Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις θέσεις της ΚΕ

Ο σοσιαλισμός που περιγράφεται στις θέσεις δεν είναι επιστημονικός γιατί αμφισβητείται η ίδια η ύπαρξή του. Θεωρείται κομμουνισμός (έστω κι ανώριμος) που στηρίζεται στην αρχή «στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του» και όχι στη σοσιαλιστική αρχή «στον καθένα ανάλογα με τη δουλειά του». Αλλά και το συμπέρασμα για τις ανατροπές του '89 - '91 δεν είναι πειστικό. Αλήθεια, η ΕΣΣΔ χρεοκόπησε οικονομικά γιατί διατηρούσε τη συνεταιριστική ιδιοκτησία και όχι γιατί συντηρούσε επιχειρήσεις που δεν το άξιζαν;

Πιστεύω πως το Κόμμα χρειάζεται να επαναφέρει, επικαιροποιημένο φυσικά, το προηγούμενο πρόγραμμα γιατί το σημερινό όχι μόνο κατάργησε τα «στάδια» αλλά και την ίδια τη σοσιαλιστική κοινωνία. Ετσι θα αποκατασταθούν και μια σειρά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ που σήμερα έχουν ατονήσει.

Τέλος, το προτεινόμενο καταστατικό ενισχύει τον συγκεντρωτισμό (τη δουλειά των στελεχών δεν θα την κρίνουν μόνο τα κομματικά σώματα αλλά και τα ίδια τα στελέχη, μέσω των οργάνων που ανήκουν) και περιορίζει την ευθύνη της ΚΟΒ (πέρασμα αρμοδιοτήτων της σε κομματικές ομάδες και επικύρωση αποφάσεών της από ανώτερα όργανα).


Φάνης Αγγελόπουλος
Γιάννενα


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ