Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Με τη «φιλοσοφία» της πρότασης για αλλαγή μείγματος και στην ΕΕ

Με προβολή της απήχησης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που συναντά σε κύκλους της ΕΕ η πρόταση για τροποποίηση του μείγματος διαχείρισης, που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εγχώριο αστικό πολιτικό σκηνικό, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, βασικό συστατικό της οποίας είναι η κλιμάκωση της επίθεσης στους λαούς. Πράγματι, στην ΕΕ γίνεται συζήτηση για αλλαγή του μείγματος. Σαν «πρεσβευτής» αυτής της πρότασης ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ το Σαββατοκύριακο μεταβαίνει σε Ισπανία και Ιταλία.

Μιλώντας στον ρ/σ «Αλφα» ο Π. Σκουρλέτης είπε για την κυβέρνηση ότι «ουδέποτε αμφισβήτησε τη φιλοσοφία, τον πυρήνα αυτής της πολιτικής», που σχετίζεται με τη δυνατότητα στήριξης απ' τον κρατικό κορβανά της καπιταλιστικής κερδοφορίας, κρύβοντας ότι οι ανάγκες των καπιταλιστών για επενδύσεις καθιστούν επιβεβλημένη αυτή την πολιτική στο πλαίσιο της εξουσίας του κεφαλαίου. Αλλωστε, παρόμοια πολιτική προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν προβάλλει την άποψη για «μείωση» του χρέους, αλλαγή του τρόπου πληρωμής του. Εξοικονόμηση κρατικών κεφαλαίων για επενδύσεις θέλει.

Ο Π. Σκουρλέτης δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια δεν σχετίζονται μεταξύ τους, όταν μια απλή ανάγνωση της πρώτης κάνει καθαρό ότι είναι διαθέσιμη στο βαθμό που προχωρά η υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στα μνημόνια. Αλλωστε, για να ολοκληρωθούν οι δανειακές συμβάσεις και να πάρει τα λεφτά το ελληνικό κράτος, έπρεπε πρώτα να υπογραφούν τα μνημόνια.

«Συναντίληψη» στις διάφορες ...επαφές

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προέτρεψε την κυβέρνηση να δράσει, αξιοποιώντας τη διαμάχη στο εσωτερικό της ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης, οριοθέτησε μάλιστα σαν «απέναντι στρατόπεδο» την άποψη που κατά κύριο λόγο υπερασπίζεται σήμερα η Γερμανία, αφήνοντας για μια ακόμα φορά την εξουσία των μονοπωλίων στο απυρόβλητο. «Δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αφορούν συνολικά την επόμενη μέρα για την Ευρώπη. Το έχουμε αντιληφθεί αυτό; Η Γαλλία δεν συζητά με το δικό της τρόπο - και το πέτυχε σε ένα μεγάλο βαθμό - την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας; Η Ιταλία δεν είναι το ίδιο ακριβώς; Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών και των μεγεθών, πρέπει να δούμε πού υπάρχουν κοινά συμφέροντα, πού μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αντιφάσεις και του απέναντι στρατοπέδου, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε σήμερα ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση μετά από χρόνια για την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής, που έχει περιθωριοποιήσει συνολικά την Ευρώπη στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε.

Βεβαίως το μείγμα διαχείρισης που υπερασπίζεται με φανατισμό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιλαϊκό, όπως και της συγκυβέρνησης, άλλωστε σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η αντιλαϊκή θύελλα μαίνεται. Ιδιαίτερα σε περικοπές δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό που κάλυπταν κάποιες λαϊκές ανάγκες.

Ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ακόμα ότι «τα αυτιά σήμερα στην Ευρώπη είναι πιο ανοιχτά απ' ό,τι ήταν πριν από δύο και τρία χρόνια», ότι εάν επιλεγεί τελικά η «νεοφιλελεύθερη δογματική ακαμψία (...) δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα που θα τα βρει σκούρα (...) συνολικά η Ευρώπη θα τα βρει». Και πρόσθεσε: «Σας πληροφορώ ότι στις επαφές που έχουμε εμείς ακούγεται (σ.σ. η πρόταση αυτή). Ακούγεται και υπάρχει διάθεση να συζητηθούν αυτά τα θέματα (...) Εννοώ επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επίσημες, ανεπίσημες, ινστιτούτα, εκπροσώπους θεσμικών οργάνων (...) τις κάθε είδους επαφές».

Αρχισαν τα όργανα...

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να φουντώνει ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ των συνιστωσών για το ποιοι θα συνθέσουν τα ψηφοδέλτιά του και ποιοι θα στελεχώσουν μια μελλοντική κυβέρνηση. Οι «γέννημα - θρέμμα» ΣΥΡΙΖΑίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις «επεκτατικές» τάσεις των πρώην ΠΑΣΟΚων αλλά και πολλών άλλων που τελευταία χτυπούν την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί απ' αυτούς άλλωστε όπως έχει φανεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις απειλούν πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου με εκτοπισμό απ' τη Βουλή. Με τη σειρά τους οι ΠΑΣΟΚογενείς κραδαίνουν τις εκλογικές τους επιδόσεις σαν απόδειξη της δύναμης που «καταθέτουν» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ονοματολογία - υποβολιμαία καταγγέλλουν πολλοί - δίνει και παίρνει με συνέπεια πολλές τοπικές οργανώσεις του κόμματος να εκδίδουν πανομοιότυπες ανακοινώσεις διάψευσης των φημολογιών. Η κατάσταση ανάγκασε και τον υπεύθυνο οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκη, να απαντήσει, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής υποψηφίων που αφορά στα αρμόδια όργανα και διαμηνύοντας «ας μη "χαίρονται" πρόωρα διάφοροι και εμείς μην πέσουμε στην παγίδα να χάσουμε 4 μήνες συζητώντας ποιος να 'ναι και ποιος όχι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είπε ο γάιδαρος...(2016-05-09 00:00:00.0)
Προσήλωση στις προτεραιότητες του κεφαλαίου(2014-11-06 00:00:00.0)
Με ανταλλαγή κατηγοριών συντηρούν μια κάλπικη αντιπαράθεση(2014-10-17 00:00:00.0)
Πάταξη της φοροδιαφυγής «διά πάσαν νόσον»(2013-01-04 00:00:00.0)
Ντελάλης της διαχείρισης που πνίγει το λαό(2012-07-28 00:00:00.0)
Με μοιρασμένους ρόλους κοροϊδεύουν το λαό(2012-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ