Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- 09.30: Θα επισκεφτεί το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας.

-- 10.30: Θα επισκεφτεί τον Παλαμά Καρδίτσας.

-- 11.30: Θα συναντηθεί με εκπροσώπους μαζικών φορέων στον Παλαμά (στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου) και θα αναπτύξει τις θέσεις του ΚΚΕ.

-- 17.00: Θα επισκεφτεί πληγείσες περιοχές στην πόλη της Λάρισας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Κοροϊδεύουν τον λαό ανακυκλώνοντας ψίχουλα

...κι ενώ τα κονδύλια της ΕΕ έχουν «οδηγίες χρήσης» την πολιτική που οδηγεί στα εγκλήματα

Eurokinissi

Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τον λαό η κυβέρνηση απευθυνόμενη στην ΕΕ για στήριξη τάχα στους πλημμυροπαθείς, όταν είναι από τους βασικούς ενόχους για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στη λογική κόστους - οφέλους.

Αλλωστε και τα όσα τάχα πέτυχε, χτες στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανακύκλωση ισχνών κονδυλίων, όσων διατίθενται στο γνωστό ευρωενωσιακό πλαίσιο, με τις γνωστές αντιδραστικές προτεραιότητες, όπου κόβονται έργα κάλυψης λαϊκών αναγκών για να διοχετευτούν στην παραπέρα κερδοφορία των ομίλων.

Ενδεικτικά είναι όσα ειπώθηκαν μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης (επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου) με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της Κομισιόν), ενώ συνάντησε επίσης την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις της η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας για «πέντε σημαντικές ροές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν», φτάνοντας τα 2,25 δισ. ευρώ (όταν τα κόστη από τις καταστροφές υπολογίζονται στο πολλαπλάσιο), έδειξε προς «τα κονδύλια συνοχής από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο που δεν έχουν δαπανηθεί», όπως και την «εμπροσθοβαρή» διάθεση του μέρους των κονδυλίων που έχουν προϋπολογιστεί για του χρόνου, κονδύλια του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (...) που θα χάνονταν και μπορούν να εκταμιευθούν φέτος», όπως και τα «αχρησιμοποίητα κονδύλια από το προηγούμενο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» και «τα κονδύλια του τρέχοντος ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ».

Μίλησε δηλαδή για κονδύλια που ήταν ήδη προϋπολογισμένα - και μάλιστα ανακατευθύνοντάς τα από τις ήδη λειψές ενισχύσεις των φτωχομεσαίων αγροτών - σε έργα που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να έχουν γίνει με ευθύνη του κράτους, αλλά δεν έγιναν ακριβώς επειδή δεν είναι «επιλέξιμα», αφού κυβερνήσεις, Περιφέρειες και δήμοι, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα θεωρούν κόστος και προτιμάνε να αποζημιώνουν με ελάχιστα από το να προλαμβάνουν με έργα υποδομής που δεν προσφέρουν μεγάλη κερδοφορία για το κεφάλαιο.

Αλλωστε, σε ό,τι αφορά επιπλέον ποσά, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε καθαρό ότι ορθώνονται ξανά οι γνωστοί «κόφτες», όροι και προϋποθέσεις, που μόνο την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων δεν εγγυώνται, πόσο μάλλον τον ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.

Είπε συγκεκριμένα, παραπέμποντας στα γνωστά ευρωενωσιακά διαβούλια και τους ανταγωνισμούς, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Εν προκειμένω είναι σημαντικό τα κράτη - μέλη να συμφωνήσουν με την πρότασή μας για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης», που σε κάθε περίπτωση δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» για τις λαϊκές ανάγκες. Και η ίδια άλλωστε το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι «αν αυτό συμβεί το επόμενο έτος, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως 400 εκατομμύρια ευρώ», παραπέμποντας δηλαδή σε ψίχουλα κάποια στιγμή το 2024.

Ενώ είπε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ορισμένους από τους πόρους του Next Generation EU», το περιλάλητο υπερμνημόνιο που μοιράζει πακτωλούς χρήματος σε ομίλους ΑΠΕ, ψηφιακής τεχνολογίας, και τσακίζει το εισόδημα και τη ζωή του λαού. Ζήτησε εξάλλου «στο πλαίσιο του Next Generation EU (...) όλοι να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, διότι η πρόταση για αναθεώρηση του εθνικού προγράμματος μόλις υποβλήθηκε. Θα εργαστούμε λοιπόν με βάση αυτό», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, κάνοντας και σε αυτήν την περίπτωση καθαρό ότι οι βασικοί άξονες του προγράμματος δεν πρόκειται να μετακινηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία και τους πυροπαθείς στον Εβρο.

«Δεν αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους»

Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε καταρχάς να διαβεβαιώσει ότι «είμαστε σε θέση να καλύψουμε πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους», διασφαλίζοντας δηλαδή ότι οι «ενισχύσεις» θα είναι πληρωμένες πάντα από την άλλη τσέπη του λαού.

Και εκείνος μίλησε για «αχρησιμοποίητα κονδύλια που θα είχαν χαθεί» και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να είναι γνωστό ότι μέρος της υποστήριξης που θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες θα περιλαμβάνει και ευρωπαϊκά χρήματα», σκιαγραφώντας την προσπάθειά τους να «ξεπλύνουν» την ΕΕ και την πολιτική της που οδηγεί στα εγκλήματα σε βάρος των λαών, ενόψει και ευρωεκλογών.

Παρέπεμψε ακόμη στα γνωστά παζάρια στην ΕΕ για τις μοιρασιές των κονδυλίων, μιλώντας για «προσωπική μου αποστολή να πείσω τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης» και για το «γεωργικό αποθεματικό, το οποίο είναι λιγότερο από 500 εκατομμύρια». Στο μεταξύ, με βάση τα κριτήρια του κόστους - οφέλους, από το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ δεν είναι επιλέξιμες ούτε δαπάνες για αποζημιώσεις, ενώ καρκινοβατούν ακόμα και οι κρατικές αποζημιώσεις ή η αποκατάσταση καταστροφών από πλημμύρες όπως στην Εύβοια, στην Κρήτη, στον Εβρο, στη Μάνδρα...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΕ βασικός συνυπεύθυνος για το έγκλημα

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση Μητσοτάκη - φον ντερ Λάιεν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι, μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για το έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού συστηματικά απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία. Την ίδια στιγμή, με Οδηγίες της όριζε ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια "που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας", διακρίνοντας "περιοχές που στερούνται σημασία, παραδείγματος χάριν (...) αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (...) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους".

Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Κατεπείγουσα Ερώτηση στην Κομισιόν ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθυνθούν χωρίς όρους, προϋποθέσεις και κόφτες - όπως γίνεται συνήθως - στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, στην αποκατάσταση υποδομών, στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών στις δομές Υγείας και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εβαλε πλαφόν 2,5 ευρώ την εξάδα το νερό!

ΚΚΕ: Αντί για δωρεάν νερό στους πληγέντες, η κυβέρνηση νομιμοποιεί τον «μαυραγοριτισμό»

«Μαυραγοριτισμός» με κρατική σφραγίδα από χθες στο νερό στη Θεσσαλία, με το υπουργείο Ανάπτυξης να ανακοινώνει πλαφόν 2,5 ευρώ στην εξάδα του 1,5 λίτρου.

Σε σχόλιό του για τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του νερού στις πληγείσες περιοχές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Τη στιγμή που οι ανάγκες των πληγέντων σε εμφιαλωμένο καθαρό νερό είναι τεράστιες, ακόμα και για την προσωπική τους υγιεινή, η κυβέρνηση, αντί να τους το εξασφαλίσει δωρεάν, νομιμοποιεί ουσιαστικά τον "μαυραγοριτισμό" με κρατική σφραγίδα, καθορίζοντας πλαφόν στα 2,5 ευρώ ανά εξάδα.

Με αυτές τις τιμές μια οικογένεια καλείται να επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο κόστος σε καθημερινή βάση και μάλιστα τη στιγμή που όλοι οι επιστήμονες τονίζουν την πρωταρχική σημασία της πρόσβασης σε καθαρό νερό, για την αποφυγή διάδοσης ασθενειών στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».

Τη δωρεάν παροχή πόσιμου νερού από την ΕΥΔΑΠ στους πληγέντες ζητά η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΕΣΚ καλούν τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ «να ναυλώσει άμεσα τουλάχιστον 15 υδροφόρες και να αποστείλει πόσιμο νερό που θα το προσφέρει δωρεάν στους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές». Εναλλακτικά ή και επικουρικά, στα σημεία όπου δεν υπάρχει πρόσβαση οδικώς προτείνουν «να σταλεί πλοίο στον Βόλο με την ανάλογη ποσότητα νερού», μια πρακτική που όπως υπενθυμίζουν ακολουθούσε για δεκαετίες η ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα.

«Προετοιμασία εδάφους» για τεράστιες ανατιμήσεις σε λαχανικά και κρέας

«Ευκαιρίες» πάνω στα συντρίμμια και την τεράστια καταστροφή σε αγροτική παραγωγή και εκτροφές βρίσκουν και διάφοροι άλλοι, με τις τιμές στη Λάρισα χτες να απογειώνονται στο 1 ευρώ το αγγούρι από 30 λεπτά, την ντομάτα να έχει φτάσει από τα 1,20 ευρώ το κιλό στα 3 ευρώ, το μαρούλι στα 5 ευρώ από 1 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, «προετοιμασία εδάφους» γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο και για νέες τεράστιες ανατιμήσεις σε λαχανικά και κρέας, δεδομένης και της σημασίας του κάμπου για την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, σε είδη όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, μήλα, λαχανικά και ζωοτροφές.

Υπολογίζεται ότι πριν την καταστροφή, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - που είχε το 14% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ κατά 5% - παράγονταν το 71% του χοιρινού κρέατος, το 54% του αχλαδιού, το 52% της βιομηχανικής ντομάτας και των αμυγδάλων, το 43% των μήλων, το 35% του πρόβειου κρέατος, το 33% των οσπρίων κ.ο.κ.

«Η εκτίναξη των τιμών τροφίμων, λαχανικών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων σε υποδομές και προστασία από τις πλημμύρες, που συρρικνώνει και άλλο το ήδη πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, καθιστά αναγκαία την παρέμβαση κυβέρνησης και κράτους ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια όλων αυτών των προϊόντων στη λαϊκή οικογένεια σε επαρκείς και αναγκαίες ποσότητες αλλά και σε προσιτές τιμές, να αντιμετωπιστούν άμεσα φαινόμενα μαυραγοριτισμού», σημειώνει η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ για την εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα.

Καλεί την κυβέρνηση «τώρα να υλοποιήσει μέτρα που θα ανακουφίσουν το λαό όπως, η κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, Ενέργεια, ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα επιβίωσης και στην πολλαπλή κοροϊδία που βιώνει ο λαός της περιοχής χρειάζεται να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας και η αλληλεγγύη».

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καμιά καταγραφή για το αν και πόσοι αγνοούνται!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ | Παντελής αδιαφορία από τον κρατικό μηχανισμό | Μπαλάκι οι μετανάστες από τη δομή του Κουτσόχερου

«Πολύ σημαντική πλευρά της τραγωδίας στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία είναι η τύχη των μεταναστών και προσφύγων εργατών γης, που δουλεύουν στα χωράφια και την κτηνοτροφία, πολλοί "χωρίς χαρτιά", και βρέθηκαν κι αυτοί αντιμέτωποι με την καταστροφή. Κανένα μέσο και καμία κρατική αρχή δεν μιλάει γι' αυτούς, εάν έχει γίνει η σχετική καταγραφή, εάν αγνοούνται, εάν αναζητούνται, πώς προστατεύονται όσοι διασώθηκαν».

Αυτά σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και συνεχίζει: «Ταυτόχρονα, η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για την εκκένωση της δομής προσφύγων στο πλημμυρισμένο Κουτσόχερο από τους ξεριζωμένους, προκειμένου να φιλοξενηθούν πλημμυροπαθείς, όπως και το διαφαινόμενο άνοιγμα των κλειστών σήμερα δομών σε Βόλο και Θερμοπύλες για τον ίδιο σκοπό, είναι απαράδεκτη. Κάπως έτσι διαμορφώνεται μία νέα "χρησιμότητα" για τις δομές της ντροπής, για τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες ξεριζωμένοι.

Πρόκειται για κυνισμό, αφού άνθρωποι, πρόσφυγες και πλημμυροπαθείς αντιμετωπίζονται σαν απλοί αριθμοί, με κριτήριο το αν "ταιριάζουν" ή όχι στην εκάστοτε χωρητικότητα των δομών - φυλακών. Οι μεν πρόσφυγες θα μεταφερθούν και θα στοιβαχτούν σε άλλες δομές, ήδη επιβαρυμένες, μακριά από τον τόπο όπου πολλοί είχαν βρει δουλειά. Οι δε πλημμυροπαθείς θα κληθούν να αποδεχθούν την "προσωρινή λύση" (που συνήθως πάντα κρατάει χρόνια) της διαμονής σε κοντέινερ στρατοπέδων, χωρίς ταυτόχρονο σχεδιασμό για την υγειονομική τους περίθαλψη, την ουσιαστική στήριξή τους και την αποκατάσταση των ζημιών. Ντροπή!

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αναζήτηση των αγνοούμενων μεταναστών και προσφύγων εργατών γης, πολλοί από τους οποίους δούλευαν "χωρίς χαρτιά" στα χωράφια και στην κτηνοτροφία, για την προστασία όσων διασώθηκαν. Να λάβει άμεσα μέτρα για τη στέγαση των πληγέντων σε ξενοδοχεία, καταλύματα, διαμερίσματα κ.λπ. για όσο χρειαστεί, με κάλυψη των χρημάτων από το κράτος. Να εξασφαλισθεί η πλήρης διατροφή και υγειονομική περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειάζονται».

«Θύματα» και οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ

Μαζί με τους μετανάστες, σαν ...αποσκευές προς μετακόμιση αντιμετωπίζονται και οι πλημμυροπαθείς εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ που απασχολούνταν στο Κουτσόχερο και τώρα καλούνται με «εντέλλεσθε» να δουλέψουν 2,5 ώρες μακριά, στη δομή Θερμοπυλών.

Το γεγονός αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, καταγγέλλοντας επίσης ότι η κυβέρνηση, που πριν λίγους μήνες έκλεισε τις δομές Βόλου και Θερμοπυλών, τις ξανανοίγει σήμερα, μετατρέποντας σε μπαλάκι τους πρόσφυγες και τους πλημμυροπαθείς. Να σημειωθεί ότι από τους 1.500 εργαζόμενους που είχε το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ, σήμερα έχουν μείνει μόνο 450!

Αλληλεγγύη από το ΚΚ Τουρκίας

Αλληλεγγύη και λύπη για τον χαμό ανθρώπων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία εκφράζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Τουρκίας, με επιστολή της προς την ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά στην επιστολή του ΚΚ Τουρκίας αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας εκφράζουμε την αλληλεγγύη αλλά και τη λύπη μας για τον χαμό τουλάχιστον 15 ανθρώπων από τις πλημμύρες που χτύπησαν μεγάλο μέρος της χώρας από τις 5 Σεπτέμβρη και οι οποίες μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Οπως και οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και άλλα φυσικά φαινόμενα, που δυστυχώς είναι συχνά στην περιοχή μας, οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές και απώλειες ζωών, στο πλαίσιο του χάους και των παράδοξων της αστικής διαχείρισης, που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Είχαμε και εμείς τέτοιες τραγικές εμπειρίες και ξέρουμε πως η αστική εξουσία δεν διδάσκεται από αυτές, κρύβει κάτω από το χαλί τις απώλειες και συνεχίζει ανερυθρίαστα την εγκληματική της πολιτική. Οσοι έχασαν τη ζωή τους από την καταιγίδα "Ντάνιελ" και τις πλημμύρες που προκάλεσε είναι στην πραγματικότητα θύματα του καπιταλισμού.

Η κυβέρνηση, αντί να καταστέλλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, να προστρέχει σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να ξοδεύει πόρους σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, πρέπει άμεσα να αποζημιώσει τις υλικές απώλειες. Το δικαίωμα του λαού σε νερό, διατροφή, Ενέργεια, στέγαση και Υγεία δεν μπορεί άλλο να εξαρτάται από μια χούφτα κερδοσκόπων.

Σύντροφοι, η σκέψη μας είναι μαζί σας. Συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα μέχρι την ανατροπή αυτού του βάρβαρου καθεστώτος της εκμετάλλευσης».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα τώρα για τη ζωή και το βιος του λαού

Παρέμβαση στη συζήτηση για «μια ΕΕ πιο ανθεκτική στις καταστροφές» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, τόνισε τα εξής:

«Καπνίζει ακόμα ο Εβρος, με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη, που άφησε 19 νεκρούς και σχεδόν 1 εκατ. καμένα στρέμματα. Στη Θεσσαλία ολόκληρα χωριά πνίγηκαν, 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, πολλοί οι αγνοούμενοι, εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι, χωρίς πόσιμο νερό, ρεύμα, φαγητό, εκτεθειμένοι στις μολύνσεις, εγκαταλελειμμένοι από το αστικό κράτος. Στο πλάι τους εξαρχής βρίσκονται εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, κάνοντας πράξη το σύνθημα "μόνο ο λαός σώζει τον λαό".

Δεν κρύβονται οι εγκληματικές ευθύνες ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων πίσω από τη λεγόμενη κλιματική κρίση. Σήμερα υπάρχουν τα μέσα ώστε τέτοια φαινόμενα να μη μετατρέπονται σε τραγωδίες. Η υλοποίησή τους όμως προσκρούει στην ευρωενωσιακή στρατηγική "κόστους - οφέλους", που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Στις ενωσιακές Οδηγίες, που συστήνουν να μην είναι "υπερβολικό το κόστος" των αντιπλημμυρικών έργων, με κριτήριο οι "οικονομικά αποδοτικότερες" περιοχές να διασωθούν.

Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών. Να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα προστασίας με ευθύνη του κράτους, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν πλήρως οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, Δασαρχεία, να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ευρεωνωσιακά κονδύλια».

Τεράστια η καταστροφή

Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία, όπως καταγράφεται στα πρώτα στοιχεία.

Μέχρι χθες το πρωί για τα αιγοπρόβατα ο αριθμός που είχε δηλωθεί στον ΕΛΓΑ ήταν 38.000 νεκρά ζώα, ωστόσο είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις μόνο τα 15.750. Υποτίθεται ότι η προσπάθειά τους πλέον επικεντρώνεται στα νεκρά ζώα που έχουν απομείνει μέσα σε κλειστούς χώρους, π.χ. μαντριά.

Για τους χοίρους ο αριθμός που είχε δηλωθεί στον ΕΛΓΑ ήταν 7.000 νεκρά ζώα και μέχρι χθες το πρωί είχαν «διαχειριστεί» τα 3.600.

Από 21 πλημμυρόπληκτα χωριά στη Θεσσαλία, υπάρχουν 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) τα οποία μέχρι χθες δεν είχαν ακόμα οδική πρόσβαση, καθώς δεν είχε υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.

Σχετικά με την οδική πρόσβαση στην περιοχή, ο άξονας Τρικάλων - Λάρισας ήταν προσβάσιμος μόνο στα οχήματα παροχής βοήθειας και στα μηχανήματα τα οποία εκτελούσαν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί στην κυκλοφορία. Η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παρέμενε κλειστή, με εκτιμήσεις από πλευράς κυβέρνησης ότι χρειάζονταν τουλάχιστον δύο 24ωρα για να λυθεί το ζήτημα. Στα Τρίκαλα, και πιο συγκεκριμένα στο ορεινό δίκτυο προς Ασπροπόταμο, ο εφοδιασμός ειδών πρώτης ανάγκης γινόταν με ελικόπτερο.

Τεράστιες είναι και οι ζημιές στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φέρνει στη Βουλή την ανάγκη μέτρων για την υγεία και την περίθαλψη του λαού

Την απαίτηση «να παρθούν τώρα μέτρα για την υγεία και την περίθαλψη του λαού της Θεσσαλίας» μεταφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Τα χιλιάδες νεκρά ζώα, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης και η απουσία πόσιμου νερού και τα κουνούπια έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μια υγειονομική βόμβα, με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Ηδη, σε πολλές πόλεις και χωριά είναι έντονη η μυρωδιά αποσύνθεσης από τα ζώα που πνίγηκαν και έχουν παρασυρθεί από το νερό σε κάθε σημείο. Η άνοδος της θερμοκρασίας αυτές τις μέρες μεγαλώνει την ανησυχία. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να παραμένουν δίπλα σε σπίτια, καταστήματα, σε χωράφια και στα δίκτυα αποχέτευσης τόνοι λάσπης, μπάζα, βοθρολύματα, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν ήδη αναφερθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας αλλά και δερματικές μολύνσεις σε μια σειρά περιοχές.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά, αλλά και σε προάστια των μεγάλων πόλεων, δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα, αφού το οδικό δίκτυο έχει φοβερές ζημιές. Ενώ ήδη πολλοί διασωθέντες είναι αυτοί που νοσηλεύονται εξαιτίας της κακουχίας από τον εγκλωβισμό τους ή και με διάφορα συμπτώματα φέρνοντας σε οριακό σημείο τις υπάρχουσες υποστελεχωμένες δομές Υγείας. Κυβέρνηση και τοπικές αρχές πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα όπως:

-- Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές "στρατιωτικού τύπου" σε ανοιχτούς χώρους για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων προς τους πληγέντες, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των ΚΥ.

-- Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.

-- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας. Εκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων Υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

-- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

-- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δομές Υγείας και να αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

-- Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

-- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους (έως ότου αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης). Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής (έως την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος).

-- Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

-- Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια).

-- Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία».

Το ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πίσω από υποδείξεις για «ατομική ευθύνη» κρύβουν την κρατική «γύμνια» και στην Υγεία

Αποδεκατισμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, πολλές ζημιές και από την πλημμύρα | Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Ισοπεδωμένο το Κέντρο Υγείας Παλαμά
Ισοπεδωμένο το Κέντρο Υγείας Παλαμά
Ολο και μεγαλώνει η υγειονομική επιβάρυνση του λαού της Θεσσαλίας, με τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες να δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στο σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ετσι, τα υπάρχοντα προβλήματα πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τώρα πολλαπλασιάζονται, αφού ανάμεσα στις δομές που έχουν ισοπεδωθεί είναι και δομές Υγείας.

Αιτία γι' αυτήν την κατάσταση είναι η ούτως ή άλλως και πριν τις πλημμύρες ανεπαρκέστατη υγειονομική περίθαλψη και οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, που τώρα έρχονται με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα στην επιφάνεια, αφού από τη μία οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και από την άλλη «μένουν πίσω» μια σειρά ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν.

Για παράδειγμα, με τον λαό να μαζεύει τα κομμάτια του και οικογένειες να έχουν χάσει τα πάντα είναι σοβαρό το πρόβλημα με ανθρώπους που αφήνουν στη μέση θεραπείες, δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους, αναβάλλουν εξετάσεις, χειρουργεία κ.λπ.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η επίθεση στη ζωή και την υγεία του λαού και στη Θεσσαλία, από μια πολιτική που ζυγίζει τις ανάγκες του με τη λογική «κόστους - οφέλους», κλιμακώνεται.

Ετσι, σε μια περιοχή όπου τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ...νοσούν βαριά από την υποχρηματοδότηση, αποκλείοντας χιλιάδες ανθρώπους από ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες, οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες προσθέτουν και νέες ανάγκες, που όσο δεν καλύπτονται μετατρέπουν πόλεις και χωριά σε υγειονομικές βόμβες.

Τραγική η κατάσταση με τα πτώματα ζώων σε όλη την περιοχή
Τραγική η κατάσταση με τα πτώματα ζώων σε όλη την περιοχή
Ο πνιγμός ζώων, που είναι χιλιάδες και σε πολλά σημεία, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, η μόλυνση όμβριων υδάτων, τα ποτάμια που έγιναν λίμνες, τα έλη που δημιουργήθηκαν, η ύπαρξη κουνουπιών στην περιοχή και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ηδη, 46 άτομα είχαν διαγνωστεί μέχρι χτες με γαστρεντερίτιδα στη Θεσσαλία και 6 απ' αυτούς νοσηλεύονται. Ανάμεσα στους 3 που έγινε μικροβιακή ανάλυση βρέθηκε το παθογόνο EPEC - σχετίζεται με συγκεκριμένο κολοβακτηρίδιο - και σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών, το οποίο είναι καλή κατάσταση.

Αλλοι 24 ασθενείς έχουν διαγνωστεί με λοίμωξη του αναπνευστικού, σύμφωνα με ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η οποία παρέπεμψε όσους έχουν συμπτώματα εμπύρετης γαστρεντερίτιδας (εμετό, ναυτία, διάρροια και πυρετό), ή απλού κρυολογήματος, ή δερματικών εξανθημάτων, να επισκέπτονται τις κατά τόπους - αποδεκατισμένες - μονάδες Υγείας.

Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες σοβαρές ασθένειες στον πληθυσμό της περιοχής, πολλές εκ των οποίων μπορεί να εκδηλωθούν και πιο μακροπρόθεσμα. Το ψυχολογικό αποτύπωμα είναι επίσης έντονο, αφού άνθρωποι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά και οριστικά.

«Ατομική ευθύνη» για κάθε νόσο

Η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές κινούνται ξανά στην πεπατημένη της επίκλησης της «ατομικής ευθύνης», κάνοντας συστάσεις που δεν αποτελούν τίποτα άλλο από «οδηγίες προς ναυτιλλομένους». Ετσι, την ώρα που τα λασπόνερα παραμένουν, τα κουφάρια των ζώων δεν έχουν απομακρυνθεί, σε πόλεις και χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό και σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται καν η αποκομιδή απορριμμάτων, οι κρατικές αρχές περιορίζονται σε συστάσεις τύπου «φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού». Χαρακτηριστικό είναι το «αλαλούμ» σε σχέση με την απομάκρυνση των ψόφιων ζώων, με τις κρατικές υπηρεσίες και τις δημοτικές - περιφερειακές αρχές να πετάνε η μία το μπαλάκι στην άλλη.

Την ίδια ώρα δεν προχωράνε ουσιαστικά η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Τα πράγματα δυσκολεύει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες μονάδες Υγείας σε όλη την περιοχή, αλλά και η αδυναμία πρόσβασης χιλιάδων ανθρώπων σε αυτές, λόγω των μεγάλων ζημιών στο οδικό δίκτυο. Ηδη αυτές τις μέρες άρρωστοι άνθρωποι και άλλοι που τραυματίστηκαν σε ατυχήματα δεν μπόρεσαν να φτάσουν ποτέ στα νοσοκομεία των πόλεων, ή ευπαθείς ομάδες μεταφέρονταν πάνω σε μπουλντόζες.

Ενδεικτικά είναι όσα καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας: «Εχουμε διαπιστώσει ότι ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μια φορά βρίσκεται χωρίς συντονισμό και οργάνωση, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και άμεσα τις ανάγκες του λαού από μια φυσική καταστροφή».

Και αναδεικνύει επιγραμματικά τα πιο φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας της Θεσσαλίας:

  • Το Νοσοκομείο Βόλου βρέθηκε χωρίς νερό για αρκετές μέρες, με αποκλεισμένη πρόσβαση από το μεγαλύτερο μέρος του νομού.
  • Το Κέντρο Υγείας Παλαμά είναι πλημμυρισμένο, χωρίς καν να έχει καθαριστεί, 5 μέρες μετά την πλημμύρα, στεγαζόμενο σε πρόχειρη, ανεπαρκή έως και επικίνδυνη υγειονομικά εγκατάσταση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, μαζί με δεκάδες φιλοξενούμενους.
  • Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για 6 μέρες.
  • Σε όλα τα νοσοκομεία το ήδη εξαντλημένο και ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση, με ενισχυμένη προσφορά και αυξημένους αριθμούς προσέλευσης και νοσηλειών.
  • Τα τακτικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν για μέρες, εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά.
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από υγειονομικούς

Από αυτήν τη σκοπιά οι πρωτοβουλίες και οι διεκδικήσεις που προβάλλουν από την πρώτη μέρα η ΟΕΝΓΕ και οι τοπικές Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ενώσεις Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή έχουν επικοινωνήσει με εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και της Υγειονομικής Περιφέρειας, με δημάρχους και την Πολιτική Προστασία, διατυπώνοντας αιτήματα, παρεμβαίνοντας επίμονα για να δοθούν λύσεις σε ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει στη σύσταση υγειονομικών κλιμακίων που παρεμβαίνουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Μόνο αντίβαρο σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, οι γιατροί και οι άλλοι υγειονομικοί που με αυταπάρνηση καταθέτουν αυτές τις μέρες όλες τους τις δυνάμεις για να προστατεύσουν την υγεία του λαού.

Αυτές τις προσπάθειες χαιρετίζουν η ΕΙΝΚΥΝ Καρδίτσας, η ΕΙΝΚΥ Λάρισας, η ΕΙΝΚΥ Μαγνησίας, η ΕΙΝΚΥΝ Τρικάλων και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝ Λάρισας.

Παράλληλα, ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή και αξιοποίηση της χρηματικής βοήθειας που έχει αποστείλει η ΟΕΝΓΕ μέσω της ΕΙΝΚΥΝ Καρδίτσας για τους πληγέντες πλημμυροπαθείς.

Επίσης, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων ήδη έχουν επισκεφτεί και επικοινωνήσει με τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα και τη συνολική κατάσταση που επικρατεί. Επιπλέον, έχουν επισκεφτεί χώρους φιλοξενίας απεγκλωβισμένων και αστέγων και έχουν ενημερωθεί για την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι Ενώσεις Γιατρών Νοσοκομείων και ΚΥ συντάσσονται με τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ και απαιτούν μια σειρά άμεσων μέτρων, όπως κατεπείγουσες προσλήψεις σε νοσοκομεία, ΚΥ και ΕΚΑΒ. Επίσης, να εξασφαλιστούν Κινητές Μονάδες Υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν το ΚΥ Παλαμά. Αμεσα να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στρατιωτικού τύπου, για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και τη διάθεση φαρμάκων σε όσους χρειάζονται, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ.

Απαιτούν επίσης την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, όπως και ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί. Αμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, για να εξασφαλιστούν η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για τη μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής χιλιάδες μαθητές

Μεγάλο είναι το πλήγμα και στις σχολικές υποδομές της Θεσσαλίας, με χιλιάδες μαθητές να βρίσκονται αντιμέτωποι, σε όλο το φάσμα της ζωής τους, με τις συνέπειες της πολιτικής που αφήνει αθωράκιστο τον λαό. Υπενθυμίζεται πως τα σχολεία δεν άνοιξαν αυτήν τη βδομάδα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο εκτιμάται ότι πολλά από αυτά θα μείνουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 88.000 είναι οι μαθητές στις πληγείσες περιοχές, 1.036 οι σχολικές μονάδες και πάνω από 10.000 οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτές.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, δήλωσε ότι κάποια σχολεία «μπορεί να μην μπορέσουν να ανοίξουν για μήνες», μίλησε ειδικότερα για δύο δημοτικά σχολεία στον Παλαμά που είναι δεδομένο ότι δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των παραπάνω, σημείωσε πως εξετάζεται και η λύση να πάνε τα παιδιά σε όμορα σχολεία ή να τοποθετηθούν οικίσκοι.

Ο Κυρ. Πιερρακάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλαπλά, φέρνοντας ως παράδειγμα σχολικά βιβλία που βρίσκονταν σε αποθήκες και βράχηκαν, οπότε πρέπει να αντικατασταθούν.

Σε ό,τι αφορά την πιο συγκεκριμένη εικόνα και τα μέτρα που θα παρθούν, παρέπεμψε σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

«Γολγοθάς» για δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

Οι πληγέντες συνεχίζουν να δίνουν αγώνα για να ορθοποδήσουν, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος

Στη Λάρισα μέλη του ΚΚΕ βοηθούν στο καθάρισμα των σπιτιών
Στη Λάρισα μέλη του ΚΚΕ βοηθούν στο καθάρισμα των σπιτιών
Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη Θεσσαλία συνεχίζουν να βιώνουν τον δικό τους «Γολγοθά», αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού η απίστευτη έκταση των καταστροφών αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο όσο υποχωρεί το νερό. Ακόμα κι αυτοί που γλίτωσαν από τα ορμητικά νερά νιώθουν πλέον να απειλείται η υγεία τους, καθώς τα χιλιάδες νεκρά ζώα που ήδη αποσυντίθενται, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης, η απουσία πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, τα κουνούπια, συνιστούν μια υγειονομική βόμβα, με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη εκδηλώθηκαν πάνω από 40 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, όπως και περιστατικά με εξανθήματα.

Ταυτόχρονα οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το εχθρικό κράτος, που αφού τους έπνιξε τώρα δεν τους διαθέτει τα αναγκαία μέσα για να απομακρύνουν τα νεκρά ζώα και αναγκάζονται να το κάνουν οι ίδιοι, με κίνδυνο της ζωής τους. Το ίδιο κινδυνεύουν και όσοι μέσα στα λασπόνερα προσπαθούν με τα λιγοστά εφόδια να ταΐσουν όσα ζώα τους έχουν απομείνει.

Την ίδια ώρα οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, ακόμα και στις πρωτεύουσες των νομών, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή για χιλιάδες ανθρώπους.

Τα νεκρά ζώα αναγκάζονται να τα συλλέξουν οι ίδιοι οι πλημμυροπαθείς αγρότες στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές
Τα νεκρά ζώα αναγκάζονται να τα συλλέξουν οι ίδιοι οι πλημμυροπαθείς αγρότες στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές
Πολλές περιοχές της Θεσσαλίας είναι αποκομμένες από τις μεγάλες ζημιές στις υποδομές, ενώ κομμένη είναι και η Εθνική οδός από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη.

Ο «Ριζοσπάστης» και το «902.gr» βρίσκονται καθημερινά στον πλημμυρισμένο Θεσσαλικό Κάμπο και ταυτόχρονα καταγράφουν το μεγαλείο της λαϊκής αλληλεγγύης και διεκδίκησης που αναπτύσσεται, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Πνιγμένες παραμένουν συνοικίες της Λάρισας

Αν και η στάθμη του Πηνειού ποταμού έπεσε σε πολλές συνοικίες της Λάρισας, τα νερά και οι λάσπες παραμένουν. Πρόκειται για τις συνοικίες του Αγίου Θωμά, της Νέας Σμύρνης και της περιοχής γύρω από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ).

Χθες, μετά τη συνάντηση με τη δημοτική αρχή (συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), η Συντονιστική Επιτροπή του Αγίου Θωμά και τα μέλη της ανέλαβαν τη διανομή μερίδων φαγητού που είχε προσφέρει όχι κάποιος φορέας του κράτους, αλλά ένα σουβλατζίδικο της περιοχής.

Ακόμα και η διαδικασία της διανομής ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ενδεικτική ενός κλίματος αλληλοϋποστήριξης, καθώς οικογένεια αρνήθηκε να πάρει φαγητό, λέγοντας ότι είχε ήδη εξασφαλίσει ό,τι χρειαζόταν, ενώ άλλη οικογένεια προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διανομή.

Ο «Ριζοσπάστης» ήταν παρών, μίλησε με πλημμυροπαθείς, ύστερα από πρόσκλησή τους μπήκε στα σπίτια τους και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Το νερό να φτάνει το ένα και ενάμιση μέτρο, ανάλογα με την τοποθεσία του σπιτιού, μετακινώντας και καταστρέφοντας ογκώδη έπιπλα και σκεύη, σπάζοντας τζάμια και πόρτες, πλημμυρίζοντας μποστάνια, αυλές, οικόπεδα.

Από την κουβέντα μαζί τους διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις σπίτια δεν πλημμύρισαν, τουλάχιστον στην αρχή απέξω, καθώς πολλοί κάτοικοι είχαν προλάβει και είχαν πάρει κάποια μέτρα (σακιά στις εισόδους των σπιτιών, σφράγισμα των πορτών με σιλικόνες, αφρούς πολυουρεθάνης κ.ά.). Ομως πλημμύρισαν από μέσα (!), καθώς έβγαιναν τα νερά από τα σιφόνια της αποχέτευσης μέσα στα σπίτια! Αποτέλεσμα ήταν πολλά σπίτια να έχουν γεμίσει λυματολάσπη, που αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την εμφάνιση μολύνσεων.

Πολλοί από τους πλημμυροπαθείς μάς είπαν πως όταν ξεκίνησε η πλημμύρα αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και επέστρεψαν σε αυτά χθες και προχθές. Και πάλι, σε αυτές τις δύο μέρες κανένας φορέας, θεσμός ή υπηρεσία του κράτους δεν εμφανίστηκε για να κάνει οτιδήποτε χρειάζεται.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στην περιοχή της Γιάννουλης, όπου η γέφυρα ακόμα έχει νερά, και έτσι για 6η μέρα παρέμενε αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Λάρισα. Οσοι θέλουν να περάσουν από τη Λάρισα προς τη Γιάννουλη και τον Τύρναβο, επιβιβάζονται σε έναν τεράστιο φορτωτή.

Μέχρι και χθες παρέμενε αποκομμένος από τη Λάρισα ο δήμος Τεμπών, καθώς εξακολουθεί να είναι κλειστό το οδικό δίκτυο, ενώ υπάρχει διακοπή της υδροδότησης στους οικισμούς της Γυρτώνης και της Ιτέας.

Περιοδεία σε χωριά των Φαρσάλων πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Ρίζο Μαρούδα και Θανάση Χρηστίδη, μέλη της ΚΕ, και τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Αποστόλης Αναγνώστου, υποψήφιος δήμαρχος Φαρσάλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας διαπίστωσαν τις μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, υποδομές, ενώ συζήτησαν και με κατοίκους των χωριών. Σε πολύ δύσκολη κατάσταση είναι οι αγρότες της περιοχής, αφού τα νερά έπνιξαν τεράστιες καλλιεργούμενες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει άμεσα παραγωγή.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ανέδειξε τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών για την έλλειψη αναγκαίων υποδομών και κάλεσε τους κατοίκους να καταδικάσουν την επικίνδυνη πολιτική, να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς για πλήρη αποζημίωση, αποκατάσταση και υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Χωρίς πόσιμο νερό στον Βόλο

Στο μεταξύ, χωρίς νερό παρέμενε και χτες, για 8η συνεχόμενη μέρα, ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, ενώ συγχρόνως δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που στερούνται για πολλοστή μέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και δεν έχουν οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, η σκόνη που καλύπτει την πόλη, το διαλυμένο οδικό δίκτυο και η δυσκολία πρόσβασης ακόμα σε αρκετές περιοχές αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και το σπάσιμο πολλών χειμάρρων.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο αγώνας για χιλιάδες νοικοκυριά να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τη λάσπη που κάλυψε ολόκληρες συνοικίες γύρω από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα, όπως το Παλιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, ο Αγιος Παντελεήμονας και η Νεάπολη. Μέλη της ΚΝΕ βοηθούν την προσπάθεια αυτή, ενώ όταν βρέθηκε σε μια τέτοια γειτονιά ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, οι κάτοικοι τον αποδοκίμασαν, με τον ίδιο στον γνωστό ρόλο να πουλάει νταϊλίκι και χυδαιότητες. Την προκλητική παρουσία Μπέου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, τονίζοντας πως αντί να απολογηθεί που άφησε τον Βόλο «απροστάτευτη πόλη» επί 8 χρόνια και «επί μέρες σε πλήρη εγκατάλειψη ολόκληρες γειτονιές που πνίγηκαν μέσα στο νερό και τη λάσπη, τολμάει να πιάνει στο στόμα του τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, βρίζοντας χυδαία και πουλώντας νταϊλίκι». Καλεί τα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος να συνεχίσουν και να εντείνουν πολύμορφα την αλληλεγγύη στους πληγέντες, υπογραμμίζοντας ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Τα παραληρήματα του κ. Μπέου τα αφήνουμε για το σινάφι του!».

Με το πέρασμα των ημερών αποκαλύπτεται και το μέγεθος της καταστροφής, αφού έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εκατοντάδες επιχειρήσεις από τη λάσπη, όπως ξενοδοχεία, εκθέσεις αυτοκινήτων, εταιρείες μεταφορών, μεγάλα καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης, σούπερ μάρκετ και χιλιάδες σπίτια.

Πλήρως κατεστραμμένο είναι το σχολικό συγκρότημα του 1ου, του 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και του 1ου Δημόσιου ΙΕΚ Βόλου. Οχι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και το εσωτερικό, με τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τα εργαστήρια.

Στο Πήλιο η κατάσταση είναι τραγική τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια, όπου είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε Ζαγορά, Πουρί, Χορευτό, Μακρυρράχη, Μούρεσι, Ανήλιο, Αγιο Δημήτριο, Ξουρίχτι, Ανάληψη, καθώς έχουν πέσει γέφυρες και σε πολλά σημεία έχει χαθεί το οδόστρωμα. Στη Ζαγορά χθες έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους κατοίκους, που απαιτούν να αποκατασταθούν οι δρόμοι, για να σωθεί ό,τι γίνεται από τη σοδειά σε μήλα και άλλα προϊόντα.

Στο Νότιο Πήλιο αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας - Τρίκερι και Βόλου - Μηλίνας, με την τοποθέτηση στρατιωτικής γέφυρας κοντά στα Καλά Νερά, αλλά είναι μεγάλες οι καταστροφές στο Μικρό, στον Πλατανιά και στον Κατηγιώργη, όπου ακόμα δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.

Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον Παγασητικό είναι ότι όλες οι ακτές είναι γεμάτες με τεράστιες ποσότητες φερτών υλών.

Ξεσπιτωμένες εκατοντάδες οικογένειες στα Τρίκαλα

Στον νομό Τρικάλων εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν ξεσπιτωμένες. Η στάθμη των νερών έχει κατέβει στη Φαρκαδόνα, από τα δύο και τα τρία μέτρα όπου έφτασαν, αλλά όχι τελείως. Οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε αντίσκηνα που στήθηκαν από τον στρατό και σε δομές, στο Κέντρο Υγείας, σε σχολεία. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και καθημερινά ανακύπτουν κι άλλα προβλήματα, όπως η έλλειψη σε φάρμακα και σε ζωοτροφές. Εντονη είναι η δυσοσμία από τα νεκρά ζώα, ενώ το νερό είναι ακατάλληλο για πόση αλλά και για προσωπική χρήση.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Αγώνας επιβίωσης και ελπίδα η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση

Αγώνα επιβίωσης με τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία δίνουν οι κάτοικοι, βιοπαλαιστές, αγρότες, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες στις συνοικίες της Λαμίας, στα χωριά του Δομοκού, στην Ελάτεια Λοκρίδας, στη Δυτική Φθιώτιδα αλλά και στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια.

Ολομόναχοι, δίνουν τη μάχη με τόνους λάσπης και φερτών υλικών που έχουν γεμίσει τα σπίτια και τα καταστήματά τους, διαλύοντας μέσα σε λίγη ώρα τους κόπους μιας ζωής. Με απόγνωση κοιτούν τις καλλιέργειες και τα χωράφια τους που καταστράφηκαν, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που έγιναν άμορφη μάζα, τα μαντριά που παρασύρθηκαν στα ορμητικά νερά πνίγοντας τα ζώα τους. Οργισμένοι φωνάζουν για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, για τα ακαθάριστα και τυφλά ρέματα, για τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα που κατασκευάστηκαν χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας των γύρω περιοχών.

Σε κάθε περιοχή που πλημμύρισε, είναι εμφανείς οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Στις συνοικίες της Λαμίας πλημμύρισαν ρέματα που είχαν χρόνια να καθαριστούν, που συγκεντρώνονταν και διοχετεύονταν σε ακατάλληλα δίκτυα ομβρίων και σε πολλές περιπτώσεις κατέληγαν «τυφλά» μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες της περιοχής, ο χείμαρρος της Κακάρας είχε δεκαετίες να καθαριστεί, αποτέλεσμα να πνιγούν χωριά και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια, σε κάθε βροχόπτωση τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές διαλύουν το αφήγημα της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων περί «ανασυγκρότησης» και στήριξης της περιοχής μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Στις Ροβιές, τα πολυδιαφημισμένα φράγματα «βαρέος τύπου» παρασύρθηκαν σαν χάρτινος πύργος, καθώς στην κατασκευή τους φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιήθηκε η ποσότητα σιδήρου που απαιτούνταν, ενώ στο Μετόχι ημιτελές αντιπλημμυρικό έργο έπνιξε το χωριό.

Αποκούμπι και ελπίδα η αλληλεγγύη

Στο πλευρό των κατοίκων και καταστηματαρχών των συνοικιών της Λαμίας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία βρίσκονται από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τα σωματεία της περιοχής, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φθιώτιδας και η Ομοσπονδία τους, οι Επιτροπές Αγώνα πλημμυροπαθών από το Κόμμα και το Λιανοκλάδι Λαμίας, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους αλλά και παράλληλα βάζοντας τις βάσεις για την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης.

Δίπλα τους και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Φθιώτιδα, οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ασκώντας κάθε πίεση για την άμεση λήψη μέτρων που αφορούν τη στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους, τη σίτιση και την καταγραφή των ζημιών, αλλά και βοηθώντας στον καθαρισμό σπιτιών από τις λάσπες και τις φερτές ύλες.

Τη χτεσινή μέρα, συνεχίζοντας τις περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ και υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις πληγείσες περιοχές, στη Βόρεια Εύβοια βρέθηκε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, διαπιστώνοντας από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία αλλά και τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων που έχουν αφήσει απροστάτευτο τον λαό της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί τον λαό να δώσει διέξοδο στην οργή και την αγανάκτησή του με την οργάνωση της πάλης μέσα από τα εργατικά σωματεία και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Μόνοι μας σωθήκαμε και σώσαμε τους συγχωριανούς μας»

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας ακολουθώντας τα κλιμάκια του ΚΚΕ που περιοδεύουν στα χωριά

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Νέο Ικόνιο Σοφάδων
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Νέο Ικόνιο Σοφάδων
Συνεχίζονται οι περιοδείες που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες κλιμάκια του ΚΚΕ στα πλημμυρόπληκτα χωριά της Καρδίτσας. Μέλη και στελέχη του Κόμματος βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες και συνέχισαν και χτες.

Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βασίλη Μητράκο, Γραμματέα της ΚΟΒ Παλαμά, βρέθηκε στον Βλοχό του δήμου Παλαμά, ένα από τα περισσότερο χτυπημένα χωριά της περιοχής, όπου διαπίστωσε την τραγική κατάσταση που επικρατεί εκεί, σχεδόν μια βδομάδα μετά την κακοκαιρία καθώς υπάρχουν ακόμα σπίτια στα οποία η στάθμη του νερού ξεπερνά το 1 μέτρο.

Οι κάτοικοι, συζητώντας με την αντιπροσωπεία του Κόμματος, μετέφεραν την τεράστια οργή τους προς την περιφερειακή αρχή και την παντελή απουσία κρατικών μηχανισμών, καταγγέλλοντας πως δεν έχουν οποιαδήποτε βοήθεια από την πολιτεία, ούτε καν τα στοιχειώδη.

Παράλληλα, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Τσιούτρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βρέθηκε στο Νέο Ικόνιο και το Γραμματικό του δήμου Σοφάδων.

Στα χωριά αυτά, καθώς τα νερά έχουν υποχωρήσει, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους προκειμένου να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους για να στεγνώσουν, ενώ ορισμένοι χρησιμοποιούν ράντζα στα σπίτια τους.

Ο κόπος μιας ζωής χαμένος, εκατοντάδες πρόβατα πνιγμένα στο Νέο Ικόνιο
Ο κόπος μιας ζωής χαμένος, εκατοντάδες πρόβατα πνιγμένα στο Νέο Ικόνιο
Με καθαριστικά που μαζεύονται από την αλληλεγγύη του κόσμου καθαρίζουν τα σπίτια τους, με φαγητό που μαγειρεύουν ή εξασφαλίζουν εθελοντές επιβιώνουν ιδίως οι ηλικιωμένοι.

Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα με τα νεκρά ζώα, για τα οποία ακόμα η πολιτεία δεν έχει εξασφαλίσει την απομάκρυνση και υγειονομική ταφή και έτσι ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γιώργος, κάτοικος του Ν. Ικονίου, κατήγγειλε ότι δεν δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης του χωριού. «Καταφέραμε και σώσαμε τα παππούδια του χωριού με τα τρακτέρ. Και από τότε, τίποτα. Δεν έχει έρθει τίποτα. Φέρνουμε φαγητό από εθελοντές που βοηθάνε για τους ηλικιωμένους, αλλά δεν είναι συστηματικό. Μερικοί τρώνε μια φορά τη μέρα». Δίπλα του, ένας ηλικιωμένος κάτοικος κάθεται πάνω στη στοίβα με τα σκουπίδια που κάποτε ήταν τα έπιπλα του σπιτιού του που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Οταν αυτός ξεκινά να μας μιλά η σύζυγός του, μέσα από την αυλή, ξεσπά με λυγμούς. «Αν μας είχανε ενημερώσει εγκαίρως, ίσως να προλάβαινα να σώσω το τρακτέρ, το αμάξι, το μηχανάκι. Τώρα όλα πάνε, χάθηκαν».

Εξω από το χωριό βρισκόταν μια κτηνοτροφική μονάδα. Ο ιδιοκτήτης, ο Κώστας, έχασε πάνω από 1.500 πρόβατα, τα οποία εκείνη την ώρα με δικά του μηχανήματα έβγαζε από τις λάσπες και τις κοπριές, σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

«Το νερό ξεπέρασε το 1,50 μέτρο», ανέφερε. «Αν πας εκεί, είναι γεμάτο πρόβατα. Στο χωράφι του Τόλη, 2 χιλιόμετρα από εδώ, βρίσκονται και εκεί ζώα. Και αυτά που τα μαζεύουμε, μη νομίζεις πως ήρθε κανένας να βοηθήσει, καμιά υπηρεσία. Αν δεν είχαμε τα μηχανήματα, ακόμα μέσα θα ήταν. Αλαλούμ υπηρεσίες! Προχτές ήρθαν φορτηγά (για να φορτώσουν τα νεκρά ζώα), ούτε συνεννόηση ούτε τίποτα. Δεν ήξεραν πού θα ξεφορτώσουν, πού θα τα πάνε! Οταν ο οδηγός άκουσε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία να τα πάει Θεσσαλονίκη, πάγωσε. Πώς θα τα πήγαινε; Θα τον βάζανε φυλακή αν έβγαινε έτσι με ένα φορτηγό γεμάτο νεκρά ζώα. Και δεν φτάνει ο πόνος μας, να τα βλέπουμε έτσι τα ζώα, 20 χρόνων δουλειά, έχουμε και τον δήμαρχο να δηλώνει στα κανάλια πως με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής κατάφεραν να μην υπάρχει απώλεια ανθρώπινης ζωής και απώλειες ζώων! Ψέματα, κανένας δεν ήρθε! Μόνοι μας με τα τρακτέρ σώσαμε τους εαυτούς μας και τους συγχωριανούς μας»...

Στο Γραμματικό, οι κάτοικοι ήταν μαζεμένοι στο καφενείο του χωριού όταν έφτασε το κλιμάκιο του ΚΚΕ. «Να τελειώσει επιτέλους αυτή η διαδικασία για να αρχίσουμε να φτιάξουμε τα σπίτια μας», είναι από τα πρώτα που μεταφέρουν, καθώς οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών δεν έχουν ολοκληρωθεί.

«Δεν θέλουν να μας προστατέψουν! Με δικό μας κόστος απομακρύνουμε τα ζώα. Τι να κάνουμε; Να τα αφήσουμε έτσι;», ανέφερε ένας 80χρονος κάτοικος του χωριού. «Το 1954 με τον σεισμό, μας έφεραν σκηνές να κοιμηθούμε. Τώρα τίποτα! Φαντάσου! Εμειναν τα σπίτια χωρίς τίποτα να κοιμόμαστε μέσα, που είναι και επικίνδυνα». «Τα διεκδικούμε από παλιά, έργα αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, τα οποία δεν έγιναν ποτέ! Και έτσι, τον χειμώνα πλημμυρίζουμε και το καλοκαίρι διψάει ο κάμπος», ανέφερε ακόμα ένας. Ο Γιάννης μάς έκανε νόημα να πάμε στο τραπέζι του: «Δεν χρειαζόμαστε άλλα ημίμετρα, άλλα μπαλώματα. Βλέπουμε πού φτάσαμε. Το μόνο έργο που έγινε εδώ ήταν το 1963 με τον αναδασμό και το αποστραγγιστικό. Χρειάζεται πλέον μια συνολική μελέτη, ένα έργο για όλο τον κάμπο».

Προς το τέλος της συζήτησης, σηκώθηκε ο Ντίνος. «Δεν φτάνει ο καθένας να λέει τη στεναχώρια του, το τι έπαθε. Ετσι μόνο δεν γίνεται. Είμαστε εδώ 15 - 20 άτομα, ο καθένας με το τρακτέρ του. Να τα πάρουμε από εδώ, να τα πάρουν και στα άλλα τα χωριά, και να κατέβουμε όλοι στην Καρδίτσα, να κάνουμε ένα συλλαλητήριο». «Ο Ντίνος έχει δίκιο», ακούγεται στο δίπλα τραπέζι. Και ο Ντίνος συνεχίζει: «Με τους Συλλόγους μας, να κατέβουμε όλοι να τα διεκδικήσουμε. Τις αποζημιώσεις, που μας χρωστάνε ακόμα από τον "Ιανό", και για τότε και για τώρα. Τα αντιπλημμυρικά, που τα ζητάμε τόσα χρόνια. Μόνο έτσι γίνεται».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επιτροπή αγώνα έφτιαξαν οι πλημμυροπαθείς σε «Παλέρμο» και Καροπλεσίτικα

«Παράπλευρες απώλειες» τους χαρακτηρίζει προκλητικά η δημοτική αρχή!

Συνέλευση πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα κάτοικοι της περιοχής του «Παλέρμο» και της συνοικίας των Καροπλεσίτικων, στα προάστια της Καρδίτσας, συγκροτώντας επιτροπή αγώνα.

Με τους συνοικισμούς να πληρώνουν ξανά τις ελλείψεις υποδομών, μια σειρά από σπίτια παραμένουν ακόμα και σήμερα στα στάσιμα νερά, διαμορφώνοντας επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες.

Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι επειδή βρέθηκαν για δεύτερη φορά αντιμέτωποι με την καταστροφή των περιουσιών τους μέσα σε 3 χρόνια, από το πέρασμα του «Ιανού», χωρίς στο μεσοδιάστημα να έχει γίνει κάποιο αντιπλημμυρικό έργο. Παράλληλα, όμως, καταγγέλλουν πως δήμος και Περιφέρεια τους χαρακτήρισαν «παράπλευρες απώλειες» της «προσπάθειας» να μην πλημμυρίσει η πόλη!

Συγκεκριμένα, στην περιοχή, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, κατασκευάζεται δρόμος και έχει ανεγερθεί σε ύψωμα τείχος ηχοπροστασίας, το οποίο λειτουργεί και ως ανάχωμα για τα νερά από παρακείμενο ρέμα.

Την Τρίτη, πριν ακόμα πλημμυρίσει η περιοχή, στο σημείο βρέθηκαν κάτοικοι καθώς αντιλήφθηκαν πως έφταναν φορτηγά με χαλίκια τα οποία έφραζαν τα φρεάτια! Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, εκεί βρήκαν υπεύθυνους της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και τον δήμαρχο Καρδίτσας, και όταν διαμαρτυρήθηκαν, κλήθηκε η αστυνομία να παρέμβει με την πρόφαση ότι οι κάτοικοι «παρεμποδίζουν» τις εργασίες. Σε μια προκλητική της αποστροφή, η τεχνική σύμβουλος του δημάρχου αποκάλεσε κυνικά τους κατοίκους των συνοικισμών παράπλευρες απώλειες! Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, τα φρεάτια μπαζώθηκαν από οχήματα της Περιφέρειας για να μη διοχετευθεί το νερό προς την υπόλοιπη πόλη, και τώρα αυτό λιμνάζει για μέρες στην περιοχή.

«Οταν αντιληφθήκαμε ότι είναι διατεθειμένοι να μας πνίξουν, πήραμε τα αμάξια από εδώ για να τα σώσουμε», ανέφερε ο Ηλίας, κάτοικος του συνοικισμού, προσθέτοντας: «Εκτός του ότι φέρανε την αστυνομία όταν διαμαρτυρηθήκαμε, μετά δεν ενημέρωσαν κανέναν να απομακρυνθεί έγκαιρα».

Μετά τη χτεσινή τους συγκέντρωση οι δεκάδες πληγέντες απαίτησαν συνάντηση με τον δήμαρχο Καρδίτσας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο νέο δημαρχείο προκειμένου να μεταφέρουν το αίτημά τους για άμεσες ενέργειες από τη δημοτική αρχή για την απομάκρυνση των υδάτων από την περιοχή, σύνδεση του δικτύου ομβρίων με αυτό της πόλης, αλλά και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στη συνέλευση των κατοίκων παρευρέθηκε ο Εκτορας Γάζος, υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΣΤΕΚΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
Αποκούμπι για τους πληγέντες, σημεία αναφοράς για τη συλλογική δράση

Δυναμώνει η πολύμορφη προσφορά του λαού | Σε κλίμα συγκίνησης καταφθάνουν τα πολύτιμα φορτία με είδη πρώτης ανάγκης από σωματεία

Μέλη σωματείων βοηθούν στο ξελάσπωμα
Μέλη σωματείων βοηθούν στο ξελάσπωμα
Η οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για άμεσα μέτρα αποκατάστασης και ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης σωματείων, αγροτικών συλλόγων, μαζικών φορέων, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στη Θεσσαλία.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή και με τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τη συντονιστική επιτροπή των μαθητών, καθημερινά φορτώνει και παραδίδει είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται από τον λαό της περιοχής.

Η συμμετοχή είναι ήδη τεράστια, με εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές να επισκέπτονται τα γραφεία των σωματείων και ανιδιοτελώς να προσφέρουν ό,τι μπορούν. Γνώριμη είναι πια η εικόνα με «αλυσίδες» ανθρώπων να ξεφορτώνουν τα εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι απαντλήσεις νερών, το μάζεμα των λασπών σε πλημμυρισμένα σπίτια από μέλη των συνδικάτων.

Το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να καταθέσει χρήματα στον παρακάτω λογαριασμό: GR0701103970000039729617843.

Σημεία αναφοράς τα Στέκια Αλληλεγγύης σε Παλαμά και Καρδίτσα

Σε σημεία αναφοράς για την επιβίωση του λαού έχουν μετατραπεί τα Στέκια Αλληλεγγύης που έχουν στήσει, στον Παλαμά ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά και στην πόλη της Καρδίτσας τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς.

Ξεφορτώνεται η βοήθεια στο Στέκι του Παλαμά
Ξεφορτώνεται η βοήθεια στο Στέκι του Παλαμά
Τόσο στο Στέκι Αλληλεγγύης στον Παλαμά, όσο και σε αυτό των εργατικών σωματείων στην Καρδίτσα διαρκώς καταφθάνουν αυτοκίνητα που παραδίδουν εμφιαλωμένα νερά, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Χτες, Τρίτη, στο Στέκι Αλληλεγγύης Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά έφθασαν τα υλικά που είχαν συγκεντρώσει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ο δήμος και τα σωματεία της Πάτρας.

Αργότερα, φίλοι και ποδοσφαιριστές του αθλητικού συλλόγου της Αναγέννησης Καρδίτσας που μαζί με άλλους εθελοντές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υλική βοήθεια, βρέθηκαν ξανά στο χωριό, ξεφορτώνοντας νερά στο Στέκι. Ανάμεσά τους και ο πρώην Ελληνας διεθνής Στέφανος «Κλάους» Αθανασιάδης, παίκτης της Αναγέννησης.

Το Στέκι Αλληλεγγύης αναφέρει ότι παραμένει ιδιαίτερη ανάγκη για εμφιαλωμένα νερά, είδη καθαρισμού (χλωρίνες κ.ά.), ξηρά τροφή, βρεφική τροφή και μωρομάντιλα.

«Θυμάσαι πόσα πράγματα είχαμε χτες εδώ; Δες σήμερα, γεμίσαμε φαγητό, ρούχα, φάρμακα, ήρθαν υλικά από την Πάτρα. Ερχονται πράγματα από όλη την Ελλάδα!», ανέφερε με ένα μεγάλο χαμόγελο και συγκίνηση μια εργαζόμενη που συμμετέχει στην προσπάθεια των σωματείων για τη συγκέντρωση και διανομή της βοήθειας.

Αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη δεν θα υπήρχε τίποτα άλλο!

Τη δεύτερή τους αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στον δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο και η δημοτική αρχή Πάτρας. Με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚΠ, Δημήτρη Μαρμούτα, και τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασίου, η αποστολή βρέθηκε καταρχάς στο Στέκι Αλληλεγγύης στον Παλαμά, όπου έγινε δεκτή από τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και εν συνεχεία στην Καρδίτσα.

Στον Βόλο

Τις δράσεις αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες, όπως κάνουν καθημερινά από την πρώτη στιγμή, συνεχίζουν σωματεία και φορείς της Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας και ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας χτες βοήθησαν τους κατοίκους στο παλιό Λιμεναρχείο και στο Νέο Δέλτα να σώσουν το βιος τους, ξελασπώνοντας σπίτια με όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους.

Το απόγευμα παρέλαβαν ένα φορτίο με εμφιαλωμένα νερά, το οποίο έστειλε ο δήμος Πάτρας, και ένα μέρος διανεμήθηκε στους κατοίκους του Νέου Δέλτα που δίνουν καθημερινό αγώνα για να ξελασπώσουν τα σπίτια τους και να σώσουν ό,τι σώζεται. Ενα άλλο μέρος παραδόθηκε στο Στέκι Αλληλεγγύης στο Μεταξουργείο, προκειμένου να δοθεί σε όσους έχουν ανάγκη, μαζί με άλλα είδη που προσφέρονται. Οι ώρες λειτουργίας του Στεκιού είναι: Καθημερινά 10 με 12 το πρωί και 5 με 8 το απόγευμα.

Επίσης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Βόλου, χτες το πρωί, δόθηκε ένα μέρος του φορτίου των εμφιαλωμένων νερών στο Νοσοκομείο, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πόσιμου νερού.

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς έχουν δημιουργήσει Στέκι Αλληλεγγύης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και καθημερινά οργανώνουν αποστολές σε χωριά και συνοικίες που υπάρχει ανάγκη. Με ανακοίνωσή τους απευθύνουν κάλεσμα σε όλο τον λαό της πόλης: «Να μη διστάσει στιγμή και να απευθύνεται για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει στα τηλέφωνα των σωματείων μας».

Στο μεταξύ, δείγμα της δύναμης της αλληλεγγύης και του αγώνα που «λάμπει» αυτές τις μέρες, ήταν η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Φανερωμένης στην αποστολή των σωματείων και των μαζικών φορέων, που παρέδωσαν είδη πρώτης ανάγκης. Συγκεκριμένα έγινε διανομή νερού, τροφίμων, ειδών καθαριότητας στον καταυλισμό που έστησε ο στρατός στο γήπεδο Γριζάνου Φαρκαδόνας, για πλημμυροπαθείς άστεγους της Φαρκαδόνας και του Κεραμιδίου.

ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι πλημμυροπαθείς διεκδικούν για να σταθούν στα πόδια τους

«Αναρμόδια» δηλώνει η δημοτική αρχή

Από τη συνέλευση κατοίκων στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας
Από τη συνέλευση κατοίκων στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας
Από τη μια, το κράτος επιλεκτικά ανίκανο να δώσει οποιαδήποτε βοήθεια στους πλημμυροπαθείς και, από την άλλη, πλημμυροπαθείς του Αγίου Θωμά Λάρισας, που όπως και σε άλλες περιοχές οργανώνουν τη δράση τους, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και διεκδικούν τα αυτονόητα και στοιχειώδη μέτρα.

Δευτέρα απόγευμα, 5 - 6 μέρες μετά την πλημμύρα στη συγκεκριμένη περιοχή και ενώ κρατικοί φορείς και υπηρεσίες έχουν «βουλιάξει» στην ολοφάνερη απουσία σχεδιασμού, συντονισμού και αποτελεσματικής παρέμβασης, στην πληγείσα συνοικία πλημμυροπαθείς συγκροτούν Συντονιστική Επιτροπή.

Αμεσα, το πρωί της Τρίτης, ανάγκασαν εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Λάρισας να συναντηθούν μαζί τους, ενώ στην αρχική τηλεφωνική επικοινωνία είχαν απαντήσει ότι δεν μπορεί να γίνει η συνάντηση γιατί κάνουν ...συσκέψεις.

Στη συνάντηση η Συντονιστική απαίτησε να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση των νερών και της λάσπης σε όλα τα σπίτια. Να γίνουν απολυμάνσεις, να απομακρυνθούν τα φερτά αντικείμενα και τα οικιακά αντικείμενα που αχρήστευσε η πλημμύρα, να υπάρχει άμεση λύση για όσους δεν έχουν σπίτι να μείνουν, να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή ζημιών, να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων κ.ά.

Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής αναλώθηκαν σε αόριστες απαντήσεις χωρίς να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης συγκεκριμένων μέτρων, με δικαιολογίες πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε», «αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα» και άλλα παρόμοια. Μάλιστα, σε συνέχεια του «αλαλούμ», η δημοτική αρχή κατηγόρησε την Πυροσβεστική που απαντλούσε νερά από τα σπίτια τις πρώτες μέρες γιατί, όπως είπε, αυτό δεν άφηνε να καθαριστούν τα νερά στους δρόμους. Και γι' αυτό δόθηκε η εντολή να σταματήσουν οι απαντλήσεις στα σπίτια...

Ομως, η Συντονιστική δεν πήρε καμιά συγκεκριμένη απάντηση ούτε για το τι θα γίνει με τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει με λύματα τα υπόγειά τους και επομένως υπάρχει άμεσος κίνδυνος μολύνσεων αλλά και για το γεγονός ότι ο όγκος της λυματολάσπης πιθανόν επηρεάζει και τη στατικότητα.

Επίσης καμιά απάντηση δεν πήρε για την άμεση συλλογή και απομάκρυνση των νεκρών ζώων που επίσης αποτελούν παράγοντα μολύνσεων. Την ενημέρωση αυτή και ό,τι άλλο ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή θα μεταφέρει η Συντονιστική στους πλημμυροπαθείς του Αγίου Θωμά στη νέα συνέλευσή τους σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία, δίπλα από το 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Συνέλευση και στη Νέα Σμύρνη

Στη συνοικία της Νέας Σμύρνης της Λάρισας οι κάτοικοι που παλεύουν για να βγάλουν τις λάσπες από τα σπίτια και τα καταστήματά τους, συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες οργάνωσής τους. Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνέλευση, όπου απαίτησαν μέτρα αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, οι κάτοικοι αποφάσισαν σήμερα στις 10 π.μ. να συναντηθούν με τη δημοτική αρχή για να θέσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διεκδικήσεις για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη

Σε πλαίσιο αιτημάτων και διεκδίκησης για την προστασία των εργαζομένων, με μέτρα μεταξύ άλλων για το εισόδημα και το μεροκάματο, την προστασία στους χώρους δουλειάς κ.ά. κατέληξε η σύσκεψη που οργάνωσε χτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με σωματεία και φορείς του νομού, παράλληλα με τη δράση για την ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε και η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εργατικών σωματείων το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία, ενώ άμεσα θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την κλιμάκωση της πάλης και της διεκδίκησης.

Εισηγητικά, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής, εστιάζοντας μεταξύ άλλων και σε όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με πλήγμα στο μεροκάματο, με ανασφάλεια και με την εργοδοτική ασυδοσία, ως αποτέλεσμα των μέτρων της κυβέρνησης (π.χ. με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας).

Στο πλαίσιο αυτό, οι διεκδικήσεις των σωματείων περιλαμβάνουν και τα εξής:

-- Να διευκολυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

-- Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι.

-- Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους σωματείων και φορέων με τον Φ. Παπανικολάου, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Λάρισας και του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, να μιλάει για τη μάχη που δίνεται η αλληλεγγύη να δεθεί με τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, σημείωσε τις ανυπολόγιστες ζημιές στα χωράφια, στα ζώα, στον εξοπλισμό και ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια και σε άλλους κλάδους.

Ο Αχ. Σίμος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ και γραμματέας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των καλλιτεχνών, αφού έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές σε μουσικά όργανα, στούντιο, εξοπλισμό αλλά και σε σπίτια.

Ο Κλ. Καλιάμπας, από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημείωσε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πλημμύρα και οι οποίοι θα βγουν σε αναστολή. «Δεν είναι δυνατόν», τόνισε, «να ζήσουν με τα 500 ευρώ του επιδόματος».

Στην υγειονομική κατάσταση και στην ανάγκη ενίσχυσης των υποστελεχωμένων μονάδων αναφέρθηκε ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τη μεταφορά ασθενών από αποκλεισμένες λόγω πλημμύρας περιοχές στα νοσοκομεία της πόλης.

Στη σύσκεψη μίλησαν επίσης εκπρόσωποι μαθητών, φοιτητών, συνταξιούχων, γονέων και κηδεμόνων.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Μαχητική κινητοποίηση της Επιτροπής πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων

Με μια μαχητική κινητοποίηση προχτές έξω από το παλιό δημαρχείο οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων του νομού Τρικάλων απαίτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη και αποκατάστασή τους.

Η απόφαση πάρθηκε στην πολύ μαζική συνέλευση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, όπου οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, ενώ συγκρότησαν και 20μελή συντονιστική επιτροπή.

Το βασικό ζήτημα που αναδεικνύουν είναι η «υγειονομική βόμβα», καθώς δεν προχωρά η ταφή των ζώων, οι συνολικά άσχημες συνθήκες διαβίωσης και η αγωνία για το μέλλον με δεδομένες τις τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες, καλλιέργειες κ.ά.

Οι κάτοικοι συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Νίκο Σακκά και ακολούθως τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη και απαίτησαν να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, για αντιμετώπιση υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων (ταφές ψόφιων προβάτων με ευθύνη δήμου και Περιφέρειας, απολυμάνσεις, ψεκασμούς κ.λπ.). Επίσης 100% αποκατάσταση των ζημιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κρατικά κονδύλια, μέτρα για στέγαση και σίτιση, αλλά και με ευθύνη του δήμου να φτιαχτούν συνεργεία καθαριότητας των νοικοκυριών.

«Κανένας μας να μη μείνει μόνος του!»

Συνάντηση Θεσσαλών φοιτητών αύριο στα Προπύλαια

«Κανένας μας να μη μείνει μόνος του! Θα είμαστε "όλοι για έναν και ένας για όλους!"». Είναι το μήνυμα που στέλνουν φοιτητές από τη Θεσσαλία που σπουδάζουν σε σχολές της Αττικής. Αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια (στάση Μετρό «Πανεπιστήμιο»), καλούν τους συναδέλφους συντοπίτες τους σε συνάντηση οργάνωσης της δράσης. Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα:

«Ολοι εμείς οι φοιτητές από την Καρδίτσα, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Τρίκαλα και τα χωριά τους, εδώ και μία εβδομάδα είμαστε συγκλονισμένοι αλλά και οργισμένοι!

Δεν περιγράφονται με λόγια τα συναισθήματά μας. Το δράμα των οικογενειών μας, των φίλων μας που παραμένουν εγκλωβισμένοι για μέρες χωρίς πόσιμο νερό και τροφή, χωρίς ρεύμα με κατεστραμμένες περιουσίες και νεκρούς... είναι ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα!

Φτάνει πια! Βαρεθήκαμε τις δικαιολογίες!

Ακόμα μια φορά είμαστε αφημένοι στην τύχη μας, απροστάτευτοι! Αυτό το κράτος είναι άφαντο για μας και πανταχού παρόν για τα κέρδη των λίγων, για τις δουλειές των συμφερόντων. Αφησαν τον τόπο μας να βουλιάξει, να πνιγεί χωρίς κανένα έργο προστασίας. Θα τους πνίξει η οργή μας! Να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα!».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Δεν θα δεχτούμε σαν κανονικότητα να καιγόμαστε και να πνιγόμαστε

Κάλεσμα στους αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους για μέτρα στήριξης και αποκατάστασης

Κάλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης μέτρων αποκατάστασης και αποζημιώσεων στο 100% απευθύνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, τονίζουν ότι «δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το φθινόπωρο, να εγκλωβιζόμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές αναλώσιμες και κόστος».

Και απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «πρωτόγνωρων φαινομένων» κ.λπ., σημειώνει ότι «δεν φταίει η κλιματική αλλαγή ή η μεγάλη ποσότητα νερού μόνο, όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών. Οπως το φράγμα της Σκοπιάς στα Φάρσαλα, Μουζακίου και Πύλης, ο καθαρισμός ποταμών, ρεμάτων κ.λπ., υποδομών και έργων στην ύπαιθρο».

Αναδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τις συνέπειες από τις πλημμύρες, όπως συμβαίνει με το φράγμα Σμοκόβου που περιορίζει την ένταση και καταστροφή στις Σοφάδες και τα γύρω χωριά.

Σημειώνουν επίσης: «Ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια πάλι από τους ίδιους υπεύθυνους που δεν υλοποίησαν τα αντιπλημμυρικά έργα. Τα έργα και τις υποδομές για τέτοιες καταστάσεις τα θέλουμε για να μας προστατέψουν. Συνεπώς αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζούμε είναι έγκλημα, την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά και διαχρονικά όλοι οι κρατικοί φορείς (κυβερνήσεις, Περιφέρεια, δήμοι)».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σημειώνουν ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συσπειρωμένοι γύρω από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, μπορούν να απαιτήσουν μέσα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους τα δίκαια αιτήματά τους.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΤΟΝΟΙ ΥΛΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Από όλη τη χώρα απλώνεται το δίχτυ αλληλεγγύης

Νέα αποστολή συνεργείων ετοιμάζουν τα συνδικάτα από την Αθήνα για τη Θεσσαλία την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη

Μέλη σωματείων από την Αθήνα θα ξαναβρεθούν την Κυριακή στη Θεσσαλία, βοηθώντας πληγέντες
Μέλη σωματείων από την Αθήνα θα ξαναβρεθούν την Κυριακή στη Θεσσαλία, βοηθώντας πληγέντες
Απ' ακρη σ' άκρη της χώρας απλώνεται το δίχτυ αλληλεγγύης από συνδικάτα και μαζικούς φορείς, ενώ ήδη οι πρώτες αποστολές των πολύτιμων φορτίων έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στις πόλεις και στα χωριά της Θεσσαλίας (βλ. σελ. 8 - 9).

Το ΠΑΜΕ, ευχαριστώντας τα δεκάδες συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τους ανέργους που από το υστέρημά τους προσφέρουν αυτήν την τεράστια προσφορά, ενημερώνει ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50 τόνοι υλικής βοήθειας, εκ των οποίων πάνω από 20.000 μπουκάλια νερό, που έχουν διανεμηθεί στον λαό της Θεσσαλίας.

«Απέναντι στην εγκληματική πολιτική του αστικού κράτους, που θυσιάζει τις ζωές του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαιώνεται ότι "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό"», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί σε ένταση της αλληλεγγύης.

Οι ανάγκες των επόμενων ημερών

Το ΠΑΜΕ σημειώνει τις άμεσες ανάγκες για τις επόμενες μέρες, που είναι:

1. Εμφιαλωμένα νερά.

2. Συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας έτοιμα προς κατανάλωση, όπως χυμοί, κονσέρβες, κομπόστες, φρυγανιές και παξιμάδια, μπισκότα, κρουασάν.

3. Αντικουνουπικά καπνού και σε σπρέι ή αλοιφές σώματος.

4. Φάρμακα: Παυσίπoνα, αντισταμινικά, κορτιζονούχες αλοιφές, αντιφλεγμονώδη, oροί 1 λίτρου για καθαρισμό τραυμάτων, betadine, γάζες, αυτοκόλλητα επιθέματα, επίδεσμοι, οράκια 5ml για καθαρισμούς ματιών.

5. Απορρυπαντικά κάθε είδους, με έμφαση στις χλωρίνες.

6. Σαπούνια και σαμπουάν.

7. Οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες.

8. Είδη ατομικής υγιεινής, όπως πάνες, μωρομάντιλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας.

9. Γάντια, σκούπες και σφουγγαρίστρες.

10. Κάλτσες.

Και, με βάση τις ανάγκες, σημειώνει ότι δεν συγκεντρώνονται ρούχα και κουβέρτες.

Νέα αποστολή συνεργείων για τον καθαρισμό σπιτιών

Παράλληλα, τα σωματεία και το ΠΑΜΕ οργανώνουν την αποστολή συνεργείων την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη στις πόλεις της Θεσσαλίας, όπου, σε συνεννόηση με τα συνδικάτα και τις επιτροπές αλληλεγγύης που έχουν συγκροτηθεί, θα συμβάλουν στον καθαρισμό σπιτιών και στην αποκατάσταση ζημιών.

Στην αυριανή σύσκεψη των σωματείων της Αττικής στα Λιπάσματα (βλ. σελ. 13) θα συγκεντρώνονται συμμετοχές, όπως και καθημερινά από τα συνδικάτα. Η αποστολή από την Αθήνα θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 5 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, ενώ θα ανακοινωθεί επίσης λεωφορείο και από τον Πειραιά.

Ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τέτοιες εργασίες είναι ο εξής: Αντλίες - γεννήτριες για απάντληση υδάτων (εφόσον είναι δυνατόν). Ρούχα εργασίας. Γάντια εργασίας. Προστατευτική μάσκα. Γαλότσες. Σκούπες. Φτυάρια, τσάπες, γκασμάδες. Μια αλλαξιά καθαρά ρούχα. Νερό 1,5 λίτρου. Σάντουιτς ή ξηρά τροφή.

Πού συγκεντρώνεται βοήθεια

Στην Αττική: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (9 π.μ. - 8 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19). Το Συνδικάτο Οικοδόμων (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (10 π.μ. - 4 μ.μ., Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (9 π.μ. - 5 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής (9 π.μ. - 2 μ.μ., Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (6.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ., Πατησίων 4, 1ος όροφος). Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων (4 μ.μ. - 7 μ.μ., 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 4ος όροφος). Το Συνδικάτο ΟΤΑ (5 μ.μ. - 8 μ.μ., Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη). Το Συνδικάτο Μετάλλου στον Πειραιά (Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση 19) έως την Παρασκευή (9 π.μ. - 8 μ.μ.) και στην Ελευσίνα (Χαριλάου 28, 2ος όροφος) Πέμπτη και Παρασκευή (4 μ.μ. - 7 μ.μ.). Σωματεία και φορείς της Ελευσίνας, στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αισχύλου 10) Τετάρτη (9 π.μ. - 12 μ.) και Πέμπτη (7 μ.μ. - 9 μ.μ.). Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (10 π.μ. - 2 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Στη Θεσσαλονίκη, εργατικά σωματεία συνεχίζουν να συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο (Αριστοτέλους 32) σήμερα Τετάρτη (6 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΕΝΙΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος).

Το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» (πρώην Εργατικό Κέντρο Νάουσας) στο Εργατικό Κέντρο (Χριστοδούλου Λαναρά 56) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» συγκεντρώνει εμφιαλωμένα νερά και τρόφιμα σε κονσέρβα. Πληροφορίες για τη συγκέντρωση ειδών: Περιοχή Γυψοχωρίου: 6987161310. Περιοχή Σκύδρας: 6931511020. Περιοχή Γιαννιτσών, Εδεσσας, Αλμωπίας: 6937939080.

Στον Εβρο, στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου (Λ. Δημοκρατίας 372) σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στα Γιάννενα, στο Εργατικό Κέντρο (Γιοσέφ Ελιγιά 7) καθημερινά (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Στην Ηγουμενίτσα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας (Ζωσιμάδων 4) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Στη Λευκάδα, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Μεσσήνης 7, παλιά ΔΕΗ) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στα γραφεία του (Λεωσθένους 9, 1ος όροφος) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Στη Λιβαδειά, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (εργάσιμες μέρες και ώρες 8 π.μ. - 2 μ.μ.). Χαλκίδα, καθημερινά (και Σαββατοκύριακο) 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Μ. Φριζή 10). Αλιβέρι, μέχρι αύριο Πέμπτη ις ώρες 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Κάρυστος, μέχρι αύριο τις ώρες 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. στο Επιμελητήριο (οδός Ελλήνων Αμερικής). Αμφισσα, μέχρι την Παρασκευή, 8 π.μ. - 1 μ.μ., στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Κοττορού 23).

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα γραφεία του (8 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

Στη Δράμα, στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου (7 π.μ. - 3 μ.μ.).

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής στα γραφεία της (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος) καθημερινά (8 π.μ. - 3 μ.μ. και απογευματινές ώρες κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 2103809327).

Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στα γραφεία της (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος) Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (10 π.μ. - 5 μ.μ.).

Αφιερωμένη στους πλημμυροπαθείς η θεατρική παράσταση του ΠΑΜΕ

Συγκλονιστική χαρακτήρισαν οι θεατές την παράσταση «Η Τρελή του Σαγιό» που δόθηκε στο δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου το προηγούμενο Σάββατο από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ.

Συγκινημένοι, οι θεατές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς και πρόσφεραν ό,τι μπορούσε ο καθένας.

Οι επόμενες παραστάσεις είναι: Τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου στις 8.30 μ.μ. και το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη στην Ηλιούπολη στο Θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής» στις 8.30 μ.μ.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

Η απάτη της «καλής» ΕΕ και των Οδηγιών της πνίγηκε στα λασπόνερα της Θεσσαλίας

Eurokinissi

Στον γνωστό τους ρόλο τα αστικά κόμματα της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεπλένουν την πολιτική της ΕΕ και της ΝΔ, περιορίζοντας με σκοπιμότητα τις ευθύνες στα περί ανικανότητας, ολιγωρίας της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι η ίδια η πολιτική και η εφαρμογή της που οδηγεί στις μεγάλες τραγωδίες. Γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και της ΝΔ συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν αυτή τη στρατηγική με όλο και πιο τραγικές, καταστροφικές συνέπειες και εξαιτίας της ο λαός μας αυτές τις ώρες μετρά νεκρούς, αγνοούμενους, ξεσπιτωμένους και χιλιάδες άλλους πληγέντες και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

Το παραμύθι που διακινούν π.χ. αυτές τις ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του είναι ότι η «καλή» ΕΕ «είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022 (προειδοποιητική επιστολή - 258 ΣΛΕΕ-INFR(2021)2254), ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, ως όφειλε, σύμφωνα με την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ)».

Και συνεχίζουν: «Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας δείχνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας. Οι εν λόγω χάρτες αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας» και έθεταν όλη την περιοχή της Μαγνησίας σε καθεστώς υψηλού κινδύνου.

Μάλιστα, όπως λένε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να εκπονεί τα εν λόγω σχέδια «στη βάση των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής», αλλά έμειναν στη μέση λόγω απραξίας της κυβέρνησης της ΝΔ.

Τι όμως προβλέπει ακριβώς η Οδηγία της ΕΕ αυτή, που έχουν εικόνισμα τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει «κριτική» περί απραξίας και καθυστερήσεων στην εφαρμογή της;

Αγωνία τους... το «υπερβολικό κόστος»

Η Οδηγία αυτή αποτελεί αδιαμφισβήτητα οδηγό για την πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να μείνει η χώρα ανοχύρωτη στις δεκάδες πλημμύρες που άφησαν εκτεθειμένο και βασανίζουν τον λαό στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές. Η Οδηγία αυτή του 2007 προωθεί την επικίνδυνη αντίληψη κόστους - οφέλους. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να βασίζουν τις αξιολογήσεις, τους χάρτες και τα σχέδια σε κατάλληλες βέλτιστες πρακτικές και βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας»!!

Η ΕΕ ομολογεί κυνικά πως κριτήριο για το πού και ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι η λεγόμενη «οικονομική αποδοτικότητα» και όχι η ανάγκη προστασίας του λαού και της περιουσίας του. Κριτήριο είναι η προσέλκυση επιχειρήσεων. Με βάση λοιπόν αυτό το κριτήριο, η Οδηγία της ΕΕ χωρίζει τις περιοχές που έχουν ανάγκη από αντιπλημμυρικά έργα σε Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) και στις υπόλοιπες του ...κατώτερου θεού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας κατά γράμμα αυτές τις κατευθύνσεις, τον Ιούλη του 2017 σε έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμούσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, π.χ. στη Νέα Πέραμο, και άρα δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα. Ηταν αυτή ακριβώς η περιοχή που μαζί με τη Μάνδρα μόλις 4 μήνες αργότερα πνίγηκε στα λασπόνερα διαψεύδοντας ΕΕ - κυβέρνηση. Η επικίνδυνη αυτή προσέγγιση από μεριάς ΕΕ για λόγους κόστους αδυνατεί να προβλέψει, πόσο μάλλον να πάρει μέτρα και να προστατέψει ουσιαστικά από τον κίνδυνο αλυσιδωτών επιπτώσεων πλημμυρικών φαινομένων σαν αυτά που ζούμε αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία με τραγικές συνέπειες.

«Στερούνται σημασία»...

Στα κριτήρια που θέτει η Οδηγία για τον καθορισμό των «υψηλής ή χαμηλής επικινδυνότητας ζωνών πλημμύρας» παρεμβάλλονται διάφοροι κόφτες, όπως π.χ. ο «ενδεικτικός αριθμός κατοίκων που ενδέχεται να πληγούν». Προφανώς δεν έχουν την ίδια αξία όλες οι ζωές... Κυνικά ομολογεί η Οδηγία: «Οι κίνδυνοι πλημμύρας σε ορισμένες περιοχές εντός της Κοινότητας μπορεί να θεωρηθεί ότι στερούνται σημασία, παραδείγματος χάριν (...) σε αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (...) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους». Με δύο λόγια, για την ΕΕ στερούνται σημασία οι «αραιοκατοικημένες περιοχές» σαν αυτές που επλήγησαν, π.χ. του Παλαμά ή της Μεταμόρφωσης στην Καρδίτσα, που παραδόθηκαν στις λάσπες. Βέβαια, όπως διαπίστωσε ο λαός μας, με αυτήν τη στρατηγική ούτε οι μεγάλες πόλεις όπως ο Βόλος, η Λάρισα ή η Καρδίτσα προστατεύτηκαν, παρά μόνο τα κέρδη των ομίλων.

Αλλωστε, μετά τις μεγάλες καταστροφές και στον «Ιανό» το 2020 πάλι στην Καρδίτσα, τα «μέτρα» που πάρθηκαν από την κυβέρνηση ήταν ακριβώς στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ευρωενωσιακής Οδηγίας, με τον πρωθυπουργό τότε να τονίζει με νόημα κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα «την ανάγκη σωστής προτεραιοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν»...

Την ίδια αντιδραστική αντίληψη υπερασπίστηκε πρόσφατα η κυβέρνηση στη Βουλή και για τις πυρκαγιές, ομολογώντας: «Δεν έχουν όλα τα στρέμματα την ίδια αξία», γι' αυτό και τάχα πρέπει να πάμε σε «προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δασών ως προς τις διαχειριστικές μελέτες, γιατί ούτε τους πόρους έχουμε ούτε τις δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλα τα δάση», όπως είπε, καλώντας ξανά τον λαό να συμβιβαστεί με τα χειρότερα.

Κάπως έτσι λοιπόν η κάθε φορά κυβέρνηση κατόπιν τραγωδίας τάζει «μέτρα ανακούφισης», ταΐζει με εκατομμύρια ευρώ τους μονοπωλιακούς ομίλους που τα αναλαμβάνουν, με τους ίδιους αντιλαϊκούς όρους και προϋποθέσεις της ευρωενωσιακής στρατηγικής, τα οποία τα ξεβράζει η επόμενη νεροποντή ή τα κατακαίει η επόμενη πυρκαγιά και ο λαός μένει πάντα ανοχύρωτος.

Κριτήριό τους «η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής»

Οσο για τον δεύτερο «κόφτη» της Οδηγίας, αυτός αφορά τον «τύπο οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που ενδέχεται να πληγεί». Δηλαδή, αν δεν υπάρχουν μεγάλες μπίζνες στην περιοχή, δεν βρίσκει λόγο για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Κριτήριο λοιπόν είναι το καπιταλιστικό κέρδος, το αν και ποιοι όμιλοι πλήττονται. Είναι άλλωστε γνωστή η μελέτη της πλατφόρμας «Flood CBA», που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και κυνικά αναφέρει ότι «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία (...) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται "δίκαιες", αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους».

Με βάση αυτά τα κριτήρια, δεν είναι επιλέξιμες ούτε δαπάνες για αποζημιώσεις από το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, ενώ καρκινοβατούν ακόμα και οι κρατικές αποζημιώσεις ή η αποκατάσταση έργων (ή και τα δύο συνδυαστικά) τραγωδιών από πλημμύρες όπως στην Εύβοια, στην Κρήτη, στον Εβρο, ακόμα και στη Μάνδρα του 2017.

«Θεομηνία» λοιπόν είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομά της. Αυτή η στρατηγική δεν βελτιώνεται, δεν «θα βγάλει συμπεράσματα» ούτε θα «βάλει μυαλό από τις έως τώρα καταστροφές», γιατί η ΕΕ είναι μια ένωση του κεφαλαίου, αντίπαλος του λαού και κριτήριο δράσης της είναι το καπιταλιστικό κέρδος, που χωρίς αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, των διοικήσεων των Περιφερειών και των δήμων, που για χρόνια λυμαίνονται ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Ζωή από την αρχή!

Το ΚΚΕ στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε Περιφέρειες και δήμους, σε Βουλή και Ευρωβουλή, πάνω από όλα στην πάλη του λαού αυτές τις δύσκολες ώρες, μπαίνει μπροστά για εδώ και τώρα 100% αποζημιώσεις και άμεση ανακούφιση όλων των πληγέντων, απαιτώντας αποφασιστική στήριξη για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή σε ασφαλή σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες, γειτονιές, πόλεις και χωριά, για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Θέτει αταλάντευτα το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για όλα τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης.

Γιατί είναι επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού, για να σωθεί ό,τι σώζεται και να απαιτηθούν άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να υπάρξουν υποδομή πρόβλεψης - πρόληψης και πραγματικός, ουσιαστικός σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για τις φυσικές καταστροφές. Για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο δυναμικό και υποδομές και να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Γιατί σε περιοχές που η εργατική τάξη, ο λαός έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, έχουν έναν λόγο παραπάνω να σκεφτούν ότι ο δρόμος αυτός της ΕΕ, του κεφαλαίου, που τον γνώρισε με όλες τις αστικές κυβερνήσεις, έχει χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να δώσει λύσεις ούτε στα αυτονόητα. Να μη συμβιβαστούν με τον «ρεαλισμό» των αναγκών του κεφαλαίου που τους καταδικάζουν να ζουν μέσα στα βάσανα, αλλά να διεκδικήσουν τον ρεαλισμό των δικών τους αναγκών που δεν μπορούν να περιμένουν και μόνο με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας μπορούν να ικανοποιηθούν.

Δεν μπαίνουμε στο αδιέξοδο να ψάχνουμε διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ, που προκλητικά και απαράδεκτα συναγωνίζονται για το με πόσα κυβικά νερού πλημμύρισε και πνίγηκε ο λαός στους μεν και πόσα στους δε, ή πόσους έκαψε η εγκληματική τους πολιτική στη «βάρδια» του ενός ή του άλλου, που τα ρίχνουν όλα βολικά και με μια φωνή στη λεγόμενη «κλιματική κρίση». Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετούν όλοι τους, τσάκισε τον λαό μας και τώρα ο ίδιος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Ισχυρό ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση», λοιπόν, παντού σε Περιφέρειες και δήμους. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο και το μήνυμα, που είναι χρέος όλων να διαδοθεί όσο γίνεται πιο πλατιά, για να δοθεί ώθηση στην αντεπίθεση. Την επόμενη μέρα είναι επιτακτική η ανάγκη να είναι αποδυναμωμένοι αυτοί που του κάνουν τον βίο αβίωτο και πολύ ισχυρό το πολύτιμο στήριγμα στην πάλη του, το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση».


Του
Κώστα ΠΑΠΑΔΑΚΗ*
*Ο Κ. Παπαδάκης είναι μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ