ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κοινή αντίθεση στο σύνολο του νομοσχεδίου

Εκφράστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν χτες οι Σύλλογοι ΔΕΠ του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ μαζί με τους Συλλόγους Διοικητικού, Εργαστηριακού Διδακτικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΠΘ

Την κοινή τους αντίθεση στο σύνολο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση εξέφρασαν οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, στην εκδήλωση που οργάνωσαν στο ΑΠΘ οι Ενιαίοι Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, τον Σύλλογο Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ (ΣΕΔΙΠ ΑΠΘ) και τον Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΑΠΘ (ΣΕΕΠ ΑΠΘ).

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των φορέων των διδασκόντων, του ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, των φοιτητικών συλλόγων και σωματείων, στις οποίες εκφράστηκε το αίτημα συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Ραπτάκης, αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο στο σύνολό του βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης, δωρεάν και υψηλού επιπέδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας» και πρόσθεσε: «Ερχεται να εφαρμοστεί σε ένα πανεπιστήμιο στο οποίο εδώ και καιρό έχει συρρικνωθεί η δημοκρατική αντιπροσώπευση, με τα διοικητικά όργανα σε εκτελεστικό ρόλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επιτάχυνσης της προσαρμογής στη Διαδικασία της Μπολόνια».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις πολλαπλές συνέπειες του νομοσχεδίου σε όλο το φάσμα λειτουργιών των ΑΕΙ και τόνισε: «Η δύναμή μας βρίσκεται στον Σύλλογο μας, στη συμπόρευσή μας με το φοιτητικό κίνημα, με τους ερευνητές και διδάσκοντες με ελαστικές σχέσεις εργασίας, και με όλους τους εργαζόμενους». Κλείνοντας κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει ο ΕΣΔΕΠ, στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας, αύριο Πέμπτη στις 12 μ. στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, και το απόγευμα στη συγκέντρωση μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους.

Μια εικόνα από το μέλλον

Στην εκδήλωση έκανε παρέμβαση διαδικτυακά και η Νίκα Μπαλωμένου, μέλος του ΔΣ του University and College Union of East Anglia University, η οποία περιέγραψε την κατάσταση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί εικόνα από το μέλλον που ετοιμάζει στα πανεπιστήμια της Ελλάδας η κυβέρνηση με τον νέο νόμο - πλαίσιο. Συνοπτικά, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της αξιολόγησης των διδασκόντων, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι φοιτητές έχουν μετατραπεί σε πελάτες δεν γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια, θέτοντας εμπόδια στο έργο των πανεπιστημιακών. Αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο των «πτυχίων Μίκι Μάους», δηλαδή πτυχίων που θεωρούνται άχρηστα με τα κριτήρια της αγοράς, όπως της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας και της Φιλολογίας. Στάθηκε τέλος στο χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών αλλά και των αποδοχών του προσωπικού των πανεπιστημίων, όπου παράλληλα με τη μείωση κατά 40% των συντάξιμων αποδοχών πέρασε και νόμος για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία.

Στόχος η δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ενάντια σε κάθε δίωξη σε βάρος των 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος των 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και να σταματήσει κάθε προσπάθεια δίωξης εκλεγμένων συνδικαλιστών σε φοιτητικούς συλλόγους, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι η δίωξη - την οποία καταδικάζουν φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς των Χανίων και η οποία ξεκίνησε με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης - «συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου της καταστολής στα πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου». «Πρόκειται για σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης στους φοιτητές, καθώς και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές, καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και που όχι μόνο δεν ενδιαφέρεστε για την επίλυσή τους, αλλά τα διογκώνετε με την πολιτική σας», πρόσθεσε.

Απαντώντας, η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «φερόμενη δράση» και επικαλέστηκε σχετική ανακοίνωση της Κοσμητείας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ελεγχθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη. «Μας κατηγορείτε που δεν αφήνουμε τα πανεπιστήμιά μας να σύρονται στην ανομία από μειοψηφίες, που προσπαθούμε για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο, υγιέστερο ακαδημαϊκό περιβάλλον, ισάξιο των διεθνών προτύπων και αντάξιο των νέων μας. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Εμείς με τη βιβλιοθήκη, εσείς με τη βαριοπούλα!», είπε χαρακτηριστικά η Ν. Κεραμέως, επιστρατεύοντας χιλιοπαιγμένα υποκριτικά διλήμματα για να περάσει την πολιτική της.

Ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι «το να μη συμφωνεί κανείς πολλές φορές με μορφές αγώνα και κινητοποιήσεων δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπερασπίζεται το δικαίωμα να παλεύει και να αγωνίζεται κάποιος για τα δικαιώματά του, όταν η κυβέρνηση και η κρατική εξουσία προσπαθούν να ποινικοποιήσουν αυτούς τους αγώνες. Εσείς εδώ θέτετε εν αμφιβόλω το δικαίωμα στη διεκδίκηση».

Θύμισε επίσης ότι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα στο Πολυτεχνείο Κρήτης θεωρεί πως το ζήτημα μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και, με την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει, η Πρυτανεία υποστηρίζει πως θα πρέπει να αναπτύσσονται ο πολιτικός λόγος και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες χωρίς τον φόβο πειθαρχικών διώξεων ή αποκλεισμών, ενώ σε ανακοίνωσή τους 35 μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος κάνουν λόγο για δυσανάλογη κλιμάκωση ενδοπανεπιστημιακού ζητήματος.

«Επιδεικνύετε περίσσεια σπουδή για το πώς θα οργανώσετε την καταστολή στα πανεπιστήμια, ενώ την ίδια στιγμή φέρνετε ένα νομοσχέδιο με δεκάδες άρθρα με τα οποία εγκαινιάζετε τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων σαν ανώνυμες εταιρείες, και ούτε μια λέξη για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, για τη φοιτητική μέριμνα, για τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια ώστε να μπορέσει να σπουδάσει το παιδί της», πρόσθεσε ο Μ. Συντυχάκης, επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ, η κοινωνία, η πανεπιστημιακή κοινότητα απαιτούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη Επίκαιρη Ερώτηση είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μουσικό meet up με μεγάλη συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου

Την Παρασκευή 15 Ιούλη στη σκηνή του Green Theater στις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας

Την Παρασκευή 15 Ιούλη, από τις 19.00 έως τις 24.00, νεανικές μπάντες, μαθητές, φοιτητές, νέοι και νέες δημιουργοί δίνουν ραντεβού στη σκηνή του Green Theater, έναν πανέμορφο χώρο στις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας.

Μαζί τους θα βρεθεί η Νατάσσα Μποφίλιου, με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στο πλευρό της, σε μια ξεχωριστή, ηλεκτρισμένη παράσταση, γεμάτη πάθος, έμπνευση και ανατροπές.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να εγκαινιαστεί ένας ακόμα δρόμος, ώστε νέα και νεανικά σχήματα και καλλιτέχνες να αποκτούν βήμα προβολής και παρουσίασης του έργου τους σε όλο το ταξίδι του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»!

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΚΝΕ ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα σε αυτό το πρώτο ραντεβού να παρουσιαστούν μερικά μόνο από τα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες που δήλωσαν συμμετοχή, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα τέτοιες πρωτοβουλίες.

Με μεγάλη χαρά η ΚΝΕ θα υποδεχτεί στη σκηνή νέους μουσικούς και συγκροτήματα που έρχονται από πολλά και διαφορετικά μουσικά μονοπάτια! Ελληνικός και ξένος στίχος, πρωτότυπη μουσική, μελοποιημένη ποίηση θα βρουν φιλόξενη «στέγη» στη σκηνή του Green Theater. Ξεχωρίζουν η όρεξη, το μεράκι και το ταλέντο σε όλους τους μουσικούς και τα σχήματα!

  • Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στο μουσικό meet up θα εμφανιστούν οι:

- «Κεραμιδόγατες»

- «Before Twenty»

- «Φερειπείν»

- Αλέξανδρος Γουργουλιός

- Κωνσταντίνος Χατζηκυριάκος - Σβώκος

- «Εναυσμα»

- «High Hills»

Οδηγίες πρόσβασης

Ο χώρος του Green Theater είναι εύκολα προσβάσιμος από μεγάλες πόλεις και έχει ευκολία στάθμευσης. Απέχει 1 ώρα από την Αθήνα, 1 ώρα και 30 λεπτά από Πάτρα και Καλαμάτα, ενώ από την Κόρινθο μόλις 25 λεπτά. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δρομολογούν και πούλμαν:

  • Αθήνα: Αναχώρηση στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο). Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6972.386.311
  • Κόρινθος - Αγιοι Θεόδωροι: Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6978.597.699
  • Καλαμάτα: Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6979.904.855
  • Ναύπλιο: Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6975.907.389.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Διαμαρτυρία από φοιτητές του Πολιτιστικού Ομίλου

Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και του άρθρου που καταργεί την αυτοτελή νομική προσωπικότητα της Πανεπιστημιακής Λέσχης

Οι φοιτητές του Πολιτιστικού Ομίλου των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ) ζητούν να αποσυρθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα το άρθρο 296. Το άρθρο αυτό προβλέπει την κατάργηση της αυτοτελούς νομικής προσωπικότητας της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΕΚΠΑ, και συνεπώς της ανεξάρτητης διαχείρισης των οικονομικών της αποθεμάτων, του προϋπολογισμού της, καθώς και των κτιριακών της υποδομών, σημειώνουν οι φοιτητές. Η Λέσχη στεγάζει διάφορες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας (δύο φοιτητικά αναγνωστήρια, ταμείο αρωγής φοιτητών, σίτιση - στέγαση, ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας), ενώ παράλληλα στεγάζει και χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες που προσφέρονται από τον ΠΟΦΠΑ.

Οπως σημειώνουν οι φοιτητές, με τον νέο νόμο - πλαίσιο, που θίγει τις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, επηρεάζεται άμεσα και το μέλλον του ΠΟΦΠΑ. Απαιτούν απόσυρση του νομοσχεδίου, διατήρηση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας της Λέσχης ως διακριτού ΝΠΔΔ, σταθερή χρηματοδότησή της, συνέχιση των δραστηριοτήτων του ΠΟΦΠΑ στους χώρους όπου δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες κ.ά.

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ελληνικής Pisa

Τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα, γνωστών ως ελληνική Pisa, ανακοινώθηκαν χτες από την επιτροπή διεξαγωγής τους. Οι εξετάσεις διενεργήθηκαν στις 18 Μάη, σε 554 σχολεία, Δημοτικά (ΣΤ' τάξη) και Γυμνάσια (Γ' τάξη), όλων των τύπων όλης της χώρας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών στα αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Για το υπουργείο Παιδείας «η ελληνική Pisa συμπληρώνει τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων του ΥΠΑΙΘ των τελευταίων τριών ετών», εντάσσεται δηλαδή στον αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό του και γι' αυτό η διεξαγωγή των εξετάσεων συνάντησε αντιδράσεις που αφορούσαν αυτόν τον χαρακτήρα τους, τη διεθνή εμπειρία που δείχνει πως τέτοιου είδους διαγωνισμοί αποτελούν εργαλείο για την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «η μελέτη των στατιστικών στοιχείων είναι σε εξέλιξη με στόχο την ολοκληρωμένη ερμηνεία και εξαγωγή συμπερασμάτων, που θα περιλαμβάνει ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις, και θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Επιστημονικής Επιτροπής στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». Με βάση τα παραπάνω θα υποβληθούν προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ