Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Οξύνουν τον εκβιασμό όσο μεγαλώνει η λαϊκή πίεση

Την Τρίτη το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία με το χαράτσι στα ακίνητα

Ο λαός οργανωμένος και αποφασισμένος, μπορεί να τους βάλει εμπόδια, να μεγαλώσει τα ρήγματα στο αστικό σύστημα
Ο λαός οργανωμένος και αποφασισμένος, μπορεί να τους βάλει εμπόδια, να μεγαλώσει τα ρήγματα στο αστικό σύστημα
Την Τρίτη και όχι χτες, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, θα ψηφιστεί τελικά η τροπολογία για το χαράτσι στα σπίτια. Σε συνέχεια της προχτεσινής συζήτησης, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε πει ότι «ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο και να σωθούμε», ο Ε. Βενιζέλος συνέχισε χτες να υπερασπίζεται σθεναρά το χαράτσι και συνολικά τα αντιλαϊκά μέτρα, λέγοντας ότι «η πλειοψηφία θα σηκώσει το βάρος για να σωθεί η χώρα».

Ανάμεσα στα άλλα αποκαλυπτικά που ξεστόμισε ο αρμόδιος υπουργός, ήταν και το ότι «με το να φτωχαίνουν οι Ελληνες δεν χρεοκοπεί η χώρα», επιβεβαιώνοντας ότι η χρεοκοπία είναι άλλη για το λαό και άλλη για το κεφάλαιο, και πως για να σωθεί η πλουτοκρατία, πρέπει να πτωχεύσει ο λαός. Παράλληλα, με εκβιασμούς, συκοφαντίες και απειλές στο λαό και στο κίνημα, η κυβέρνηση απαιτεί από τους εργαζομένους υποταγή στα μέτρα και τα χαράτσια. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων που βυθίζουν τον εργαζόμενο λαό πιο βαθιά στη χρεοκοπία, ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του μήνα να φέρει νέο πακέτο άγριων μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνάντηση που είχε χτες με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Κρήτης, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» πέρα από το σφαγιασμό των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων. Δε δίστασε μάλιστα να εκβιάζει τα λαϊκά στρώματα που ήδη βιώνουν τη χρεοκοπία υποστηρίζοντας ότι «ο άλλος δρόμος, είναι δρόμος χρεοκοπίας, με μεγάλες και βαριές επιπτώσεις σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε Ελληνα και Ελληνίδα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα, έσπευσε να ποινικοποιήσει τις οργανωμένες κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος που αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια. «Αν το συνδικάτο (σ.σ. ΔΕΗ) αντιταχθεί στην πολιτική της κυβέρνησης και στους νόμους, τότε θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος. Ο ίδιος συκοφάντησε τους ελεύθερους επαγγελματίες, υποστηρίζοντας ότι «κλέβουν το κράτος» και προανήγγειλε τις απολύσεις 70.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Αναταράξεις και σενάρια

Την ίδια ώρα, μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κάτω από την πίεση που προκαλεί η διόγκωση της λαϊκής οργής και σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα χειραγώγησης του λαού, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για «αναποτελεσματικότητα» και «καθυστερήσεις», ενώ υπάρχουν και άλλοι που ζητούν άμεσα εκλογές ή τη συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας». Παρότι η πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα αφαίμαξης του λαού, το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με βουλευτές της κυβέρνησης, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση, ο Ευ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της επιβολής των μέτρων αναφέροντας ότι «είναι μονόδρομος», ενώ επιχείρησε να δικαιολογήσει και τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ (κάτω και από το επίσημο όριο της φτώχειας), ισχυριζόμενος: «Ο μέσος όρος του αφορολόγητου στην Ευρώπη είναι 5.000 ευρώ. Δεν μπορούσαμε να το κρατήσουμε πιο ψηλά».

Στην ίδια συνεδρίαση ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και ο Δ. Λιντζέρης πρότειναν να αναλάβει ο πρωθυπουργός την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση άμεσα «κυβέρνησης εθνικής ανάγκης» και στη συνέχεια να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, πρόταση που στηρίζουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Μετά την καταβολή της 6ης δόσης πρέπει να πάμε σε εκλογές», σημείωναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΤΕ.

Η Β. Παπανδρέου εγκάλεσε την κυβέρνηση για «αναποτελεσματικότητα» και ενώ μέχρι τώρα έχει ψηφίσει όλα τα αντιδραστικά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε πλεόνασμα το 2012 με ύφεση». Στο ίδιο πνεύμα, η Μ. Αποστολάκη, ανέφερε: «Αμφισβητείται η αξιοπιστία μας εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό οφείλεται σε αστοχίες και καθυστερήσεις». Ο Δ. Κουσελάς, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση «να δεχθώ απολύσεις στο δημόσιο», ωστόσο δεν απέρριψε το σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας.

Τέλος, φραστικό επεισόδιο υπήρξε χτες μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλ. Μόσιαλου στη Βουλή. Αφορμή αποτέλεσαν δηλώσεις του Ηλ. Μόσιαλου ότι «εξελέγη βουλευτής μόλις το 2009 και δε χαίρει προνομίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώνουμε ΣΗΜΕΡΑ ενάντια στα εφιαλτικά μέτρα(2012-02-22 00:00:00.0)
Διαδοχολογία στην υπηρεσία του αποπροσανατολισμού(2011-12-13 00:00:00.0)
«Μαύρο μέτωπο» όνομα και πράμα(2011-11-12 00:00:00.0)
Κατευθύνσεις για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου(2011-08-26 00:00:00.0)
Προαποφασισμένος στόχος(2011-07-12 00:00:00.0)
Επιστρατεύει κάθε μέσο για να εφαρμοστεί(2011-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ