Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκτεθειμένοι οι λαοί στην πανδημία και στο φακέλωμα από ΕΕ και κυβερνήσεις

H EE με πλήρη στήριξη από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ προχωρά στην εφαρμογή του «Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID», που επιβεβαιώνει ότι για τα κέρδη των ομίλων ο λαός μένει εκτεθειμένος στην πανδημία και καλείται και πάλι να πληρώσει ακριβά, στη βάση της λεγόμενης ατομικής ευθύνης. Παρέμβαση στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη να επισημαίνει τα εξής:

«ΕΕ και κυβερνήσεις, με πρώτη την ελληνική, πιστοποιούν στην πράξη με το "Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID" ότι χαλαρώνουν ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας από τον ιό. Πιστοποιούν ότι με δική τους ευθύνη αφήνουν εκτεθειμένους στην πανδημία τούς λαούς και στη μεγάλη πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους. Προσποιούνται ότι δεν υπάρχει η ενοχλητική για αυτούς αλήθεια ότι δεν έχει απαντηθεί επιστημονικά αν ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού, την ώρα που καταγράφονται νέες μεταλλάξεις.

Πιστοποιούν ότι κριτήριό τους είναι η διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, προκειμένου να απαλλαγούν από "κόστη" και "βάρη", γιατί έτσι αντιλαμβάνονται τα δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους και κάθε προστασία από την πανδημία. Με το ίδιο κριτήριο άλλωστε έμειναν αθωράκιστα τα δημόσια συστήματα Υγείας, για να θησαυρίζουν οι κλινικάρχες και η προστασία από την πανδημία να πληρώνεται πανάκριβα από τον λαό, στη βάση της ατομικής ευθύνης.

Γι' αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το πιστοποιητικό, και επιπλέον γιατί με στόχο τα κέρδη των ψηφιακών ομίλων και την προώθηση του γενικευμένου ευρωφακελώματος από ΕΕ και κράτη, αυτό εξελίσσεται σε πολυεργαλείο για εμπορικές συμφωνίες εκμετάλλευσης των προσωπικών και άλλων δεδομένων».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Επιχειρεί να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες και εναποθέτει τα πάντα στους εμβολιασμούς

Τους εμβολιασμούς, που είναι μεν απαραίτητοι και αναγκαίοι, αλλά βεβαίως δεν αρκούν από μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν συνολικά την πανδημία, παρουσιάζει η κυβέρνηση ως πανάκεια, καθώς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ως «περιττό κόστος» την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας. Τη λογική αυτή, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη με το άνοιγμα του Τουρισμού, με βάση τα πρωτόκολλα - λάστιχο, όπως ακριβώς και πέρυσι, με τα γνωστά αποτελέσματα της εκτόξευσης των κρουσμάτων το φθινόπωρο, περιέγραψε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για το «Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19».

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς που - παρά τη «μαγική εικόνα» της κυβερνητικής προπαγάνδας - απέχουν μακράν από το χτίσιμο «τείχους ανοσίας», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητάς τους σε ειδικές ομάδες εργαζομένων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων». Ανακοίνωσε δε πως πολύ σύντομα - μετά από αίτημά του - θα γνωμοδοτήσει δημόσια η Επιτροπή Βιοηθικής για το θέμα.

Πρόσθεσε ακόμα πως, μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, «κάτι περισσότερο από 2.300.000 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι», και έτσι χτίζεται το τείχος ανοσίας. Εβαλε, βέβαια, θέμα ότι «υπάρχουν σήμερα περιοχές της χώρας μας για ειδικούς λόγους, κάποιοι μπορεί να είναι κατανοητοί, κάποιοι είναι ακατανόητοι σε εμένα, που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού». Ζήτησε επ' αυτού «βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να συνδράμουν» ώστε «να αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι πολίτες στη διαδικασία του εμβολιασμού», αποσιωπώντας ότι είναι οι κυβερνητικές παλινωδίες που σε σημαντικό βαθμό έχουν σπείρει αμφιβολίες στον πληθυσμό.

Αξιοποίηση προς όφελος των επιχειρηματιών

Οσον αφορά τον Τουρισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό εντάσσεται «στην προσπάθεια ώστε φέτος ο Τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της εθνικής οικονομίας» και ότι θα είναι «μία πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας», καθώς «ανοίγει τον δρόμο (...) επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, είπε ότι «ήμασταν η πρώτη χώρα που πέρσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε πολύ λιγότερα όπλα στη διάθεσή μας, χρησιμοποιήσαμε ένα ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, έναν αλγόριθμο για να μπορούμε να κάνουμε πιο στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας». Η ουσία είναι ότι το πιστοποιητικό θα αξιοποιηθεί ως πρόσχημα για να μη θωρακιστούν τα δημόσια νοσοκομεία, για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων στα σύνορα και τις πύλες εισόδου, όπως απαιτούσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που σχετίζονται με τις αερομεταφορές, τα ξενοδοχεία.

«Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες», είπε, «θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις», παραπέμποντας στις «διευκολύνσεις» που θα προβλέπονται για τους εμβολιασμένους. Πρόσθεσε ότι «...ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας», δίνοντας έτσι μία εικόνα των προθέσεων της κυβέρνησης, που βέβαια και σε αυτό το μέτωπο επικεντρώνονται όχι στην ενίσχυση των μέτρων προστασίας του λαού και του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά σε λογικές που μπορούν να τροφοδοτήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

«Υγειονομικό σαμποτάζ» οι λαϊκοί αγώνες!

Προκλητικός, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ανερυθρίαστα «υγειονομικό σαμποτάζ. Πότε με το ρίσκο των διαδηλώσεων, όταν ο ιός επέλαυνε, πότε με την υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου που αποκλήθηκε, θυμίζω μόλις πέρυσι το Νοέμβριο, ως εμπόριο ελπίδας που τάχα επινόησε η κυβέρνηση», όπως είπε, βάζοντας στο στόχαστρο τους λαϊκούς αγώνες και τσουβαλιάζοντάς τους με τη συνωμοσιολογία και τη φτηνή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων.

Περίπου συνεχάρη την αξιωματική αντιπολίτευση για την ψήφο της στο πιστοποιητικό, ερμηνεύοντάς το και ως πρόκριμα για τις επόμενες παρόμοιες «συναινέσεις» που χρειάζεται η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, λέγοντας ότι «θα είναι μία ενωτική ψήφος στις επιτυχίες και στις δυνατότητες της Ελλάδος».

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου επίσης έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση εναποθέτει τα πάντα στους εμβολιασμούς, αντί να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας. Μίλησε και εκεί για «τις διευκολύνσεις που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας», ξεκαθαρίζοντας πως «η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψήφισαν το πιστοποιητικό - πολυεργαλείο για την κερδοφορία των ομίλων

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη ρύθμιση

Eurokinissi

Από κοινού και με κοινή έγνοια τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού (αεροπορικές εταιρείες, εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι κ.ο.κ.), ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής την από 30 Μάη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την έκδοση ατομικού ψηφιακού πιστοποιητικού για τον κορονοϊό, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας από την 1η Ιούνη.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το ψηφιακό πιστοποιητικό, όπως έπραξε και στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί, όπως ανέδειξαν τόσο ο ειδικός του αγορητής Γιώργος Λαμπρούλης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια, το πιστοποιητικό δεν αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της υγείας του λαού και των τουριστών, αλλά αποτελεί πολυεργαλείο για τη διασφάλιση των αναγκών κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό και στις Μεταφορές ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει έναν γιγαντιαίο μηχανισμό ηλεκτρονικού φακελώματος.

Για «εργαλείο διευκόλυνσης του τουρισμού» έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς. Αντίστοιχα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Γκαρά, δείχνοντας την ...καλή διάθεση του κόμματός της να βοηθήσει την κυβέρνηση στο να προωθηθούν οι στρατηγικοί στόχοι του κεφαλαίου, ανέφερε ότι «είμαστε εδώ συλλογικά να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία». Ηταν δε τέτοια η αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του δεύτερου Μ. Κατσής αναγνώρισε στην κυβέρνηση «στροφή σε μια προσπάθεια και σε μια νοοτροπία σεβασμού και όχι υποβάθμισης του θέματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», κάτι που απέδωσε «στις αλλεπάλληλες υποθέσεις που έχουμε αναδείξει ως αξιωματική αντιπολίτευση». Ανταποδίδοντας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης αναγνώρισε το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την «ψηφιακή ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι «χτίζεις πάνω σε ό,τι καλό έχεις και το κάνεις θαρραλέα». Η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν για το ποιος είχε πρώτος την ιδέα για το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Η Ελ. Λύση καταψήφισε, προβάλλοντας διάφορες σκοταδιστικές θεωρίες για τον εμβολιασμό, ενώ κατέθεσε και αίτημα αντισυνταγματικότητας, το οποίο απορρίφθηκε. Καταψήφισε και το ΜέΡΑ25, που βγήκε μεν να υπερασπιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς όμως να αποκλείει τη δράση των επιχειρηματιών.

Αλλοθι για την ενίσχυση της εγκληματικής πολιτικής

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι το πιστοποιητικό θα αξιοποιηθεί και ως πρόσχημα αφενός μεν για να μη θωρακιστούν τα δημόσια συστήματα Υγείας, τα οποία δοκιμάστηκαν παντού, και στη χώρα μας, αφετέρου δε στη μη τήρηση αντίστοιχα των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α.

Κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την πανδημία για να περάσει νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία, όπως τις παρουσίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «προβάλλει ως λύση την ίδια αιτία που προκάλεσε τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας και είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, με τραγικά αποτελέσματα για τον λαό, όπως είδαμε στη διάρκεια της πανδημίας».

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι όσο κι αν προσπαθεί να θέσει διαχωριστικές γραμμές υποστηρίζει κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τονίζοντας ότι «ήδη έχουν καταγραφεί μια σειρά εμπορικές συμφωνίες εκμετάλλευσης τέτοιων προσωπικών δεδομένων», με πιο χαρακτηριστική αυτή που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με την «Palantir», συμφωνία που χρηματοδοτείται από τη CIA και έχει συμβόλαια δισεκατομμυρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Επιπλέον, το πιστοποιητικό μπορεί να αποτελέσει «πεδίο εκδήλωσης ευρύτερων γεωστρατηγικών ανταγωνισμών, για το ποια εμβόλια θα συμπεριληφθούν σε αυτό και ποια όχι, π.χ. τα κινεζικά εμβόλια και άλλα».

Σχολιάζοντας τα περί δισταγμού μερίδας του πληθυσμού να εμβολιαστεί, που ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που άφησε χώρο και καλλιέργησε τον ανορθολογισμό, «με τις κραυγαλέες κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας. Τη λογική που εναποθέτει τα πάντα στην ατομική ευθύνη και όχι στη φροντίδα του κράτους». Πολιτική που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διαλύοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία και είχε την ευθύνη του εμβολιασμού, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες να καταγράφεται επανεμφάνιση μιας σειράς ξεχασμένων ασθενειών.

Και ανέδειξε ότι το ΚΚΕ δεν είναι απέναντι στην τεχνολογία αλλά από τη στιγμή που αυτή είναι «στα χέρια των καπιταλιστών, αυτό σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, "ευελιξία" στην αγορά εργασίας και ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους. Ενώ αντίθετα θα έπρεπε να γίνει το εξής πολύ απλό, εφόσον αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας: Να δουλεύουν πολύ λιγότερο χρόνο οι εργαζόμενοι, να έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδοχές και να ικανοποιούν περισσότερο τις ανάγκες τις οποίες έχουν».

Ο εμβολιασμός δεν υποκαθιστά τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία

Πίσω από τους αναγκαίους εμβολιασμούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις ευθύνες της για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Πρόκειται άλλωστε για την ίδια πολιτική, που μαζί με τους ανταγωνισμούς για το εμβόλιο - εμπόρευμα, επιδρά καθοριστικά και στους ρυθμούς του προγράμματος εμβολιασμού, για την επιτυχία του οποίου η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, φορτώνοντας κι εδώ τις καθυστερήσεις στην ατομική ευθύνη.

Ηδη, όμως, στους έξι μήνες που διαρκούν οι εμβολιασμοί, αναδείχτηκαν σοβαρές πτυχές, που επιβεβαιώνουν ότι δεν αρκεί η ανακάλυψη ενός τέτοιου «όπλου» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά χρειάζονται πολλές ακόμα προϋποθέσεις για να μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού.

Αποδείχτηκε, για παράδειγμα, ότι όσο η έρευνα, η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων βρίσκονται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, όσο το φάρμακο και τα εμβόλια αποτελούν κερδοφόρο εμπόρευμα για μια χούφτα μονοπώλια, γίνονται πεδίο ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, τόσο θα εμποδίζεται ο λαός να απολαμβάνει τα επιτεύγματα της επιστήμης που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του, ή και να σώσουν τη ζωή του.

Οι εμβολιασμοί με το σταγονόμετρο τους πρώτους μήνες, αλλά και οι σημερινοί αργοί ρυθμοί λόγω των ελλείψεων που συνεχίζονται, είναι αποκαλυπτικοί για το πώς ο καπιταλισμός φρενάρει τις παραγωγικές δυνατότητες και πώς οι λαϊκές ανάγκες συνθλίβονται κυριολεκτικά στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλίων, κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, με κριτήριο το μεγαλύτερο κέρδος.

Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε επαναλαμβάνει μονότονα από τον περασμένο Δεκέμβρη ότι «ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις συμφωνίες με τις εταιρείες για τους χρόνους παράδοσης», αντί όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια να είναι διαθέσιμα για τον λαό έγκαιρα και δωρεάν.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, όπως και για άλλες ασθένειες, είναι αναγκαίος για την προστασία από την πανδημία, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Για να γίνει όμως γρήγορα, δωρεάν και με ασφάλεια για όλους, απαιτείται ένα πλήρως ανεπτυγμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, που θα ενημερώνει για τα οφέλη του εμβολιασμού, θα καθορίζει τις προτεραιότητες, θα διαθέτει σε επάρκεια όλα τα ασφαλή εμβόλια και θα επιλέγει το καταλληλότερο ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό, θα παρακολουθεί συστηματικά την πορεία των εμβολιασμένων, ώστε να εμπλουτίζεται η επιστημονική γνώση και να υπάρχει έγκαιρη ιατρική παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες.

Στον αντίποδα όλων αυτών των αναγκαίων όρων, η σημερινή κρατική πολιτική εξαντλείται σε διαφημιστικές καμπάνιες στα ΜΜΕ, ενώ στο σμπαραλιασμένο σύστημα Υγείας δεν υπάρχει καμιά μέριμνα ή δυνατότητα για συστηματική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, πόσο μάλλον σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η επιλογή του εμβολίου είναι ατομική υπόθεση, με κριτήρια «αυτοδιάγνωσης», ενώ παρουσιάζεται περίπου ως «επίτευγμα» ότι στο ράφι υπάρχουν όλες οι «μάρκες» που προμηθεύεται η ΕΕ, για να διαλέξει ο καθένας ό,τι νομίζει πως του ταιριάζει περισσότερο!

Οι παρενέργειες των εμβολίων, όσο περιορισμένες κι αν είναι, δεν γίνονται αντικείμενο εξαντλητικής έρευνας, εξήγησης και ενημέρωσης με ευθύνη του κράτους, αλλά προσθέτουν «πολεμοφόδια» στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που τα παράγουν, επιτείνοντας τη δυσπιστία μέρους του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο ευνοούν αντί να αντιμετωπίζουν και αντιεπιστημονικές ανορθολογικές απόψεις που καλλιεργούνται σε τμήματα του πληθυσμού.

Το δίλημμα λοιπόν που θέτει η κυβέρνηση, «υποχρεωτικός ή προαιρετικός» ο εμβολιασμός, στόχο έχει να συγκαλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία και τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, για τις οποίες δεν παίρνει κανένα μέτρο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνδέει απροκάλυπτα τους εμβολιασμούς με τις προσδοκίες των επιχειρηματικών ομίλων για ένα κερδοφόρο καλοκαίρι, καθιστώντας τον λαό υπεύθυνο για τυχόν «εκτροχιασμό» της οικονομίας!

Οπως και η συζήτηση για τα «κίνητρα» και τις «ανταμοιβές» που λέει ότι θα θεσπίσει, για να δελεάσει όσους το σκέφτονται να εμβολιαστούν (σαν να πρόκειται για ...λοταρία!), ενισχύει την αντίληψη ότι ο εμβολιασμός είναι ατομικό και όχι κοινωνικό ζήτημα.

Η απάντηση από τη σκοπιά του λαού είναι ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την προστασία της υγείας του. Οπως αναγκαίο είναι να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες όσων ασθένησαν, αλλά και όσων παραμένουν αποκλεισμένοι για μήνες από το σύστημα Υγείας μιας νόσου, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Για όλα αυτά δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται μάχες από εργαζόμενους, υγειονομικούς, σωματεία και φορείς, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως «κόστος». Γιατί ακόμα κι ο καθολικός εμβολιασμός δεν μπορεί να «υποκαταστήσει» τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας.


Κ. Μ.

Στοιχεία για την πανδημία

Χτες 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.331 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381.

Τα νέα διαπιστωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.339 και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 411.534.

Μέχρι 19 Ιούνη η διανομή self tests από τα φαρμακεία

Μέχρι και τις 19 Ιούνη θα διατίθενται δωρεάν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ του κορονοϊού από τα φαρμακεία, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και στη συνέχεια επιβεβαίωσε χτες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για τα σχέδια επέκτασης των ΣΔΙΤ

Συγκροτήθηκε Σωματειακή Επιτροπή Συμβασιούχων του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια μαζικής σύσκεψης

Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη συμβασιούχων του νοσοκομείου
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη συμβασιούχων του νοσοκομείου
Μαζική ήταν και η χτεσινή σύσκεψη συμβασιούχων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συγκροτήθηκε Σωματειακή Επιτροπή Συμβασιούχων του νοσοκομείου και αποφασίστηκε η συμμετοχή στην αυριανή πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, καθώς επίσης και συμμετοχή στην παναττική στάση εργασίας στις δημόσιες δομές Υγείας που έχει προκηρυχθεί την Τετάρτη 16 Ιούνη.

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στους σχεδιασμούς για επέκταση των ΣΔΙΤ και για νοσοκομεία - επιχειρήσεις.

«Απέναντί μας έχουμε, πρώτα από όλα, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τους ομίλους που ανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός. Αγανάκτηση μας προκαλούν και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που επιχειρούν να εμφανισθούν "υπερασπιστές" του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μάταια νομίζουν ότι θα ξεχάσουμε ότι:

  • Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν τον νόμο για διάθεση του 10% των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
  • Η ΝΔ ίδρυσε την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ της παραχώρησε το νοσοκομείο Σαντορίνης
  • ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ίδρυσαν την ΕΣΑΝ ΑΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μετονόμασε σε ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ και της ανέθεσε την ανάπτυξη του ελληνικού DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο 4413/2016 (με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/23/ΕΕ) για την επέκταση των ΣΔΙΤ και στον τομέα της Υγείας και η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα τον εφαρμόσει άμεσα.

Επιχειρηματικοί όμιλοι, Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματά τους "λογαριάζουν" χωρίς τους εργαζομένους και θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους», διαμηνύει το Σωματείο.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ALPHA BANK
Καλεί την τράπεζα να κόψει τον μισθό σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί!

Μια πρωτοφανή πρωτοβουλία πήρε η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Alpha Bank, ζητώντας από τη διοίκηση της τράπεζας να θέσει σε αναγκαστική άδεια και να κόψει τους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, που απέστειλε στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, η πλειοψηφία του Συλλόγου, στο όνομα της «απομόνωσης» των αρνητών του εμβολίου, καλεί την τράπεζα «να κάνετε χρήση του διευθυντικού σας δικαιώματος να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών». Μάλιστα, σημειώνει πως «στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία μας, τότε με την επίκληση της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζομένων».

Απαντώντας η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank σημειώνει πως πρόκειται για «επιστολή - κόλαφο κατά των εργαζομένων» από την παράταξη της ΝΔ στον Σύλλογο, που «αποκαλύπτει τα βρώμικα σχέδια των εργοδοτών για το μέλλον μας». Φτάνουν στο σημείο, σημειώνει, «να εκλιπαρούν τη διοίκηση να κάνει χρήση του "διευθυντικού της δικαιώματος" και να θέσει σε αναστολή εργαζόμενους, να μην τους πληρώνει καν εφόσον αυτοί δεν έχουν εμβολιαστεί. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ άλλωστε δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να επιβάλλει αναστολή σύμβασης χωρίς αποδοχές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη στον εργαζόμενο. Πώς δεν μας είπαν να ανοίξει η Σπιναλόγκα ή να φορούν σε αυτούς τους εργαζόμενους ένα αστέρι στο πέτο για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους!».

«Κρύβουν μέσα από αυτήν την επιστολή», τονίζει η ΕΣΑΚ, «τις παλινωδίες και τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοσίας για τη διαχείριση της πανδημίας».

«Αλήθεια, σε όσους τελικά δεν εμβολιαστούν, ποια θα είναι η πρόταση του Συλλόγου; Η απόλυσή τους; Γιατί και με αυτήν την επιστολή η πλειοψηφία του Συλλόγου συνειδητά φτιάχνει προσχήματα για να περάσει το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας!», σημειώνει η ΕΣΑΚ. Και αναδεικνύει ότι «με αφορμή το ευαίσθητο θέμα της υγείας υιοθετούν την άκρως επικίνδυνη θέση για τους εργαζόμενους που ακούει στο όνομα "άσκηση διευθυντικού δικαιώματος". Κι έτσι απλά η τράπεζα θα ασκεί το διευθυντικό της δικαίωμα όταν ο εργαζόμενος δεν θα συμμορφώνεται με τη "νόμιμη" επιβολή της 10ωρης εργασίας, με την επέκταση της τηλεργασίας κ.ά.».

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη «στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και Συλλόγου. Καμία σχέση δεν έχουν με τα δικαιώματά μας, παρά μόνο με την εργοδοσία και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο ρόλος και η θέση των εργαζομένων στην Alpha bank είναι μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση όλων όσα με μανία προσπαθούν να καταστρατηγήσουν, για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των δικαιωμάτων μας στη δουλειά, στη ζωή».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συντηρείται η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού

Eurokinissi

Συντηρείται πολύμορφα η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας γύρω από την προέλευση του SARS-CoV-2, σε ένα ακόμα μέτωπο στον συνολικότερο ανταγωνισμό τους.

Σε ένα ακόμα αμερικανικό δημοσίευμα, η «Wall Street Journal» έφερε στη δημοσιότητα παλιότερη έκθεση «για την προέλευση της COVID-19». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση που διεξήγαγε αμερικανικό κρατικό εργαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η υπόθεση πως ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω».

Η έκθεση καταρτίστηκε τον Μάη του 2020 στην Καλιφόρνια, από το «Lawrence Livermore National Laboratory», και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στάθηκε στα αποτελέσματά της στην αναφορά του για την προέλευση της πανδημίας, που δημοσιεύτηκε τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντ. Τραμπ, επισημαίνεται στην εφημερίδα. Η εκτίμηση των επιστημόνων βασίστηκε στη γονιδιακή ανάλυση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ το αμερικανικό εργαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό άρθρο.

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Μάη, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το θέμα που έβαζε ο προκάτοχός του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέθεσε στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να εξετάσουν το ζήτημα της προέλευσης του SARS-CoV-2 και να συντάξουν σχετική αναφορά εντός 90 ημερών. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών «εξετάζουν» δύο πιθανά σενάρια: Την προέλευση του ιού από ατύχημα σε εργαστήριο ή από την επαφή ατόμου με μολυσμένο ζώο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μ. Ράιαν, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να υποχρεώσει την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να γνωστοποιήσει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός θα προτείνει μελέτες ώστε η κατανόηση για την εμφάνιση του ιού να φτάσει στο «επόμενο επίπεδο». Διεθνής ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα φέτος για τη διερεύνηση της προέλευσης της COVID-19 είχε καταλήξει ότι δεν θεωρείται πιθανό το σενάριο της διαρροής από εργαστήριο, ωστόσο μέλη της εν λόγω ομάδας είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα.

«Πανδημία δύο ταχυτήτων»

Στο μεταξύ η ανισομετρία στους εμβολιασμούς, που συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με την καπιταλιστική ανισομετρία, αφήνει τους λαούς στις λιγότερο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ακόμα πιο εκτεθειμένους. Με αυτό το δεδομένο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, μίλησε ξανά για «πανδημία δύο ταχυτήτων», απευθύνοντας νέα έκκληση για «δωρεές εμβολίων».

«Εξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων, κατάσταση που δεν αλλάζει εδώ και μήνες», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε πως «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής πιο ανθεκτικής στα εμβόλια».

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων στον μηχανισμό COVAX, για κατανομή σε «φτωχές» χώρες. Μέχρι την Παρασκευή ο COVAX είχε παραδώσει μόλις 80 εκατ. δόσεις σε 129 χώρες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε την «ελπίδα» ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και ότι ορισμένες θα ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με το «Reuters», η Σενεγάλη ενδέχεται να αρχίσει να παράγει εμβόλια το 2022, βάσει συμφωνίας με τη βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Univercells». Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρηματικές συμφωνίες για αύξηση της παραγωγής εμβολίων προχωρούν στη βάση της κερδοφορίας και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, παρά τις εκκλήσεις του ΠΟΥ να μην προχωρήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων προτού εμβολιαστούν υγειονομικοί και ηλικιωμένοι σε όλες τις χώρες, η Κίνα προετοιμάζεται να εμβολιάσει παιδιά ηλικίας 3 - 17 ετών, ανακοίνωσε το εργαστήριο «Sinovac». Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό εφήβων από 12 ετών, κάτι που ήδη προωθείται και σε άλλες χώρες (Βρετανία, Καναδάς κ.ά.).

Η Κίνα, που έχει σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από τον Μάη του 2020, στοχεύει να εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, περίπου 1 δισ. ανθρώπους, έως το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, συνεχίζοντας τη «διπλωματία των εμβολίων», προχωρούν μετά από πολλούς μήνες σε διανομή ορισμένων από τις δόσεις που τους περισσεύουν, με ολοφάνερα γεωπολιτικά κριτήρια: Μετά τη συμφωνία με την Ταϊβάν, αναφέρεται ότι συζητούν με την Ουκρανία για την παράδοση 900.000 δόσεων.

5η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ
Πετάει στον δρόμο 90 συμβασιούχους από τους τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης

Την ώρα που η διαχρονική, συνειδητή απαξίωση και εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από όλες τις κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις - κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, βοηθητικό, στην καθαριότητα και φύλαξη), η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Ανατολικής Στερεάς δεν δέχεται να ανανεώσει τις συμβάσεις 90 συμβασιούχων εργαζομένων (ΣΟΧ) στο Κέντρο Υγείας και ΤΟΜΥ της Περιφέρειας.

Με επιστολή τους οι συμβασιούχοι αναδεικνύουν το πρόβλημά τους και τονίζουν πως χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας όλων των συμβασιούχων από όλες τις ειδικότητες και όλες τις μορφές απασχόλησης (Επικουρικό, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ) για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: «H ΥΠΕ δεν δέχεται να τις ανανεώσει, πράγμα που θα έπρεπε να κάνει, όπως έκαναν όλες οι ΥΠΕ στη χώρα. Εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος που δίνει τη δυνατότητα σε φορείς εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας να παρατείνει τις συμβάσεις των υπαλλήλων του που απασχολούνται με συμβάσεις στην καθαριότητα και στη φύλαξη μέχρι 31/12/2021. Αντίθετα επιλέγει να οδηγήσει στην ανεργία τους 90 εργαζόμενους συμβασιούχους ΣΟΧ υπαλλήλους της σε φύλαξη και καθαριότητα των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ. Εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, είμαστε οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέραμε πάρα πολλά στο σύστημα Υγείας σε μία πολύ δύσκολη υγειονομική συγκυρία για τη χώρα, διακινδυνεύσαμε τις ζωές μας, τις ζωές των οικογενειών μας, για ελάχιστα χρήματα, από αγάπη, ενδιαφέρον και καθήκον για τη δουλειά μας. Μετά από αυτήν την προσπάθεια που κάναμε και τους κινδύνους που αντιμετωπίσαμε, η 5 ΥΠΕ αφήνει τις συμβάσεις μας να λήξουν, αδιαφορώντας για το πώς θα ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Παλεύουμε, προσπαθούμε και διεκδικούμε τη δουλειά μας, θεωρούμε πως η λήξη των συμβάσεών μας δεν είναι δίκαιη, ζητάμε παράταση 6 μήνες. Κάνουμε έκκληση ανθρωπιάς, ζητάμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας».

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό έχουν γίνει κινητοποιήσεις των σωματείων των υγειονομικών, ενώ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, χωρίς όμως να υπάρχει ικανοποιητική απάντηση μέχρι σήμερα.

Και οι μετακινήσεις γιατρών συνεχίζονται

Την αποδυνάμωση τμημάτων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ως αποτέλεσμα της μετακίνησης ιατρών, για κάλυψη χρόνιων ελλείψεων και προβλημάτων άλλων νοσοκομείων της περιοχής, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ).

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από 1η Ιούνη, η διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών μετακίνησε παθολόγο επικουρική γιατρό, μητέρα ανήλικου παιδιού, από την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου στην αντίστοιχη κλινική του Νοσοκομείου Εδεσσας. Δηλαδή, προσλήφθηκε γιατρός, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη μόνιμων και διαρκών αναγκών και η διοίκηση έσπευσε να την μετατρέψει σε περιπλανώμενη για να «μπαλώσει» όπως όπως χρόνιες ελλείψεις και προβλήματα του Νοσοκομείου Εδεσσας.

Η μετακίνηση της γιατρού έγινε με την επίκληση έκτακτων αναγκών. Επιχείρημα που σύμφωνα με την ΕΝΙΠ δεν ευσταθεί καθώς «το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Εδεσσας - όπως και μιας σειράς άλλων κλινικών - είναι χρόνιο και επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα». Επιπλέον καταγγέλλει ως εμπαιγμό την πρακτική της διοίκησης να επικαλείται «την ενιαία διοικητική δομή των δύο νοσοκομείων για να μην αποδεχτεί την αίτηση εξαίρεσης από μετακινήσεις και αποσπάσεις της συναδέλφου, όπως ισχύει για τις μητέρες ιατρούς με παιδιά κάτω των έξι ετών».

Η ΕΝΙΠ σημειώνει ότι η μετακίνηση της παθολόγου «ήρθε να προστεθεί στη μετακίνηση δύο αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται στα Νοσοκομεία Νάουσας και Πτολεμαΐδας. Αντίστοιχη, αν όχι χειρότερη, είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας που ενώ λειτουργούν με κενό το 45-60% των οργανικών θέσεων, χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως δεξαμενές άντλησης μετακινούμενου προσωπικού».

Η ΕΝΙΠ καταγγέλλει για άλλη μια φορά την πολιτική «μπαλωμάτων» που διαδοχικά ακολουθούν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα τη σχεδιασμένη υπονόμευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την εξώθηση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Διεκδικεί μαζικές προσλήψεις και με τη συμμετοχή της στην αυριανή απεργία θα απαιτήσει:

- Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση μετακίνησης της επικουρικής παθολόγου και να επιστρέψει στο τμήμα της. Να ανακληθούν άμεσα και οι αντίστοιχες αποφάσεις μετακίνησης των δύο αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.

- Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη χρόνιων ελλείψεων προσωπικού.

- Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των επικουρικών ιατρών στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ της ΠΕ Πέλλας. Να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org