Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Μερικά σημεία για το νέο Πρόγραμμα

1. Συμφωνώ με την πρόταση της ΚΕ για το νέο Πρόγραμμα. Είναι ένα Πρόγραμμα επανάστασης, που συμβαδίζει απόλυτα με τις ανάγκες των καιρών μας.

2. Συμφωνώ με την ανάλυση περί ιμπεριαλιστικού σταδίου της Ελλάδας. Είναι λάθος κατά τη γνώμη μου το να επιμένουμε να μιλάμε για «εθνικοαπελευθερωτικά» μέτωπα παντός είδους από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα κομμάτι της αστικής τάξης που σήμερα να έχει τέτοιες κατευθύνσεις. Αλλωστε, σύμφωνα με την άλλη ερμηνεία του ιμπεριαλισμού, οποιαδήποτε άλλη χώρα πλην Γερμανίας, Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ δεν πρέπει να προχωρήσει σε αντικαπιταλιστική πάλη αλλά σε αστικοδημοκρατική «εθνικοαπελευθερωτική», μιας και όλες οι άλλες χώρες είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε κατώτερη θέση στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Tα αποτελέσματα της λογικής αυτής, στη σημερινή εποχή, μπορεί να τα δει κάποιος στο ΚΚ Ιαπωνίας, με σημαντικά εκλογικά ποσοστά και σε χώρα με τεράστιες παραγωγικές και οικονομικές δυνατότητες, και στην άρνηση του να θέσει ατζέντα ανατροπής στο όνομα της προτεραιότητας της «απεξάρτησης» από τις ΗΠΑ.

3. Χρειάζεται γερή ανάλυση του σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου και δη της εισαγωγής της νεκρής εργασίας στη σημερινή παραγωγή, τις τεχνολογικές προόδους που έχουν γίνει. Πράγματα που ευθύνονται σε δομικό επίπεδο και για την κρίση που ζούμε και που στο σύνολό τους κάνουν την αναγκαιότητα για τον αντικαπιταλιστικό αγώνα της εποχής μας ακόμα πιο επιτακτικό.

4. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρο το σημείο περί πολέμου, ότι πρώτιστο καθήκον θα είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολύ σωστή, και βαθιά ριζωμένη στον μαρξισμό - λενινισμό, θέση περί συνέχισης του αγώνα μέχρι ο λαός να αποβάλει τα καπιταλιστικά παράσιτα.

5. Θεωρώ τεράστιας σημασίας να υπάρξει μια ξεκάθαρη λύση στο ζήτημα των απολύσεων από τις κομματικές επιχειρήσεις. Η πείρα νομίζω έκανε ξεκάθαρο ότι πρέπει να είναι παραπάνω από αποσαφηνισμένος ο ρόλος του καθένα που εργάζεται σε αυτές. Οι αστοί και οι οπορτουνιστές θεωρούν ότι έχουν βρει «φλέβα» και χτυπάνε επανειλημμένως. Κάθε επόμενη φάση κομματικών επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι οικοδομημένη πάνω στο ότι αποτελούν υπόθεση των κομμουνιστών και μόνο. Το παράδειγμα της λειτουργίας του 902.gr με την εθελοντική εργασία δείχνει το δρόμο. Αυτό ίσως θα έπρεπε να μπει και στο Καταστατικό.

6. Στο επιχείρημα περί των ποσοστών των εθνικών εκλογών και της μείωσης του ποσοστού πρέπει να αντιταχθεί η άνοδος της επιρροής του Κόμματος στο συνδικαλιστικό κίνημα. Tα αποτελέσματα στις εκλογές της ΓΣΕΕ τα τελευταία συνέδρια δείχνουν κάτι για τη γραμμή του ΠΑΜΕ. Οπως επίσης και η ποιότητα των αγώνων που έχουν δοθεί τα τελευταία 3 χρόνια. Το ΠΑΜΕ έχει εξελιχθεί στο σημαντικότερο όπλο της εργατικής τάξης στον ταξικό πόλεμο που ζούμε.

7. Σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία τα Λαϊκά Μέτωπα ηττήθηκαν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Το να αναγνωρίζεις αυτούς τους λόγους δεν σημαίνει ότι «δικαιώνεις τους τροτσκιστές» όπως ακούγεται. Και επειδή το ζήτημα δεν είναι ποιος θα κάνει ξανά κατά γράμμα ό,τι συνέβη στο Μεσοπόλεμο, αλλά να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, οι αναλύσεις του Κόμματος είναι στη σωστή κατεύθυνση.


Σπύρος Δρογγίτης
Φίλος του Κόμματος, Λαύριο


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ