Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ
Επαφές στις ΗΠΑ με γνώμονα τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Στο επίκεντρο η «εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας»

Σειρά επαφών με υψηλόβαθμους Αμερικανούς παράγοντες είχε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς, κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, από 1 έως 8/11. Στις συναντήσεις από ελληνικής πλευράς παίχτηκε το χαρτί της «στρατιωτικής διπλωματίας», του αξιόμαχου του ελληνικού στρατεύματος και της διαθεσιμότητάς του από πλευράς κυβερνήσεων για ενίσχυση αμερικανοΝΑΤΟικών και άλλων ιμπεριαλιστικών αποστολών, στα πλαίσια της επιδίωξης της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση.

Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, στη διάρκεια της επίσκεψης, «η οποία ήταν εποικοδομητική και διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα», ο Ελληνας αρχηγός μεταξύ άλλων:

-- Συναντήθηκε με τον βοηθό υπουργό Αμυνας σε θέματα Στρατού Ξηράς, John Μ. McHugh, «με τον οποίο συζήτησαν θέματα εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της υποστήριξης των ελληνικών αιτημάτων παροχής πλεονάζοντος αμυντικού υλικού». Θυμίζουμε ότι ο J. McHugh συναντήθηκε τέλη Σεπτέμβρη στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, την αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, και τους αρχηγούς των τεσσάρων Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

-- Συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, R. T. Odierno, «με τον οποίο συζήτησαν θέματα της γεωπολιτικής αξίας της χώρας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας, της οικονομικής δυσπραγίας της εποχής σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς, των προβλημάτων ασφάλειας που προέρχονται από την λαθρομετανάστευση, καθώς και της αύξησης των εκπαιδευτικών ευκαιριών σε Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς στις ΗΠΑ».

-- Συναντήθηκε με τον διευθυντή των Στρατηγικών Σχεδίων και Πολιτικής του Μεικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, F. C. Pandolfe, «με τον οποίο συζήτησαν θέματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης θέματα αμυντικού σχεδιασμού και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

-- Επισκέφθηκε επίσης τον Κλάδο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης του ΟΗΕ, όπου συναντήθηκε με τον στρατιωτικό σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών, αντιπτέραρχο A. Maqsood, και «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ελληνική συνεισφορά του Στρατού Ξηράς στις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης», όπως βαφτίζονται συνήθως αποστολές και επιχειρήσεις για την προάσπιση συμφερόντων ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ