ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Τίμησαν αγωνιστικά τη Μέρα της Γυναίκας

«Δεν συμβιβαζόμαστε με "ίσες ευκαιρίες" - διεκδικούμε σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα» το σύνθημα της κινητοποίησης, την περασμένη Παρασκευή, στην Αθήνα

Η πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ
Η πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ
Με αγωνιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στα γραφεία της ΕΕ τίμησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τη Μέρα της Γυναίκας, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, σωματεία εργαζομένων από τους κλάδους του Επισιτισμού - Τουρισμού, του Εμπορίου, των ΟΤΑ, του Φαρμάκου, σύλλογοι Εκπαιδευτικών, ενώ παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Λάστιχο ωράριο - λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή», «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλες δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», «Οι γυναίκες θέλουμε σταθερή δουλειά κι όχι απασχόληση και σύγχρονη σκλαβιά»...

Με συνθήματα όπως αυτά, σύλλογοι γυναικών και σωματεία κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και τις επιπτώσεις της στις γυναίκες, διαδηλώνοντας ότι η 8η Μάρτη είναι «σύμβολο αγώνα», φάρος και οδηγός στις σημερινές και αυριανές μάχες.

Εξω από τα γραφεία της ΕΕ, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, η κινητοποίηση μετατράπηκε σε βήμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής Ενωσης, τόσο για το ματοκύλισμα των λαών όσο και για την επίθεση στα δικαιώματά τους, καίγοντας συμβολικά τη σημαία της.

Ούτε βήμα πίσω!

Τη συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε η Γεωργία Νέρη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας την εργασιακή ζούγκλα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενες στον κλάδο. «Δεν είναι λύση να ζούμε κάτω από τη σκιά του φόβου που μας καλλιεργεί η εργοδοσία, δεν είναι λύση η ατομική διέξοδος», τόνισε και απηύθυνε κάλεσμα στις γυναίκες να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους συλλόγους της ΟΓΕ στις γειτονιές τους. «Κόντρα στα καλέσματα για συμβιβασμό και υποταγή, σηκώνουμε το ανάστημά μας και διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας με την αγωνιστική στάση ζωής μας», κατέληξε.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, στο βήμα
Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, στο βήμα
Χαιρετισμό απηύθυνε η Φωτεινή Παυλή, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών/τριών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση («Γιώργος Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Νίκος Πλουμπίδης» και Χαϊδαρίου).

Υπενθύμισε τον πρόσφατο αγώνα που έδωσαν για το δικαίωμα στη δουλειά αλλά και στη μητρότητα οι χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που οι κυβερνήσεις έχουν βαφτίσει «αναπληρωτές». Δίπλα στη διαρκή περιπλάνηση και εργασιακή ανασφάλεια, επισήμανε πως οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί καλούνται να βάλουν «στο ζύγι» το δικαίωμά τους στη δουλειά και το δικαίωμά τους στη μητρότητα, αφού βρίσκονται ξεκρέμαστες στην περίπτωση μιας επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, ενώ καλούνται να επιστρέψουν στην τάξη σε σύντομο διάστημα μετά τον τοκετό.

«Ούτε βήμα πίσω», τόνισε και κάλεσε στον αγώνα «για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας».

Οι ανάγκες μας «σκοντάφτουν» στο κέρδος

«Η 8η Μάρτη αφορά όλες εμάς που βιώνουμε τη σημερινή βαρβαρότητα», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις γυναίκες «που εργάζονται ανασφάλιστες, με μερική απασχόληση, με ολιγόμηνη σύμβαση, χωρίς κανένα δικαίωμα σε άδειες μητρότητας και επιδόματα, με τις λεγόμενες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις», που «ασφυκτιούν στο μαγαζί ή στο χωράφι λυγίζοντας από τα βάρη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών».

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Τις νέες γυναίκες «που σπουδάζουν με κόπους και θυσίες, χωρίς να ξέρουν πότε και αν θα βρουν δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών τους ή ζουν με την ανασφάλεια της μετανάστευσης στο εξωτερικό», τις συνταξιούχους, «που δεν αντέχουν να μετρούν συνεχώς απώλειες στις συντάξεις», τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες «που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους μαζί με τα παιδιά τους για να γλιτώσουν την κόλαση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας», τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη βία «στην οικογένεια ή στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά στερούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής στήριξης από το κράτος για να φύγουν και να γλυτώσουν από μια βίαιη σχέση».

«Οι ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών σε όλη την ΕΕ σκοντάφτουν στην πολιτική που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, ανεξάρτητα αν έχουν "νεοφιλελεύθερο" ή δήθεν αριστερό, είτε και ακροδεξιό πρόσημο», σημείωσε και κάλεσε τις γυναίκες να αναρωτηθούν αν όσοι υπόσχονται ένα «καλύτερο μέλλον» στη «μεταμνημονιακή εποχή» και στην ανάπτυξη που υποτίθεται πως τους «χωράει» όλους και παράλληλα «πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ», έχουν σκοπό να επαναφέρουν τα δικαιώματα που έχουν αφαιρεθεί τα προηγούμενα χρόνια.

«Οχι. Γιατί η ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων πατάει πάνω στα ερείπια των δικών μας τσακισμένων δικαιωμάτων, ενισχύοντας τη γυναικεία ανισοτιμία», ξεκαθάρισε.

Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου: «Να μη συμφιλιωθούμε με μια ζωή γεμάτη υποχρεώσεις, με "ίσες ευκαιρίες" αντί για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα για όλες και όλους. Να απορρίψουμε το μονόδρομο μιας ζωής με ευκαιριακά "επιδόματα" και κουπόνια, με την αγωνιστική μας στάση και τη διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ετσι τιμάμε σήμερα το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη».

«Πλυντήριο» της αντιλαϊκής πολιτικής

Η πρόεδρος της ΟΓΕ αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια που έγινε «από φεμινιστικές γυναικείες οργανώσεις, από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και από πολιτικές δυνάμεις» να θολώσουν το σύγχρονο μήνυμα της 8ης Μάρτη.

«Ολοι μαζί βγάζουν φεμινιστικά καλέσματα ενάντια στο "συντηρητισμό", στο σεξισμό, στη βία, για να αθωώσουν τη σάπια εκμεταλλευτική κοινωνία που γεννά τη βία, το ρατσισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις, τις αντιδραστικές απόψεις για την κοινωνική θέση της γυναίκας. Την ίδια στιγμή, δεν βγάζουν άχνα για την απουσία κρατικών υποδομών πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών. Καλούν τις γυναίκες να σταματήσουν στις 8 Μάρτη την εργασία και να απέχουν από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο να συμβιβάζονται με την εργασιακή ζούγκλα και με το σμπαράλιασμα της οικογενειακής, προσωπικής ζωής, με την απουσία κοινωνικών υπηρεσιών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Η ΟΓΕ καλεί κάθε γυναίκα να μην ανεχτεί να λερώνεται το σύγχρονο μήνυμα της 8ης Μάρτη από όσους και όσες έχουν βάλει την υπογραφή τους στο αντιλαϊκό, αντεργατικό οπλοστάσιο. Να μην επιτρέψουμε η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας να γίνει "πλυντήριο" της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των προηγούμενων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που την ντύνουν με τον δήθεν προοδευτικό μανδύα της ισότητας των φύλων», επισήμανε.

«Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση», τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ και κάλεσε τις γυναίκες στην πάλη «για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα στην κοινωνική ζωή και δράση. Για μια ζωή χωρίς αναχρονιστικές προκαταλήψεις για το ρόλο της γυναίκας, για την ισοτιμία των δύο φύλων».


Πρωτοβουλίες και σε άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και εξορμήσεις τίμησαν την 8η Μάρτη Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ έκαναν κινητοποίηση, την Παρασκευή το πρωί, έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Σε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία, η Ομάδα της ΟΓΕ και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας προχώρησαν σε κινητοποίηση στο νοσοκομείο της πόλης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων τη στελέχωσή του με ειδικότητες όπως μαστολόγου και παιδοχειρουργού.

Κινητοποίηση για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Αταλάντης έκανε η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, μαζί με το Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Φθιώτιδας.

Εκδήλωση οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, με την παρουσία εκπροσώπων της ΟΓΕ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, τιμώντας ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες - μέλη του που διεκδικούν σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Στις εργαζόμενες του κλάδου, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας, που αντιμετωπίζουν τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες αφιέρωσε την εκδήλωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Εκδήλωση πραγματοποίησε η Ενωση Γυναικών Λάρισας με επίκεντρο το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή.

ΛΑΜΙΑ
ΛΑΜΙΑ
Στην Κέρκυρα, οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ οργάνωσαν δύο εκδηλώσεις, μία στο Εργατικό Κέντρο, μαζί με σωματεία του νησιού και μία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κασσιώπης. Τέλος, στο πλαίσιο της 8ης Μάρτη έγιναν δεκάδες εξορμήσεις από τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών, όπως στην Καρδίτσα, στο Κιλκίς και αλλού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ