ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
Σελ. /28
Ομπρέλα ΝΑΤΟ

Μόνο σαν αστείο ακούγονται τα περί «αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων» από την Κύπρο, στο πλαίσιο ενός «νέου συστήματος ασφαλείας» που θα συνοδεύσει την όποια διευθέτηση του Κυπριακού, όπως ακούγεται ξανά αυτές τις μέρες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για επανέναρξη των συνομιλιών. Για ποια αποχώρηση μιλάμε, όταν de facto οι βρετανικές βάσεις θα παραμένουν στο νησί; Οταν βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με τη Γαλλία για τη δημιουργία βάσης στην περιοχή του Βασιλικού, με στόχο την προστασία των γεωτρήσεων της γαλλικής «Total»; Οταν το ΝΑΤΟ δηλώνει πρόθυμο να αναλάβει αυτό την «ασφάλεια» της Κύπρου, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση ως «λαγό» για τη «ζύμωση» μιας τέτοιας λύσης; Οταν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν βάση στο νησί, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας και ενώ αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα έχουν σταθμεύσει σε προηγούμενο χρόνο σε κυπριακό έδαφος; Οταν στην κυπριακή ΑΟΖ πλέει αυτή τη στιγμή ο ...μισός στόλος των ΝΑΤΟικών κρατών, που οι πολυεθνικές τους συμμετέχουν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων; Η αμερικανοΝΑΤΟική διευθέτηση του Κυπριακού πάει χέρι - χέρι με την εντονότερη στρατιωτική παρουσία της δολοφονικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στο νησί. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ούτε προς όφελος της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή, όπως το παρουσιάζουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Ούτε τα προσχήματα

Σάλος σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε με το απαράδεκτο «ραβασάκι» της περιφερειακής διευθύντριας στο «My Market». Εκατοντάδες σωματεία έβγαλαν ανακοινώσεις, αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στους χώρους δουλειάς, ασχολήθηκαν όλες οι εφημερίδες, τα δελτία ειδήσεων, εκατοντάδες ιστοσελίδες, έγινε πρώτο θέμα σε μέσα «κοινωνικής δικτύωσης»... Υπάρχουν όμως ορισμένοι που δεν πήραν χαμπάρι, δεν έβγαλαν μια ανακοίνωση ούτε για τα μάτια του κόσμου: Το επιχειρησιακό σωματείο στο «My Market», δηλαδή εκεί που η εν λόγω περιφερειακή διευθύντρια και η προϊσταμένη της είναι... εξέχοντα μέλη, εκεί που πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τα κλαδικά «σωματεία» των σούπερ μάρκετ στην Αττική και το πανελλαδικό των εμποροϋπαλλήλων (ΠΑΣΥΕ)... Εκεί δηλαδή που η περιφερειακή διευθύντρια, η προϊσταμένη της και καμιά 400αριά ακόμα διευθυντικά στελέχη εμφανίζονται ως μέλη. Τώρα το γιατί δεν είπαν κουβέντα, ακόμα διερευνάται... Επειδή τα «σωματεία» αυτά είναι ανύπαρκτα; Επειδή οι «μαϊμούδες» δεν έχουν μάθει ακόμα γραφή και ανάγνωση; Ως ένδειξη αλληλεγγύης στην «συναδέλφισσα» διευθύντρια; Επειδή και εκεί «εκλέγονται» κατά αποκλειστικότητα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ισως όλα μαζί. Τσιμουδιά δεν έβγαλε ούτε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων... Καλά, αυτοί δεν προλαβαίνουν. Είχαν «συνέδρια» - μαϊμού να κάνουν ...και κοστίζουν! Οσο για τη «αφωνία» της ΓΣΕΕ... Εντάξει, της απάντησε η «Αυγή», με το γνωστό πια «ραβασάκι», ότι θέλουν να χτυπήσουν τον «Σκλαβενίτη». Τι κι αν οι Παναγόπουλος, Καραγεωργόπουλος (ΠΑΣΚΕ), Κιουτσούκης (ΔΑΚΕ), Βασιλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), τοποθέτησαν χωρίς καμία συλλογική απόφαση της ΓΣΕΕ ως εκπρόσωπο των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ έναν από τους γενικούς διευθυντές του «Σκλαβενίτη» στη θέση ενός συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ... Για τέτοιο «χτύπημα» μιλάμε! Τέλος, το υπουργείο Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θεώρησε fake news τα περί μισθών 300 ευρώ, αφού ορκίζονται ότι ο κατώτατος μισθός είναι 650 ευρώ. Τι άλλο να πει κανείς...

Αρχιτέκτονας

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ κάθε άλλο παρά αποσύρονται από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μεταφέρει σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Ντέιμον Ουίλσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γνωστής αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» Atlantic Council. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «υπάρχει δημιουργικότητα και σκέψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και «ανανεωμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ενίσχυση των δημοκρατικών χωρών στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ». Για την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, αναφέρει ότι «θα ήταν στρατηγική αποτυχία για τις ΗΠΑ να χάσουν ένα σύμμαχο (...) Θα υπάρξουν πάνω και κάτω, όπως πάντα στις σχέσεις μας με την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική διατήρησης της Αγκυρας στη Δύση». Σε συνάρτηση μ' αυτά, αναφέρεται στο ρόλο της Ελλάδας, την οποία χαρακτηρίζει «αρχιτέκτονα της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο», επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας ως «γεωπολιτικός μεντεσές» των βρώμικων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης τους με την Τουρκία, που τη θέλουν με κάθε τρόπο σύμμαχο και όχι απέναντι. Με τέτοιες «συστατικές επιστολές» και τόσο «βαρύ» βιογραφικό, που συμπληρώθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίκαια κομπάζει ότι ανήκει στην ΝΑΤΟική «ελίτ», καθώς προετοιμάζεται για τις επόμενες αποστολές, αυτή τη φορά στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό...

Πελάτες

Για δώρα εκατομμυρίων στις φαρμακοβιομηχανίες αλληλοκατηγορούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αποκρύπτοντας ότι το μεγαλύτερο δώρο που έχουν κάνει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην εγχώρια και ξένη φαρμακοβιομηχανία, είναι η μετατροπή των ασθενών σε πελάτες τους. Τα «δωράκια» που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις στις φαρμακοβιομηχανίες, όχι μόνο δεν έχουν ελαφρύνει την τσέπη των ασθενών, αλλά καλούνται να πληρώσουν όλο και πιο ακριβά τη φαρμακευτική τους περίθαλψη, καταβάλλοντας από την τσέπη τους τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, το «φαρμακόσημο», το 100% της τιμής των φαρμάκων που μεταπήδησαν από τη λεγόμενη «θετική λίστα» στα «Μη συνταγογραφούμενα» και στα «Γενικής διάθεσης» φάρμακα. Ολα αυτά αποτελούν συνέπειες των νόμων που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες ανταγωνίζονται για το ποιος πετσόκοψε περισσότερο τις κρατικές δαπάνες για Υγεία και Φάρμακο, μεταφέροντας το κόστος στο λαό. Οι πλαστές διαχωριστικές γραμμές στην αντιπαράθεσή τους, για το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο «φίλος» των φαρμακοβιομηχάνων, στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό και να «βγάλουν λάδι» την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που από κοινού υπηρετούν και στο χώρο της Υγείας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1898 Πραγματοποιείται στο Μινσκ, υπό συνθήκες παρανομίας, το 1ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (13-15/3/1898).

1872 Γεννιέται ο λογοτέχνης, ποιητής και μεταφραστής Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Μεταξύ άλλων, ο Κ. Θεοτόκης μετείχε στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Ομίλου και του Αλληλοβοηθητικού Εργατικού Συνδέσμου Κερκύρας (1910 - 1914), ενώ παράλληλα υποστήριξε το κίνημα για τη χειραφέτηση των γυναικών. Εργα του: «Η τιμή και το χρήμα», «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα», «Ο κατάδικος», «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» κ.ά.

1906 Πεθαίνει η Αμερικανίδα φεμινίστρια Σούζαν Αντονι.

1913 Γεννιέται ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας.

1920 Μοναρχικοί επιχειρούν πραξικόπημα στη Γερμανία, αλλά αποτυγχάνουν έπειτα από τέσσερις μέρες, υπό το βάρος γενικής απεργίας («πραξικόπημα Καπ-Λίτβιτς»). Στο πραξικόπημα συμμετείχε και ο Α. Χίτλερ.

1925 Απαγορεύεται στο Τενεσί των ΗΠΑ η διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου στα σχολεία. Ο δάσκαλος Τζον Σκοπς αγνοεί την απαγόρευση και διώκεται ποινικά, στη γνωστή «δίκη του πιθήκου». Επειτα από οκτώ μέρες, το δικαστήριο τον βρίσκει ένοχο και του επιβάλλει χρηματική ποινή.

1954 Αρχίζει στο Βιετνάμ η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου, που σηματοδότησε την τελική ήττα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ.

1957 Ο 18χρονος Κύπριος Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγείται μεσάνυχτα από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές στην αγχόνη. Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας απαγχονίζεται.

1965 Νέος σεισμός ολοκληρώνει το «έργο» του προηγούμενου, της 9ης Μάρτη, όταν δεν έμεινε ούτε ένα σπίτι όρθιο στην Αλόννησο.

1968 Υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής, ο πρωθυπουργός της Ροδεσίας Ιαν Σμιθ αναστέλλει τις προγραμματισμένες εκτελέσεις 35 μαύρων που είχαν καταδικαστεί για «τρομοκρατικές πράξεις».

1974 Η χούντα του Ιωαννίδη ανακοινώνει τη σύλληψη στελεχών του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη και τη διάλυση της Οργάνωσης του Κόμματος.

1974 Ο πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ιρλανδίας, Κοσγκρέιβ, αναγνωρίζει για πρώτη φορά το συνταγματικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας ως ημιαυτόνομης επαρχίας υπό βρετανική κυριαρχία.

1979 Στρατιωτικό κίνημα εκδηλώνεται στη μικρή νήσο Γρενάδα της Καραϊβικής. Μια ομάδα νεαρών αξιωματικών με επικεφαλής τον Μόρις Μπίσοπ ανατρέπουν τον δικτάτορα Ερικ Γκέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ