Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προμηνύματα μεγαλύτερης έντασης

Το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» επιστρατεύει ξανά η Τουρκία και απειλεί με έρευνες βόρεια της Κύπρου

Η Τουρκία αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης στον ενεργειακό ανταγωνισμό
Η Τουρκία αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης στον ενεργειακό ανταγωνισμό
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ερευνες στα βόρεια της Κύπρου δρομολογεί η Τουρκία και το ψευδοκράτος, μετά τη «συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας», που υπέγραψαν, την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου. Κλιμακώνουν μ' αυτόν τον τρόπο τις απειλές και τα αντίποινα στην Κυπριακή Δημοκρατία για τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η αμερικανο-ισραηλινή «Noble Energy», στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ.

Μετά τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά την Τετάρτη και τις παρενοχλήσεις του ελικοπτέρου που τροφοδοτεί την εξέδρα της γεώτρησης στο «οικόπεδο 12», η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις» βγαίνει ξανά στη Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε τη «συμφωνία» περί «υφαλοκρηπίδας» Κατεχομένων - Τουρκίας το κλειδί και για άλλες συμφωνίες, δείχνοντας κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και των ανταγωνισμών το επόμενο διάστημα.

Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», σε δημοσίευμά της, επισημαίνει ότι τα «τουρκικά πλοία θα βρεθούν απέναντι από το "οικόπεδο 12", εάν η υφαλοκρηπίδα των δύο ακραίων σημείων της Κύπρου ληφθεί υπόψη ως 12 μίλια». Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου έθεσε ως προτεραιότητα το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας ότι δεν είναι απίθανο μετά τις «συμφωνίες» Τουρκίας - ψευδοκράτους για την παράνομη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα να επιχειρήσει έρευνες ανοιχτά της Πάφου.

Να μην προκαλεί ένταση και να τερματίσει τις γεωτρήσεις απαιτεί με δηλώσεις του από την Κυπριακή Δημοκρατία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, συνδέοντας άμεσα τις εξελίξεις με τη λύση του Κυπριακού. Εντονη εμφανίζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ η αντίδραση και του Λιβάνου, ο οποίος σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία γεώτρησης της Λευκωσίας με το Ισραήλ απειλεί τις σχέσεις με το Λίβανο.

Τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου κατήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπερασπιζόμενος το κυριαρχικό δικαίωμα για εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου. Αναφερόμενος στις συμφωνίες Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει υπογράψει, σημείωσε ότι η προσπάθεια εξεύρεσης ενεργειακών πόρων θα λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, χαρακτήρισε την πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων ακόμα ένα ισχυρό κίνητρο για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Για την πορεία των διμερών συνομιλιών, ο Δ. Χριστόφιας στάθηκε στις υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ακόμα και από προηγούμενες συγκλίσεις, γεγονός το οποίο απέδωσε στην αρνητικότητα και την προκλητικότητα της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή το τελευταίο διάστημα. Αργότερα, σε δηλώσεις του, κάλεσε την Αγκυρα «να οδηγήσει άμεσα τον κ. Ερογλου σε συμφωνία» με τους Ελληνοκύπριους και υπογράμμισε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα απ' αυτήν την εκμετάλλευση».

Συνάντηση με Λαμπρινίδη

«Παρανομία πάνω στην παρανομία», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας τη συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους, μετά τη συνάντηση που είχε στη Ν. Υόρκη και με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, το βράδυ της Τετάρτης, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι η λεγόμενη συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους «είναι μία πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, άνευ καμίας ισχύος, που αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, πόσο απομακρύνεται συνεχώς η Τουρκία από το Διεθνές Δίκαιο και από το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ