ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Σχέδιο νόμου για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Eurokinissi

Σοβαρές αλλαγές που μεταβάλλουν τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, φέρνει σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Μεγάλος αριθμός κακουργηματικών αδικημάτων μετατρέπονται σε πλημμελήματα, ενώ σε άλλες αξιόποινες πράξεις μειώνονται αισθητά οι ποινές και προστίθενται νέες διατάξεις προκειμένου να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή δεδομένα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, ζήτησε να μη μετατραπεί η δημόσια διαβούλευση σε πολιτικό παιχνίδι και να αποφευχθεί ο «ποινικός λαϊκισμός».

Μία από τις σοβαρές αλλαγές είναι και αυτή στο άρθρο 187, που αφορά την εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα, αλλάζει η παράγραφος 3 του άρθρου. Ετσι, ενώ πριν ανέφερε ότι «όποιος διευθύνει την οργάνωση της πρώτης παραγράφου (σ.σ. αναφέρεται στην εγκληματική οργάνωση) τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών», με τις αλλαγές, η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα θεωρείται μόνο ως επιβαρυντική περίπτωση. Παραμένει, βέβαια, η ρύθμιση της πρώτης παραγράφου, που αναφέρει πως «με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται (...)», στον Ποινικό Κώδικα. Ετσι, το ελάχιστο όριο της απειλούμενης ποινής των 10 ετών παύει να υφίσταται και μετατρέπεται από ελάχιστο σε μέγιστο.

Αυτή η ρύθμιση, αν ψηφιστεί, θα ρίξει «στα μαλακά» τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο, και μια σειρά στελέχη του, που κατηγορούνται ως διευθύνοντες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Ετσι, ενώ με την τωρινή ρύθμιση, αν καταδικαστούν θα τους επιβληθούν ποινές 10-20 χρόνων, με την προτεινόμενη ρύθμιση οι ποινές θα είναι κάτω από 10 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το 2014 επιχειρήθηκε τροποποίηση του σχετικού άρθρου, αφού η τότε κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τροποποιήσει το άρθρο 187, έτσι ώστε στοιχείο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης να αποτελεί το οικονομικό κίνητρο των κατηγορουμένων. Αυτή η τροποποίηση δεν πέρασε, αλλά αν περνούσε θα οδηγούσε σε άμεση αποφυλάκιση και απαλλαγή των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, στους οποίους δεν είχε αποδοθεί έως τότε οικονομικό κίνητρο.

Προσθήκες σημειώνονται και στα άρθρα που αφορούν την εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση. Ειδικότερα, προστίθεται διάταξη (187Γ ΠΚ), που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση στα μέλη που θα ενημερώσουν τις αρχές για τη δράση της οργάνωσης. Αν η καταγγελία γίνει πριν τη διάπραξη αδικήματος ή βοηθήσει στην εξάρθρωση της οργάνωσης, τότε τα μέλη απαλλάσσονται από την ποινή για τις πράξεις αυτές, ενώ αν ο καταγγέλλων έχει τελέσει κάποιο από τα εγκλήματα, το δικαστήριο του επιβάλλει μειωμένη ποινή στην οποία χωρεί αναστολή.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διατάξεις που δυσκολεύουν την απονομή ελληνικής ιθαγένειας

Ρυθμίσεις που χειροτερεύουν το νομικό πλαίσιο απονομής της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά και δεκάδες άρθρα που αφορούν αποσπασματικές ρυθμίσεις για την Τοπική Διοίκηση, ενόψει και των εκλογών, περιέχει ανάμεσα σε άλλα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Οσον αφορά την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ανέφερε ότι μπορεί μεν να μειώνεται το χαράτσι για την αίτηση πολιτογράφησης από τα 700 στα 550 ευρώ, το ποσό ωστόσο παραμένει δυσβάσταχτο για τους ενδιαφερόμενους, ενώ την ίδια στιγμή εισάγεται νέο παράβολο ύψους 100 ευρώ για την υποβολή αντιρρήσεων στο Συμβούλιο της Ιθαγένειας.

Σε σχέση με την πρόβλεψη να γίνει υποχρεωτική η εξέταση στην ελληνική γλώσσα ο Γ. Δελής σημείωσε ότι η όλη διαδικασία αφήνεται σε Υπουργικές Αποφάσεις και ότι οι αιτούντες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες. «Οπως καταλαβαίνετε, θα ανοίξουν χρυσές δουλειές κάποιοι και σε αυτόν τον τομέα», σχολίασε.

Επιπλέον, ζητούνται εκκαθαριστικά της εφορίας όχι για το έτος υποβολής της αίτησης πολιτογράφησης αλλά για όλα τα χρόνια του αιτούντος στην Ελλάδα, ενώ αρνητική είναι και η διάταξη που προβλέπει την απόρριψη ή την αναστολή εξέτασης της αίτησης πολιτογράφησης σε περίπτωση που ο μετανάστης έχει απουσιάσει από την Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα.

Ο Γ. Δελής χαρακτήρισε αρνητικό και το ότι παραμένουν οι ρυθμίσεις για τα λεγόμενα ποινικά κωλύματα της πολιτογράφησης. Οπως σημείωσε, «δεν μπορεί να συνυπάρχουν σοβαρά εγκλήματα με αδικήματα ήσσονος σημασίας, όπως είναι η συκοφαντική δυσφήμηση, η αντίσταση κατά της αρχής - μια κατηγορία που αποδίδεται με περισσή ευκολία, τουλάχιστον απέναντι στο λαϊκό κίνημα και σε όσους συμμετέχουν σε αυτό. Ακόμα και για ποινικές καταδίκες έξι μηνών, ακόμα και με αναστολή» κ.ά.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν θα πρέπει να αξιοποιείται η ιθαγένεια «για να διατηρούνται οι διακρίσεις ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους μετανάστες. Ούτε, φυσικά, να υπάρχουν διακρίσεις στα δικαιώματα των παιδιών τους».

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για την Τοπική Διοίκηση σημείωσε ότι πρόκειται για άρθρα που τροποποιούν τους νόμους «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης», χωρίς να αλλάζει τίποτα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, το οποίο στηρίζεται στη λογική της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και στη συμβολή της Τοπικής Διοίκησης στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τέλος, ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στο άρθρο 112, του οποίου οι διατυπώσεις δείχνουν ότι αμφισβητείται το δικαίωμα των κομμάτων να χρηματοδοτούν δημοτικούς τους συνδυασμούς, σημειώνοντας ότι μόνο το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι στηρίζει συνδυασμό, που είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε δήμους και Περιφέρειες, ζητώντας διευκρινίσεις. Ο υπουργός είπε ότι θα απαντήσει στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου

Τα πρώτα 16 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου του ανακοίνωσε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ταυτόχρονα έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προχωρήσει σε πολιτική συγκέντρωση στις 27/3 στην Αθήνα με στόχο να σηματοδοτήσει τη συγκρότηση του υποτιθέμενου «προοδευτικού μετώπου», του «φερετζέ» με τον οποίο επιχειρεί να κρύψει τα αντιδραστικά «έργα και ημέρες του» προς όφελος του κεφαλαίου, στο πλαίσιο και της προσπάθειας για τη συγκρότηση κάλπικων διαχωριστικών γραμμών με τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα γίνει η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας του και όσων... ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας στις ευρωεκλογές, με στόχο τη διοργάνωση της συγκέντρωσης στις 27/3, στην οποία και θα συγκροτηθεί κοινή εκλογική επιτροπή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η καμπάνια, τα υλικά και συνολικά η εκστρατεία να σηματοδοτηθούν από το λογότυπο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία».

Τα πρώτα ονόματα που ανακοινώθηκαν, πέρα από τους ήδη ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλη, Στ. Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι οι εξής: Κ. Αρβανίτης, Ιωάννα Κοντούλη, Π. Κουρουμπλής, Μυρσίνη Λοΐζου, Γ. Μουζάλας, Οφ. Μουσταφά, Γ. Μουχαμέντι, Ολγα Νάσση, Αννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, Θ. Πελεγρίνης, Δ. Πλουμπίδης, Φωτεινή Σκοπούλη, Γ. Χρηστάκης.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, επανέλαβε ότι «η πολιτική μας στις ευρωεκλογές είναι μία προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στη λιτότητα, αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά», ενώ ισχυρίστηκε ότι η μετατόπιση του ΚΙΝΑΛ κοντύτερα στη ΝΔ αφήνει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει όσους αισθάνονται κεντροαριστεροί ή σοσιαλδημοκράτες και «ευνοεί τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου», που θα υπηρετήσει με «προοδευτικό» προσωπείο τα προτάγματα της αστικής τάξης.

Τιμούν τους ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας

Το Σάββατο 16 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., η ΤΕ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση τιμής για τους 22 κομμουνιστές αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας. Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας του Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ. Προσυγκέντρωση θα γίνει, στις 10.45 π.μ., στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αναθεώρηση ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα:

«Η αναθεώρηση του αρ. 187 του Ποινικού Κώδικα, που προωθείται με το νέο σχέδιο και προβλέπει μειωμένο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης, για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση».

Ιδρυτική Συνέλευση του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό»

Η ομάδα πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό», μετά τη συλλογή 300 και πλέον υπογραφών, καλεί το Σάββατο 16 Μάρτη, στις 18.30, στον Πολυχώρο «Καχραμάνογλου» (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι) σε συνέλευση για την έγκριση του Καταστατικού και την εκλογή προσωρινής διοίκησης που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ίδρυση του Συλλόγου.

Μετά τη συνέλευση θα ακολουθήσει συνεστίαση με ζωντανή μουσική.

Για πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://studofsoc.wordpress.com



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ