Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο σχετικά με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το ΕΣΥ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η πρωτιά - ντροπή της Ελλάδας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ως προς τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες του λαού είναι μία ακόμα ζωντανή απόδειξη όσων καταγγέλλει το ΚΚΕ εδώ και χρόνια, ενώ κάνει φύλλο και φτερό την προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα.
Η πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και απογειώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να μη λαμβάνουν την αναγκαία φροντίδα, με τα ράντζα, τις μεγάλες αναμονές και τους αποκλεισμούς από υπηρεσίες να συνεχίζουν να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι όρος ώστε κανένας άνθρωπος να μη στερείται των υπηρεσιών περίθαλψης που μπορεί να του προσφέρει η επιστήμη τον 21ο αιώνα».
Με σύνθημα «Πληρώσαμε - ματώσαμε αρκετά! Φτάνει πια! Καμία θυσία για τα κέρδη των επιχειρηματιών και τα γεράκια του πολέμου!», στέλνουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία να μην διανοηθούν να φέρουν το νομοσχέδιο για 13 ώρες δουλειά τη μέρα. Το συλλαλητήριο αποτελεί ταυτόχρονα κλιμάκωση της δράσης για να μην πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό της γενικευμένης πολεμικής προπαρασκευής, να απεμπλακεί η χώρα από τα ιμπεριαλιστικά «σφαγεία», να πάψει κάθε στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.
Δύο νέα σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» με υπαλλήλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το Σωματείο, «στο πρώτο περιστατικό συνάδελφός μας στην επίγεια εξυπηρέτηση ποδοπατήθηκε από σκάλα επιβίβασης - αποβίβασης επιβατών και αυτή τη στιγμή είναι ανίκανος για εργασία! Είναι απαράδεκτο ότι η εταιρεία μέχρι και σήμερα δεν έχει πάρει μέτρα για τον συνάδελφό μας.
Αμεσα η εργοδότρια εταιρεία να μονιμοποιήσει τον συνάδελφο και να καλύψει όλα τα έξοδα της ανάρρωσής του. Στο δεύτερο, συνάδελφος σε αεροπορική εταιρεία τραυματίστηκε στο κεφάλι από πτώση αντικειμένου στην καμπίνα κατά τη διάρκεια της προσγείωσης!».
Το Σωματείο αναδεικνύει ότι τα εργατικά «ατυχήματα» διαδέχονται το ένα το άλλο, τη στιγμή που κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» εξυπηρετήθηκαν 3,5 εκατομμύρια επιβάτες (αύξηση 7,2% σε σχέση με το 2024), με τους χώρους εργασίας να έχουν μετατραπεί σε «κοιλάδες των Τεμπών».
Ειδικότερα αναφέρει: «Η εντατικοποίηση ειδικά κατά τους θερινούς μήνες βαράει στο κόκκινο! Πολλά τμήματα των εταιρειών είναι υποστελεχωμένα και το υπάρχον λιγοστό προσωπικό είναι ήδη καταπονημένο. Οι εταιρείες στο Αεροδρόμιο διατηρούν προσωπικό με μηνιαίες συμβάσεις, εύκολα ανακυκλώσιμο και χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου της εργασίας του.
Το προσωπικό στο Αεροδρόμιο εργάζεται με κυλιόμενο ωράριο με απόσταση 11 ώρες από τη προηγούμενη βάρδια, χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ξεκούρασης. Δεν δίνονται πάντα από τις εταιρείες οι προβλεπόμενες άδειες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα το προσωπικό να είναι εξαντλημένο».
Το Σωματείο προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με «το αίσχος της 13ωρης εργασίας στον ίδιο εργοδότη». Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη και να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στις 6/9, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Να απαιτήσουν: Προσλήψεις και στελέχωση σε όλα τα τμήματα του αεροδρομίου. Να σταματήσει το κυλιόμενο ωράριο. 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Μονιμοποίηση των συναδέλφων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Τήρηση όλων των διαδικασιών ασφάλειας. Αμεση αναβάθμιση των διαδικασιών όπου απαιτείται.
Καταγγελία με αφορμή την ΚΥΑ που βάζει τους ιδιώτες μέσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας
Την απαράδεκτη ΚΥΑ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν πάρτι κερδών στα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Οπως σημειώνει, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες μεγαλογιατρούς να κάνουν πάρτι στα δημόσια νοσοκομεία, εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές, τον εξοπλισμό ακόμα και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, με χρήματα που θα πληρώνουν οι ασθενείς - πελάτες τους.
«Την ώρα που όλη η χώρα είχε μετατραπεί σε παρανάλωμα του πυρός εξαιτίας της εμπρηστικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, του επιλεκτικά ανίκανου, σάπιου, εκμεταλλευτικού κράτους, της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, που μετατρέπει σε καύσιμη ύλη τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων», τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε «μαγαζί γωνία», σημειώνει η ανακοίνωση.
Στόχος, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, είναι η ολοκληρωτική μετατροπή του δημόσιου νοσοκομείου σε αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση, με έσοδα από το ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των ασθενών - οι οποίοι ήδη πληρώνουν άμεσα από την τσέπη τους ή έμμεσα, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και των συμμετοχών το 70% των δαπανών για την Υγεία - και το ακόμα μεγαλύτερο τσεκούρωμα της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία του λαού, για να ταΐζουν με δισεκατομμύρια ευρώ τη δολοφονική πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ.
«Το επόμενο βήμα θα είναι η ικανοποίηση των ορέξεων των τρωκτικών των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, τις οποίες άλλωστε έχει δεσμευτεί ο υπουργός εμπορίου της Υγείας ότι θα ικανοποιήσει, για να πουλάνε ιδιωτικά ασφαλιστικά πακέτα για υπηρεσίες Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία σε πιο "συμφέρουσες" τιμές από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη διεύρυνση της πελατείας τους», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Οσα επικοινωνιακά τερτίπια και αν προσπαθήσει να κάνει η κυβέρνηση, οι υγειονομικοί και οι ασθενείς βιώνουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, προσθέτει και καλεί σε ακόμα πιο δυνατό και μαζικό αγώνα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, μαζικές μόνιμες προσλήψεις, κατάργηση των πληρωμών των ασθενών κ.ά.
«Τώρα είναι η ώρα να γίνει ένα πιο αποφασιστικό βήμα στη σύγκρουση με την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, την πολιτική που βγάζει σε πλειστηριασμό τις ανάγκες μας, την υγεία και τη ζωή μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αθλια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους 5 δεν έχει πρόσβαση σε πρόληψη και θεραπεία
Οι συνέπειες αυτές αποτυπώνονται και στα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι στη χώρα μας 1 στους 5 δεν είχε πρόσβαση σε περίθαλψη και θεραπείες το 2024, λόγω κόστους ή απόστασης. Προκαλώντας τον κοινό νου, η κυβέρνηση συνεχίζει το αφήγημα του «όλα πάνε καλά», άλλοτε με ανεκδιήγητες αναρτήσεις του πρωθυπουργού και άλλοτε με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του υπουργού Υγείας, που παρουσιάζει την πραγματικότητα με το κεφάλι ανάποδα.
Τα στοιχεία, όμως, μιλούν από μόνα τους: Τα τελευταία 9 χρόνια (κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ), η χρηματοδότηση της Υγείας είναι μειωμένη κατά 18,6%. Παράλληλα, η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα για την ίδια χρονική περίοδο έχει αυξηθεί στο 69% (διπλασιασμός συγκριτικά με το 2015).
Ο μέσος πραγματικός μισθός εργασίας από το 2009 έως το 2024, έχει μειωθεί κατά περίπου 31% και οι συντάξεις κατά περίπου 35%. Επίσης, το 80% των εσόδων του ΕΟΠΥΥ προέρχεται από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων.
Εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, ένας ασθενής από τη νησιωτική Ελλάδα (για παράδειγμα από τη Σίφνο) θα χρειαστεί να πληρώσει έως και 136 ευρώ πήγαινε - έλα για να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο. Λόγω, τέλος, της τεράστιας αναμονής στα πρωινά δωρεάν χειρουργεία, οι ασθενείς αναγκάζονται να ματώνουν οικονομικά στα απογευματινά χειρουργεία και τις ιδιωτικές κλινικές για να σωθεί η υγεία τους.
Σε σύσκεψη για τα απορρίμματα καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες του νομού Αρκαδίας, τη Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας στην Τρίπολη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της μελέτης για την καύση απορριμμάτων, που επιβεβαιώνει τις πιο αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο και στη χώρα συνολικά.
Σημειώνει ότι τα εργοστάσια που ήδη λειτουργούν στην Πελοπόννησο μέσω του ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ αποτελούν στην πράξη τον προθάλαμο της καύσης. Η διαδικασία διαλογής και επεξεργασίας που εφαρμόζεται σήμερα, προετοιμάζει το υλικό που θα οδηγηθεί αύριο στα εργοστάσια καύσης. Πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις, με τη στήριξη της ΕΕ, φλόμωσαν τον κόσμο στο ψέμα, παρουσιάζοντας αυτό το μοντέλο ως δήθεν φιλικό προς το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, οι επιλογές αυτές ανοίγουν τον δρόμο στην πιο επικίνδυνη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων.
Συνεχίζουν τον αγώνα για να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια
Στιγμιότυπα από τις απεργιακές συγκεντρώσεις |
Οι ρετσινάδες και δασεργάτες της πολύπαθης βόρειας Εύβοιας, που έχουν ενταχθεί στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για την αποκατάσταση του δάσους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, κατήγγειλαν την εγκληματική αδιαφορία για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Απαίτησαν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων που αφορούν τις συνθήκες εργασίας όσων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, αλλά και των συναδέλφων τους που έχουν απομείνει να συλλέγουν ρητίνη στο δάσος.
Αποτυπώνοντας την αμείλικτη πραγματικότητα που βιώνουν και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης μπροστά στο Δασαρχείο Λίμνης, κατήγγειλε ότι δεκάδες συνάδελφοι παραμένουν αποκλεισμένοι από το πρόγραμμα.
Τόνισε ότι τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος οι μισθοί παραμένουν μόλις 800 ευρώ για μια απαιτητική, δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά, χωρίς καμία αύξηση και με την ακρίβεια να καλπάζει. Επισήμανε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τους δασολόγους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς δεν αναγνωρίζονται μισθολογικά το πτυχίο και η προϋπηρεσία τους, ενώ επιβαρύνονται με το κόστος ενοικίου και μετακινήσεων.
Στην κινητοποίηση αναδείχθηκε ακόμα η καθοριστική συμβολή των ρετσινάδων και δασεργατών στην πρόληψη και την προστασία του δάσους, καθώς, όπως επισημάνθηκε, σε αρκετές περιπτώσεις, μέσα από την παρέμβασή τους, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα εστίες φωτιάς που ξέσπασαν. Η συμβολή τους αυτή αναγνωρίζεται τόσο από τη διοίκηση και το προσωπικό των δύο Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας, όσο και από τον λαό της Βόρειας Εύβοιας.
Μετά τη χτεσινή απεργία και με παρακαταθήκη τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στην περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021, ρετσινάδες και δασεργάτες συνεχίζουν τον αγώνα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την ένταξη όλων των πυρόπληκτων συναδέλφων τους στο ειδικό πρόγραμμα, καθώς και των συγγενών των δύο εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Ανακοίνωση - καταγγελία αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής
Αντιμέτωποι με ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα βρίσκονται οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι στην επαρχία της Ελασσόνας, καθώς πριν δύο μέρες επιβεβαιώθηκε θετικό κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην περιοχή της Τσαριτσάνης.
Η εξέλιξη έχει προκαλέσει μεγάλη αγωνία στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους της περιοχής. Εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας κατά της εξάπλωσης της νόσου, τα κοπάδια τους κινδυνεύουν άμεσα με θανάτωση και εκείνοι να μείνουν μετέωροι χωρίς εισόδημα. Υπενθυμίζεται πως σε όλη τη Θεσσαλία, ιδιαίτερα στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, έχουν θανατωθεί περισσότερα από 40.000 ζώα.
Με ανακοίνωσή τους, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι επαρχίας Ελασσόνας καταγγέλλουν πως έχουν φτάσει σε απόγνωση: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, μιας και η πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος που υλοποιεί από κοινού με την περιφερειακή και δημοτική αρχή έχει αποτύχει παταγωδώς. Μετράμε πάνω από έναν χρόνο, όπου στη χώρα μας υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα πανώλης και ευλογιάς, έχουν θανατωθεί χιλιάδες ζώα και όχι μόνο οι ζωονόσοι δεν "εκριζώνονται", όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά τελικά "ριζώνουν" στην καθημερινότητά μας».
Προσθέτουν πως αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα «ατομικής ευθύνης» στην πρόληψη και προστασία, αφήνοντας έρμαια τους κτηνοτρόφους, καταδεικνύοντας παράλληλα τη γύμνια του κράτους και την ανεπάρκειά του. Αρνείται να πάρει μέτρα για τις υποστελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες, τη βιοπροστασία στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας.
Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι καλούν τους κτηνοτρόφους της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση και απαιτούν από τις αρμόδιες αρχές να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την αποτροπή της εξάπλωσης της ευλογιάς.
Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων. Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου. Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες κ.ά.
Τρίτη 26 Αυγούστου στην πλατεία Χατζή
Στις 3 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη
«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου, που το κεφάλαιο βλέπει την καταστροφή των χωρών τους ως επενδυτική ευκαιρία για νέες μπίζνες πάνω στα συντρίμμια του πολέμου. Για τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους φέρνουν 13ωρη δουλειά σε καιρό ειρήνης, ώστε να μπορούν να μετατρέψουν τον λαό σε κρέας για τα κανόνια του πολέμου», αναφέρει το συνδικάτο.
«Οι φωνές μας θα γίνουν μία στις 3 Σεπτέμβρη, ένα τεράστιο κύμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ - ΝΑΤΟ, των κομμάτων που στηρίζουν την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και τη μετατροπή της σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο κατά άλλων λαών.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί όλα τα σωματεία της Αττικής, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει, να βροντοφωνάξουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και σε όλους τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται.
Εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται στα εξής σημεία: Στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στη Βερανζέρου 1, Πλ. Κάνιγγος στον 2ο όροφο, 2103827122, info@syndikatooikodomonathinas.gr, από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 20.00, και στα παραρτήματά του από τις 18.00 έως τις 20.00.