ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Τρίτωσαν» οι προσπάθειες «νομιμοποίησης» της νοθείας και των διευθυντάδων!

Αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να περάσουν οι μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων
Αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να περάσουν οι μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων
«Τρίτωσαν» χτες οι προσπάθειες της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ομάδα Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να οργανώσει συνέδριο με τη συμμετοχή των «λίγων και εκλεκτών» της εργοδοσίας.

Μετά την παρουσία μπράβων, εργοδοτών και νόθων «αντιπροσώπων» στο συνέδριο που αρχικά ήταν προγραμματισμένο για τις 23 - 24 Φλεβάρη, μετά το συνέδριο - φιάσκο που ανακοίνωσαν για τις 6 - 7 Μάρτη χωρίς καν να εμφανιστούν στις υποτιθέμενες εργασίες του, οι εργατοπατέρες πρόσθεσαν ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της κατρακύλας τους.

Η τρίτη απόπειρα «συνεδρίου» έγινε χτες στο ξενοδοχείο «Caravel», όπου κατέλυσαν από τη Δευτέρα οι «εκλεκτοί» της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων.

Απέναντι σε αυτήν τη μεθόδευση, αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποίηση, απαιτώντας για μια ακόμα φορά «Σωματεία των εργατών και όχι των εργοδοτών».

Ηθελαν «συνέδριο» στη ζούλα, «λίγων κι εκλεκτών»...

Την ίδια στιγμή που δεκάδες αντιπρόσωποι αποκλείστηκαν από τις πρωτοφανείς αποφάσεις για την πραγματοποίηση συνεδρίου σε εργάσιμες μέρες, οι εργατοπατέρες φρόντισαν να κλείσουν δωμάτια και εισιτήρια μετακίνησης για «δικούς» τους αντιπροσώπους στο πολυτελές ξενοδοχείο, πριν καν ανακοινωθεί το μέρος του συνεδρίου.

Στην είσοδο του κτιρίου από νωρίς το πρωί βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έξω από το χώρο εντοπίστηκε ασφαλίτης σε υπηρεσία, ο οποίος αποχώρησε μετά την παρέμβαση των εργαζομένων.

Από την προηγούμενη μέρα είχαν μοιραστεί κάρτες αντιπροσώπων, ενώ είχαν εκδοθεί και διπλές κάρτες, για να υπηρετηθούν τα σχέδια για συνέδριο fast track. Στην κατεύθυνση αυτή, η πλειοψηφία είχε κλείσει δύο αίθουσες: Μία μεγάλη όπου θα γινόταν η υποτιθέμενη συνέλευση, ως αντιπερισπασμός, και μία μικρή, στον 8ο όροφο, προκειμένου να κάνουν εκλογές σαν τους κλέφτες.

Ηδη στην πρόσκληση που απέστειλε ηλεκτρονικά για το «συνέδριο», η Ομοσπονδία είχε ζητήσει η κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εφορευτική επιτροπή να γίνει μέσω e-mail, μέχρι το περασμένο Σάββατο.

«Ο γραφειοκρατικός μηχανισμός που παριστάνει την ηγεσία της ΟΙΥΕ αν μπορούσε θα έκανε συνολικά τις εκλογές μέσω mail! Ετσι έχουν μάθει να λειτουργούν, έτσι εκλέγονται! Σωματεία - φαντάσματα, σωματεία - μηχανισμοί που λειτουργούν με τα προγράμματα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, εκλογές στα κρυφά, εκλογές μαζί με τους εργοδότες», είχε σχολιάσει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Δεν θα παραδώσουμε τα σωματεία στην εργοδοσία

Χτες, τρεις και πλέον ώρες μετά την υποτιθέμενη ώρα έναρξης του «συνεδρίου», ο γγ της Ομοσπονδίας, Π. Κυριακούλιας, με παρόντα τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ, Δ. Καραγεωργόπουλο, «ενημέρωσε» στην... καφετέρια του ξενοδοχείου τους «επιλεγμένους» αντιπροσώπους ότι οι εργασίες δεν γίνονται γιατί υπάρχουν... «συνθήκες τρομοκρατίας», εκφράζοντας μάλιστα και τη βεβαιότητα ότι θα σημειώνονταν «βιαιοπραγίες» από «ομάδες τραμπούκων»! Προκλητικές ατάκες από αυτούς που δεν δίστασαν να φέρουν ακόμα και μπράβους για να διασφαλίσουν την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα...

«Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά!», απάντησαν στην πρόκληση οι εργαζόμενοι. «Να ποια είναι η δημοκρατία, φέρνουν εργοδότες μες στα σωματεία», τόνισαν με τα συνθήματά τους.

«Αυτοί που μιλάνε σήμερα και λένε για τη δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, δεν έβγαλαν κιχ για το μέλος του σωματείου - μηχανισμού τους που πριν από μια βδομάδα ζήταγε από τους εργαζόμενους να είναι χαμογελαστοί γιατί παίρνουν 300 ευρώ μισθό», τόνισε, μιλώντας στους αντιπροσώπους και τους εργαζόμενους ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την ύπαρξη ενός ευρύτερου διευθυντικού μηχανισμού που φέρνει «καροτσάκι» τους εργαζόμενους στην κάλπη για να εκλέγονται οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

«Το σύνθημα "Εξω η εργοδοσία από τα σωματεία" είναι για εμάς ζήτημα αιχμής. Δεν πρόκειται να παραδώσουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, τα σωματεία στους εργοδότες», ξεκαθάρισε και κάλεσε σε πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους, που ξέρουν τι σημαίνει διευθυντικό δικαίωμα, ελαστική εργασία και μισθοί - ψίχουλα. Πρόσθεσε ακόμα πως οι δυνάμεις της ΔΑΣ στην Ομοσπονδία θα εξακολουθήσουν να δίνουν το «παρών» δίπλα στους εργαζόμενους και την επόμενη μέρα, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

«Ολοι στην Καλαμάτα μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, αγωνιστικά, μαχητικά, ταξικά», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους σε επιφυλακή, καθώς η εργοδοτική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ έχει αποδειχθεί αδίστακτη στις μεθοδεύσεις της.

Υπόμνημα στον Δικηγορικό Σύλλογο για τις σοβαρές παρατυπίες

Επιστολή στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας για τις σοβαρές παρατυπίες στη διοργάνωση του συνεδρίου έστειλαν οι δεκάδες αντιπρόσωποι της ΔΑΣ από 50 και πλέον σωματεία.

Σε αυτήν σημειώνουν τα εξής: Δεν έχει γίνει η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, άρα δεν υπάρχει μητρώο. Οι κάρτες των αντιπροσώπων μοιράστηκαν το βράδυ της Δευτέρας πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Εχουν εκδοθεί διπλές κάρτες αντιπροσώπων. Το συνέδριο, οι ημερομηνίες και το μέρος του έγιναν γνωστά αποκλειστικά μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με αποτέλεσμα σωματεία να αγνοούν την προγραμματισμένη συλλογική διαδικασία. Μέσω του παραπάνω μηνύματος ανακοινώθηκε από την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, χωρίς να υπάρξει καμία συνεδρίαση του ΔΣ, πως οι αιτήσεις υποψηφιότητας για την εφορευτική επιτροπή θα γίνουν αποκλειστικά μέσω email και 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη του συνεδρίου.

Τέλος, η ΔΑΣ καταγγέλλει με έμφαση το γεγονός πως «οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιούνται σε εργάσιμες μέρες, γεγονός που προκαλεί αμέτρητα εμπόδια στην παρουσία των αντιπροσώπων και αντικειμενικά τον αποκλεισμό τους από τη συμμετοχή στο συνέδριο».

ΔΑΣ ΟΙΥΕ
Ούτε με μπράβους ούτε με εργοδοσία, χέρι δεν θα βάλετε στα σωματεία!

«Οταν υπηρετείς μέχρι κεραίας τη μεγαλοεργοδοσία και τα αφεντικά, ο κατήφορος δεν έχει φρένα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΙΥΕ, επισημαίνοντας πως η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας, στην τρίτη της απόπειρα να επιβάλει την παρουσία της εργοδοσίας στις εργατικές οργανώσεις, «έπιασε πάτο».

«Ούτε με μπράβους ούτε με εργοδοσία, χέρι δεν θα βάλετε μες στα σωματεία!», είναι η απάντηση της ΔΑΣ στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των εν λόγω δυνάμεων στην ΟΙΥΕ, αλλά και στην ανακοίνωσή τους με την οποία απέδωσαν τη μη διεξαγωγή του συνεδρίου... σε «βία» και «τραμπουκισμούς»!

Οπως υπενθυμίζει η ΔΑΣ, τις τελευταίες δύο βδομάδες οι δυνάμεις αυτές οργάνωσαν δύο «συνέδρια» σε εργάσιμες μέρες, με το κόστος να φορτώνεται στις τσέπες των αντιπροσώπων. Το γεγονός ότι δεκάδες εργαζόμενοι αντιπρόσωποι αποκλείστηκαν αντικειμενικά, είναι «ψιλά γράμματα για τους εργοδοτικούς μηχανισμούς», οι οποίοι έχουν ως βάση και δεξαμενή «το σύνολο των golden boys που κυριαρχούν σε όλα τα σωματεία που πλειοψηφούν, στα σωματεία μιας χρήσης - εργοστάσια παραγωγής αντιπροσώπων». Ετσι, το κάλεσμα για τα επαναληπτικά συνέδρια αφορούσε «λίγους και εκλεκτούς», η ειδοποίηση δεν έφτασε καν σε αρκετά σωματεία, ενώ τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν υποκαταστήσει κάθε συλλογικό όργανο.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές θέλουν «συνέδρια μόνο για τα κουκιά, μόνο για να εκλεγούν, χωρίς συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων, τις ανησυχίες τους, με διαδικασίες που δεν προέβλεπαν καν ομιλίες». Αλλωστε, «τα ίδια τους τα μέλη απαιτούν και επιβάλλουν στους εργαζόμενους να χαμογελούν επειδή έχουν δουλειά και παίρνουν 300 ευρώ» και τους καλούν σε εγρήγορση «για τον κάθε ρουφιάνο - μυστικό επισκέπτη».

Η ΔΑΣ επισημαίνει τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από «τα κονδύλια που αξιοποιήθηκαν για τη μεταφορά, τη διαμονή και τη διατροφή τριψήφιου αριθμού αντιπροσώπων», με διανυκτέρευση από τη Δευτέρα στο πολυτελές ξενοδοχείο. Οπως τονίζει, ο διαχωρισμός των αντιπροσώπων σε «πληβείους και πατρίκιους» υποσκάπτει «βασικές δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς δεκάδες αντιπρόσωποι απ' όλη τη χώρα μέσα σε μια βδομάδα έβαλαν δύο φορές βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμμετάσχουν και παράτησαν μεροκάματα και την εργασία τους (όσοι τα κατάφεραν) και από την άλλη συνδικαλιστικός τουρισμός από λεφτά τάχα των παρατάξεων, κάποιων χιλιάδων ευρώ. Η κάνουλα άνοιξε βαθιά για να συμμετάσχει η εργοδοσία με φυσική παρουσία σε αυτό το συνέδριο», αναφέρει.

Οσο για την «απίστευτη κι όμως αληθινή» ανακοίνωση της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας, η ΔΑΣ σχολιάζει: «Αυτοί που ανακαλύπτουν βία και τραμπουκισμούς σήμερα σε αντίθεση με την πραγματικότητα αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, προσπαθούν να κρύψουν τις βρωμιές τους. Να κρύψουν πως για μια ακόμα φορά οι κάρτες των αντιπροσώπων είχαν κάνει φτερά από την προηγούμενη μέρα, ότι είχαν κλείσει δεύτερο δωμάτιο σε άλλο όροφο πέρα από την "επίσημα" κλεισμένη αίθουσα, για να κάνουν τις εκλογές στα κλεφτά. Κυρίως όμως να κρύψουν τη βαθιά σχέση τους με την εργοδοσία, τα αμέτρητα golden boys που έχουν μέσα στις γραμμές τους. Ξεχωριστή, γραφική παρουσία ο εργοδότης - πρόεδρος της ΟΙΥΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Καραγεωργόπουλος, με την εμπλοκή και τη συμμετοχή του σε κάθε είδους επιχείρηση, αλλά και με τα περισσότερα σωματεία - σφραγίδες που φέρνουν στην ΟΙΥΕ, μπλεγμένα με προγράμματα κατάρτισης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με την ανάλογη φυσικά "προμήθεια"».

«Σωματεία» πιασμένα στα πλοκάμια της εργοδοσίας

Ενα ακόμα μέρος του μηχανισμού της εργοδοσίας που έχει απλώσει τα πλοκάμια του στην ΟΙΥΕ έφερε στο προσκήνιο με ανακοίνωσή της τις προηγούμενες μέρες η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Πρόκειται για 55 διευθυντικά στελέχη που παίρνουν μέρος ως ψηφίσαντα μέλη σε «σωματεία» - μηχανισμούς της εργοδοσίας αλλά και εκλέγονται ως «αντιπρόσωποι» στην Ομοσπονδία.

Ανάμεσά τους, διευθυντές, μέλη ΔΣ, ακόμα και μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων («Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «My Market», ΙSS, «Attica Group», MSC κ.ά.).

Πρόκειται για ένα δείγμα του μηχανισμού της εργοδοσίας, ο οποίος στις εκλογές υποτιθέμενων «εργατικών σωματείων», με εσωτερικά σημειώματα και μηνύματα, πιέσεις και απειλές, προσπαθεί να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους. «Αυτός ο μηχανισμός και ακόμα περισσότερα διευθυντικά στελέχη επιχειρούν να νομιμοποιηθούν μέσα στο συνέδριο της ΟΙΥΕ ως εργάτες», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ