ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
Μουσικοθεατρικά δρώμενα

Διήμερο «ταξίδι» με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου
Διήμερο «ταξίδι» με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου
ΟΑγγλος σαξοφωνίστας Εβαν Πάρκερ θα εμφανιστεί σήμερα και αύριο, στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι). Εχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με σύνολα αυτοσχεδιαστικής μουσικής και μουσικούς διαφορετικών ειδών, είναι ευρύτερα γνωστός ως ο δημιουργός μιας καινούριας γλώσσας στο σόλο σαξόφωνο. Συμμετέχει ο Φλώρος Φλωρίδης.

Το πρόγραμμα με τα «Τραγούδια του Αγώνα» επαναλαμβάνει σήμερα και αύριο (10.30μμ), στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), ο Αντώνης Καλογιάννης με τους Σοφία Μιχαηλίδη, Πένυ Ξενάκη,Γιάννη Μπέκα.

Εργα Ραχμάνινοφ και Σιμπέλιους θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής, με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό και σολίστ στο πιάνο τον Αρη Γαρουφαλή.

Αύριο (8.30μμ), στον ίδιο χώρο το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» - από τα σημαντικότερα ελληνικά σχήματα μουσικής δωματίου - θα δώσει την πρώτη από τις τρεις συναυλίες που επικεντρώνονται στην προσφορά του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου στην εξέλιξη της σύγχρονης νεοελληνικής μουσικής. Θα παρουσιάσει τα Κουαρτέτα εγχόρδων αρ. 1, 2 και 3.

  • Την Κυριακή και τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσει σε δυο συναυλίες κομμάτια από την 30χρονη πορεία του στο τραγούδι, με ερμηνευτές την Χάρη Αλεξίου και τον Χρήστο Θηβαίο.
  • Στη Δεύτερη Σκηνή του θεάτρου «Αθηνά»,κάθε Δευτέρα και Τρίτη, παρουσιάζεται η κωμωδία «Ζωή στο Μπλέντερ» των Μο Γκάφνεϊ- Κάθι Νατζίμι, σε μετάφραση Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, σκηνοθεσία Αντιγόνης Νέτα, σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου, μουσική επιμέλεια Μαρίας - Χριστίνας Κριθαρά. Παίζουν: Αννέτα Παπαθανασίου, Αντώνης Λουδάρος.
  • Ξεκίνησαν, στο «Μουσούρη»,παραστάσεις του έργου «Εϊντζελ Μπέιμπι» του Μάικλ Ράιμερ, σε μετάφραση, διασκευή Ντένη Ηλιάδη - Αντώνη Καλογρίδη, σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη, σκηνικά Ηλία Λεδάκη,μουσική Κωνσταντίνου Βήτα.Παίζουν: Ακης Σακελλαρίου, Νατάσα Καλογρίδη, Θοδωρής Αθερίδης, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γιώργος Συμεωνίδης, Σοφία Μουτίδου, Μιχάλης Γισδάκης.Πρόκειται για σύγχρονη εκδοχή ενός ερωτικού παραμυθιού. Κατά το σεναριογράφο είναι «έργο που απευθύνεται σε όλους εκείνους που ποθούν κάτι έντονα και είναι έτοιμοι να διακινδυνέψουν τα πάντα για να το αποκτήσουν».
  • Μέχρι τις 18 του Δεκέμβρη θα επαναληφθεί στο θέατρο «Εντροπία» η περσινή παράσταση «Ο Φάουστ είναι νεκρός» του Μαρκ Ρέιβενχιλ, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Μαρίλλη Μαστραντώνη, σκηνικά - κοστούμια Κοσμά Πανωρίδη,μουσική Δημήτρη Πετσετάκη, κίνηση Ιωάννας Καμπυλαυκά.Παίζουν: Αντώνης Ραμπαούνης, Λαέρτης Βασιλείου.
Διπλή παρουσίαση

Εργο του Δ. Κατσιγιάννη
Εργο του Δ. Κατσιγιάννη
Εκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Δημητράκη φιλοξενείται έως τις 2/12 στην γκαλερί «έκφραση» στη Γλυφάδα (Μεταξά και Φοίβης 11). Η καινούρια δουλιά του καλλιτέχνη, με τίτλο «Το χελιδόνι και ο Χείρων», αποτελείται από νωπογραφίες και σχέδια με σινική μελάνη. Τα θέματά του παραπέμπουν στις μνήμες της παιδικής του ηλικίας, στα παιχνίδια, τις κατασκευές με χώμα και πλαστελίνη, στα διαβάσματά του - παραμύθια, κλασικά εικονογραφημένα, μυθολογία - και εικονίζουν με γραφή δυνατή και κάποτε βίαιη έναν κόσμο φανταστικό, ονειρικό και επικό.

  • Στη νέα αίθουσα «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Κατσιγιάννη. Πρόκειται για την κατάθεση ενός σιωπηλού, αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητου παρατηρητή, χωρίς εξάρσεις. Κυρίαρχο στοιχείο στον προβληματισμό του ζωγράφου είναι η γένεση της εικόνας και πώς αυτή εξελίσσεται, είτε είναι νεκρή φύση, είτε ένα μοντέλο, ή ένα τοπίο. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ως εκφραστικό μέσο το χρώμα. Εκμεταλλεύεται τη ρευστότητα των υλών που χρησιμοποιεί (υδροχρώματα, λαζούρες κ.ά.) για να οδηγηθεί στο μεταίχμιο του ιδεατού με το πραγματικό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9/12.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αρίστος Καμαρινός: «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946-1949»
  • Τριαντάφυλλος Γεροζήσης: «Ανταρτόπουλο στο ΔΣΕ. Το χαμένο ημερολόγιο»
  • Κώστας Τουμασάτος: «Συνθήκη Σένγκεν»
  • Καρλ Μαρξ: «Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία από το 1848 ως το 1850», «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία»
  • Σταμάτης Βαλσάμος: «Δάκρυ και ελπίδα»
  • Αστέριος Λάμπρου: «Χρωματιστοί κύκλοι»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο Οργανισμός για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας - Αχαΐας οργανώνουν σήμερα (8 μ.μ.) στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου Α` 2ος όροφος), εκδήλωση με θέμα: «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία». Μιλούν: Θ. Π. Τάσιος και Στ. Παϊπέτης.

Την Κυριακή (11 π.μ.) στο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σύνδεσμος Αιτωλικιωτών Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Αιτωλικού, διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση για τον φιλόλογο, ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας Τάκη Καρβέλη. Μιλούν: Αλέξης Ζήρας και Γιώργος Παγανός. Ποιήματά του θα απαγγείλει ο τιμώμενος.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Ιδιάζουσες συνθέσεις, γαλήνια τοπία με ένα μικρόκοσμο που παίρνει χαρακτήρα ολόκληρου κόσμου, προσωπογραφίες που αιχμαλωτίζουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, παρουσιάζει ο Δημήτρης Σαρασίτης, έως τις 9/12, στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, «ο άνθρωπος, μοναχικός, αναμειγμένος στο χώρο με το ομοίωμά του, αρτιμελές ή διαμελισμένο, σε πτώση, ανατροπή ή άλλη φυσική ή παράλογη, άπρεπη ή μη ανθρώπινη στάση. Οι κούκλες ζητούν, σιωπούν, πέφτουν, ντυμένες ή γυμνές, σε συναγελασμό ή μόνες, περιβάλλουν το άτομο. Και το άτομο, ζωντανό, έμψυχο, ακέραιο και άκρως υπαινικτικό, σε παράθεση με το άψυχο, μέσα από τη ζωγραφική μίμηση. Μίμηση βασισμένη κυρίως στην ανάδειξη των πλαστικών αξιών, με τρόπο που οι τεχνικές να υπηρετούν τη ζωγραφική και όχι αυτές τις ίδιες».

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο θέατρο «Σταθμός» παρουσιάζεται το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Σοφία Φιλιππίδου, Ελένη Γερασιμίδου, Αννα Κουρή, Ελενα Κορρέ.Το έργο περιγράφει τέσσερις γυναίκες που κατοικούν στο Σαιν Λούις. Το περιβάλλον τους ξεφτισμένο, πνευματικά παρακμασμένο, προσδίδει, όμως μια γλυκιά ποίηση. Ο Ουίλιαμς περιγράφει με δεξιοτεχνία, κωμική ειρωνεία και τρυφερότητα, τη μοναξιά, την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, καθώς και τις μοιραίες υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει για να «διασχίσει» το δύσκολο μονοπάτι της ζωής.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Μ. Ρεμπούτσικα
Μ. Ρεμπούτσικα
  • Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο εμφανίσεων της Μαρίας Ρεμπούτσικα στο «Καφεθέατρο» (Κορδιγκτώνος 2). Σολίστ του βιολιού στην Ορχήστρα της ΕΡΤ, η τραγουδοποιός έγραψε και ερμηνεύει τα δικά της τραγούδια, που περιλαμβάνονται στο πρώτο της άλμπουμ «Με Αέρα και Πνοή», αλλά και κομμάτια άλλων συνθετών που έχει αγαπήσει.
  • Οι «Ενδελέχεια» ξεκινούν αύριο τη χειμερινή τους μουσική περιπλάνηση, από τη γνώριμή τους σκηνή «Στον Αέρα» (Πετρούπολη).
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μ. Πασχαλίδης
Μ. Πασχαλίδης
  • Σε μια τριήμερη μελωδική διαδρομή προσκαλεί ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου). Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός θα παρουσιάσει κομμάτια από τους δίσκους του αλλά και ανέκδοτα τραγούδια του.
  • Τα συγκροτήματα, «Οναρ» και «Σύννεφα με παντελόνια» πραγματοποιούν μέχρι αύριο τις εμφανίσεις τους στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ