Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το Καταστατικό

Το Καταστατικό είναι σημαντικό στοιχείο για τη συγκρότηση και λειτουργία του Κόμματος. Το Καταστατικό και το Πρόγραμμα είναι αυτό που πρέπει να αποδέχεται κάποιος για να γίνει (και όχι μόνο για να είναι) μέλος του Κόμματος. Ελλείψει χώρου θέλω να θίξω τρία σημαντικά ζητήματα στο σχέδιο Καταστατικού.

  • Για το Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό

Ο Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός είναι θεμελιακή αρχή ενός Κόμματος Νέου Τύπου. Η διάρρηξη της διαλεκτικής σχέσης της εσωκομματικής δημοκρατίας και του συγκεντρωτισμού θα οδηγήσει στην απώλεια ενός εκ των πιο σημαντικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ. Η τήρηση του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού, των αρχών και των κανόνων λειτουργίας του Κόμματος πρέπει να συνδυάζονται με την ενίσχυση του ιδεολογικού επιπέδου των μελών και την εξασφάλιση καθενός να μπορεί να έχει και να λέει γνώμη. Η πλατιά και ελεύθερη συζήτηση μέσα στην οργάνωση θα πρέπει να οδηγεί στις συλλογικές αποφάσεις και στην υλοποίησή τους. Οι ΚΟΒ πρέπει να έχουν ευθύνη για το χώρο δράσης τους, να αποφασίζουν με βάση την πολιτική του Κόμματος και να μην καταλήξουν εκτελεστικά όργανα κεντρικών αποφάσεων.

Η κριτική και η αυτοκριτική επίσης αποτελεί βασικό στοιχείο λειτουργίας του Κόμματος. Είναι στοιχείο διαπαιδαγώγησης, εξέλιξης των μελών, των στελεχών και των οργάνων και πρέπει να αποτελεί πάντα μέλημα της καθοδηγητικής δουλειάς αλλά και των μελών του Κόμματος. Η ελεύθερη έκφρασή της μέσα στα όργανα και η μη ωραιοποίηση καταστάσεων βοηθάει στον εντοπισμό και το ξεπέρασμα αδυναμιών, στη συλλογική σκέψη και την ενιαία δράση των οργανώσεων. Η παρεμπόδισή της θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά όπως μέχρι τώρα προβλεπόταν και καταστατικά και θα πρέπει να κατοχυρώνεται και στο νέο Καταστατικό.

  • Για την ΚΝΕ

Στο σχέδιο Καταστατικού (και στις θέσεις) αλλάζει ο χαρακτήρας της ΚΝΕ. Αν ακόμα θεωρούμε ότι η νεολαία δεν αποτελεί τάξη αλλά διαταξική κοινωνική κατηγορία, όπου οι νέοι έχουν ταξική καταγωγή και προοπτική τότε η ΚΝΕ πρέπει να είναι Μαζική Πολιτική Πρωτοπόρα Οργάνωση της ελληνικής νεολαίας. Καθ' ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά έχει τη σημασία του. Η ΚΝΕ είναι πρωτοπόρα γιατί είναι νεολαία του ΚΚΕ και καθοδηγείται από αυτό. Είναι πολιτική οργάνωση γιατί δεν περιορίζεται στην πάλη για τη βελτίωση της ζωής των νέων αλλά έχει στόχο η νεολαία να πάρει θέση στην πάλη για το σοσιαλισμό. Βασικός όρος για να μπορέσει να τα υπηρετήσει αυτά είναι η μαζικοποίησή της, να μπορεί να συνδέεται με πλατιές μάζες νεολαίας και να τις καθοδηγεί. Η εκπλήρωση των παραπάνω οδηγεί στην ενίσχυση των επαναστατικών της χαρακτηριστικών. Αντιθέτως η αλλαγή του χαρακτήρα της και της οργανωτικής της αυτοτέλειας οδηγεί η νεολαία του ΚΚΕ να γίνει «ΚΚΕ νεολαίας».

  • Ζητήματα συντροφικότητας

Τέλος έχει απαλειφθεί το ζήτημα της συντροφικότητας στις σχέσεις των μελών και στην αντιμετώπιση των κομματικών ζητημάτων (άρθρο 6 του ισχύοντος Καταστατικού). Δυστυχώς σύντροφοι η συντροφικότητα δεν έχει εξαφανιστεί μόνο από το Καταστατικό αλλά έχει ατονίσει στην ίδια τη ζωή του Κόμματος τα τελευταία χρόνια. Η κάθε γνώμη πρώτα αντιμετωπίζεται με καχυποψία και μετά με συντροφικότητα. Αυτό είναι αρρώστια, δεν είναι επαγρύπνηση. Η ανάπτυξη της συντροφικότητας είναι απόρροια του χαρακτήρα του Κόμματος και όχι ένα τυπικό στοιχείο και πρέπει να διορθωθεί πριν να είναι αργά.


Δημήτρης Αναστασίου
ΚΟΒ Ζωγράφου


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ