ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΚΟΡΔΕΛΙΟ - ΕΥΟΣΜΟΣ
Οχι σε χορηγίες - «ξέπλυμα» για την περιβαλλοντική ρύπανση

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Από παλιότερη κινητοποίηση φορέων της πόλης
Από παλιότερη κινητοποίηση φορέων της πόλης
Εξέλιξη που μαρτυρά ότι οι αγώνες του λαού μπορούν να έχουν αποτελέσματα χαρακτηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μη δέχονται ο δήμος και τα νομικά του πρόσωπα «χορηγίες» από τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ). Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6 Μάρτη, μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Βέβαια, αυτή η απόφαση δεν αθωώνει τις προηγούμενες και τη νυν διοίκηση, που επικαλούμενες την έλλειψη χρηματοδότησης, άνοιξαν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου και των νομικών προσώπων του δήμου γενικά. Οι κάτοικοι του Κορδελιού και του Ευόσμου γνωρίζουν καλά ότι οι όποιες χορηγίες από τα ΕΛΠΕ, αλλά και από άλλες μεγάλες εταιρείες, πέρα από το γεγονός ότι είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη τους, σκοπό έχουν να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις που προκαλούν με τη δραστηριότητά τους.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κορδελιού - Ευόσμου σημειώνει:

«Μετά από την πρόσφατη έρευνα, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ επιβεβαίωσε ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης από θειούχες ενώσεις είναι γεγονός και ότι οι βιομηχανικές δραστηριότητες και τα απόβλητα των ΕΛΠΕ είναι οι κύριες πηγές ρύπανσης της περιοχής. Ταυτόχρονα, άλυτο παραμένει το πρόβλημα της ελλιπούς καταγραφής των μικροσωματιδίων, κύριων υπεύθυνων για τα αναπνευστικά προβλήματα, αφού παρότι ξεπερνούν πολλές μέρες τα επιτρεπτά όρια, δεν υπάρχουν μετρήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" επιμένει ότι η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό.

Οι κάτοικοι της περιοχής εκτός από την υποβάθμιση της Παιδείας, της Υγείας και του βιοτικού επιπέδου από την αντεργατική - αντιλαϊκή και φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της στο ευρωατλαντικό όραμα, έχουν ένα επιπλέον καθημερινό μείζον πρόβλημα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Με τη Θεσσαλονίκη να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μόλυνση, η Δυτική Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα ο δήμος μας είναι πρώτοι από τους πρώτους. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" επανειλημμένα έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε αυτήν και στην προηγούμενη διοίκηση, καταθέτοντας ψηφίσματα στο δήμο, αλλά και Επερωτήσεις στην Περιφέρεια και στη Βουλή, ζητώντας να παρθούν πρωτοβουλίες. Η επίλυση όμως και αυτού του προβλήματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων. Χρειάζεται να γίνει αίτημα πάλης και διεκδίκησης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική που γεννά την αιτία των προβλημάτων τους, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Καλούμε τους εργαζόμενους, με τους αγώνες τους, να απαιτήσουν:

-- Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

-- Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Να υποβληθούν στις ενδεδειγμένες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους. Ολες οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας για να ζούμε χωρίς ρύπανση και δυσοσμία. Για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε ανθρώπινο περιβάλλον».

Εκδήλωση την Κυριακή 17 Μάρτη

Εκδήλωση για το οξυμένο πρόβλημα της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη διοργανώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κορδελιού - Ευόσμου, την Κυριακή 17 Μάρτη, στις 11 το πρωί στο ΚΑΠΗ Κορδελιού.

Θα μιλήσουν ο Θανάσης Κοκονάς, υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, ο Γιάννης Ζιώγας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, η Μαρίνα Ζαμαρτζίδου - Βότση, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κορδελιού - Ευόσμου, και η Μαρία Τσολάκη, εργαζόμενη στην ΕΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ενέργειας.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αγωνιστές από το εργατικό και αγροτικό κίνημα στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ο Τ. Τσιαπλές με υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την Καρδίτσα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Ο Τ. Τσιαπλές με υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την Καρδίτσα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Παρουσίαση μέρους των υποψηφίων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, καθώς και βασικών θέσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας για τις περιφερειακές εκλογές, έγινε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8/3.

Στην ομιλία του ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Κάθε εργάτης, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος, άνεργος, συνταξιούχος, νέος και νέα που εξαπατήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μη γυρίσει στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ, που έχουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και τώρα στήνουν νέο κύκλο αποπροσανατολιστικών αντιπαραθέσεων επιδιώκοντας να εγκλωβίσουν το λαό στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Να μη σκορπίσει τη δυσαρέσκειά του σε διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις, ανώδυνες για το σύστημα. Κανείς να μην ξεγελαστεί από τον ψευτοπατριωτισμό και το δήθεν αντισυστημικό προφίλ της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, γιατί είναι το πιο πιστό στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννιέται στους κόλπους του, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής και κάθε αστικής κυβέρνησης, οι οποίες δεν μπορούν και δεν θέλουν να την αντιμετωπίσουν, αντίθετα την τροφοδοτούν.

Τους καλούμε τώρα σε συμπόρευση με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ, σε όλες τις κάλπες και στους αγώνες, για να καταδικασθεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ, Περιφέρειας και δήμων, για να περάσουμε στην αντεπίθεση διεκδικώντας την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των λίγων».

Παρουσιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου, ο Τάσος Τσιαπλές υπογράμμισε ότι «αποτελείται από ανθρώπους αγωνιστές από το εργατικό κίνημα, από το αγροτικό κίνημα, από τους αυτοαπασχολούμενους, από επιστήμονες που είναι στην υπηρεσία του λαού, από γυναίκες και νέους που προέρχονται από το ΚΚΕ, που είναι το κόμμα που μας στηρίζει, αλλά και από αγωνιστές που είχαν άλλες πολιτικές πεποιθήσεις παλιότερα και τώρα συμπορεύονται σ' αυτόν τον δύσκολο μα ωραίο δρόμο του αγώνα μας, όχι μόνο στις πολλαπλές εκλογικές μάχες αλλά και μετά από αυτές».

Οι υποψήφιοι που παρουσιάστηκαν είναι οι εξής:

Λήδα Αγγέλου, 33 ετών, βιολόγος γενετίστρια. Δημήτρης Θωμόπουλος, 56 ετών, απόστρατος ταγματάρχης Πυροβολικού, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΣΜΕΔ (Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων). Σοφία Κουλούρη, 40 ετών, αυτοαπασχολούμενη χημικός οινολόγος, πρόεδρος της ομάδας γυναικών Σέκλιζας «Αγγελική Φυτσιλή». Γιώργος Κουσιάντζας, 55 ετών, αυτοαπασχολούμενος μηχανικός αυτοκινήτων στον Παλαμά. Χριστίνα Μπεκιάρη, 35 ετών, πτυχιούχος Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου, άνεργη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Στέλιος Σαριδάκης, 45 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος στον αγροτικό συνεταιρισμό «Διόνυσος», μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας. Μαρία Σκούφη, 28 ετών, μαθηματικός σε φροντιστήριο. Γιάννης Τσιούτρας, 51 ετών, αγρότης, οργανωτικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Αστέρης Χαλάτσης, 62 ετών, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Η πρώτη σου ψήφος να είναι κόκκινη!

Εκδηλώσεις νεολαίας πραγματοποιούν στα πανεπιστήμια της Αττικής οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σύνθημα «Κάνε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού. Η πρώτη σου ψήφος να είναι κόκκινη!».

Σήμερα, Τετάρτη 13 Μάρτη

-- Στη 1 μ.μ., εκδήλωση με τίτλο «ΕΕ vs αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Οι θέσεις του ΚΚΕ», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του κεντρικού κτιρίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ.

-- Στις 12.30 μ.μ., στο Παιδαγωγικό, εκδήλωση με τίτλο «Οι εξελίξεις στην Εκπαίδευση και οι θέσεις του ΚΚΕ», στο αμφιθέατρο ΜΑΝΧ στο Χημείο. Θα μιλήσει ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη 14 Μάρτη:

-- Στη 1 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, εκδήλωση στο Πορτοκαλί Αμφιθέατρο. Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.

-- Στις 2 μ.μ., στις Σχολές Υγείας, εκδήλωση με τίτλο «ΕΕ vs Υγείας. Οι θέσεις του ΚΚΕ», στο αμφιθέατρο ΠΑΘΑΝ στην Ιατρική. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου.

Την Πέμπτη 15 Μάρτη:

-- Στις 3 μ.μ., στη Φυσικομαθηματική Σχολή, στο Αμφιθέατρο 21 (Μαθηματικό). Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 14 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση νεολαίας διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ και η ΤΟ ΤΕΙ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 14 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο Μικρό Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα ακολουθήσει παράσταση stand-up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΕΣΒΟΥ
«Πολιτισμός για όλους - Πολιτισμός παντού»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λέσβου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Πολιτισμός για όλους. Πολιτισμός παντού», το Σάββατο 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο θέατρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ).

Με σύνθημα «Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη», η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί όλους τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους, τους καλλιτέχνες του νησιού της Λέσβου να συμμετάσχουν, να καταθέσουν τις σκέψεις, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους ώστε ο τίτλος «Πολιτισμός για όλους και παντού» να γίνει πράξη.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν με τις σκέψεις και τις προτάσεις τους:

Αϊβαλιώτου Μαρία (σκηνοθέτης)

Γκαρτζοπούλου Μαρία (καθηγήτρια μουσικής)

Διγενή Σεμίνα (δημοσιογράφος - συγγραφέας)

Τσιριγώτη Νίκη, υποψήφια δήμαρχος Λέσβου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Χατζημαλλής Αργύρης (διδάσκαλος παραδοσιακών χορών)

Χιώτη Στρατούλα (ηθοποιός - τραγουδίστρια)

Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις θα γίνουν από τους Μυρσίνη Κουτσκουδή, Στέφανο Φευγαλά και Στρατούλα Χιώτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ