ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή απεργία στα δημόσια νοσοκομεία

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία στα δημόσια νοσοκομεία καλεί τους υγειονομικούς η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, προτάσσοντας την πάλη για: Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Στο πλαίσιο της απεργίας, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη, καθώς και στο συλλαλητήριο εκατοντάδων σωματείων και Ομοσπονδιών του Δημοσίου για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στις 12.30 το μεσημέρι στην πλ. Κλαυθμώνος.

Η πραγματικότητα διαψεύδει την προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα

Στην ανακοίνωσή της για την απεργία, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Ζούμε καθημερινά στους χώρους μας τις συνέπειες από την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας, που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση. Δραματικές ελλείψεις προσωπικού και συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων και δυσχεραίνουν την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Τα επίσημα στοιχεία (Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου) από Ιανουάριο 2015 έως Οκτώβριο 2018 (δεν έχουν δημοσιευθεί νεότερα) διαψεύδουν αποστομωτικά την κυβερνητική προπαγάνδα: Αποχώρησαν από την Υγεία συνολικά 7.097 εργαζόμενοι (μόνιμοι, ΙΔΑΧ) και προσλήφθηκαν 6.343 εργαζόμενοι (754 λιγότεροι).

Χαρακτηριστικό είναι ότι ολόκληρο το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων, που η σύμβασή τους λήγει τον Μάιο (δηλαδή δεν προσθέτει ούτε έναν, ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί).

Ακόμη κι αν από το 2019 υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση περί 1 πρόσληψης για κάθε 1 αποχώρηση, αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις πολλές χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού, τις συγχωνεύσεις τμημάτων - δομών, τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς, αλλά και την ταλαιπωρία και την επισφαλή περίθαλψη για τους ασθενείς.

Μόνο αγανάκτηση, λοιπόν, μπορεί να μας προκαλεί ο... "σκυλοκαβγάς" μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ποια είναι η "λιγότερο κακή αναλογία" μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα σε Υγεία και Πρόνοια.

Και φέτος, ακόμη μια φορά, μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία, κατά 65 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τη διετία 2017 - 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις εισφορές μας (χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ευρώ).

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αντί για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, η κυβέρνηση "διαφημίζει" τη δημιουργία των ΤΟΜΥ, με ελάχιστο προσωπικό και βασικό ρόλο να δυσκολεύουν την πρόσβαση στα νοσοκομεία και να προωθούν την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη μείωση της κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Μπροστά σε νέο χτύπημα στο ανθυγιεινό επίδομα

Αναφορικά με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, η ανακοίνωση επισημαίνει:

«Τουλάχιστον προκλητικοί είναι και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την τροπολογία που παρατείνει για 10 ακόμη μήνες τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος στους σημερινούς δικαιούχους και ορίζει ότι μέχρι 31/12/19 (δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές) θα πρέπει να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει "από μηδενική βάση" τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, γιατί:

α) Η τροπολογία διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων στις δημόσιες μονάδες Υγείας (που θα έπρεπε να το παίρνουν) από τη χορήγηση του επιδόματος,

β) Υπάρχει ήδη "σύσταση" των ΕΕ - ΔΝΤ για "μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 32% του ποσοστού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα της Ελλάδας που λαμβάνουν το επίδομα".

Κυρίως όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (όπως και οι προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) απορρίπτει το αίτημά μας για ένταξη χιλιάδων συναδέλφων (που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες) στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με αντίστοιχη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση ωραρίου εργασίας και λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς μας.

Η μη ένταξη στα ΒΑΕ, η ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας καθώς και η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης εντάσσονται στο σχεδιασμό τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων" που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ώρα, οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, παρά τις τάχα "αγωνιστικές" κραυγές, κάνουν την κρίσιμη στιγμή ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν αυτούς τους σχεδιασμούς».

  • Στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας στα δημόσια νοσοκομεία, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάση εργασίας στο Δημόσιο (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο προαύλιο του Νοσοκομείου Λήμνου. Μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αμεση στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, με όλες τις ειδικότητες γιατρών που χρειάζονται για το νησί. Δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ