ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστική παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα του Νοσοκομείου Νίκαιας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Νίκαια
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Νίκαια
Κινητοποίηση στην είσοδο του Νοσοκομείου Νίκαιας, διαμαρτυρόμενοι για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σωματεία και φορείς του Πειραιά.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν το Σωματείο Συνταξιούχων Νίκαιας - Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Αγίας Τριάδας, οι Σύλλογοι Γυναικών Νίκαιας και Κορυδαλλού, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ) και ο Σύλλογος Ασπρων Χωμάτων «Η Μέριμνα», αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα ενός νοσοκομείου που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους του Πειραιά και των νησιών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται σε κάθε εφημερία.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Νίκαια, Παναγιώτης Κατηφές, στον Κορυδαλλό, Ελευθερία Παπουτσιδάκη και στο Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Γιώργος Καλαμαράς.

Παραβρέθηκε επίσης ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος.

«Το νοσοκομείο "πλημμυρίζει" με ράντζα και φορεία στους διαδρόμους μετά από κάθε εφημερία. Πρόσφατα η Γυναικολογική κλινική κινδύνευσε να κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην Παθολογική, στα χειρουργεία, στα εργαστήρια, στη μισθοδοσία. Στέρηση αδειών και ρεπό, συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, περικοπή υπερωριών, απλήρωτες βάρδιες, παραβίαση ωραρίων εργασίας με "ακραίο" τρόπο, όπως ο ίδιος εργαζόμενος να κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε ένα μήνα, να δουλεύει τρεις 8ωρες βάρδιες μέσα σε δύο 24ωρα. Ελλείψεις σε υλικά με αποτέλεσμα εξετάσεις και επεμβατικές πράξεις να μην μπορούν να γίνουν και να αναβάλλονται. Αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί "ισχυρό χαρτί" της, την πολιτική που ακολουθεί στην Υγεία, εμείς το αποκαλούμε χάλι», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Μπουγιούκας, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας.

Αναδεικνύοντας τη ρίζα όλης αυτής της άθλιας κατάστασης, η Πόπη Κουβελιώτη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας - Ρέντη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τηρώντας πιστά τις αποφάσεις της ΕΕ, θεωρεί την Υγεία του λαού "κόστος" γιατί εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η αιτία για την έλλειψη προσωπικού στις μονάδες Υγείας, τις περικοπές στους μισθούς και τα δικαιώματα των υγειονομικών, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων (...) Οσο αποτελούν γνώμονα το "κόστος - όφελος" και η "εξοικονόμηση πόρων", το σύστημα Υγείας θα μένει πίσω από τις ανάγκες μας. Η φροντίδα της υγείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αποκλειστικά ατομική και οικογενειακή ευθύνη, όπως συμβαίνει σήμερα. Είναι ευθύνη του κράτους να φροντίζει για την υγεία του καθενός, αλλά και για τη δημόσια υγεία συνολικότερα».

Οι μαζικοί φορείς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας σύγχρονα Κέντρα Υγείας, πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων στο Κρατικό Νοσοκομείο.

ΕΒΡΟΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση του ΚΥ Δικαίων

Από τη μαζική συγκέντρωση στα Δίκαια Ορεστιάδας
Από τη μαζική συγκέντρωση στα Δίκαια Ορεστιάδας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Δικαίων και της δημόσιας Υγείας γενικότερα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».

Αιτήματα αιχμής είναι η άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δικαίων με το απαραίτητο προσωπικό και η λειτουργία σταθμού ΕΚΑΒ στην περιοχή.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Δίκαια Ορεστιάδας με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων των γύρω χωριών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΥ Δικαίων και Ορεστιάδας, Κώστας Σιαφκαλόζης, και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, Κώστας Ναζλής.

Στην κεντρική ομιλία, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, Παναγιώτης Ζησίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Σήμερα είναι η αρχή. Θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά, πιο συντονισμένα, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας δεν είναι καλή: Χρόνο με το χρόνο, οι ελλείψεις σε γιατρούς, σε τεχνικό και προσωπικό φύλαξης υποβαθμίζουν συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει. Το φιλότιμο των λίγων εργαζομένων που έχουν απομείνει δεν φτάνει για να καλύψουν τις ελλείψεις αυτές. Ακόμα, την έλλειψη σταθμού ΕΚΑΒ στο Τρίγωνο την πληρώνουν ακριβά, πολλές φορές με την ίδια τους τη ζωή, οι κάτοικοι του Τριγώνου». Οπως επισήμανε, οι κυβερνώντες, σημερινοί και προηγούμενοι, «έρχονται στα πανηγύρια, μας χτυπούν την πλάτη, μας λένε ότι φυλάμε Θερμοπύλες, όταν όμως βάζουμε το ζήτημα του Κέντρου Υγείας Δικαίων, μας γυρίζουν την πλάτη».

Οπως σημειώθηκε, από την αρχή του έτους συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε η παιδίατρος, παραμένουν κενές για χρόνια οι ειδικότητες του οδοντίατρου και του μικροβιολόγου, ενώ το ασθενοφόρο που χάρισε ο δήμος παραμένει παροπλισμένο.

Κινητοποίηση την Παρασκευή στην Καβάλα

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Σωματείων Ν. Καβάλας (ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ - ΒΦΛ - Δημοσίου) και ο Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας προχωρούν την Παρασκευή 15/3 σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Καβάλας, στις 10.30 π.μ., ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των παροχών Υγείας.

Στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ήρθε να προστεθεί το πρόσφατο κλείσιμο της Ρευματολογικής κλινικής του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα οι ρευματολογικοί ασθενείς να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για περιοδικές εγχύσεις ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Καταγγέλλεται επίσης η απαράδεκτη κατάσταση στην Ογκολογική κλινική, το ότι για να κλείσει κανείς ραντεβού στο νοσοκομείο περιμένει πάνω από 6 μήνες, το γεγονός ότι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπάρχει ένας μόνο παιδίατρος από το Στρυμόνα μέχρι το Νέστο.

Μεταξύ των άλλων αιτημάτων, οι οργανωτές της κινητοποίησης απαιτούν άμεση επαναλειτουργία της Ρευματολογικής κλινικής, με μόνιμο προσωπικό, καθώς και να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι ρευματολογικοί ασθενείς στις μετακινήσεις τους, μέχρι να υπάρξει μόνιμη λύση. Να αναλάβει το κράτος τα έξοδα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Απλήρωτοι εδώ και μήνες οι εργολαβικοί εργαζόμενοι

Η συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό» συνδυάστηκε με τη Μέρα της Γυναίκας
Η συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό» συνδυάστηκε με τη Μέρα της Γυναίκας
Συγκέντρωση των εργολαβικών τραπεζοκόμων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή, διεκδικώντας να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.

60 τραπεζοκόμοι και 10 μάγειρες με ευθύνη κράτους και εργολάβου είναι απλήρωτοι από τον Γενάρη, χωρίς να είναι βέβαιο πότε θα πληρωθούν.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης - όπου έγινε και περιοδεία σε όλο το νοσοκομείο με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας - η διοίκηση υποσχέθηκε ότι θα τις προσλάβει με διετή σύμβαση, δηλαδή και πάλι με ημερομηνία λήξης. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των παραπάνω εργαζομένων δουλεύει πάνω από 15 χρόνια.

Την Παρασκευή 15/3, εργολαβικοί τραπεζοκόμοι και μάγειροι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας να πληρωθούν άμεσα και να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι.

Κινητοποιήσεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Από την κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Τρικάλων
Από την κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Τρικάλων
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας οργανώνονται στους νομούς της Θεσσαλίας, με αποφάσεις που λαμβάνονται σε συσκέψεις μαζικών φορέων της περιοχής.

Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Τρικάλων.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/3 με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 16 μαζικούς φορείς: Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου, Σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών και Βοηθών Λογιστών, Οικοδόμων, Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο ΕΒΕ Καλαμπάκας, Σωματείο ΕΒΕ Φαρκαδόνας, Σωματείο Ψυκτικών, Σωματείο Επιπλοποιών και Ξύλου, Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΤΑΕ - Εμπόρων, ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ, ΟΑΕ - ΤΣΑ.

Για τη συνέχεια, προγραμματίζεται συλλαλητήριο στην κεντρική είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου, με πορεία προς την κεντρική πλατεία.

Μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, οι Αναστασία Στάμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρου Υγείας Τρικάλων, Βάιος Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Τρικάλων, και Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, κατήγγειλαν τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα άλλα προβλήματα στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού, τονίζοντας ότι η ευθύνη ανήκει στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και στην Υγεία από τη σημερινή κυβέρνηση, που συνεχίζει την επίθεση των προκατόχων της.

Οπως αναφέρθηκε:

-- Τα 3 Κέντρα Υγείας και το ΚΥ Αστικού Τύπου (πρώην ΠΕΔΥ) έχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Π.χ. το ΚΥ Καλαμπάκας, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, για πάνω από ένα μήνα ήταν χωρίς καθαρίστρια. Τα Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία των χωριών έχουν υποβαθμιστεί, πολλά από αυτά δεν πληρούν βασικές προϋποθέσεις (έλλειψη WC, θέρμανσης και σύνδεσης ίντερνετ για τη βασική ανάγκη συνταγογράφησης φαρμάκων).

-- Στο Νοσοκομείο Τρικάλων υπάρχει έλλειψη βασικών ειδικοτήτων μόνιμου ιατρικού προσωπικού: Δεν υπάρχει κανένας γιατρός στην ΩΡΛ Κλινική και στο Δερματολογικό Ιατρείο, ενώ σημαντικές είναι οι ελλείψεις στην Ουρολογική και την Πνευμονολογική κλινική, στις δυο κλινικές του Παθολογικού Τομέα και στην Παιδιατρική.

Καταγγέλθηκε, επίσης, το γεγονός ότι στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης, τα νοσοκομεία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οπως επισημάνθηκε, στο Νοσοκομείο Τρικάλων υπάρχει μια «ανισόπεδη ανάπτυξη» στη λογική ενός κυνηγιού εσόδων - κέρδους, καθώς, για παράδειγμα, γίνεται κυνηγητό στους γιατρούς για περιορισμό απλών διαγνωστικών εξετάσεων, τη στιγμή που κινούνται σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς ακριβές επεμβατικές πράξεις.

Συλλαλητήριο σήμερα στην Καρδίτσα

Συλλαλητήριο για την Υγεία θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία, στις 6 μ.μ.

Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27/2, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 26 φορέων του νομού. Συγκεκριμένα συμμετείχαν: Οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών Καρδίτσας, Ταμασίου, Σέκλιζας (μέλη ΟΓΕ). Η Ενωση Γιατρών ΓΝ - ΚΥ Καρδίτσας. Οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΓΝ Καρδίτσας και ΚΥ Καρδίτσας. Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ. Το Εργατικό Κέντρο. Ο Εμπορικός Σύλλογος. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καλλίθηρου και Γραμματικού. Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πολιτικών Υπαλλήλων, ΟΑΕΕ. Οι Σύλλογοι Γονέων Δημοτικού Σχολείου Καλλίθηρου και Μουσικού Σχολείου. Η Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο Μορφωτικός Σύλλογος και το Τοπικό Συμβούλιο Καλλίθηρου. Η Ενωση Γυναικών Ελλάδας - Παράρτημα Καρδίτσας (ΕΓΕ) και η Πρωτοβουλία Γυναικών Καρδίτσας.

Στο επίκεντρο της σημερινής κινητοποίησης βρίσκονται τα μεγάλα προβλήματα στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας:

-- Για την Παιδιατρική κλινική δεν προβλέπεται συνολική και σταθερή λειτουργία με μόνιμο ιατρικό προσωπικό ούτε για τους επόμενους μήνες, παρά μόνο «μπαλώματα» με μετακινήσεις γιατρών.

-- Για τη Γυναικολογική κλινική, πέρα από την ήδη προκηρυγμένη θέση μόνιμου που καθυστερεί ήδη 9 μήνες, δεν προβλέπονται ούτε άλλες προσλήψεις γιατρών ούτε άμεση επίλυση της έλλειψης θέρμανσης στην αίθουσα τοκετών.

-- Για τις υπόλοιπες θέσεις επικουρικών γιατρών (αποτελούν σχεδόν το 25% της τρέχουσας δύναμης), δεν υπάρχει σχέδιο μονιμοποίησης για τη μόνιμη ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών, καθώς και των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία.

-- Στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για ακόμη μία χρονιά οδηγεί σε αντίστοιχες επιπτώσεις και περικοπές για τις ανάγκες των ασθενών.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας

Κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας οργανώνουν την Κυριακή 17/3 η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου μαζί με πλήθος σωματείων και φορέων της περιοχής, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 π.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου.

Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

  • Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Λοιμωδών, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
  • Να ενισχυθεί με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το «Αττικόν». Να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
  • Να μην προχωρήσει η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», που οδηγεί στο κλείσιμο του Ψυχιατρείου Δαφνίου και του Δρομοκαΐτειου.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, στελεχωμένα με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία.
  • Μονάδες ΠΦΥ που να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.
  • Μόνιμη θέση γιατρού και νοσηλευτή στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στις βιομηχανικές ζώνες.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά προϋπόθεση, σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ