Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Βαθαίνει η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση κάλεσε το λαό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης

Η επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» βάζει σε νέες περιπέτειες το λαό (φωτ. από κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ)
Η επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» βάζει σε νέες περιπέτειες το λαό (φωτ. από κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ)
Την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με την ανοιχτή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία να είναι στο επίκεντρο.

Μπαίνοντας στο «ψητό», ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «κοινός παρονομαστής των κρίσεων είναι η αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων με την εμφάνιση τρομοκρατικών οντοτήτων και φυσικά πάντα υπάρχει ο κλασικός παράγοντας της Ενέργειας ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο», συμπληρώνοντας ότι «μία από τις βασικές παραμέτρους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» είναι «η έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία που λειτουργεί στο κοινό παρονομαστή όλων των πρωτοβουλιών μας».

Για να γίνει πιο κατανοητός πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι διαθέτουμε τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και τη γεωγραφική θέση που διαθέτουμε, μας επιτρέπει να συζητάμε όχι μόνο για τον TAP και τους συνδετήριους αγωγούς, αλλά και για νέες ιδέες πολύ σημαντικές όπως είναι ο κεντρικός διάδρομος Αιγαίου - Βαλτικής που εξυπηρετεί το σύνολο σχεδόν των χωρών της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης και βασίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να διακινεί υγροποιημένο φυσικό αέριο (...) και φυσικά οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας - Κύπρος - Αίγυπτος και Ελλάδας - Κύπρος - Ισραήλ έχουν μία πολύ έντονη ενεργειακή διάσταση όπως και η επαφή με άλλες χώρες όπως Αλγερία, Κατάρ, Κουβέιτ».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο επισήμανε ότι σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας «υπάρχουν διεθνείς παράγοντες» από τους οποίους «αντιμετωπίζονται με ίσα μέτρα και ίσα σταθμά αυτός που είναι ο δράστης μίας διεθνούς παρανομίας και αυτός που ασκεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά του. Προφανώς θέλουμε και επιδιώκουμε μία σαφέστερη και καθαρότερη θέση της διεθνούς κοινότητας σε όλα τα φόρα». Οπως τόνισε «το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Αγκυρας, δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής, δημιουργεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στην πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών, στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Παρ' όλα αυτά, επιβεβαιώνοντας τις αντιφατικές σχέσεις ανταγωνισμού και συμβιβασμών των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η συμφωνημένη δική μου επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου την παραμονή της εθνικής εορτής του οικουμενικού πατριαρχείου, και στη συνέχεια 5 και 6 Δεκεμβρίου θα γίνει η τακτική σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για να ξέρουμε πρωτογενώς και αυθεντικά ποια είναι τα όρια της τουρκικής θέσης».

Να μη γεμίσει με το αίμα του ο λαός τις τσέπες των μονοπωλίων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παίρνοντας το λόγο, περιέγραψε την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, που χαρακτηρίζεται από τους οξύτατους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που γίνονται ακόμα σφοδρότεροι σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε κινδυνολογία» τόνισε, «αλλά οφείλουμε να πούμε στο λαό την αλήθεια. Το ΚΚΕ με βάση τις δικές του εκτιμήσεις που είναι και πραγματικότητα και που έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν πάντα, θέλει να επιστήσει την προσοχή στον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς, ότι αυτές οι αντιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση».

Πρόσθεσε πως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και της Κύπρου στην ΕΕ «σήμερα επιβεβαιώνει αυτό που έλεγε το ΚΚΕ ότι όχι μόνο δεν προστατεύει, ακόμα και τα σύνορα, όχι μόνο δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά το αντίθετο τα υπονομεύει» και πως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας» για την οποία μιλούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κρύβει περιπέτειες για το λαό, τονίζοντας ότι «το πετρέλαιο και οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένο με αίμα σε όλη την Ιστορία».

Απαίτησε την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σταμάτημα της λειτουργίας του στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα, του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, να κλείσει η Σούδα, να μην παραχωρηθεί καμία υποδομή της χώρας για νέες πολεμικές επιχειρήσεις, να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κάλεσε, τέλος, το λαό «να επαγρυπνεί, να αντιληφθεί ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, μπορεί να κληθεί με το αίμα του να γεμίσει για άλλη μια φορά τις τσέπες των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ