κατά τη διάρκεια των καταλήψεων που είχαν προχωρήσει.

Το κατηγορητήριο, όμως, κατέρρευσε κατά την ακροαματική διαδικασία, καθώς αποδείχτηκε σαθρό και ανυπόστατο.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο Γιώργος Χαρμάνης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, τόνισε ότι η δίωξη των 17 μαθητών εντάσσεται στα πλαίσια της επιχείρησης τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος που αγωνίζεται για ένα καλύτερο σχολείο, για δημόσια δωρεάν παιδεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να δικαστούν στο Βόλο και δεκάδες άλλοι μαθητές, που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Βεβαίως και αυτές οι δίκες εντάσσονται στις αυταρχικές μεθόδους που επιστρατεύει η κυβέρνηση σε βάρος των μαθητών, με στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημά τους.

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σοβαρά τα προβλήματα στη λειτουργία του

Σε άσχημες συνθήκες φοιτούν στο σχολείο τους οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πειραιά. Ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και σε αίθουσες είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, οι γονείς των μαθητών απαριθμούν μια σειρά προβλημάτων: Η αυλή είναι κλειστή, χωρίς ήλιο και φως (πράγμα που επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των παιδιών). Το μάθημα της Πληροφορικής γίνεται σε πολύ μικρή αίθουσα με παμπάλαια μηχανήματα, τα οποία ούτε καν πλησιάζουν τις σημερινές ανάγκες της εκπαίδευσης. Αίθουσα πληροφορικής δεν υπάρχει. Το φωτοτυπικό μηχάνημα είναι πολύ παλιό και παρουσιάζει συνεχώς βλάβες. Το κυλικείο έχει κριθεί ακατάλληλο. Αίθουσα εκδηλώσεων δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει φύλακας...

«Οπως καθένας αντιλαμβάνεται οι συνθήκες φοίτησης των παιδιών μας είναι άθλιες», επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων του 4ου Γυμνασίου. Σημειώνουν επίσης, ότι υπάρχει οικόπεδο, επί της συμβολής των οδών Σαλαμίνος και Σπάρτης, το οποίο έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΟΣΚ και «έχουμε εισπράξει υποσχέσεις από τους αρμόδιους φορείς ότι το κτιριακό συγκρότημα που θα ανεγερθεί, θα στεγάσει το 4ο Γυμνάσιο. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και αδράνεια και αναρωτιόμαστε για το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες αυτές», τονίζουν.

Γ' ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Ανοδος της ΕΣΑΚ

Ανοδο σημείωσε η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στις εκλογές της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας που πραγματοποιήθηκαν χτες. Συγκεκριμένα, η παράταξη συγκέντρωσε 113 ψήφους από 94 ψήφους που είχε πέρσι και κατέλαβε όπως και πέρσι δυο έδρες στο ΔΣ. Η ΠΑΣΚ πήρε φέτος 136 ψήφους και δυο έδρες, ενώ πέρσι είχε συγκεντρώσει 132 ψήφους και τρεις έδρες. Η «Πρωτοβουλία» που πρόσκειται στο ΣΥΝ πήρε 161 ψήφους από 129 που είχε πέρσι και διατήρησε τρεις έδρες στο ΔΣ, η ΔΑΚΕ πήρε 101 ψήφους και δύο έδρες από 67 ψήφους πέρσι και μια έδρα. Τέλος, χωρίς να πάρουν έδρα στο ΔΣ, όπως δεν είχαν και πέρσι, η «Αγωνιστική Κίνηση» που πρόσκειται στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, πήρε 39 ψήφους από 46 που είχε πέρσι κι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος πήρε 4 ψήφους από 12 που είχε συγκεντρώσει πέρσι.

Κινητοποιήσεις σε Βέροια και Καστοριά

Συνεχίστηκαν και χτες σε Βέροια και Καστοριά οι κινητοποιήσεις των μαθητών, που διεκδικούν ουσιαστική μόρφωση και κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Στη Βέροια αρκετές εκατοντάδες μαθητές των ΤΕΕ της πόλης έκαναν μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Νομαρχία Ημαθίας.

Επίσης μαθητές τεσσάρων Ενιαίων Λυκείων της Καστοριάς πραγματοποίησαν χτες το πρωί πορεία στο κέντρο της πόλης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org