ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Δύο ακόμα νεκροί εργαζόμενοι από «ατυχήματα» την ώρα της δουλειάς

Δύο ακόμα εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε Μαγνησία και Κυκλάδες.

Μεγαλώνει συνεχώς η τραγική λίστα με τους νεκρούς διανομείς

Ενας ακόμα διανομέας έχασε τη ζωή του, πέφτοντας θύμα της εντατικοποίησης της εργασίας που επιβάλλουν τα αφεντικά για να αυξάνουν τα κέρδη τους, με την ανοχή του κράτους.

Ο 33χρονος διανομέας, που εργαζόταν στον Βόλο, κατέληξε στο νοσοκομείο της πόλης μετά από δυστύχημα που συνέβη στις 8/3, στη διασταύρωση των οδών Κουντουριώτη και Κωνσταντά, όταν το μηχανάκι του συγκρούστηκε με κλειστό ημιφορτηγάκι. Η σύγκρουση ήταν εξαιρετικά σφοδρή και ο 33χρονος εκσφενδονίστηκε πάνω σε κολόνα παρακείμενης καφετέριας, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί προσπάθησαν με χειρουργικές επεμβάσεις να τον κρατήσουν στη ζωή, δυστυχώς χωρίς να τα καταφέρουν. Η Τροχαία Βόλου ανέλαβε την προανάκριση, ενώ ο οδηγός του ημιφορτηγού συνελήφθη.

Με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μαγνησίας του ΠΑΜΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «η πολιτική που εφαρμόζεται τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (...) επιτρέπει στην εργοδοσία να μην παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τον εργαζόμενο. Μας μιλάνε για ανάπτυξη και για έξοδο από τα μνημόνια, για επιστροφή στην κανονικότητα, την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοί μας χάνουν τη ζωή τους. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, αφού πέρα από τη μεγάλη κούραση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων, καλούνται να δουλέψουν ακόμα και μέρες με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Οσο και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για αύξηση στον κατώτατο μισθό και την κατάργηση του "υποκατώτατου", οι απαράδεκτοι όροι δουλειάς και αμοιβής που αντιμετωπίζουν και οι ντελιβεράδες είναι εδώ! Συνεχίζονται τα 10ωρα, κάτω από μεγάλη πίεση για να "βγει η δουλειά", χωρίς ρεπό μες στη βδομάδα, ενώ την ίδια ώρα το ωρομίσθιο της τάξης των 2-3 ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία έχουν γίνει καθεστώς».

«Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο δεν πρέπει να δεχτεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ως εδώ! Είναι ώρα κάθε εργαζόμενος του κλάδου να γίνει μέλος στο σωματείο, να συμπορευτεί με τους πραγματικούς αγωνιστές μέσα στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα, καλώντας σε πάλη για ΣΣΕ, διεύρυνση των ΒΑΕ, «μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς (...) Για τους διανομείς τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα κίνησης να είναι πληρωμένα από τους εργοδότες τους και όχι από τις δικές τους τσέπες».

Ενας νεκρός και ένας τραυματίας σε οικοδομή στην Ιο

Ενας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός εργατικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στο νησί της Ιου την Παρασκευή 8/3, κατά τη διάρκεια εργασιών σε οικοδομή κοντά στη Χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεκρός οικοδόμος ήταν 34 ετών, αλβανικής καταγωγής, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, ενώ ο τραυματίας είναι Αιγύπτιος, 52 ετών.

  • Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε και χτες, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, όταν 35χρονος οικοδόμος έπεσε από ύψος την ώρα που εκτελούσε οικοδομικές εργασίες, τραυματίστηκε - ευτυχώς ελαφρά - και μετακομίστηκε στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικός σχεδιασμός με κορύφωση την κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών

Με αισιοδοξία για τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του αγωνιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, συνήλθε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, χαιρετίζοντας με ανακοίνωσή του την αυξημένη συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Το ΔΣ της ΟΒΣΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 3 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., η οποία αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, με αιτήματα αιχμής: Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων. Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός σπιτιού, επαγγελματικής στέγης, εργαλείων. Διαγραφή μέρους των χρεών και ρύθμιση. Περίθαλψη και σύνταξη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, επιδίωξη είναι η παραπάνω κινητοποίηση να αποτελέσει την κορύφωση σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβουν τα κλαδικά σωματεία και οι τοπικές ενώσεις ΕΒΕ, που θα οργανωθούν από Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, με στόχο να φτάσει πλατιά το αγωνιστικό κάλεσμα.

Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, αποφασίστηκε να ξεκινήσει καμπάνια εγγραφής γυναικών αυτοαπασχολουμένων στα κλαδικά σωματεία και τις τοπικές ενώσεις, με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Να γίνει υπόθεση των σωματείων η πάλη για επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά, στο ύψος του βασικού μισθού, κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, υπολογισμό του χρόνου αυτού στο συντάξιμο χρόνο, επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

Τρίτη πρωτοβουλία που αποφασίστηκε, είναι η συνέχιση των πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, σε κοινή δράση με τους εμποροϋπαλλήλους, κόντρα στην «απελευθέρωση» του ωραρίου που χρόνια τώρα προωθούν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Για να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που «απελευθερώνουν» το ωράριο, για εξαήμερη λειτουργία των καταστημάτων με τρία απογεύματα της βδομάδας κλειστά, καμία επέκταση ωραρίου λειτουργίας μέσω του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»
Διαρκής η συμπίεση των συντάξεων

Τη διαρκή συμπίεση των συντάξεων, ως αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον περασμένο Νοέμβρη.

Σύμφωνα με αυτά, η μέση κύρια σύνταξη μαζί με τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις Υγείας και την εισφορά στον ΑΚΑΓΕ είναι μόλις 724,59 ευρώ μεικτά.

Η μέση κύρια σύνταξη γήρατος ήταν 820,97 ευρώ μεικτά. Η μέση κύρια σύνταξη θανάτου (χηρείας) διαμορφώνεται στα 498,26 ευρώ μεικτά, ενώ η αναπηρική στα 569,38 ευρώ μεικτά.

Η μέση επικουρική ήταν 172,4 ευρώ μαζί με τις κρατήσεις και το μέσο μέρισμα για τους δημοσίους υπαλλήλους 97,99 ευρώ μεικτά.

Για όλες τις παραπάνω συντάξεις, όταν αφαιρεθούν όλες οι κρατήσεις και ο φόρος που αναλογεί, τα χρήματα που φτάνουν στην τσέπη του συνταξιούχου είναι ακόμα λιγότερα.

Οσον αφορά το μέσο εισόδημα κάθε συνταξιούχου, από το σύστημα «Ηλιος» προκύπτουν τα εξής: Τον περασμένο Νοέμβρη σύνταξη έλαβαν 2.553.990 συνταξιούχοι και το συνολικό ποσό που τους καταβλήθηκε, χωρίς να αφαιρεθεί ο φόρος, ήταν 2,116 δισ. ευρώ. Ετσι το μέσο μηνιαίο εισόδημα που αντιστοιχεί σε κάθε συνταξιούχο ήταν 828,5 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα, οι συντάξεις ανά ταμείο προέλευσης των συνταξιούχων διαμορφώθηκαν ως εξής: Η μέση κύρια σύνταξη στο πολυπληθέστερο ταμείο, το πρώην ΙΚΑ, χωρίς τις κρατήσεις Υγείας και ΑΚΑΓΕ, ήταν 576,7 ευρώ (προ φόρου)! Οσον αφορά στην επικουρική του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), η μέση σύνταξη ήταν 142,2 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη που έδωσε ο ΟΓΑ (αγρότες) διαμορφώθηκε στα 414,7 ευρώ. Η μέση σύνταξη για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ ήταν 699,2 ευρώ, ενώ για το Δημόσιο η μέση κύρια σύνταξη ήταν 993,3 ευρώ προ φόρου. Για τους συνταξιούχους ναυτικούς (πρώην ΝΑΤ) η μέση κύρια σύνταξη ήταν 830,7 ευρώ προ φόρου. Τέλος, το μέρισμα που αποδίδει το ΜΤΠΥ ήταν 84,3 ευρώ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αύριο το συλλαλητήριο για τους συμβασιούχους

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης είναι το αίτημα του πανδημοσιοϋπαλληλικού συλλαλητηρίου που οργανώνει αύριο, Πέμπτη, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Δημόσιο.

Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου θα γίνουν συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, σωματεία παίρνουν αποφάσεις για στάσεις εργασίας. Αποφάσεις έχουν πάρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΠΟΠΟΚΠ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Ηλιούπολης, Περάματος, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης» και «Νίκος Πλουμπίδης». Απόφαση για στάση εργασίας έχουν πάρει οι ΕΛΜΕ Λήμνου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Το αίτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων και άρσης της συνταγματικής απαγόρευσης έχουν υιοθετήσει πάνω από 150 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου.

ΠΑΣΕΒΕ
Πανελλαδική σύσκεψη στα Γιάννενα

Σύσκεψη Σωματείων και Ομοσπονδιών διοργανώνει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, την Κυριακή 31/3 στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Στη σχετική ανακοίνωση η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη, «προκειμένου να συζητήσουμε όλοι μαζί για τα κοινά προβλήματά μας και να καταλήξουμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, κοινές δράσεις, για να δυναμώσει η φωνή μας στη μάχη που δίνουμε για την καθημερινή επιβίωση».

Αρχαιρεσίες διπλωματούχων μηχανικών Δημοσίου

Σε μαζική συμμετοχή στις σημερινές αρχαιρεσίες των διπλωματούχων μηχανικών Δημοσίου ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και σε στήριξη του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της καλεί η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Μηχανικών», για «την αλλαγή του συσχετισμού που θα συμβάλει στην οργάνωση της αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος».

Οι αρχαιρεσίες γίνονται για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και Τμημάτων, καθώς και αντιπροσώπων για το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στο κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου, στάση μετρό «Εθνική Αμυνα»), από τις 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Απαραίτητη είναι η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου δημόσιου εγγράφου ταυτοπροσωπίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.dpk.tee.gr.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ