ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
Σελ. /24
31η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Χαιρετισμοί εκπροσώπων Κομμουνιστικών Νεολαιών στις εκδηλώσεις

Βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και ανταλλαγής πείρας έγινε η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, με τις αντιπροσωπείες 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμούς στις εκδηλώσεις της, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν, ότι υπάρχει διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ο σοσιαλισμός.

Ο Ραούλ Φερνάντεθ Γκουρίγιο, πολιτικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Μαδρίτης των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων επισήμανε: «Φέτος, η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ πραγματοποιείται μέσα σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και ανησυχητικό κλίμα, σε διεθνές επίπεδο. Συμπληρώνοντας πάνω από τέσσερις μήνες ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία για τη συμμετοχή - σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό - των διαφόρων χωρών στον πόλεμο, από τις οποίες προέρχονται οι οργανώσεις που είναι παρούσες σήμερα εδώ. Η συμμετοχή αυτή εκφράστηκε με αποστολή όπλων, οικονομικές κυρώσεις, διπλωματική απομόνωση και άλλα μέτρα, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας φέρνουν επικίνδυνα κοντά σε μία πολεμική σύγκρουση, σε ευρωπαϊκό ή ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτές τις συγκρούσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εργατική τάξη είναι αυτή που θα πληρώσει τις τραγικές συνέπειες».

***

Ραούλ Φερνάντεθ Γκουρίγιο
Ραούλ Φερνάντεθ Γκουρίγιο
Ο Βολκάν Μπόρα Ουγούρ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΚΝ Τουρκίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τον Μάη, διαδηλώσαμε ενάντια στο ΝΑΤΟ, μπροστά από τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Μέσης Ανατολής. Οπως και οι σύντροφοι που βρίσκονται εδώ, φωνάξαμε τα ίδια συνθήματα: Κάτω το ΝΑΤΟ και ο ιμπεριαλισμός, έξω από τις χώρες μας οι στρατιώτες και τα όπλα σας. Συνεχίζουμε να λέμε αυτά τα συνθήματα και μαζί σας, σύντροφοι. Γνωρίζουμε πως ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν κανένα συμφέρον από τον πόλεμο ή την τρέχουσα ένταση. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι εντάσεις είναι μόνο προς το συμφέρον των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους. Και πρέπει να αποκαλύψουμε αυτά τα ψέματα μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον, για να δείξουμε στην εργατική τάξη των χωρών μας πως ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός».

***

Ο Αρμιν Τζαμπάρι, μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του Μετώπου Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, μίλησε μεταξύ άλλων για την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, την εργαλειοποίηση της πανδημίας γι' αυτόν τον σκοπό και την προσπάθεια να επιβάλουν όλα τα βάρη της κρίσης, της πολιτικής κυρώσεων και το κόστος του επανεξοπλισμού και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον λαό, τονίζοντας: «Απέναντι σε αυτό, οι δυνάμεις της αντίστασης πρέπει να οργανωθούν και να συγκεντρωθούν για να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιθέσεις (...) Το Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας προσπαθεί να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες παρέμβασης στην εργατική τάξη, καταπολεμώντας τη μοιρολατρία και τη γενικότερη αίσθηση απάθειας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η συγκρότηση της οργάνωσής μας, του Μετώπου Νεολαίας, είναι ένα κάλεσμα προς την αυστριακή νεολαία να συμμετάσχει στον συλλογικό αγώνα για τα δικαιώματά μας σε κάθε σχολείο, πανεπιστήμιο και χώρο δουλειάς. Επομένως, η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι χρέος μας για να δείξουμε στη νεολαία της χώρας μας και τη νεολαία όλου του κόσμου ότι η εργατική τάξη και η νεολαία μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές στον αγώνα για τη δική τους ζωή».

***

Βολκάν Μπόρα Ουγούρ
Βολκάν Μπόρα Ουγούρ
Ο Μάρκολ Μάλοκαϊ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ιταλίας, επισήμανε με τη σειρά του μεταξύ άλλων: «Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, με δεκάδες νεολαιίστικες οργανώσεις και επαναστατικά Κομμουνιστικά Κόμματα, καταγγείλαμε την πραγματική φύση αυτού του πολέμου, προσπαθώντας να πάρουμε ξεκάθαρη θέση ενάντια στον οπορτουνισμό. Από την αρχή είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιλέξουμε, όπως ήθελε η αστική τάξη, ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα δολοφόνων, ότι δεν θα στοιχηθούμε με το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Ο αγώνας που δίνουν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της δικής τους αστικής τάξης, με μαζικές διαδηλώσεις και δράσεις σε κάθε σχολείο, χώρο δουλειάς και γειτονιά, δημιουργώντας μια εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στον πόλεμο των μονοπωλίων, στηρίζοντας τους εργατικούς αγώνες και τις απεργίες, σταματώντας τη μεταφορά όπλων και αντιμετωπίζοντας ανοιχτά τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου, είναι υποδειγματικός και πηγή έμπνευσης για τους κομμουνιστές στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας είναι στο πλευρό σας σε αυτόν τον αγώνα!».

***

Ο Μάικλ Κερν, Γραμματέας της Οργάνωσης του Αμστερνταμ του Κινήματος Νέων Κομμουνιστών της Ολλανδίας, μεταξύ άλλων μετέφερε εικόνα από την εμπλοκή της χώρας του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και από τις συνέπειες που αντιμετωπίζει η νεολαία από τις πολιτικές της ΕΕ και των διαδοχικών ολλανδικών κυβερνήσεων στην Εκπαίδευση και την εργασία. Και τόνισε: «Το Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Ολλανδίας έχει ωριμάσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οικοδομούμε τις Οργανώσεις μας. Ενισχύουμε το ιδεολογικό μας έργο, εκπαιδεύουμε τα μέλη μας με τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία και μελετάμε τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις. Συμβάλλουμε στο κίνημα, προωθώντας την ταξικά προσανατολισμένη γραμμή πάλης. Μερικές φορές, πετυχαίνουμε ακόμη και να πάρουμε προβάδισμα. Συμβάλλουμε στην ενίσχυση του Κόμματός μας, του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας. Το πρόσφατο 7ο Συνέδριο του Κόμματος κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις για την ανασύνταξη του ολλανδικού Κομμουνιστικού Κινήματος. Με όλες μας τις δυνάμεις, θα συνεχίσουμε την οργάνωση της νεολαίας της εργατικής τάξης στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

***

Μάικλ Κερν
Μάικλ Κερν
Η Σβετλάνα Μαξίμοβα, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (μπολσεβίκοι) από τη Ρωσία, είπε μεταξύ άλλων μεταφέροντας εικόνα από τη χώρα της: «Η αντικομμουνιστική υστερία, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της διάλυσης της ΕΣΣΔ και, στη συνέχεια, εξασθένησε σημαντικά, κερδίζει και πάλι έδαφος. Η οικονομική κατάρρευση εξακολουθεί να αποφεύγεται λόγω των σχετικά υψηλών τιμών πετρελαίου. Η τρέχουσα κατάσταση, που προκλήθηκε κυρίως από τη λεγόμενη "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία, αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία, η οποία είναι ήδη αποδυναμωμένη λόγω της ατέλειωτης κρίσης του καπιταλισμού. Οι συνθήκες ζωής του λαού επιδεινώνονται περαιτέρω. Η οργάνωση ενός λαϊκού κινήματος ενάντια στις αστικές μεταρρυθμίσεις, η ενότητά του με το εργατικό κίνημα: αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και η πλούσια δράση των συντρόφων μας από τις διάφορες οργανώσεις άλλων χωρών έγινε ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο για την Επαναστατική Κομσομόλ. Η Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) προσπαθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά σας, που έχετε κατορθώσει πολλές επιτυχίες στη δουλειά σας με την εργατική τάξη. Προσπαθούμε να υιοθετήσουμε πολλές θετικές εμπειρίες και να οικοδομήσουμε μια δομή ικανή να γίνει η εμπροσθοφυλακή του ρωσικού Κομμουνιστικού Κινήματος».

***

Μάρκολ Μάλοκαϊ
Μάρκολ Μάλοκαϊ
Ο Μίλος Καραβέζιτς, μέλος της Γραμματείας της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας της Σερβίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αυτά τα δύο χρόνια έχουν σημαδευτεί από τη μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, την πανδημία της Covid-19 και από το πιο πρόσφατο σημαντικό γεγονός, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ιμπεριαλισμός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, βρίσκεται σε βαθιά κρίση και εμείς, οι κομμουνιστές, ιδίως οι νέοι κομμουνιστές, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία και να ηγηθούμε της εργατικής τάξης στην πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Το καθήκον των κομμάτων και των νεολαιών μας είναι να αναδείξουμε στον εργαζόμενο λαό, ιδίως στην εργαζόμενη νεολαία, πως η λύση είμαστε εμείς και πως ο λαός μπορεί να βασιστεί πάνω μας οποιαδήποτε στιγμή.

Από την ίδρυσή του, το 1949, το ιμπεριαλιστικό σύμφωνο του ΝΑΤΟ εξαπλώνει τα δεινά του καπιταλισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ και 73 χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει καταστρέψει δεκάδες χώρες και έχει υποδουλώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα εγκλήματα αυτού του οργανισμού είναι ιδιαιτέρως γνωστά στη Σερβία, που υπέφερε τη δεκαετία του '90 λόγω του αντίκτυπου του ΝΑΤΟ και που, μετά την αντεπανάσταση, πουλήθηκε στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

***

Αρμιν Τζαμπάρι
Αρμιν Τζαμπάρι
Ο Τούντορ Χέγκμπαρι, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Σουηδικής Κομμουνιστικής Νεολαίας, κάλεσε με τη σειρά του: «Ας μελετήσουμε βαθιά τον ιμπεριαλισμό για να μπορέσουμε να τον αντιπαλέψουμε! Από τότε που ο καπιταλισμός προχώρησε στο ανώτατο στάδιό του, ο ιμπεριαλισμός έχει εγκλωβιστεί στον κόσμο των ανθρώπων. Είναι ζωτικής σημασίας να μελετήσουμε τις αντιλήψεις που υπήρχαν στο παρελθόν, ώστε να μπορέσουμε αποτελεσματικά να βαθύνουμε την αντίληψή μας. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει ανακαλυφθεί αυτό που είναι ήδη γνωστό: Οτι οι παρεκκλίσεις των κομμουνιστών όταν προσπάθησαν να ακολουθήσουν δήθεν νέα μονοπάτια, έφεραν πίσω σε παλιά, που οδηγούσαν τελικά σε ξεραμένα από καιρό εδάφη, χωρίς ούτε ένα μπουκάλι νερό για να ποτιστούν. Πρέπει να μελετήσουμε τα μονοπάτια που ξέρουμε ότι οδηγούν σε εύφορα εδάφη. Αλλά, αυτά τα εδάφη δεν θα είναι αρκετά, δεν θα μπορούμε να αναπτυχθούμε χωρίς να τα επεκτείνουμε, χωρίς να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά. Πρέπει να είμαστε οι μηχανικοί που κατασκευάζουν συστήματα άρδευσης! Πρέπει να κάνουμε εύφορο το νεκρό χώμα, πρέπει να φυτέψουμε τους σπόρους στο έδαφος, οι οποίοι θα αναπτυχθούν και θα θρέψουν όλες τις επόμενες γενιές».


Τούντορ Χέγκμπαρι
Τούντορ Χέγκμπαρι

Μίλος Καραβέζιτς
Μίλος Καραβέζιτς

Σβετλάνα Μαξίμοβα
Σβετλάνα Μαξίμοβα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ