Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019 - αριθ. φύλλου: 13205

ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Στέλνουν δεκάδες αντιπροσώπους - «μαϊμού» στο συνέδριο της ΓΣΕΕ!
  • Αποκαλυπτική καταγγελία της ΔΑΣ για τουλάχιστον 53 αντιπροσώπους που δεν πρέπει να πάρουν μέρος
  • Ολοι οι δρόμοι οδηγούν αύριο στην Καλαμάτα, στη συγκέντρωση Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων
  • Τρίτωσαν οι προσπάθειες «νομιμοποίησης» της νοθείας και των διευθυντάδων από την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ

ΣΕΛ.  10  -  11
Κάλεσμα της ΚΝΕ μπροστά στις φοιτητικές εκλογές στις 10 Απρίλη
  • Δυναμώνουμε και συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»!
  • Πολλαπλασιάζουμε τη δύναμή μας! Ψηφίζουμε ΚΚΕ παντού!

ΣΕΛ.  13

«Εκταμιεύουν» νέα μέτρα για το κεφάλαιο και απειλές στο λαό

ΚΚΕ: Οχι μόνο παραμένει η αυστηρή ευρωενωσιακή επιτροπεία, αλλά αυτή συνοδεύεται με δεσμεύσεις για επιπλέον μέτρα, όπως είναι η άρση της όποιας προστασίας της λαϊκής κατοικίας

  • Στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται από τη «μεταμνημονιακή αξιολόγηση», με επίκεντρο την άρση της όποιας προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, συμφώνησαν κυβέρνηση - ΕΕ στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας.
  • Στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα, έρχεται να «κουμπώσει» η «αξιολόγηση» του ΔΝΤ, που δίνει κατευθύνσεις για πλήρη εφαρμογή των τριών μνημονίων, κλιμάκωση των ανατροπών στην αγορά εργασίας, άμεσα μέτρα στήριξης των τραπεζών και περικοπές ισοδύναμες με τα αναδρομικά που ενδεχομένως να επιδικαστούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις...

Πληροφορίες που πυκνώνουν, επιβεβαιώνουν ότι τα σενάρια αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, με την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, δεν είναι «ασκήσεις επί χάρτου», αλλά ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο με τη συμβολή των ΗΠΑ, πάνω στο οποίο διαπραγματεύονται οι δυο πλευρές.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, αν υπάρξει συμφωνία, η Σερβία θα παραχωρήσει στο Κόσοβο το Πρέσεβο, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, και θα ενσωματώσει τμήμα του βόρειου Κοσόβου, όπου πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός. Δύο πόλεις εκατέρωθεν, το Μπουγιάνοβατς στα νότια και η Μιτρόβιτσα στον Βορρά, μπαίνουν σε «ειδικό καθεστώς».

Ποιος εμφανίζεται, όμως, να εγγυάται αυτήν τη «νέα κατάσταση» στην καρδιά των Βαλκανίων; Μα φυσικά το ΝΑΤΟ!

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ιμπεριαλιστική συμμαχία αναλαμβάνει την «ασφάλεια» των δύο πόλεων και ταυτόχρονα θέτει υπό τον έλεγχό της για 20 χρόνια τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου, στο τμήμα που διατρέχει την κοιλάδα του Πρέσεβο. Επιπλέον, η Σερβία θα παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ μία στρατιωτική βάση!

Είναι φανερό ότι πρόκειται για ΝΑΤΟικής κοπής «λύση» των διαφορών ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, που είναι κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών και αξιοποιείται από το ΝΑΤΟ για να εδραιώσει παραπέρα το ρόλο του στην περιοχή, κυρίως απέναντι στη Ρωσία.

Ανεξάρτητα αν το σχέδιο προχωρήσει σ' αυτήν ή παρόμοια εκδοχή, επιβεβαιώνεται ότι στα Βαλκάνια «τρέχουν» μια σειρά από διευθετήσεις με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μέρος των οποίων ήταν και η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.

Και, βέβαια, κανείς δεν εγγυάται ότι τέτοιες αλλαγές θα γίνουν «αναίμακτα». Αλλωστε, και τα σημερινά σύνορα, μετά το διαμελισμό της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, χαράχτηκαν «με φωτιά και σίδερο» και οι εστίες έντασης που παραμένουν, αποτελούν υπόβαθρο για νέες διευθετήσεις, ανάλογα με τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.

Ηδη, στον απόηχο αυτών των σχεδίων, εκφράζονται εκτιμήσεις ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για αλλαγές συνόρων και αλλού, με πρώτη τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου ο σερβικός πληθυσμός διεκδικεί ένωση με τη Σερβία, την ώρα που η Αλβανία δρομολογεί την ενσωμάτωση του Κοσόβου και «παίζει» με τον αλβανικό πληθυσμό της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε αυτές τις εξελίξεις ξεχωρίζει ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης, που διαφημίζει τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ως «υπόδειγμα» για ανάλογες διευθετήσεις και παίζει πρόθυμα ρόλο «ντίλερ» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή.

Ανάλογες πρωτοβουλίες αναπτύσσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα «ανοιχτά μέτωπα», προωθώντας διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, με καταλύτη τα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ, αναθερμαίνονται σενάρια για συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο με την Τουρκία, ακόμα και χωρίς να υπάρξει συνολική διευθέτηση των διαφορών για τις θαλάσσιες ζώνες.

Το ίδιο και στο Κυπριακό, τα σενάρια που βλέπουν το φως προμηνύουν επιτάχυνση των εξελίξεων ώστε με κάθε τρόπο η Τουρκία να μπει στο «παιχνίδι» των υδρογονανθράκων, για να μην κινδυνεύσουν οι επενδύσεις των ενεργειακών κολοσσών και για να ενθαρρυνθεί η παραμονή της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.

Ποιος εμφανίζεται, όμως, ως «εγγυητής» του νέου «συστήματος ασφαλείας» στην Κύπρο, αλλά και μιας ενδεχόμενης «νέας κατάστασης» στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο; Μα φυσικά το ΝΑΤΟ!

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών και αποτελούν παράγοντα αστάθειας και αποσταθεροποίησης, υπονόμευσης και όχι εγγύησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό, από τα Βαλκάνια μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, εμπλέκει ολοένα και περισσότερο το λαό η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των άλλων αστικών κομμάτων. Η πολιτική τους είναι «μαγνήτης» ευκαιριών για το κεφάλαιο, αλλά μεγάλων κινδύνων για το λαό. Γι' αυτό χρειάζεται να απαντηθεί σθεναρά, με ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, αλλά και με ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες των εκλογών του Μάη.


ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Τίμησαν αγωνιστικά τη Μέρα της Γυναίκας
  • Μαζική διαδήλωση την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Πρωτοβουλίες και σε άλλες πόλεις
  • Υποκριτικές διακηρύξεις για τα δικαιώματα των γυναικών και «συνταγές» ΕΕ, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

ΣΕΛ.  6  -  7


BREXIT
Καταψηφίστηκε ξανά στη Βουλή το σχέδιο Μέι

ΣΕΛ.  22
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Δράση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

ΣΕΛ.  18  -  19
ΤΟΠΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Καθημερινές παρεμβάσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

ΣΕΛ.  8
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 187 ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Δύο ακόμα νεκροί την ώρα της δουλειάς

ΣΕΛ.  20

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ