Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διατάξεις που δυσκολεύουν την απονομή ελληνικής ιθαγένειας

Ρυθμίσεις που χειροτερεύουν το νομικό πλαίσιο απονομής της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά και δεκάδες άρθρα που αφορούν αποσπασματικές ρυθμίσεις για την Τοπική Διοίκηση, ενόψει και των εκλογών, περιέχει ανάμεσα σε άλλα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Οσον αφορά την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ανέφερε ότι μπορεί μεν να μειώνεται το χαράτσι για την αίτηση πολιτογράφησης από τα 700 στα 550 ευρώ, το ποσό ωστόσο παραμένει δυσβάσταχτο για τους ενδιαφερόμενους, ενώ την ίδια στιγμή εισάγεται νέο παράβολο ύψους 100 ευρώ για την υποβολή αντιρρήσεων στο Συμβούλιο της Ιθαγένειας.

Σε σχέση με την πρόβλεψη να γίνει υποχρεωτική η εξέταση στην ελληνική γλώσσα ο Γ. Δελής σημείωσε ότι η όλη διαδικασία αφήνεται σε Υπουργικές Αποφάσεις και ότι οι αιτούντες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες. «Οπως καταλαβαίνετε, θα ανοίξουν χρυσές δουλειές κάποιοι και σε αυτόν τον τομέα», σχολίασε.

Επιπλέον, ζητούνται εκκαθαριστικά της εφορίας όχι για το έτος υποβολής της αίτησης πολιτογράφησης αλλά για όλα τα χρόνια του αιτούντος στην Ελλάδα, ενώ αρνητική είναι και η διάταξη που προβλέπει την απόρριψη ή την αναστολή εξέτασης της αίτησης πολιτογράφησης σε περίπτωση που ο μετανάστης έχει απουσιάσει από την Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα.

Ο Γ. Δελής χαρακτήρισε αρνητικό και το ότι παραμένουν οι ρυθμίσεις για τα λεγόμενα ποινικά κωλύματα της πολιτογράφησης. Οπως σημείωσε, «δεν μπορεί να συνυπάρχουν σοβαρά εγκλήματα με αδικήματα ήσσονος σημασίας, όπως είναι η συκοφαντική δυσφήμηση, η αντίσταση κατά της αρχής - μια κατηγορία που αποδίδεται με περισσή ευκολία, τουλάχιστον απέναντι στο λαϊκό κίνημα και σε όσους συμμετέχουν σε αυτό. Ακόμα και για ποινικές καταδίκες έξι μηνών, ακόμα και με αναστολή» κ.ά.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν θα πρέπει να αξιοποιείται η ιθαγένεια «για να διατηρούνται οι διακρίσεις ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους μετανάστες. Ούτε, φυσικά, να υπάρχουν διακρίσεις στα δικαιώματα των παιδιών τους».

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για την Τοπική Διοίκηση σημείωσε ότι πρόκειται για άρθρα που τροποποιούν τους νόμους «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης», χωρίς να αλλάζει τίποτα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, το οποίο στηρίζεται στη λογική της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και στη συμβολή της Τοπικής Διοίκησης στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τέλος, ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στο άρθρο 112, του οποίου οι διατυπώσεις δείχνουν ότι αμφισβητείται το δικαίωμα των κομμάτων να χρηματοδοτούν δημοτικούς τους συνδυασμούς, σημειώνοντας ότι μόνο το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι στηρίζει συνδυασμό, που είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε δήμους και Περιφέρειες, ζητώντας διευκρινίσεις. Ο υπουργός είπε ότι θα απαντήσει στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ