Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Παραδέρνουν στους ανταγωνισμούς και τα αδιέξοδα

Ξορκίζουν την ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία, αλλά προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο

Στις τράπεζες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους παγκόσμια τα αστικά επιτελεία, καθώς η κρίση κάθε άλλο παρά βαδίζει προς το τέλος της

Icon

Στις τράπεζες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους παγκόσμια τα αστικά επιτελεία, καθώς η κρίση κάθε άλλο παρά βαδίζει προς το τέλος της
Το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας, που το βλέπουν να πλησιάζει απειλητικά, ξορκίζουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας και της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης, καθώς παραδέρνουν στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και σκοντάφτουν στα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Την ίδια στιγμή, προειδοποιούν για βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης όχι μόνο στα κράτη της ευρωζώνης, αλλά και παγκόσμια.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, τονίζει ότι «το 2008 πολλοί είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν δει τις αναταράξεις. Οι ηγέτες δεν έχουν αυτήν τη δικαιολογία τώρα» και προειδοποιεί ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη». «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι απίθανη μία νέα ύφεση για τις πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Ομως αυτή η πεποίθησή μου αλλάζει καθημερινά από τη ροή κακών οικονομικών ειδήσεων» τονίζει ο Ρ. Ζέλικ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αστούς: «Μία κρίση που θα έχει δημιουργηθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορεί να γίνει κρίση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τα πιο σοβαρά οικονομικά τους προβλήματα προτού γίνουν ακόμη πιο σοβαρά για τον υπόλοιπο κόσμο».

«Ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έφερνε τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία συνολικά», τονίζει ο επίτροπος Ολι Ρεν. Παράλληλα, σπεύδει να επαναλάβει τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες, δείχνοντας το δρόμο που, ούτως ή άλλως, ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκείνον της επίθεσης διαρκείας σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δηλώνει ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα αποφευχθεί, καθώς «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» και προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι της μετάδοσης της χρεοκοπίας, της αναδιάρθρωσης, της εξόδου από το ευρώ, είναι τόσο μεγάλοι, που δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο».

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, επισημαίνει ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα ήταν μια «ανεύθυνη» λύση, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έδιωχνε τους επενδυτές από την Ελλάδα, θα έπληττε τα ελληνικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τελικά θα οδηγούσε στη «διόγκωση και επέκταση της κρίσης» σε ολόκληρη την ευρωζώνη απειλώντας ακόμα και την ίδια την ύπαρξή της.

Φουντώνουν τα σενάρια

Μάλιστα, σε μελέτη οικονομολόγων την οποία συνυπογράφει ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, καταγράφεται ότι «η πολύ μεγάλη διεύρυνση των δημοσιονομικών ανισορροπιών στο σύνολο της ευρωζώνης και η δεινή κατάσταση μεμονωμένων κρατών-μελών κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την σταθερότητα, την ανάπτυξη, την απασχόληση, καθώς και τη βιωσιμότητα της ίδιας της ΟΝΕ». Ακόμα, αναφέρεται ότι τα κράτη που δεν συμμορφώνονται με τις συμφωνίες θα πρέπει να εκχωρούν τη δημοσιονομική διαχείρισή τους στην ΕΕ και προτείνει να τεθούν υπό επιτροπεία, με ενδεχόμενη δήμευση της περιουσίας τους κράτη - μέλη που αθετούν το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και κηρύσσουν χρεοκοπία.

Πάντως, ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, εκτιμά ότι οι «αγορές φοβούνται πως κάτι θα ξεσπάσει και η Ελλάδα βρίσκεται μερικές εβδομάδες μακριά από τη στάση πληρωμών αν δεν καταβληθεί η επόμενη δόση».

Σε ανάλογο κλίμα, ο επικεφαλής του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Φραντς, δηλώνει: «θα πρέπει να περιμένουμε κατ' αρχήν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης (σ.σ. του κλιμακίου της τρόικας). Ιδιαίτερα επιβαρυντικό είναι το επίπεδο του χρέους που κυμαίνεται στο 160% επί του ΑΕΠ και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξετάσει κανείς το ενδεχόμενο ενός "κουρέματος", μιας αναδιάρθρωσης. Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων έχει προτείνει να ανταλλάξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ελληνικά ομόλογα με άλλα ομόλογα που θα εκδώσει και θα εγγυάται το ίδιο το ταμείο με μείωση της αξίας τους κατά 50%. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ελλάδα».

Παράλληλα, ο Πίτερ Σάδερλαντ, στέλεχος της «Goldman Sachs», σημειώνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα συνιστά μια μεγάλη απειλή για το ευρώ και είναι αναπόφευκτο ότι θα χρειαστεί μια πιο «άγρια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Υπήρξε ήδη μια αναδιάρθρωση στους όρους για τους ομολογιούχους. Νομίζω πως είναι αναπόφευκτο ότι θα γίνει περισσότερο αληθινή όσο περνάει ο καιρός, καθώς το χρέος της Ελλάδας αυξάνεται δραματικά (...) Είναι μια μεγάλη απειλή για το ευρώ, όχι τόσο από μόνη της καθώς η Ελλάδα είναι σχετικά μικρό μέλος της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά οι επιπτώσεις από την μετάδοση, είναι πολύ σοβαρές», επισημαίνει.

Πάντως, ο διευθυντής νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Χοσέ Βινιάλς, δηλώνει ότι δεν εξετάζεται συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας και διαβεβαιώνει ότι η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου με βάση την απόφαση της 21ης Ιούλη θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, επανέλαβε: «η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ωστόσο επαναλάβαμε την επιθυμία μας να επιλυθεί η κρίση, στηρίζοντας την Ελλάδα και καταλήγοντας σε συμφωνία μαζί της».

Από την πλευρά του, δείχνοντας ότι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα δυο ιμπεριαλιστικά κέντρα υπάρχουν και οξύνονται όσο προχωράει η κρίση, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, δηλώνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα που είναι «πολύ μεγαλύτερα από την Ελλάδα» και σημειώνει ότι «υπάρχει μια ευρύτερη αναγνώριση ότι χωρίς αυτές τις προσθήκες (σ.σ. για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη) το πλαίσιό τους δεν πρόκειται να δουλέψει».

Ανησυχούν για τις τράπεζες

Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της «Pimco», Μοχάμεντ Ελ- Εριάν, εκτιμά ότι οι γαλλικές τράπεζες μπορούν να βυθίσουν την Ευρώπη σε μια τεράστια «τραπεζική κρίση» που θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα οικονομική κρίση, καλώντας την ΕΕ να προχωρήσει σε μέτρα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, δηλώνει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης και σημειώνει: «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ορισμένες τράπεζες να έχουν ανάγκη τη βοήθεια του κράτους (...) οι πιο αδύναμες τράπεζες οφείλουν να κάνουν ανακεφαλαιοποίηση και το κάνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειασθεί τα κράτη να συμμετάσχουν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά περίπτωση αυτά τα εθνικά μέτρα στήριξης». Με άλλα λόγια, ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις θα στηρίξουν με γερές ενέσεις ζεστού χρήματος τις τράπεζες με την ίδια προθυμία και αποφασιστικότητα με τις οποίες κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση.

Παράλληλα, και ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάερτι, προειδοποιεί για τον κίνδυνο ισχυρών αναταράξεων στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα εάν η ΕΕ δεν διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση στην Ελλάδα. Ο ίδιος εκτιμά ότι μια λύση θα ήταν η αύξηση του κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 1 τρισ. ευρώ και σημειώνει ότι η ομάδα «BRICS» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα μπορούσε να συμβάλλει αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ηγέτες επτά χωρών (Αυστραλίας, Καναδά, Ινδονησίας, Μεγ. Βρετανίας, Μεξικό, Νότιας Αφρικής και Νότιας Κορέας) που μετέχουν στις 20 ισχυρότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, απέστειλαν επιστολή προς τον προεδρεύοντα της G20, Νικολά Σαρκοζί, με την οποία ζητούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ